FC Barcelona - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo,BoixosNois1899

Povratak Neymara???

Anketa je završila: 07 avg 2019, 22:24.

1. Da
59
57%
2. Ne
44
43%

Ukupno glasova: 103

formance
Kontakt:

Re: FC Barcelona

Post Postao/la formance » 20 jan 2012, 13:13

Valencia je napisao/la:Pa cekaj malo brate dragi,.. Je li Gvardiola izmislio taj sistem!? Gvardiola igra identicno kao Rajkard, samo je razlika sto ima mnogo bolje igrace. Jedino je sada poceo mijenjati formaciju pa ostvaruje katastrofalne rezultate s obzirom na snagu konkurencije.
Je li Barcelona u doba Rajkarda bila ovako dominantna ? Jesu li imali u prosjeku 60/70 % posjed lopte ? Jesu li bili ovako nedodirljivi u odbrani kao što su sada ? Ne, ne i ne. Guardiola igra potpuno drugačije od Rajkarda, zato što forsira igru kolektiva, a Rajkarda i onu Barcu je izvlačio najviše Ronaldinjo. Iako je i Rajkard imao jednako jaku ekipu, nije imao taj timski duh i sistem kakav sada ima Barca !
Valencia je napisao/la:Ne mozes osporiti da je Gvardiola ima mnogo srece sa Barselonom. Dosao je u vrijeme kada se pojavio mozda najbolji igrac svih vremena. Taj Mesi je i u vrijeme Rajkarda pokazao da ce biti najbolji igrac svijeta,.. To se odmah moglo vidjeti. Da sam ja trenirao Barselonu, Mesi bi opet bio najbolji igrac svijeta. Onakav talenat nista ne moze unistiti, jedino neke gadne povrede.
Možda je imao sreće, možda ne. Sreća prati hrabre, a Pep je bio izuzetno hrabar kada je odlučio praviti ekipu bez Ronaldinja. I da, Messi jeste izuzetan igrač, ali daleko od toga da je najbolji svih vremena ! Pep radi odličan posao sa Barcom, koliko god mu to neki osporavali. Sreća nije razlog ovakve Barcine dominacije, već Pepova mudrost i genijalnost i to što je ova ekipa dugo godina na okupu, tako da se znaju u dušu !
Valencia je napisao/la:Znas li sta znaci imati takvog igraca u timu!? Takav igrac pravi ogromnu razliku! Vidi pod MU sa Ronaldom i bez Ronalda. Dvi potpuno razlicite ekipe, a fali samo jedan igrac.
Potpuno ? Ne bih baš rekao. Gledajući statistički MU je poslije odlaska Ronalda igrao 2 finala LP i oba puta gubili od bolje ekipe. Ne bih baš rekao da je odlazak Ronalda glavni razlog Mančesterovih loših igara, ali pošto ti pomnije pratiš Englesku ligu, onda i nisam nešto kompetentan da o tome govorim.

Čovjeće, shvati da nijedan klub nema tako ubitačan sistem igre kakav ima Barca. Sistem koji izvlači ono najbolje od igrača. MU je zavisio od jednog igrača, dok u Barci igrači nadopunjuju jedan drugog. E ako je taj sistem počeo obavljati svoje onda kada je Pep preuzeo Barcu, onda je on najviše zaslužan za to i to je nešto što mu se ne može osporiti !
Valencia je napisao/la:Mesi je neuporedivo bolji igrac od Ronaldinja. Ronaldinjo uglavnom igra solo, a Mesi oplemenjuje cijelu ekipu. Zbog Mesija su Cavi i Iniesta bolji igraci i obrnuto. Ta tri igraca su se nevjerovatno stopila, kao da razmisljaju na isti nacin. To je ubitacna kombinacija.
Messi je samo egzukator u cijeloj ovoj priči. On je timski igrač, zavisi od ekipe. Igrači kao Xavi i Iniesta su glavni motor Barcelone. Oni čine Messija boljim igračem. Da je to tako potvrđuju i rezultati u Španiji, dok Messi u Argentini ne može ništa. Kod Ronaldinja je bilo drugačije. On je onu ekipu pravio još boljom. Nevjerovatan talenat i izuzetno dobar individualac. Definitivno bolji igrač od Messia. Da bi se zaustavila ona Barca, bilo je potrebno zaustaviti Ronaldinja, a danas to ne ide tako. Danas i odbrambeni igrači zabijaju golove ko napadači :mrgreen:
To je razlika ove i one Barce i to je razlika između Pepovog i Rajkardovog sistema. ;)
Valencia je napisao/la:Tako je sa igrom kratkih pasova. I jedan Skols je sa godinama napredovao u pas igri.

Cavi i Iniesta su u vrijeme Rajkarda imali zapazenu rolu, Iniesta posebno kada je Ronaldinjo izlapio. Dakle, nije njih Gvardiola pokupio sa klupe i stavio u tim. Oni su vec bili veliki igrac, nikakavo Pepovo veliko otkrice. Njemu pripadaju zasluge sto su proigrali u njegovo vrijeme.

Naravno da su igrali zapaženu ulogu. Samo što je Guardiola na najbolji moguči način materijalizovao Xavijev i Iniestin talenat i kvalitet igrom kratkih pasova, i strašnim presingom na sredini terena. Xavi i Iniesta nisu imali ovako značajnu ulogu u Rajkardovoj Barceloni, kao što imaju sada.
Valencia je napisao/la:Igraju identican sistem Formance. To nije izmislio ni Frank ni Pep. Sistem postoji od ranije, oni su ga samo iskoristili. Razlika je sto su imali drugacije profile igraca, te zbog toga i drugaciju igru.
Ne igraju identičan sistem, pa pobogu vakljda je to jasno. Igra one Barcelone se zasnivala na individualcima, a ove na timskoj igri. Pep je jasno dao svima do znanja šta hoće kada je odlučio praviti tim bez Ronaldinja.

Razumio bih to što govoriš da ova Barca ima neke sličnosti sa Rajkardovom. Rajkard jeste napravio dobar posao u to vrijeme, ali to nije ni približno onome što je napravio sam Guardiola.
Valencia je napisao/la:Ne mora Gvardiola otici iz Barse, moze ostati jos 10 godina, pa da vidimo kako ce kada ne bude Cavija, Inieste i Mesija. Da li cemo onda govoriti, lako je bilo Pepu sa ta tri igraca!? U tome je poenta, mora se dokazati bez tri super velemajstora.
Slažem se.
Valencia je napisao/la:Kako se zove onaj trener Brazila sto je unistio konkurenciju sa Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinjom (ne mogu se sjetiti da si bog, na vrh mi jezika)!? Covjek je pregazio sve sa tri velemajstora. Kada je dosao u Evropu pokazalo se da to nije to. Vidjet cemo je li i Pep trener kao Rajkard, Brazilac,.. Trener koji je iskoristio mocne igrace ili je trener koji u datim okolnostima uvijek izvlaci maksimum. Vrijeme ce pokazati. Ja nista ne tvrdim, tako da mi nije jasno zbog cega me svi napadaju . Ja se upravo suprostavljam izricitim tvrdnjama.
Da nije Scolari ? Opet ti kažem. Scolari i Rajkard su imali individualno bolje igrače nego Pep I to su iskoristili.
Niko nikada nije imao ovaku timsku igru, širinu u igri, posjed lopte itd kao što ima Barcelona sada. Ako je za to nije zaslužan Pep, onda stvarno ne znam.
Ne volim ja Barcinu igru. Najljepši fudbal za mene je igrao Real u doba Galaktikosa i Mančester na čelu sa Kantonom, ali niko nije imun na ovo što katalonci rade, nije i ne može. A sve je to počelo već 2008. godine !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

ramiral
Kontakt:

Post Postao/la ramiral » 20 jan 2012, 13:21

Barca protiv Reala uvijek nešto novo prikaže :
1. Ako se zatvore ''pročepe'' ih odbrambeni igrači
2. Ako se otvore raskinu ih sa peticom u mreži
3. Ako probaju odigrati pasovima presjeku ih svaki napad
4. Ako probaju ''udarati'' opet fasuju

Niko ne smije reći i ne može da je Real slab tim. Moje mišljenje je da je to jedan skup igrača vrhunskih koji NE MOGU IGRATI DEFANZIVNO!!!
Real jednostavno nikada nije bio takav tim, takva ekipa koja treba da igra neki polu-catenaccio jednostavno to nije.
Renome, tradicija, veličina kluba to ne dozvoljavaju. Iskren da budem nisam veliki simpatizer ni jednih ni drugih ali uvijek sa uživanjem sjednem pogledati Classico jer se ima zaista šta vidjeti, od animoziteta navijača, cjelokupnog utiska i adrenalina, nabrijanosti igrača, noviteta u igri, taktičkih postavki, golova, šansi pa i žutih i crvenih kartona koji su sastavni dio Classica.
Real jednostavno ima kompleks od Barce zadnjih 4 godine. Njihov način igre, koncepcija taktike, postavke i noviteta nikada ne paše Realu, ko kaže da Pep nema uticaja na to taj je lud.

I da se nadovežem na post uvaženog forumaša, možda moje mišljenje nije relevantno niti meritorno ali 2005 i 2006 Barca nije imala slabiju ekipu nego tada. Dobro se sjećam da je često Iniesta ulazio sa klupe mjesto Presasa Oleguera, jedan Deco, Eto'o i Ronaldinho nisu slabiji od današnjeg Messija, Xavija i Andresa...
ono što se čini nama običnim ''smrtnicima'' da su ovi potonji bolji jeste sistem koji gaji, održava i unapređuje trener koji nema potrebe nikome više da se dokazuje.
Neka ostane pola koliko je Fergie u ManUtd postići će zlatne visine (mada ih je postigao i sada)
Mourinho (još uvijek) nema odgovor na briljantnu igru Barce u derbijima
29 ... a do maja 2012 - 30 ...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Reuf
Kontakt:

Post Postao/la Reuf » 20 jan 2012, 13:31

Guardiola imao srece u osvajanju trofeja :o

Ne znam trenera koji je elegantnije dolazio do trofeja , covjeka koji je kombinovao prelijepu igru , totalnu dominaciju i rezultat.
Moze li efektivnije a estetski ljepse ?

Neka je Ferguson dolazio znanjem do titula ili Murinho ;)
Stvarno sjetim se te 2 titule LP od Fergusona i pocne mi se plakati kada znam na koji je nacin Bayern porazen.Ili je i ono Ferguson planiro ? I onda pobjeda na penala protiv Chelsea itd.

U Finalu 2009 godine kada je Guardiola odrzao cas fudbala Fergusonu iako je u toj utakmici Ferguson imao fantastican tim : Ronaldo,Runi,Tevez,Vidic , Ferdinand, Evra , Scholes, Giggs,VDS itd.Igracki ravnopravan ako ne i jaci od onog koji je izvela Barcelona.Ali Mister je znao sta raditi i kako nadmudriti rumenog dikobraza koji sem formacije 4-4-2 i klasicne defanzive pri vodstvu nema drugih opcija.Mister izmislja,reališe i promovise neke nove pravce fudbala.Nove prohtjeve i standarde je postavio na koji ma mu i ova dva ultra"takticara" zavide.
Vjerovatno kada uzmes titulu ultra defanzivno , ljudi te smatraju takticarom.
Mejdutim kada titulu uzmes dominacijom i igranjem sa protivnikom to nije taktika nego individualna snaga ekipe ?

Kako se trazi mrlja ovom velemajstoru Guardioli to je nevjerovatno.Isto kao sto se trazi Messiju i co.
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

laki
Kontakt:

Post Postao/la laki » 20 jan 2012, 13:46

alacious je napisao/la:
Reuf je napisao/la:Kako je smjesan lik ovaj Valencija.Covjek konstatno pise iste gluposti i spominje nekog Rijkarda koji nema nikakve veze sa Barcelonom trenutno a kamoli sa Pepom.

Barcelona je evoluirala dolaskom Pepa.Njegov dolazak je donjeo vecu privrzenost i nevjerovatnu disciplinu u ovaj tim.
Uraadio je genijalne inovacije i uveo neki novi pravac u ovu igru.
Od Xavija je napravio stroj dok je od Inieste napravio genijalca.Doveo nevjerovatne igrace poput Alvesa a kutarisao se mega zvijezda poput Ronaldinha i Eto'oa.

Od Barcelone za pocetak napravio tim.Od igraca striktno izvlacio maximum i modifikovao sistem igre ka tome da Barcelona mora imati loptu u nogama.
iskoristio i nadogradio sav potencijal njihovih veznjaka , krila i bokova da bi dobio na lopti .Njegov tim ne srlja, ne napada bez glave i u svakom napadu bazira se na sigurnost svoga gola a potom na postizanje protivniku.

Njegov tim ima glavu i rep.
Ovo nije zasluga fudbalera.Ovo je zasluga nekog genijalnog uma a to je Pep Guardiola.Covjek koji je definitivno revolucija u fudbalu.Svake godine toliko inovacija u igri Barcelone.Čas ima , čas nema 9-ku.Potom u vezi ima 3 , a onda odjednom 5 igraca.

Sinoc klasican primjer.Fabregas navodno 9-ka ? On je sve bio.DM-CMF-SS-CF.Messi je bio apsolutno igrac koji je ucestvovao u akcijama od svoga pa do protivnickog gola.

Nevjerovatan sustav igre je razvio.Toliko rotacija i promjena ritma.U pojedinim trenutcima izgleda ti sve tako sporo , a na djelice oni tako ubrzaju da ti preko TV- ekrana izgleda kao da si stavio brzinu na +2.

Gvardiola je napravio 90 % ovih igraca.
Napravio od Pique najboljeg stopera Svijeta.Kakav Vidic i ostale kabadahije.Pique je najmoderniji i najkompletniji stoper ikada.Covjek je u stanju igrati mnogo vise pozicija nego sto igra.Prakticno u svim segmentima fantastican.

Alves je najbolji bek Svijeta , taj covjek sto pretrci na utakmici i toliko posla uradi u oba pravca ne urade igraci za 5 utakmica.

Genijalni vezni red ne treba ni pominjati a tek onda Messija.
Medjutim nisu se ovi igraci sami stvorili.Neko ih je morao dovesti , izvuci maximum iz njih, uvesti im disciplinu, napraviti druzinu od njih a staviti prije svega tim kao prioritet a ne individu-u.

Napravio je od sigurno 5 igraca jedne od najboljih na Svijetu.

Prica da u Barceloni Messi,Xavi , Iniesta su WC igraci , ostalo je prosjek zaista ne pije vodu.
Barcelona ima 18 fantasticnih igraca.Igraca koji bi u svakom drugom klubu bili Boq i batina.
nema se razloga jedan Buskec , Pedro , Alves itd dokazivati tebi , on se dokazao najvecem strucnjaku u najjacem klubu. Dovoljna provjera ;)
Jedan igrac poput Toure-a nije imao mjesta u ovom timu , a taj covjek je definitivno najbolji igrac najbolje ekipe na Ostrvu.E sad treba da Buskec napusti Barcelonu da bi se dokazao tebi i pojedinim haharima koji su ustanju reci takve gluposti da je to za anale.

Kako jedan tim moze ciniti 3 fantasticna igraca, 8 prosjecnih i prosjecan trener a da taj tim se naime smatra najbolji u historiji ove igre.

Samo me cudi kako Real nije bolji.Ljudi imaju najboljeg "takticara".Jedno 6 fantasticnih igraca i dodju Barceloni na megdan i odigraju u maniru drugoligasa ;)

Pep je najbolji menadzer na svijetu i covjek koji je inovacija u fudbalu.Veliki vizionar i najveci strucnjak.

Covjek koji za dorucak jede nekog Fergusona i Mourinha navodno najvece u ovoj igri.

Covjek koji za 3 godine osvoji 13 trofeja a pri tome ovu dvojicu osramoti.
Svi igraci Barceloni konstatno ponavljaju da je Guardiola jedini zasluzni za ovaj uspjeh Barcelone , no to velikim znalcima ne znaci nista jer oni misle da Barcelona iskljucivo dobija radi sistema igre.
Zasto taj sistem igre ne igraju druge ekipe ? Zato sto nemaju genijalca na klupi!
Gvardiola se nam razloga dokazivati vama , on je svoje dokazao i da se sada oprosti od ovog posla.Garantujem da dodje Murinho , Ferguson , Wenger u ovaj tim sada da ne bi bio ni u polo ovako jak.
+1

Svaka na mjestu ;)
inace ne citam velike postove, a tvoj mi nesto dodje da procitam..valjda zato sto moram ucit' :)

svaka ti cast, svaka je na mjestu...to ti dolazi zbog ocaja, kad nemas vise sta da kazes pa onda pocnu lupat nek ode u drugi klub i nek se dokaze...a gdje se to dokazivao ferguson?

ocaj, kompleks... i tako dalje i tako duze

HZ_ilidzaa
Kontakt:

Post Postao/la HZ_ilidzaa » 20 jan 2012, 14:18

Jest na nas racun ,ali oplak'o sam

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 4015_n.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

:lol: :lol:

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 20 jan 2012, 14:20

@StevieM iliti Winston Smith, :mrgreen:
Kapa do poda, prika. Kapa do poda. ;)
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 20 jan 2012, 15:00

ja neznam samo sto u cijeloj prici morate blatiti i vrijedjati fergusona jer niko ovdje ne vrijedja guardiolu koji je jedan od najboljih trenera danasnjice i ostat ce upisan u historiju ili povijest zasluzeno, i ne znam zasto onda takav odnos prema fergusonu koji je i sam priznao da je barcelona bolja ekipa i da je on na guardiolinom mjestu da ne bi nikad otisao iz barce..i nije nikad blatio ni pepa ni barcu i uvijek je o njima pricao u superlativima, a ovdje se fergie koliko vidim samo blati i vrijedja i osporava njegov kvalitet ;)
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2012, 15:12

StevieM

Pocinjem sumnjati u sebe, pocinjem vjerovati da sam kriv sto nailazim na nerazumjevanje :mrgreen: .

Podvaljuju mi se teze koje nigdje nisam iznjeo, pa ispada da se branim od neceg sto nikada nisam rekao. Necemo se tako igrati, nije posteno :mrgreen: .

Moj principijelan stav glasi ovako,.. Gvardiola ne moze u istu recenicu sa najboljim trenerima svijeta sve dok se ne potvrdi u nekom drugom klubu ili Barsi u narednih 10ak godina (bez tri fudbalska manijaka). Ne mozes za 4 godine u istu recenicu sa trenerima koji su u raznim okolnostima domonstrirali vrhunsko trenersko majstorstvo. Ako se potvrdi kao trener, reci cu, 'svaka cast majstore, dokazao si da nisi napravio velike stvari zahvaljujuci spletu sretnih okolnosti'. Ako potone reci cu, 'ipak mu se poklopilo, bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme, bas kao Rajkard, Skolari ili mozda Boas'.

Ja ne upadam u zamku da danas pljujem, a sutra lizem. Imam dovoljno iskustva da znam da je u fudbalu i zivotu sve moguce. Vidio sam primjere mnogih trenera koji su poletili visoko i pali nisko. Mozemo kao primjer uzeti i naseg Halihodzica. U Lilu mu se poklopilo, u drugim klubovima nije, pa su na kraju isplivale realne trenerske mogucnosti.

Sjecam se kako su navijaci Barse dizali u nebesa Rajkarda, covjeka koji je Barsu podigao iz pepela. Covjek dovede Ronaldinja i Eta, ljude koji su tada cinili najmocniji tim koje su moje oci ikada vidjele. Igra je bila revolucionarna u to vrijeme. Gazili su sve pred sobom. Ja ni tada nisam htio reci, 'ovaj covjek ce izrasti u veliku trenersku legenedu, niti sam tvrdio da ce potonuti'. Ko to moze znati!??

Murinjo je gazio sa Portom, gazio sa Celzijem, gazio sa Interom, sada gura odlicno sa Realom, izvlaci maksimum iz ove ekipe,.. Da li to moze biti slucajno? Ne moze. Za Gvardiolu nista ne mogu tvrditi, on se treba dokazati u razlicitim okolnostima,.. Lako je pobjedjivati sa ovakvom Barsom.

Inace, napisao si fantastican komentar koji velikim dijelom mogu potpisati. Ne vidim tu previse razloga za direktnu repliku.

Neka Monolog turi komentar u 'naj postove' da procita siri auditorijum, steta da se izgubi u gomili bezveznih komentara :) .

P.S. Svrati na temu MU da malo prokomentarises Esli Janga :mrgreen: . Obecao si da ces se pojaviti ako se ispostavi da je promasaj :mrgreen: .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Romariooo
Kontakt:

Post Postao/la Romariooo » 20 jan 2012, 15:42

odlicna debata, prvo moram pohvaliti stevieM, odlican post, pravo razmisljanje, momak je pravu dijagnozu dao za valenciu, to je to pitanje, koka ili jaje, i tu se valencija gubi u svojim mislim, to jest vrti se u krug

pojednostavnljeno receno, ako imalo poznajemo fudbal, pitanje igraci - trener, trener - igraci, ako pocnemo se zavucemo debatam u taj krug nikad se necemo izvuci, jer valencia druze nikad ne smijes zaboraviti da je fudbal timska igra u kojoj je nezahvalno iz jedne cjeline kakva je fudbalska ekipa cupati neke bitne dijelove i pokusavati ih zamisliti u nekoj drugoj ekipi, pa tako govoriti da messi ne bi igrao ovako u italiji, ili da bi jedan pike recimo u engleskoj bio taraba, i napose da jedan guardiola ne bi u nekom drugom klubu imao uspjeha kao u barci

to su jednostavno druze situacije sta bi bilo kad bi bilo, i dzaba pokusavas nesto dokazati, jer to je jednostavno nemoguce dokazati, mozemo raspravljati samo o onome sto se desilo ili se desava i sto mi vidimo

uzmimo recimo guardiolu i poredimo ga sad s nekim najvecim trenerima, eto recimo s velikim fergusonom. evo ti je jedan recimo primjer kako je to nezahvalno, tj da nema tog mozga na svijetu koji ce ustvrditi da je ferguson bolji od pepa, ili da je pep bolji od fergusona

mozemo ovako reci, ferguson decenijama vodi united, veliki rezultati, velika konstatnost, more titula, more odlicnih procjena s mladim igracima, toliko dugo drzati se u vrhu, samo mozemo reci kapa dole

a s druge strane opet mozemo i ovako pricati, ferguson vodi united, velik i bogat klub, veliki je bio to klub i prije fergusona, u zadnjih 15 godina recimo jedan od najkonstantnijih klubova u evropi, u engleskoj sigurno, prestigao je cak i liverpool u broju titula, ali, znamo svi sta se desilo s liverpoolom, znamo svi da je united i bogatiji i igracki jaci od liverpoola i ne treba biti veliki mozak da ih prestignes, tu je bio i arsenal i jos poneki konkurenti, al nikakvo cudo sto je ferguson osvajao titule jer je imao i pare i veliki klub, i sta je sad to cudno, pa nije vodio ipswich, sasvim normalno da je uzimao titule, da je recimo neki drugi trener vodio united mozda bi osvojio i vise, ko moze dokazati da ne bi. u ligi prvaka takodje dvije titule, al sta je to, dvije titule u dvadeset godina s velikim i bogatim klubom, i to osvojene ne nekom narocitom igrom i to jos uz nevjerovatno srecu, prva nakon dva gola u zadnjoj minuti, druga nakon sto se teri okliznuo kod mec lopte

tako dakle, mozemo stvar gledati iz dva ugla, jedan da velicamo, drugi da minimiziramo fergusona, a neka sad neko kaze da je bilo sta netacno kod oba ugla gledanja

mozemo napraviti komparaciju pepa i fergusona, pep kad je stupio na trenersku scenu, preuzeo je rajkardov tim koji je ispao u polufinalu lige prvaka upravo od fergusonovog, dakle nije bila bolja barca od uniteda u tom trenutku jer nas je united posteno izbacio. barca nije bila ni bogatija od uniteda

mozemo porediti i igrace, lako je sad pricati, al kad je pep preuzeo barcu svi smo mi bili pomalo skepticni, trener neiskusan, otisao veliki ronaldinjo, otisao deco, xavi iniesta i messi jos uvijek neafirmisani kao prve violine itd, ekipa koju je naslijedio od rajkarda vec je bila u silaznoj putanji, nikad ta ekipa nije ni bila ni blizu ovoj koju je pep sad stvorio, istina osvojili smo igu prvaka i domaca prvenstva, ali nit je bilo ove ljepote niti ubjedljivosti. protiv milana u polufinalu 0 0 i 1 0, finale protiv arsenala zasluzeno, ali jedva, s druge strane pepovo finale na wembliju united samo jedan sut po golu, i to iz ofsajda, dakle puno puno ubjedljivije.

za pepa se mozi reci da je najbolji trener danas ubjedljivo, moze se reci i da jos treba da radi da bi bio urangu iskusnijih kolega, al obje su teze istinite ljudi moji, za svaku postoje valjani argumenti, a mozemo se i pitati sta bi bilo da ferguson vodi ovu barcu, a pep united, ili da obojica rede u nekim manjim klubovima itd, jednostavno to je samo beskrajna prica sta bi bilo kad bi bilo
NE DAJTE MI LAGAT' !!!

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2012, 15:44

Formance
Je li Barcelona u doba Rajkarda bila ovako dominantna ? Jesu li imali u prosjeku 60/70 % posjed lopte ? Jesu li bili ovako nedodirljivi u odbrani kao što su sada ? Ne, ne i ne. Guardiola igra potpuno drugačije od Rajkarda, zato što forsira igru kolektiva, a Rajkarda i onu Barcu je izvlačio najviše Ronaldinjo. Iako je i Rajkard imao jednako jaku ekipu, nije imao taj timski duh i sistem kakav sada ima Barca !
Tako je, ne, ne i ne.

Gvardiola igra drugacije od Rajkarda jer ima potpuno drugacije igrace.

Fergi igra drugacije sada nego je igrao krajem 90tih. Kako ce sa ovim maljevima igrati igru kakvu je igrao 90tih!??

Ova Barsa ima neuporedivo bolje igrace od Rajkardove Barse. Neuporedivo, neuporedivo,..
Možda je imao sreće, možda ne. Sreća prati hrabre, a Pep je bio izuzetno hrabar kada je odlučio praviti ekipu bez Ronaldinja. I da, Messi jeste izuzetan igrač, ali daleko od toga da je najbolji svih vremena ! Pep radi odličan posao sa Barcom, koliko god mu to neki osporavali. Sreća nije razlog ovakve Barcine dominacije, već Pepova mudrost i genijalnost i to što je ova ekipa dugo godina na okupu, tako da se znaju u dušu !
Nije bio hrabar u slucaju Ronaldinja. Napravio je sasvim logican potez. Koliko me sjecanje sluzi, Rajkard je u svojoj posljednjoj sezoni Ronaldinja drzao na klupi. Dakle, prekrizen je od Rajkarda.

Nista ja njemu ne osporavam, apsolutno nista. Samo kazem da se treba dokazati u razlicitim okolnostima. Tu smo se slozili.

Evo sezona je idealna za dokazivanje. Barsa u ovoj sezoni djeluje pomalo letargicno i bezvoljno, kao da ponestaje motivacije. Nema agresivnog presinga i bjesomucnih napada. Gvardiola je na ispitu. U ovoj sezoni ce isplivati njegove motivatorske sposobnosti od kojih ova ekipa ponajvise zavisi. Ako ih nalozis kako treba uradio si 90% posla.
Potpuno ? Ne bih baš rekao. Gledajući statistički MU je poslije odlaska Ronalda igrao 2 finala LP i oba puta gubili od bolje ekipe. Ne bih baš rekao da je odlazak Ronalda glavni razlog Mančesterovih loših igara, ali pošto ti pomnije pratiš Englesku ligu, onda i nisam nešto kompetentan da o tome govorim.

Čovjeće, shvati da nijedan klub nema tako ubitačan sistem igre kakav ima Barca. Sistem koji izvlači ono najbolje od igrača. MU je zavisio od jednog igrača, dok u Barci igrači nadopunjuju jedan drugog. E ako je taj sistem počeo obavljati svoje onda kada je Pep preuzeo Barcu, onda je on najviše zaslužan za to i to je nešto što mu se ne može osporiti !
Da, potpuno. Pitaj svakog simpatizera Junajteda pa ces vidjeti sta ce ti reci. Junajted ostvaruje vrhunske rezultate ponajvise zasluzujuci nenadjebivom Fergiju. MU se pati od odlaska Ronalda. Pati u pravom znacenju te rijeci.

Sta da shvatim,.. Pa ja sam o tome pisao u svome prvom komentaru poslije utakmice,.. Pisao sam jos bezbroj puta. To je cinjenica.

A vidjet cemo u buducnosti kolike zasluge pripadaju Gvardioli,.. Volio bih da u Barsi ostane narednih 10 god. pa da vidimo od kakvog je materijala napravljen.
Messi je samo egzukator u cijeloj ovoj priči. On je timski igrač, zavisi od ekipe. Igrači kao Xavi i Iniesta su glavni motor Barcelone. Oni čine Messija boljim igračem. Da je to tako potvrđuju i rezultati u Španiji, dok Messi u Argentini ne može ništa. Kod Ronaldinja je bilo drugačije. On je onu ekipu pravio još boljom. Nevjerovatan talenat i izuzetno dobar individualac. Definitivno bolji igrač od Messia. Da bi se zaustavila ona Barca, bilo je potrebno zaustaviti Ronaldinja, a danas to ne ide tako. Danas i odbrambeni igrači zabijaju golove ko napadači
To je razlika ove i one Barce i to je razlika između Pepovog i Rajkardovog sistema.
Na ovo bi imao more replika...

Da, Cavi i Iniesta cine Mesija boljim igracima. I njima Mesi mnogo olaksava, posebno od kada je presao na sredinu terena. Nema govora da je on samo egzekutor. Mesi itekako sudjeluje u pas igri. Njegove asistencije su za proucavanje.

Mesi je neuporedivo bolji igrac od Ronaldinja. Mesi je bolji od Ronaldinja koliko Zidan od Ozila. Mrsko mi sada objasnjavati,.. Mozda drugi put.

Imala je ona Barsa Deka, Eta, Anrija,.. Daleko od toga da je sve zavisilo od Ronaldinja. Da je bio najvazniji igrac to nije sporno.

Da nema Mesija ova bi Barsa mogla kruziti kao kisa oko Kragujevca, jer ne bi imali igraca koji ce konkretizovati akcije. Vjeruj da itekako ovise o Mesiju, itekako. Mesi ucestvuje u pas igri, Mesi navlaci po dva igraca na sebe, Mesi dijeli genijalne asistencije, Mesi postize golove,.. Momak je gotovo svemoguc.
Ne igraju identičan sistem, pa pobogu vakljda je to jasno. Igra one Barcelone se zasnivala na individualcima, a ove na timskoj igri. Pep je jasno dao svima do znanja šta hoće kada je odlučio praviti tim bez Ronaldinja.

Razumio bih to što govoriš da ova Barca ima neke sličnosti sa Rajkardovom. Rajkard jeste napravio dobar posao u to vrijeme, ali to nije ni približno onome što je napravio sam Guardiola.
Imas malo iskrivljenu sliku o Barsi iz vremena Rajkarda. Bilo je i tada pas igre i presinga, itekako. Daleko od toga da su bili solerska ekipa. Pogledaj snimak neke utakmice, ja jesam nedavno.

Rajkard je preuzeo prosjecnu ekipu i od nje napravio silu. Gvardiola je dosao u klub koji je imao mocne igrace, imao je Cavija, Iniestu i Mesija koji su vec uveliko napredovali u posljednje dvi sezone kod Rajkarda.

Rajkard je napravio, a Gvardiola okrecio kucu :mrgreen: .
Da nije Scolari ? Opet ti kažem. Scolari i Rajkard su imali individualno bolje igrače nego Pep I to su iskoristili.
Niko nikada nije imao ovaku timsku igru, širinu u igri, posjed lopte itd kao što ima Barcelona sada. Ako je za to nije zaslužan Pep, onda stvarno ne znam.
Ne volim ja Barcinu igru. Najljepši fudbal za mene je igrao Real u doba Galaktikosa i Mančester na čelu sa Kantonom, ali niko nije imun na ovo što katalonci rade, nije i ne može. A sve je to počelo već 2008. godine !
Da, Skolari, poslije preuzeo Celzi.

Je l' ti stvarno vjerujes da su Rajkard i Skolari imali bolji tim od Gvardiole!??

Napravio sam konkretno poredjenje u kojem se vidi da Gvardiola ima visestruko bolje igrace od Rajkarda.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2012, 16:11

ramiral je napisao/la:Mourinho (još uvijek) nema odgovor na briljantnu igru Barce u derbijima
Ovo se zove pretjerivanje. Kako ce imati odgovor na igru Barselone kada ima duplo - troduplo slabiju ekipu!?

To je isto da kazes da Sandrlend nema odgovor na igru Mancestera ili BiH na igru Portugala.

Ne igra slavno ime Real Madrid niti trener ima toliko vaznu ulogu da moze pobjediti visetruko jaci tim.

Pobjeda Reala nad Barselonom se moze smatrati velikim sportskim iznenadjenjem. Svi znamo da se tako sto ne desava cesto.

Real je po meni odigrao u granicama svojih mogucnosti. Kako ocekivati da Alonso, Diara i Pepe pariraju Buskecu, Caviju, Iniesti, Fabregasu i Mesiju (svi izuzetno ucestvuju u pas igri)!?? Em su slabi, em su brojcano nadjacani. Mogu se jedino braniti.

Jedan Ozil do sada nikada nije odigrao vrhunsku utakmicu protiv jakih protivnika,. Ocigledno da momak ima kompleks i strah od velikih utakmica i protivnika. A i da odigra vrhunski njegove mogucnosti su smijesne u poredjenju sa onim koje imaju igraci Barse.

Napasti ovakvu Barselonu je suludo. Neminovno ces fasovati 3-4 komada. A i sve da hoces tesko je napasti i probiti agresivan presing. Da bi to uradio treba ti dosta fudbalskog umjeca sto Real nikako nema.

Jedina opcija koju imaju jeste odbrana. Ne mogu nista drugo napraviti.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 20 jan 2012, 16:23

Valencia je napisao/la:Tako je, ne, ne i ne.

Gvardiola igra drugacije od Rajkarda jer ima potpuno drugacije igrace.

Fergi igra drugacije sada nego je igrao krajem 90tih. Kako ce sa ovim maljevima igrati igru kakvu je igrao 90tih!??

Ova Barsa ima neuporedivo bolje igrace od Rajkardove Barse. Neuporedivo, neuporedivo,..

Naravno da igra drugačije, drugačije i puno bolje. Naravno da Pep ima drugačije igrače, nego Rajkard ali ne i bolje i to još neuporedivo !? :? Rajkard je imao fantastičnu ekipu, ali nije imao ovo što ima Guardiola, tj. ono što je stvorio Guardiola !
Valencia je napisao/la:Nije bio hrabar u slucaju Ronaldinja. Napravio je sasvim logican potez. Koliko me sjecanje sluzi, Rajkard je u svojoj posljednjoj sezoni Ronaldinja drzao na klupi. Dakle, prekrizen je od Rajkarda.

Nista ja njemu ne osporavam, apsolutno nista. Samo kazem da se treba dokazati u razlicitim okolnostima. Tu smo se slozili.

Evo sezona je idealna za dokazivanje. Barsa u ovoj sezoni djeluje pomalo letargicno i bezvoljno, kao da ponestaje motivacije. Nema agresivnog presinga i bjesomucnih napada. Gvardiola je na ispitu. U ovoj sezoni ce isplivati njegove motivatorske sposobnosti od kojih ova ekipa ponajvise zavisi. Ako ih nalozis kako treba uradio si 90% posla.
Ne mogu se sjetiti za Ronaldinja, nisam baš tako detaljno pratio fudbal !
Slažem se da je motivacija splasnula, a kome i nebi nakon svega što su osvojili ? Njegove motivatorske sposobnosti su svima dobro poznate i glupo ih je uopšte dovoditi u pitanje. A konstatacija da je potrebno samo naložiti ekipu i da je obavljen veći dio posla je bezveze. Puno puno rada je trebalo da ovako usavrše svoju igru i dovedu je na ovaj nivo.
Valencia je napisao/la:Da, potpuno. Pitaj svakog simpatizera Junajteda pa ces vidjeti sta ce ti reci. Junajted ostvaruje vrhunske rezultate ponajvise zasluzujuci nenadjebivom Fergiju. MU se pati od odlaska Ronalda. Pati u pravom znacenju te rijeci.

Sta da shvatim,.. Pa ja sam o tome pisao u svome prvom komentaru poslije utakmice,.. Pisao sam jos bezbroj puta. To je cinjenica.
Znači Mančester je zavisio od jednog igrača. Kod Barcelone to nije slučaj. Znamo svi šta je razlog tome !
Valencia je napisao/la:Da, Cavi i Iniesta cine Mesija boljim igracima. I njima Mesi mnogo olaksava, posebno od kada je presao na sredinu terena. Nema govora da je on samo egzekutor. Mesi itekako sudjeluje u pas igri. Njegove asistencije su za proucavanje.
Poenta je da Messi ne bi bio ovako dobar da nema Xavia i Inieste i tog nenadjebivog sistema igre. Xavi i Iniesta mogu bez Messia, to dokazuju svojim igrama u Španiji. Messi ne može bez njih što pokazuju igre u Argentini. Kad već spominješ sredinu terena, nije Messi sam prešao tu,već ga je neko postavio ! :mrgreen: Nismo ni ja, ni ti, ni on sam, već Pep Guardiola ! Messi je izuzetan igrač, ali Ronaldinjo je kompletniji. Od Ronaldinja je zavisila ona Barca, dosta akcija se odvijalo preko njega. Lijek za tu Barcu je bio zaustaviti Ronaldinja, a šta je danas ?

Valencia je napisao/la:Mesi je neuporedivo bolji igrac od Ronaldinja. Mesi je bolji od Ronaldinja koliko Zidan od Ozila. Mrsko mi sada objasnjavati,.. Mozda drugi put.
Halali, ali moram ! :lol: :lol:
Valencia je napisao/la:Imala je ona Barsa Deka, Eta, Anrija,.. Daleko od toga da je sve zavisilo od Ronaldinja. Da je bio najvazniji igrac to nije sporno.
Puno toga je zavisilo od Ronaldinja. Ako njega nije išlo, nije ni Barcu. Imali su oni fantastične igrače, ali opet kažem nisu imali tu uigranost i timski duh kakav ima današnja Barca.
Valencia je napisao/la:Da nema Mesija ova bi Barsa mogla kruziti kao kisa oko Kragujevca, jer ne bi imali igraca koji ce konkretizovati akcije. Vjeruj da itekako ovise o Mesiju, itekako. Mesi ucestvuje u pas igri, Mesi navlaci po dva igraca na sebe, Mesi dijeli genijalne asistencije, Mesi postize golove,.. Momak je gotovo svemoguc.
Messi je veliki igrač i savšreno je kompatibilan za ovakvu Barcu. Podređen je kolektivu i to je ključ uspjeha ove Barcelone. Kada sam rekao da oni nadopunjuju jedni druge, na to sam i mislio. Međutim, Španija na čelu sa Xavijem i Iniestom osvaja trofeje bez Messija, a Messi u Argentini ne pruža igre kakve pruža u Barceloni ?! Pretpostavljam onda da više on zavisi od ovog dvojca, nego oni od njega ?!
Valencia je napisao/la:Imas malo iskrivljenu sliku o Barsi iz vremena Rajkarda. Bilo je i tada pas igre i presinga, itekako. Daleko od toga da su bili solerska ekipa. Pogledaj snimak neke utakmice, ja jesam nedavno.

Rajkard je preuzeo prosjecnu ekipu i od nje napravio silu. Gvardiola je dosao u klub koji je imao mocne igrace, imao je Cavija, Iniestu i Mesija koji su vec uveliko napredovali u posljednje dvi sezone kod Rajkarda.
[/quote]

Bilo je, ali u daleko manjem obliku negoli je to slučaj danas ! Manje-više sve akcije su kretale od Ronaldinja. Tada je bio problem njega zaustaviti, ali ako bi u tome uspjeli više od pola posla bi obavili !
Opet se ponavljamo. Samo pogledaj šta je Pep napravio od ove Barcelone i sve će biti jasno. Stvorio je jak kolektiv, stvorio je mašinu, najbolji tim svih vremena. Real je imao strašnu ekipu dugi niz godina, al' kako otjeraše Del Bosquea, kapak. Trener je izuzetno bitan dio ekipe, najbitniji. Nije dovoljno samo imati dobre igrače. Potrebno je to fino "upakovati" i napraviti od njih tim u pravom smislu te riječi. To je Pep uradio. On je duša ove Barcelone. Napravio je nešto o čemu će se pričati narednih 100, 200 godina. O čemu će se pričati uvijek !

I da, StevieM, strašan post !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 20 jan 2012, 16:30

Pretjeruješ @Valencia. Real je 2. ekipa po jačini. Nije razlika u kvaliteti između Barcelone i Reala jednaka razlici između Portugala i nas. Yebote, zar je Real tako slab? :mrgreen:

Činjenica je da je Barcelona bolji tim. Uigraniji su, imaju mnogo jači vezni red i imaju Messija. :mrgreen: Eh, kome ćemo pripisati boldovanu činjenicu iz prethodne rečenice? Glasam za Guardiolu. :mrgreen:
Valencia je napisao/la:Rajkard je napravio, a Gvardiola okrecio kucu
Jok. Nit' je Rijkaard napravio, nit je Guardiola krečio. :mrgreen: Kuća je davno napravljena. Rijkaard je samo promijenio namještaj, dok je Pep razveo struju, uveo vodu i grijanje te udario fasadu. :mrgreen:

Edit: Ne znam za vas, al' ja 3x provjeravam jesam li na Barcinoj temi ili na podforumu tenis. :lol:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Romariooo
Kontakt:

Post Postao/la Romariooo » 20 jan 2012, 16:54

Monolog je napisao/la:Pretjeruješ @Valencia. Real je 2. ekipa po jačini. Nije razlika u kvaliteti između Barcelone i Reala jednaka razlici između Portugala i nas. Yebote, zar je Real tako slab? :mrgreen:

Činjenica je da je Barcelona bolji tim. Uigraniji su, imaju mnogo jači vezni red i imaju Messija. :mrgreen: Eh, kome ćemo pripisati boldovanu činjenicu iz prethodne rečenice? Glasam za Guardiolu. :mrgreen:
Jok. Nit' je Rijkaard napravio, nit je Guardiola krečio. :mrgreen: Kuća je davno napravljena. Rijkaard je samo promijenio namještaj, dok je Pep razveo struju, uveo vodu i grijanje te udario fasadu. :mrgreen:

Edit: Ne znam za vas, al' ja 3x provjeravam jesam li na Barcinoj temi ili na podforumu tenis. :lol:
pep je uradio i izolaciju i to je najvaznije, staklena vuna od 10 centi, nit pušta nit provlači
NE DAJTE MI LAGAT' !!!

