Bundesliga

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo

Prednost Bayerna nad drugoplasiranim će biti:

1) 7 bodova
30
31%
2) 10 bodova
23
24%
3) 15 ili više
43
45%

Ukupno glasova: 96

Trasimaco
Kontakt:

Re: Bundesliga

Post Postao/la Trasimaco » 20 nov 2011, 21:28

Awww kako je fino procitati da svi hvale Borussiu Moenchengladbach i brinu se kako ce taj tim predstavljati Bundesligu u Evropi. Zatim je tu briga o tome da li ce uspjeti sacuvati svoje najbolje igrace i biti konkurentni u buducnosti. Trebali bi to uraditi naravno i apsolutno su svi na njihovoj strani. A sta ce se u stvarnosti desiti? Klubovi kojima Borussia predstavlja prijetnju ce ih raskomadati vjerovatno vec iduce sezone. Znate, ne smije se narusiti status quo, jer onda naprimjer najveci njemacki klub ne bi mogao jos vise da se deblja. Nije posteno da neki manji klub (zapravo u ovom slucaju gigant iz proslosti) pocne da njuska oko vrha, a kamoli da tu ostane duze vrijeme. Sto znaci da Borussia moze uzivati ovu sezonu, mozda i narednu. Dalje ne. I onda se neko pita zasto samo Bayern ima nekog uspjeha u Evropi, na relativno redovnoj bazi. Cak se i oni sami fol zale to. :lol: I Borussiu Dortmund vjerovatno ceka ista sudbina. Samo su se sad kao prvaci malo uzdigli, pa misle da su imuni na to. Samo lagano.
A lion doesn't concern himself with the opinions of a sheep.

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 20 nov 2011, 22:27

Trasimaco je napisao/la:Awww kako je fino procitati da svi hvale Borussiu Moenchengladbach i brinu se kako ce taj tim predstavljati Bundesligu u Evropi. Zatim je tu briga o tome da li ce uspjeti sacuvati svoje najbolje igrace i biti konkurentni u buducnosti. Trebali bi to uraditi naravno i apsolutno su svi na njihovoj strani. A sta ce se u stvarnosti desiti? Klubovi kojima Borussia predstavlja prijetnju ce ih raskomadati vjerovatno vec iduce sezone. Znate, ne smije se narusiti status quo, jer onda naprimjer najveci njemacki klub ne bi mogao jos vise da se deblja. Nije posteno da neki manji klub (zapravo u ovom slucaju gigant iz proslosti) pocne da njuska oko vrha, a kamoli da tu ostane duze vrijeme. Sto znaci da Borussia moze uzivati ovu sezonu, mozda i narednu. Dalje ne. I onda se neko pita zasto samo Bayern ima nekog uspjeha u Evropi, na relativno redovnoj bazi. Cak se i oni sami fol zale to. :lol: I Borussiu Dortmund vjerovatno ceka ista sudbina. Samo su se sad kao prvaci malo uzdigli, pa misle da su imuni na to. Samo lagano.
Ne znam šta želiš da kažeš ista situacija i u Engleskoj zadnjih 20 godina.Baš me zanima ko je viša puta osvajao domaće prvenstvo u tom periodu Bayern ili Manchester United :?
P.S.Rijetko gdje ćeš naći na bolju situaciju,možda u Španiji jer ekipe ne propadaju tako lakomali džaba kad niko ne može ni blizu Barce i Reala ;)
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

Trasimaco
Kontakt:

Post Postao/la Trasimaco » 20 nov 2011, 23:09

Nije stvar u tome koliko je ko titula osvojio u određenom periodu. Desava se da neki tim osvoji prvenstvo, ali ne moze da se odrzi kao konkurent. Radi se o tome da ovdje najjaci klub ne dozvoljava ovim manjim da napreduju. Na prvi znak nekog napretka ce se odmah obrusiti na njih. A onda se Bayern zali kako samo oni predstavljaju Bundesligu na odgovarajuci i zadovoljavajuci nacin. To je licemjerje.

