Dakle, polako, ali sigurno nam se približava prvi GS u sezoni, AO, koji će nam djelimično pokazati kako će se stvari odvijati u nastavku sezone i dati odgovore na neka pitanja !
AO je turnir na kojem uvijek bude pregršt dobrih mečeva, mečeva za pamćenje. Za mene najbolji meč koji sam ikada gledao je odigran na ovom turniru, a to je onaj Federera i Safina 2005 gdje je prikazana sva ljepota tenisa u jednom meču ! Bilo je njih još, Federer-Tipsarević 2008, Federer-Nadal 2009, Nadal-Verdasco 2009, Nalbandian-Hewit 2011, Sampras-Agassi 2000 itd) tako da ih očekujem i ove godine i ne sumnjam da će ih biti, naročito kad uzmemo u obzir prvu četvorku i njihova očekivanja za ovu godinu, i ono što svaki od njih mora dokazati ove sezone !
Novak Đoković
Nole je i sam svjestan pritiska koji nosi i šta to mora uraditi ove sezone. Povreda je očigledno prošlost, a igra koju je pokazao na egzibiciji u Abu Dhabiju nam govori da se vratio stari Nole i da je najveći favorit na predstojećem turniru !
Naravno, egzibicija je nešto sasvim drugo, ali lijepo je vidjeti Novaka ponovo u formi !
Ove sezone mora odbraniti dosta bodova ako želi zadržati prvo mjesto na ATP listi, a također i osvojiti barem pola turnira i još minimalno 1 GS da dokaže da sve ovo što je pokazao nije bio bljesak, već konstanta i kontinuitet, a to će najbolje pokazati tako što će odigratii približno dobro i u ovoj sezoni, kao što je igrao i u minuloj !
Međutim, imat će jako težak posao, jer "razjareni" Federer na krilima 17 uzastopnih pobjeda, zatim nabrijani Rafa koji želi pokazati da može pobijediti Đokovića, te Murray koji će tražiti svoj prvi GS, a ove sezone bi ga mogao konačno i naći, pravit će mu velike probleme !
Rafael Nadal
Kao što sam već spomenuo, Rafa želi dokazati da može pobijediti Đokovića i ono što je bitno za njega jeste to da zna dobro šta treba raditi kada igra protiv njega, tj. šta mora promijeniti u svojoj igri ! Loše po njega jeste što je ta promjena potpuno suprotna njegovom načinu igre, tako da bi to mogao biti mač s dvije oštrice !
Čitam da je promijenio dizajn reketa, jer želi igrati ofanzivnije i više se koncentrisati na vinere nego na pušeraj. Drago mi je što je to tako, ali iskreno sumnjam da on to može, no eto vidjećemo !
Rafa će ove godine, kao i obično briljirati u prvom dijelu sezone, naročito na turnirima prije RG-a, a i na samom RG-u ! Uz OI, svakako glavni cilj mu je osvajanje RG-a i ulazak u historiju kao prvi igrač koji je osvojio RG 7 puta, tako da bi preskočio Bjorna Borga i opravdao nadimak "kralj šljake" (mada je jedan A.Sirotanović

)
Dosta toga će zavisiti od AO-a i učinka na istom, jer će nas njegova igra i rezultat na tom turniru upoznati sa njegovim stvarnim dometima ove sezone, a siguran sam da Nadal želi povratiti
br.1 tako da mu je AO prava prilika da napravi veliki korak ka tom cilju !
Roger Federer
"Razjareni" Švajcarac na krilima 17 uzastopnih pobjeda sa kraja prošle sezone dolazi na AO kao jedan od glavnih favorita ! No, nećemo se zavaravati tim titulama i pobjedama ostvarenih na kraju prošle sezone, jer znamo u kakvom stanju su bili Nole, Rafa i Andy, iako je zaista čudno, a pomalo i smiješno da je Federer u 30-tim na kraju sezone svježiji igrač od ove trojice koji su dosta mlađi od njega ! Međutim, igra sa kraja 2011 godine nam pokazuje da glad za pobjedama i titulama i dalje postoji, motivacije sigurno ne nedostaje, no pitanje je može li takvu igru prenijeti i u 2012-u i osvojiti još koji GS.
Lično mislim da može, mada to zavisi i od nekoliko drugih faktora, prije svega mislim na žrijeb, pa onda na nivo igre protivnika itd ! Federer je prošle sezone imao nekoliko nekarakterističnih poraza za njega. 2 puta je izgubio mečeve u kojima je vodio sa 2:0 u setovima. To mu se nikada u karijeri nije desilo, a 2011 jeste 2 puta.
Ono što raduje jeste što ćemo ga gledati još najmanje jednu godinu u kojoj će, vjerujem, dati sve od sebe da na svojih rekordnih 16 GS titula doda još jednu-dvije, a također i zlatom na OI s singlu stavi krunu na svoju nevjerovatnu karijeru. Mislim da je to zaslužio !
Andy Murray. . .
ove godine osvaja svoj prvi GS i tako postaje najopasniji igrač na touru !
Bez zezanja, ozbiljno to mislim. Imenovanje legendarnog Lendla za trenera dovoljno govori o ambicijama Murraya za narednu sezonu ! Očekujem da zablista negdje sredinom sezone, na RG-u i WB-u i da osvoji jedan od ta 2 GS-a.
Andy je veliki talenat, ima sve udarce koje trebaju imati veliki igrači, a s obzirom na to da je psiha najvažnija u tenisu, a i u večini sportova, Ivan Lendl je taj koji će mu svojim iskustvom dosta pomoći u tome i sigurno ga dovesti do dugo željenog cilja, a to je GS titula ! To će vjerovatno zahtjevati manje igrica, veću posvećenost tenisu i promjena igre iz defanzivne u ofanzivnu, ne u pretjerano velikoj mjeri, ali primjetnoj !
Samo na taj način, uz maksimalnu posvećenost tenisu može doći do GS-a.
Sretno Andy !
Od igrača poput Delpa, Tsonge, Fisha, Ferrera, Berdycha, Monfilsa ne očekujem ništa specijalno osim što bi mogli možda pomrsiti račune nekom favoritu na GS-ovima ! To su igrači koji puno zuje, a malo meda daju, tako da vjerujem da će slično biti i ove sezone !
Kada se sve uzme u obzir, biće ovo jedna jako zanimljiva sezona. Ulje na vatru dodaju i OI na kojima će svi igrači igrati maksimalno i po svaku cijenu željeti osvojiti zlatnu medalju ! Rafa i Agassi su jedini igrači koji uz sva 4 GS-a imaju i zlato na OI, tzv
Golden slam. Da li može i Federer upasti tu? - Vidjećemo ove sezone !
Biće "krvi" do koljena. Šta nam preostaje nego da uživamo !
Sretna nova godina svima i sve najbolje !

"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com