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2012, 16:56

Monolog je napisao/la:Pretjeruješ @Valencia. Real je 2. ekipa po jačini. Nije razlika u kvaliteti između Barcelone i Reala jednaka razlici između Portugala i nas. Yebote, zar je Real tako slab? :mrgreen:

E to ti je kao da ti u drustvu imas visinu 2.20, a ja se hvalim kako sam drugi po visini sa 1.80. I onda uz to tvrdim kako ti pusem za vratom, drugi sam :mrgreen: .

I u Formuli 1 ima neko ko je drugi, samo je problem sto je prvi mnogo bolji od drugog. Zbog te monotonije prestadoh gledati F1.

1. Barsa
.
.
.
.
.
2. Real
3. itd.

Kakvi su veznjaci Alonso, Pepe i Diara :mrgreen: . Pa taj vezni red izaziva smijeh kod Barsinog veznog reda. Lijepo sam rekao, Barsa ima neuporedivo bolje igrace i brojcanu nadmoc u veznom redu.

Igru Reala grade Pepe, Alonso i Diara. Igru Barse grade Buskec, Cavi, Iniesta, Fabregas i Mesi. Uocavas li ogromnu razliku, kako kvalitetom tako i brojem!??

Real je pokusao igrati sa 7 defanzivaca i tri ofanzivaca. Brani se i salji nekako loptu do napada da ovi probaju nesto napraviti. Ja ne vidim bolju taktiku od ove sa igracima kakve ima RM.

Ne znam za vas, po meni je RM odigrao na granicama svojih trenutnih mogucnosti.

Formance,

Poslije ti odgovorim. Malo sam ushicen sjajnom poker partijom :mrgreen: .

Romariooo
Kontakt:

Post Postao/la Romariooo » 20 jan 2012, 17:08

a otkud takva razlika u kvalitetu valencia ako real ima ponajboljeg trenera svijeta, a barca trenera koji ne moze u recenicu s doticnim, ako real ima puno boljeg golmana, ako barca ima odbrambene igrace koji ne mogu u recenicu s ponajboljim odbrambenim igracima danasnjice, ako ima jednog sergija i pedra koji ne mogu u recenicu s drugim igracima na tim pozicijama itd, jel moguce da trio xavi i iniesta nabijaju posjed u gostima u madridu 73 posto, i da ovaj tim izgleda toliko nadmocno protiv bilo koga sa samo trojicom top class igraca, i ostalim vodonosama, jos predvodjenim i trenerom koji nije vrh

mozes li nam to objasniti, ali bez tvrdnji da xavi i inieste cine boljim druge igrace, naravno da cine, ali i trener i drugi igraci i njih dvojicu cine boljim

vidis da se non stop vrtis u krug, sad govoris o mocnim igracima, pa onda opet nisu toliko mocni, ovo ono, treba samo da uvidis da je barca tim koji trenutno ili barem u zadnje tri-cetiri godine ima ponajboljeg trenera koji genijalno studira igru i izvlaci najbolje iz igraca, koji je od tek dobrih potencijala inieste,messija, pikea, alvesa, pedra, sergia itd stvorio top class igrace, moras priznati da barca na svakoj poziciji ima briljantne igrace od koj su neki najbolji svih vremena, neki ponajbolji svih vremena, neki ponajbolji igraci danasnjice,

jednostavno do sad nevidjena koncentracija kvaliteta na jednom mjestu predvodjena genijalnim umom guardiole i to je to, to je jedino logicno objasnjenje
NE DAJTE MI LAGAT' !!!

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 20 jan 2012, 17:10

Ja se slažem sa Valenciom ;)
Trenutno je jedino Casilas bolji od Valdeza i to ne puno ,ostali bitni igrači su svi bolji od Realovih.
I upravo što kaže ovo oni samo i mogu probati da se brane ,jer protiv ovakve Barce nema drugačije igre ;)
Kažu neki treba napasti,treba novog trenera itd.
Ja kažem da nema rješenja za ovu igru Barce ,napo ili se branio na kraju isto prođeš ;)
Valencia je napisao/la:Real je pokusao igrati sa 7 defanzivaca i tri ofanzivaca. Brani se i salji nekako loptu do napada da ovi probaju nesto napraviti. Ja ne vidim bolju taktiku od ove sa igracima kakve ima RM.
Ni ja !!!
I uporno sam pokušavao govoriti ,kad mi neko priča branite se i tučete .
Da drugačije igre protiv ovakve Barce nema ,ako hoćeš da pobjediš ili da se ne osramotiš moraš ovako igrati ;)
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

bparena
Kontakt:

Post Postao/la bparena » 20 jan 2012, 17:24

Ja al gdje odose silni baceni novci ??? Sve je to u Realu placeo "zlatom". Sta onda kupujete - osim sto od Reala pravite reprezentaciju Portugala s Portugalcem na celu. Zar ne mislis da ce repka Spanije (Barsa) uvijek biti bolja od repke Portugala (Real). Toliki silni novci a toliko boljih i korektnijih i fudbalera i trenera na trzistu......
Ruud Van Nistelrooy o Messiju: "Njegovo djelo na terenu ne može se opisati riječima, jer je on izvan kategorije. On igra neki svoj nogomet. Kod njega sve izgleda tako jednostavno.... može se reći da je najbolji nogometaš svih vremena."

adas_barca
Kontakt:

Post Postao/la adas_barca » 20 jan 2012, 17:27

evo posto govorite o gvardioli lijep text :D ...Strasti oko najnovijeg duela Barcelone i Real Madrida se još uvije ne smiruju i neće sići sa naslovnica svjetskih medija dok se dvomeč ljutih rivala u okviru Kupa kralja ne okonča na Camp Nou naredne srijede. Performansi Barçe u susretima protiv nekada vodećeg svjetskog kluba inspiracija su za mnoge da naprave analize kojima bi dokučili šta je to što Barcelonu čini tako posebnom. Ovdje vam donosimo prvi dio razmišljanja Vlade Bobana, kolumniste portala gol.hr:

Kakvi bi naslovi i reakcije naših medija i javnosti bile da recimo 1. srpnja u Kijevu Bilić u finalu Eura sa, recimo Njemačkom, u prvih 11 na stopera stavi Vukojevića, pored živog Vide na klupi? Ne znam za vas, ali ja bih se prvi zapitao ''zašto sinko''.

Slične akrobacije, ali s legitimacijom, Pep Guardiola izvodi već godinama u najvažnijim utakmicama, a analiza Barcine kičme u formaciji posljednjih sezona, donosi ne samo vrhunski rukopis trenera nego i 'ruganje' nekim nepisanim nogometnim postulatima.

Rijkaardova uspješna era završila je negdje u čarobnom trokutu Decovih noći s prostitutkama, Rondaldinhovog ''ping ponga sa škembom'' i Eto'ovog ega koji je uvijek prije njega ušao u svlačionicu. Uspješni Nizozemac donio je nakon 15 godina čekanja drugi naslov prvaka Europe u katalonsku riznicu. No, u ljeto 2008. na valu prvog španjolskog trofeja na velikim natjecanjima Guardiola je iz male svlačionice Barcelone B, došao među one koji su ga 90–ih gledali kao idola.

Iako je tog ljeta prvi 'pick' bio Mourinho, povjerenje je dobio učenik La Massije. Nećemo o kronologiji osvajanja i preuzimanja trenerske palice, nego o onome zbog čega je zapravo na neki način povrijedio mnoge nogometne mudrace nogometne igre. U ovom članku donosimo prvi dio analize Guardioline Barcelone.

1. VEZNI NA STOPERE
Iako je prije finala 2009. godine s Manchester Unitedom ostao bez Alvesa i Abidala zbog kartona, na klupi je imao Caceresa koji je već sakupio 20-ak nastupa te sezone. No, odlučio se za veznjaka Yayu Tourea. U najvažnijoj utakmici sezone, kad s druge strane stoje Rooney i Cristiano Ronaldo, mnogi bi rekli hazarderska odluka. Ne i za Guardiolu.
Takve, ponovimo Ćirinu misao s početka teksta, ''akrobacije bez legitimacije'' kod Guardiole su dobile legitimaciju jer je isto ponovio i u finalu dvije godine poslije kada je zaigrao Mascherano, a tijekom sezone znalo se događati da s Argentincem u paru zaigra i Busquets. Svi znate epiloge tih finala - teško je reći da je obrana izgledala klimavo, dapače.

2. UČENICI UMJESTO STRANIH ZVIJEZDA - ODMAH U VATRU
Yaya Toure je već u prvoj Pepovoj sezoni bivao podređen Sergiju Busquetsu. Kod Guardiole tanašni , izrazito inteligentni veznjak, zaboravio je na fazu prilagodbe. Odmah u prvoj sezoni u ''Barci A''uhvatio je pole position na zadnjem veznom kojeg je do tada suvereno držao bjelokošćanski reprezentativac. Busquets je skupio 41 nastup i poentirao tri puta, mahom gotovo uvijek u prvih 11. Pedro je te sezone sve više počeo mijenjati Henryja, a Pique koji nije bio na Euru, iz relativnog anonimca za širi nogometni puk postao je vođa obrane i preselio na klupu Rafu Marqueza. Sezonu prije je u Unitedu zaigrao samo u 13 utakmica, a u Barci je 2009. potpisao 45 nastupa.

3. TRANSFERI
Kao što smo već i napisali, Guardiola je metlom već čistio zaslužne za dotadašnje uspjehe. I Yaya i Rafa su ubrzo odletjeli. Autor 130 pogodaka za Barcu, i posljednjih godina vjerojatno najubojitiji klasični centarfor svijeta - Samuel Eto'o, također je bio spreman na odstrel. Držao ga je godinu dana, vjerojatno znajući da će potonji kao i u svakom velikom derbiju i svakom finalu opet zabit i pripremio ga za transfer.

Kamerunčev homogeni faktor nikad nije bio u dogovoru s učenicima koji su sjedili godinama u istim klupama La Massije, a dolazilo ih je sve više u svlačionicu.
No, tu dolazi i njegova najveća pogreška, razlika milijuna u transferu Ibrahimović – Eto'o i omjer dobivenog i uloženog na kraju iduće sezone, uvjerljivo je tada bio na strani Intera i Mourinha. To je vjerojatno i najveća pobjeda 'Posebnog' nad Pepom. Druga manja mrlja su Čigrinski i Hleb koje su platili kombinirano 27 milijuna eura, a ubrzo su otišli na sporedna vrata.

Najbolji transferi su sigurno dvojac iz Seville – Dani Alves i Adriano. Pogotovo Alves koji se pod Guardiolom profilirao u vjerojatno najboljeg desnog bočnog svijeta, dok se Adriano s Maxvellom odlično uklopio u pomoćnu radnu snagu na lijevoj strani i bez previše gunđanja uvijek odlično odradio posao.
Iako su katalonske ankete Fabregasa ovo ljeto ostavljale u Londonu, a Thiaga Alcantaru uz bok Xaviju i Iniesti, Guardiola je kao poslije izbora šutio i tek prozborio ''pričekajmo službene rezultate''. Cesc je osvanuo u svom nekadašnjem razredu, ima već 14 pogodaka na kontu i odlično se uklopio u tika taku. O Villi ćemo nešto više u drugom dijelu analize koju možete pročitati u subotu.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2012, 17:33

Romariooo je napisao/la:a otkud takva razlika u kvalitetu valencia ako real ima ponajboljeg trenera svijeta, a barca trenera koji ne moze u recenicu s doticnim, ako real ima puno boljeg golmana, ako barca ima odbrambene igrace koji ne mogu u recenicu s ponajboljim odbrambenim igracima danasnjice, ako ima jednog sergija i pedra koji ne mogu u recenicu s drugim igracima na tim pozicijama itd, jel moguce da trio xavi i iniesta nabijaju posjed u gostima u madridu 73 posto, i da ovaj tim izgleda toliko nadmocno protiv bilo koga sa samo trojicom top class igraca, i ostalim vodonosama, jos predvodjenim i trenerom koji nije vrh

mozes li nam to objasniti, ali bez tvrdnji da xavi i inieste cine boljim druge igrace, naravno da cine, ali i trener i drugi igraci i njih dvojicu cine boljim
Ti imas probema sa razumjevanjem. Oprosti sto moram biti ovako direktan.

Ja nigdje nisam opisivao Gvardioline trenerske sposobnosti. Ama bas nigdje. Ja u stvari ne znam koliko je on kvalitetan. Mozda je bolji, mozda je slabiji od Murinja. To ce vrijeme pokazati. Ja samo govorim da se on mora potvrditi kao trener u razlicitim okolnostima. Ne znam kako da ti drugacije objasnim. Ako ni sada nisi shvatio, onda ti nikako ne mogu pomoci. Ovo je 10 put da objasnjavam jedan te isti stav :x .

To sam rekao za Pikea. Pujol je igrac ekstra klase, u rangu sa najboljim stoperima svijeta. To je pokazao kroz dugogodisnju karijeru koju je odigrao gotovo perfektno. Pike je takodjer sjajan igrac, ali on nije bio u iskusenjima kao Pujol, Vidic, Lusio ili Teri. Valjda razumijes i ovakav stav. Pisem ti po deseti puta a nikako da provalis poentu.

Alves je igrac ekstra klase, Abidal je vrlo dobar igrac.

Buskec je igrac koji se stopio sa Cavijem i Iniestom. Tesko mi je pretpostaviti koliko bi bio dobar u nekom drugom klubu. Nema sumnje da je vrlo dobar igrac, mozda i odlican. Barselona je nevidjeno potentna ekipa, iz svakog igraca izvlace maksimum. Zbog toga se stvara privid da je svaki igrac Barse individualno mnogo bolji od njihovih kolega iz Reala, Mancestera, Intera ili Bajerna. Mozda i jeste, mozda i nije, meni je tesko procijeniti,.. Razumijes li zbog cega imam dilemu!?

Ne bih da te potcjenim ili uvrijedim na bilo koji nacin, ali ti covjece ne razumijes moje pisanje. Izvlacis potpuno pogresne zakljucke.

Moj stav prema Gvardioli je win & win kombinacija :mrgreen: . Ne znam kako to jos niko nije provalio.

Moj je stav, moze biti najveci, moze biti veliki i moze potpuno potonuti. Moja argumentacija ima najvise fleksibilnosti. Sta god da se desi ja cu biti u pravu :mrgreen: .

Legenda Reala, to je to.

Formance, najbolje da prekinemo diskusiju, smorit cemo raju kao na tenisu. Samo se vrtimo u krug.

Manje vise, prezvakali smo temu :mrgreen: .

Zaključano

Natrag na “FC Barcelona”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.