Je li ti stvarno mislis da je United (kao najjaci engleski klub u zadnjih 20 godina) mogao unistiti Arsenal tako sto bi im oteo Henrya ili Fabregasa? Jesu li mogli oteti Gerrarda? Ili mozda Terrya ili Lamparda? Trenutno Balea ili Modrica? Silvu ili Aguera? Oni su im (ili su bili) najveci konkurenti i nezamislivo je da ce jedan od ovih klubova dozvoliti da im najjaci klub otme najboljeg igraca. Nema sanse. E to Bayern radi vec godinama. Svojim glavnim rivalima. Ne pricamo o nekim timovima sa sredine ili dna tabele. To je razumljivo, mada su i oni cesto tvrd orah. Govorimo o timovima koji ce se boriti za naslov, uveliko pojacati konkurenciju ako ih se nakratko ostavi na miru. To je ono sto navodno svi zele. Da ta liga bude jaka. A ponos te lige je zapravo bolest koja je izjeda.

Izabrao si najgori primjer za prosperitet. Cuj Spanija. Pa ako negdje stvari ne funkcionisu kako treba, to je Primera.

moustapha
Kontakt:

Post Postao/la moustapha » 20 nov 2011, 23:16

Jbg, u Bundesligi nema naftasa koji bi obezbjedili kontinuitet. I u Premier lige je zalosno gledati kako Arsenal odgaja fudbalere i onda ih ispusta.

Uglavnom, ako ovo oko finansijkog fair-playa zazivi mogli bi gledati interesantnija prvenstva i u drugim ligama.
#divovi

Trasimaco
Kontakt:

Post Postao/la Trasimaco » 20 nov 2011, 23:20

Pa eto, zaboravi naftase. Chelsea i City se ne racunaju. Zasto United nije uradio Arsenalu i Liverpoolu ono sto Bayern radi svim klubovima u Njemackoj? Sve sto valja po nekom bozanskom pravu mora igrati u Bayernu.

geronimo
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la geronimo » 20 nov 2011, 23:29

Trasimaco je napisao/la: Zasto United nije uradio Arsenalu i Liverpoolu ono sto Bayern radi svim klubovima u Njemackoj? Sve sto valja po nekom bozanskom pravu mora igrati u Bayernu.
Kao prvo, porediš neuporedivo.
Ako toliko toga malo valja u Bundesligi, pretpostavio bih da Bayern na lageru ima 40 i kusur igrača (kao mnogi u EPL) a ne svega 23.
Vom Jäger zum Gejagten

Trasimaco
Kontakt:

Post Postao/la Trasimaco » 20 nov 2011, 23:41

Sve sto valja sam zapravo mislio kao ono najbolje. Naravno da tu ima jos mnogo kvaliteta, pogotovo u zadnje vrijeme sto ja jako cijenim. Ali Bayern ce zahtijevati da od svog tog kvaliteta samo krem igra za njih. Sto je arogantno i nije fer. Zasto Gotze ne bi ostao u Dortmundu? Da bude za taj klub ono sto je recimo Bastian za Bayern? Iduce godine ce doci neki novi Gotze, pa ce Borussia onda biti u stanju da privuce jos vrlo dobrih igraca i da konkurise najjacem klubu. Je li to logicno? Ali ne, kampanja je vec krenula da se otme najveci njemacki talent i tako znatno oslabi najveci rival. To nije ni prvi ni zadnji put.

Zasto poredim neuporedivo? Glavni rival je uvijek glavni rival, bez obzira na status koji ima u svijetu. A to sto ti kazes da je neuporedivo je upravo Bayern prouzrokovao. Da nisu tako pohlepni i nemilosrdni, Borussia naprimjer bi se mogla lako odbraniti.

moustapha
Kontakt:

Post Postao/la moustapha » 20 nov 2011, 23:53

Trasimaco je napisao/la:Pa eto, zaboravi naftase. Chelsea i City se ne racunaju. Zasto United nije uradio Arsenalu i Liverpoolu ono sto Bayern radi svim klubovima u Njemackoj? Sve sto valja po nekom bozanskom pravu mora igrati u Bayernu.
Khedira, Ozil, Sahin su neki od igraca koji su otisli u inostranstvo. Za te igrace ne mozemo kriviti Bayern. Sto se tice Dortmunda, mislim da su oni sami krivi. Goetze je vrhunski igrac i sigurno je da ce kako vrijeme dolazi imati zelju da se svake godine takmici u LP. Nije ni njegova krivica ukoliko mu Dortmund ne dovede nekog igraca s kim bi mogao igrati vrhunske utakmice. Reus ne mora doci u Bayern, ali je cinjenica da ga oni jedini istinski zele.

