Kad me još pitaju zašto.

Fala bogu pa će Pape ostati selektor. To je daleko najbolja opcija. Savršen trener za našu repku, savršen vodja i savršena filozofija igre. Čovjek koji je od ekipe napravio učeću organiziaciju, upustio se u proširivanja kada, a ne igrao sa onim što ima i prvi čovjek koji je sa našom repkom pokušao da igra na isti način. Ustalio je formaciju 4-5-1, po potrebi znao odigrati i 4-4-2, i sasvim je razumljivo da kada se štima nova formacija da će doći/dolaziti do nekih propusta.
Jedne prilike je nek'o rek'o ,a ja sam taj citat više puta ponavlj'o: "Svaka taktika je pobjednička.Ne postoji loša taktika, postoji samo loše razumijevanje taktike. Igrači ,koji budu dosljedniji u primjenjivanju trenerovih zamisli na terenu obično pobjedjuju." Da ne bi bilo da je to neki x,y tip izjavio - nisam naveo direktno imena ,jer dvoumim izmedju Osima, Fergusona i Wengera. Ne sjećam se tačno ko je od njih.

A i Wenger je rek'o jednu veliku istinu. Nakon tekme United vs City je bio upitan da je ocjeni i iznese svoje mišljenje, rekao je (parafrazirat ću ga): " Kada se desi takav rezultat, to obično ne znači da je neko toliko bolji, znači jedino da se nešto specijalno dešavalo na toj tekmi." Ovo govorim, jer je vezano za Portugal, za naših 6-2. Ko god nije vidio da se JE(STE) dešavalo nešto specijalno , onda ili nije gled'o tekmu ili je subjektivan, možda frustriran.
Naše je samo da rastemo iz tekme u tekmu, kvalifikacija u kvalifikacije, a plasman na EP/SP će jednog dana doći. