Poledica: "Iza svega stoji država"
Poledica je govorio o povezanosti politike i fudbala u Srbiji, o nameštanju utakmica i strahu igrača da prijave nepravilnosti...
Bivši fudbaler Vojvodine, Leha, Legije, Smedereva, Čukaričkog i Borca uporedio je stanje u srpskom fudbalu sa režimom Slobodana Miloševića, rekao da iza svega stoji država i pružio punu podršku Dariju Šimiću i Igoru Štimcu.
Intervju koji je Poledica dao hrvatskom portalu --- SPAM --- prenosimo u celosti.
U srpskom savezu tvrde da nema nameštanja. Kako to komentarišete?
"Očigledno je da to govore da ne ugroze svoje interes i fotelje. Problem sa fudbalom u Srbiji je taj što iza svega stoji država, odnosno savez ima podršku države. Nisam optimista da će biti bolje. Ljudi su masovno nezadovoljni, u Srbiji se živi lošije nego pre 20 godina, nikad situacija nije bila gora. Korupcija vlada na sve strane i stvari ne funkcionišu na pošten način".
"Ljudi koji su u vlasti su u odborima raznih klubova i to je poligon za korupciju. Ljude ne možete prevariti i Đenova je došla kao reakcija na sve što se događa. Imamo 500 navijača po utakmici jer ljudi ne žele da geldaju takav fudbal."
Imate li dokaza ili sumnji na neke utakmice?
"Naravno da imamo i njih ćemo predati u okviru istrage. Ne bi bilo u redu da javno izlazim s imenima i dovodim neke ljude u nezgodan položaj. To ću reći istražnim organima."
Odnosi li se to na manje klubove ili su uključeni i najbolji klubovi u Srbiji poput Partizana, Zvezde ili Vojvodine?
"Protiv Vojvodine je pre tri godine pokrenuta istraga koja je završena. Neki su igrači javno govorili o Zvezdi i Partizanu, ali se ništa nije pokrenulo."
U Hrvatskoj su sudije bile umešane u nameštanje i reketarili klubove. Kako izgleda nameštanje utakmica u Srbiji?
"Kod nas je specifična situacija i ovde se ne namešta zbog zarade na kladionici. Dva najveća kluba, Zvezda i Partizan imaju klubove s kojima su dobri i ne namešta se zbog kladionica nego da bi se pomoglo nekom klubu, da ne bi ispao i slično. Sudije su dosta kritikovane, Vojvodina je napustila finale Kupa zbog suđenja. Mislim da su sudije glavni generatori svega. Neki od njih su zaposleni u policiji što šalje određenu poruku."
Kako igrači reaguju na to?
"Sklanjaju se i ćute jer se boje. Jedino je Savo Milošević javno progovorio pa su ga proglasili ludim. Igrači su grču, strah ih je da neće dobiti plate koje su jako slabe. Ovde vlada diktatorski režim kao u vreme Slobodana Miloševića kad jedan čovek sve odlučuje i niko mu se ne sme suprotstaviti. Igrači se boje jer su to uglavnom igrači od 20-23 godine i ne žele da ugroze svoju dalju karijeru."
"Kad su određeni igrači izašli u javnost s pričama o nameštanju podržao sam ih i policija me privela na razgovor. Rekao sam im sve što sam znao, a nakon toga predsednik Saveza Tomislav Karadžić izjavljuje da ništa konkretno nije rečeno. Dakle, policija im je prosledila iskaz što je krivično djelo. To je samo jedan primer kako korupcija u Srbiji cveta."
Jeste li se vi susretali sa pretnjama ili nečim sličnim?
"Često mi prijatelji savetuju da ne govorim toliko. U Srbiji te danas ima, a sutra nema. Ali, ja smatram da je to jedini pravi put, a većina ljudi u Srbiji žele promene. Moram biti iskren i reći da nikakve telefonske pozive ili pretnje nisam primio."
Zašto se srpski igrači koji igraju u Evropi i financijski su zbrinuti ne uključe u priču? Ili vaše fudbalske legende?
"To je veliki problem. Niko ne želi da stvara neprijatelje i ugrožava porodicu. Time sam jako razočaran jer smatram da je to njihova dužnost. Kad odu iz Srbije svi zaborave svoju zemlju i ne sećaju se da su i oni bili u takvoj situaciji. Zbog toga podržavam postupke vaših bivših igrača i od svega srca ću navijati za Hrvatsku na Evropskom prvenstvu. Kad je u pitanju hrvatski sport imate sreće što su bivši igrači poput Darija Šimića i Igora Štimca zatražili čišćenje u fudbalu. Mi smo bez pomoći, osim što moram napomenuti da nam Vlade Divac daje veliku podršku. On je predsednik olimpijskog komiteta i često kritikuje stanje u fudbalskom savezu. Sa njim dobro sarađujemo."
Kakva je finansijska situacija u klubovima? U Hrvatskoj igrači moraju da štrajkuju i idu na arbitraže da bi im klubovi isplatili plate koji im duguju po godinu dana.
"Tu su se stvari poboljšale poslednjih godina. Prva liga, Superliga je profesionalna, dok je druga liga takođe profesionalna, ali 80% igrača nema profesionalni ugovor. Izborili smo se za neka poboljšanja, uoči sezone niko nije dugovao igračima iako su plate dosta male. Uz manja kašnjenja uglavnom se sve uredno isplaćuje."
Hrvatski klubovi nezadovoljni HNS-om koji se jedino brine za reprezentaciju, a kod domaćih problema zabija glavu u pesak. Kakav je odnos srpskog saveza prema tamošnjim klubovima?
"Generalno, nema velike razlike. Kad smo otišli na Svjetsko prvenstvo s Antićem, predsednik saveza je rekao da je to njegova zasluga. Kad se nismo plasirali na Euro rekao je da to greška reprezentacije. Savez mora shvatiti da je njihov posao samo izabrati stručni štab koji je onda odgovoran za rezultate."
Kako komentišete borbu da se hrvatski fudbal očisti od prljavštine?
"Vrlo pozitivno, ljudi koji su to pokrenuli imaju sve pohvale od mene. Ovim putem dajem punu podršku Dariju Šimiću koji je i kandidat za predsednika. Mislim da je vlada vašega saveza morala odstupiti posle svega što se dogodilo. Takođe, podržavam izjavu vašega ministra sporta koji je najavio obračun s kriminalom u fudbalu”, zaključio je Mirko Poledica.
http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.p ... _id=568329" onclick="window.open(this.href);return false;