Zar nije Bayern koji ima najciscu finansijsku politiku. 19 godina za redom u plusu. U drugim ligama kada neki klub pokupuje sve sto valja, napravi minus od 100 miliona. Bayern se dakle ne ponasa rasipnicki.
#divovi

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 20 nov 2011, 23:59

Trasimaco je napisao/la:Sve sto valja sam zapravo mislio kao ono najbolje. Naravno da tu ima jos mnogo kvaliteta, pogotovo u zadnje vrijeme sto ja jako cijenim. Ali Bayern ce zahtijevati da od svog tog kvaliteta samo krem igra za njih. Sto je arogantno i nije fer. Zasto Gotze ne bi ostao u Dortmundu? Da bude za taj klub ono sto je recimo Bastian za Bayern? Iduce godine ce doci neki novi Gotze, pa ce Borussia onda biti u stanju da privuce jos vrlo dobrih igraca i da konkurise najjacem klubu. Je li to logicno? Ali ne, kampanja je vec krenula da se otme najveci njemacki talent i tako znatno oslabi najveci rival. To nije ni prvi ni zadnji put.

Zasto poredim neuporedivo? Glavni rival je uvijek glavni rival, bez obzira na status koji ima u svijetu. A to sto ti kazes da je neuporedivo je upravo Bayern prouzrokovao. Da nisu tako pohlepni i nemilosrdni, Borussia naprimjer bi se mogla lako odbraniti.
Borussia nema sredstava kao Bayern.Vidjećemo da li će uspjeti da se održe u vrhu,a logično je da Bayern kao najveći njemački klub i jedan od največih na svijetu želi kod sebe najbolje igrače.Gotze svi žele trenutno i ne vidim tu nikakav problem.
Imaš situaciju da njemački klubovi više ne prodaju Bayernu najbolje igrače(Džeko,Ozil,Sahin,Khedira,Vidal...)i koja je razlika tu.Engleska ima naftaše koji omogućavaju Cityu i Chelseaju da pokupuju sve što diše.United je isto jako bogata ekipa,Arsenal samo što ne kupuju toliko i Liverpool sada ima bogate vlasnike.Vidi jednu zanimljivu stvar svi ti klubovi su i pored najbolje sponzorirane lige na svijetu,najskupljih tv prava etc. u minusu (osim Arsenala)
Iza Bayerna stoji cijela regija i oni su zbog toga jaki,iza Barce također,Real i neki drugi klubovi.Ljudi koji vole te klubove su glavni i mislim da je to puno bolje nego primjeri poput Citya,Chelseja,Malage,Liverpoola,Uniteda...
Drugi klubovi u Njemačkoj nemaju toliko jaku pozadinu no i oni primarno postoje zbogsvog grada,a ne zbog ćejfa nekog sretnika :roll:
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 21 nov 2011, 00:02

Izgleda da se po nekim Bayern treba pravdati zašto je toliko finansijski moćan da može dovesti koga hoće u Njemačkoj.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 21 nov 2011, 00:11

Jbt i na ovoj temi krenu usporedjivanje. :(
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

geronimo
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la geronimo » 21 nov 2011, 00:12

