@ Magica prijatelju.
Barcelona i Real su dva
najmocnija kolektiva u Evropi i kao takvi imaju daleko najvecu moc.
Tu moc su crpili jedni iz drugih i iz silnog rivalstva napravili dva stroja koja su u mogucnosti imati prakticno sve.
Licno meni to smeta,fanatik sam Valencije koja od sile moci istih nabrojanih ne moze doci do izrazaja.
Medjutim oni da igraju u bilo kojem natjecanju ta nadmoc bi bila identicna ako ne i veca.
U tim stavkama ljudi podcjenjuju ostatak Primere koja iz godie u godinu raste a Ostvrski fudbal opada.
Najveci problem a ne dugorocno rjesenje Engleskog ligaskog natjecanja je
privatiziranje.
Kao takvo nakon sto se upalilo,moze igrom slucaja da se i ugasi.
Svaki klub je prakticno privatizovan.Evo i stadioni su im poceli sve vise poprimati imena sponzora sto je vise nego tuzno.Umjesto da ima ime po nekom simbolu ili legendi.Klub crpi novce najcesce od jednog investitora koji je u ovom slucaju vlasnik i on odredzuje i glavni je zaduzeni za sve moguce transakcije u jednom klubu.
Da li je to zdravo,normalno da nije.Taj isti ulagac moze izgubiti svoj izvor zarade i istim tim putem ugasiti ili taj klub otjerati u kut.
Sjeticemo se bliskog primjera Portsmoutha.
Dolazak Spanskih igraca u Englesku je uslovljen nedostatkom i slabim akademijama u Engleskoj.Pa tako u toj ligi imas iz godine u godinu sve manje igraca koji potjecu iz te drzave.Njihova reprezentacija dozivljava krah izricito radi toga.
Spanska liga ima tu privilegiju i prednost da mnogo moze izvoziti.
Prakticno vecina klubova ima odlicne omladinske skole i iz njih mogu crpiti i stvarati nova imena.
Pa tako jedan Bilbao koji je jedan od tri najkonstantnija kluba u Spaniji stekao Svjetsku slavu radi nacina rada i funkcija unutar kluba.
U posljednjih 2-3 godine evidentno je i po UEFINIM takmicenjim da je Spanska liga u postepenom porastu dok je Engleska u blagom padu.
Nije sve bjela kao sto izgleda i po pitanju te kako bi je pojedinci nazvali "ujednacenosti".
Godinama se desavaju situacije u kojima United,Chelsea pa sada i City pokupuju sve sto valja u toj ligi.
Naravno da je i tu zastupljen monopol, samo sa manje privilegija jer ti klubovi nisu toliko mocni.
Pokusavam sagledati stvari sto realnije i sa distance , iako sam fan Primere jer tu igra meni drag klub,veliki sam postavalac pojedinih klubova u Engleskoj pa i same lige.
Ovdje nije rjec o 2006 godini kada je Engleska bila dominantna u svim mogucim segmentima.
To se odrazavalo u UEFINIM takmicenjima gdje su bili dominantni.
Danas to nije slucaj a pojedinci se pretvaraju da to ne vide ili ne zele vidjeti
Pozdrav
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.