Trasimaco je napisao/la:Sve sto valja sam zapravo mislio kao ono najbolje. Naravno da tu ima jos mnogo kvaliteta, pogotovo u zadnje vrijeme sto ja jako cijenim.
Shvatam. Hajmo dalje.
Trasimaco je napisao/la: Ali Bayern ce zahtijevati da od svog tog kvaliteta samo krem igra za njih. Sto je arogantno i nije fer.
Zavisi kako se uzme. Je li arogantno da tog istog Gotzea pokupi Real ili neki drugi klub? Je li fer uskratiti igraču njegove želje da igra u "velikom" klubu? Je li Bayern nekad trgovao kao što radi Real, nekad Talijani i sad Englezi, napumpani novcem, koji je u najmanju ruku sumnjiv.
Trasimaco je napisao/la: kampanja je vec krenula da se otme najveci njemacki talent i tako znatno oslabi najveci rival. To nije ni prvi ni zadnji put.
Ništa nepoznato. Moraju se boriti protiv tih silnih bogataša, koji usput budi rečeno, nisu zaradili novac na čist način kao što to Bayern radi. Uspiju li u svojim nakanama, biće obilježeni upravo onako kako ti kažeš. Licemjeri i ne baš fer igrači. U suprotnom mnogi će reći kako Bundesliga ne može da zadrži svoje najbolje igrače.
Iskreno, ja bih bio najsretniji kada bi Gladbach, Dortmund i ini klubovi smogli snage da zadrže što duže svoje najbolje igrače i tako učine uslugu ligi. Ali ne ide to tako, nažalost. Barem još ne.

Porediš neuporedivo iz razloga što u Njemačkoj mora sve finansijski štimati. Nema (pretjeranih dugovanja i sl), pa jedan Dortmund je prije nekoliko godina bio pred bankrotom. Da se nisu izvukli, niko ne bi gledao njihove ranije zasluge i vjerovatno bi se selili u niži rang. To u drugim ligama nije moguće. Upoznat si sa najnovijim gubicima M.Cityja. Današnji Dortmund bilježi plus u iznosu nekih 10 miliona (kod Bayerna je to dosta manje - 1,3 mio), što je za svaku pohvalu kada se uzme u obzir njihove pređašnje stanje.
Trasimaco je napisao/la:Da nisu tako pohlepni i nemilosrdni, Borussia naprimjer bi se mogla lako odbraniti.
Kamo sreće da ovakve pohlepe ima više u Bundesligi. Što je ustvari i njen najveći nedostatak.
Nadam se da razumio šta ti želim reći.

Inače, Tras, šta ima? Nema te dugo? 8-)
Vom Jäger zum Gejagten

Trasimaco
Kontakt:

Post Postao/la Trasimaco » 21 nov 2011, 00:16

Ne zelim ja da ulazim u finansije Bayerna niti zelim da rasprava ode na tu stranu. Sve to stoji, znam da dobro posluju i da mogu posluziti kao primjer mnogima. U mnogo cemu, ali ne u svemu. Ta finansijska moc i poslovanja u plusu su postignuti gazenjem ovih manjih i onemogucavanjem njihovog napretka. Danas je to jos lakse kad su toliko superiorni u odnosu na sviju oko sebe. Cim neki tim pokaze da moze da im se suprotstavi, uskoro slijedi odmazda. I nema sanse da ce se taj tim zadrzati kao konkurent. O tome ja pricam. Hoenes ce naprimjer odmah izaci i razglasiti kako najbolji igrac tog nekog tima pripada Bayernu kao najvecem njemackom klubu. :lol:
Saurman je napisao/la:Izgleda da se po nekim Bayern treba pravdati zašto je toliko finansijski moćan da može dovesti koga hoće u Njemačkoj.
:lol:

Niko ne negira moc koju taj klub ima u Njemackoj, vec kako je koristi.

moustapha
Kontakt:

Post Postao/la moustapha » 21 nov 2011, 00:21

Ne znam, fakat. Meni ovdje nista nije jasno. Velike ribe jedu male ribe. Uvijek bilo i ostalo.

Najbolje bi bilo da Bayern da Dortmundu 30 miliona da zadrze Goetzea. Ono kao nepovratni kredit, ili tako nesto. :lol:
#divovi

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 21 nov 2011, 00:27

Trasimaco je napisao/la: :lol:

Niko ne negira moc koju taj klub ima u Njemackoj, vec kako je koristi.
Koristi je na isti način kao i drugi Europski velikani.Pošto Borussia Dortmund i Schalke nisu finansijski u rangu Arsenala i Liverpoola i samim tim ne mogu zadržati svoje najbolje igrače nije krivica Bayerna.
Zadnja izmjena: Saurman, dana/u 21 nov 2011, 00:29, ukupno mijenjano 2 puta.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 21 nov 2011, 00:27

moustapha je napisao/la:Ne znam, fakat. Meni ovdje nista nije jasno. Velike ribe jedu male ribe. Uvijek bilo i ostalo.

Najbolje bi bilo da Bayern da Dortmundu 30 miliona da zadrze Goetzea. Ono kao nepovratni kredit, ili tako nesto. :lol:
Ma ništa to mi smo uspostavili dobre odnose s Borussijom i ide u Real :mrgreen: Prije svega to radimo da Bayern ne izgleda kao monopolistički klub :mrgreen:
kad na kraju Gotze osvoji LP s Dortmundom i sve nas zajebe :lol:

Trasimaco
Kontakt:

Post Postao/la Trasimaco » 21 nov 2011, 01:27

geronimo je napisao/la:Zavisi kako se uzme. Je li arogantno da tog istog Gotzea pokupi Real ili neki drugi klub? Je li fer uskratiti igraču njegove želje da igra u "velikom" klubu? Je li Bayern nekad trgovao kao što radi Real, nekad Talijani i sad Englezi, napumpani novcem, koji je u najmanju ruku sumnjiv.
Naravno da je arogantno. Ali uzmi u obzir da ce njemacki igraci vecinom radije ostati u svojoj domovini i cak i ako odu, oni ce se vratiti. To je velika olaksica za Bayern, jer oni uvijek imaju pravo da prvi biraju. Dosta igraca ce cak odbiti te inostrane ponude da bi ostali u Njemackoj. Mnogi klubovi van Njemacke cak zaziru od njihovih igraca upravo zbog toga sto znaju da ce ih tesko izmamiti vani. Zar Dortmund nije veliki klub? Ipak je to nekadasnji prvak Evrope i aktuelni prvak Njemacke. Vidis da Gotzeu mogu priustiti LP i domace titule i kupove. Mogu oni odbiti Real, Barcelonu, United, Arsenal. Inter i koga vec ne. Ali Bayernu ce se gotovo sigurno morati povinovati. To je zbog tako velikog pritiska i kampanje koju ce taj klub pokrenuti, mediji ce to stalno provlaciti i ubijediti momka da na kraju ode u taj klub establismenta iako mu apsolutno nista ne fali u Dortmundu. Naprotiv.
geronimo je napisao/la: Ništa nepoznato. Moraju se boriti protiv tih silnih bogataša, koji usput budi rečeno, nisu zaradili novac na čist način kao što to Bayern radi. Uspiju li u svojim nakanama, biće obilježeni upravo onako kako ti kažeš. Licemjeri i ne baš fer igrači. U suprotnom mnogi će reći kako Bundesliga ne može da zadrži svoje najbolje igrače.
Iskreno, ja bih bio najsretniji kada bi Gladbach, Dortmund i ini klubovi smogli snage da zadrže što duže svoje najbolje igrače i tako učine uslugu ligi. Ali ne ide to tako, nažalost. Barem još ne.

Porediš neuporedivo iz razloga što u Njemačkoj mora sve finansijski štimati. Nema (pretjeranih dugovanja i sl), pa jedan Dortmund je prije nekoliko godina bio pred bankrotom. Da se nisu izvukli, niko ne bi gledao njihove ranije zasluge i vjerovatno bi se selili u niži rang. To u drugim ligama nije moguće. Upoznat si sa najnovijim gubicima M.Cityja. Današnji Dortmund bilježi plus u iznosu nekih 10 miliona (kod Bayerna je to dosta manje - 1,3 mio), što je za svaku pohvalu kada se uzme u obzir njihove pređašnje stanje.
Mozes ti meni pricati koliko hoces o borbi na trzistu sa inostranim klubovima, ali i sam znas da je Bayern taj koji ce u 90% slucajeva pokupiti najbolje njemacke igrace. Razlog sam vec naveo. Pored nesumnjivo odlicnog poslovanja, taj plus koji imaju je u dobroj mjeri zbog toga sto nikad nisu ni morali da idu negdje vani i da trose ogromne pare. Zasto i bi kad im je sve na dohvat ruke u njihovoj zemlji - jeftino. Kupujmo/otimajmo domace je njihov moto. :lol: Drze monopol. Kupe sta zele od bilo kojeg kluba u ligi. To traje vec jako dugo. I onda se govori kako ovaj ili onaj klub nije dovoljno jak da zadrzi svoje igrace. Kako ce biti kad ih ovi stalno gaze i sve sto pokusaju izgraditi bude unisteno/oteto vrlo brzo. Borussia postala prvak Evrope i sta im se desilo sa trenerom? :mrgreen: Branis ono sto se ne moze odbraniti. Vodstvo Bayerna se ponasa onako kako ih ja opisujem. To si toliko puta cuo od njih. Cak se i fanovi Bayerna na ovom forumu tako postavljaju kao da je to normalno i fer. A fol zele dobro samoj ligi.

Semir bvb
Kontakt:

Post Postao/la Semir bvb » 21 nov 2011, 01:37

Selite mi mog igrača Gotzea iz kluba u klub.... :lol:

Nije moguće da niko od vas ne shvata da se Borussia vraća tamo gdje joj je mjesto, a to je u Top 20 najmoćnih klubova u Evropi. Previše mi omalovažavate moj klub. To mi se nikako ne sviđa :evil: . Poslujemo pozitivno 10 mil, to je današnja - friška vijest. Dobili smo pare od Lp, ako Bog da dobit ćemo i sljedeće godine.
Možete se pušit svi.
Čitam iz posta u post sve veće gluposti. Zar ste slijepi u pi*ku maternu? Ne mogu više da čitam i da ostanem imun na budalaštine.

slika IS BACK Mo**er Fu***rs
Und wenn du, das spiel gewinnst, ganz oben stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia Borussia bvb!
Und wenn du, das spiel verlierst, ganz unten stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia, Borussia bvb!

Reuf
Kontakt:

Post Postao/la Reuf » 21 nov 2011, 01:49

Sta ocekivat sad ? Da Bayern uplati svakom klubu u Bundeski na racun oko 30 milki ?
Bayern je institucija i autoritet koji se stice decenijama.Njih nije kupio tajkun , Amer,Kinez , Arap , Qrac itd
To je pravi klub i rijedak u danasnjem svijetu.
Jedino sto mi smeta je naziv stadiona no dobro mora negdje puci :D

Naravno da je Bayern u stanju dovesti svakog igraca u Bundeski(manje u zadnje vrijeme).
Ista situacija je prakticno u ostatku Svijeta.
Duopol u svijetu cine Barcelona i Real.Kupuju koga hoce i kada hoce.Ali opet to vise podrzavam jer su ti institucije i klubovi koji nisu kupljeni i upumpani tudzim bogatstvom.

U Engleskoj tog monopola bas i nema.Iako im ga vode Real i Barca.Kupuju im najbolje igrace lige i dovode sebi a njima bacaju otpatke.
City kao nesta pokusava, imaju pare ali...
Arsenal sa svojom politikom djeluje presmjesno no dobro sta je tu je.
United vise-manje ima moc al' je slabo koristi.

Kao sto napisa ovaj momak prije mene.
Podcjenjujete BvB svi jako mnogo , pa ipak je to velicina i brend u svijetu.
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

ramiral
Kontakt:

Re: TSG 1899 Hoffenheim

Post Postao/la ramiral » 21 nov 2011, 09:19

*p!p!t@* je napisao/la:Kako očajno igra ovaj Babel :o
Šta kaže komentator ''Taj rođenoj mami ne bi dao loptu'' :D :) :lol:
29 ... a do maja 2012 - 30 ...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Odgovori

Natrag na “Bundesliga”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.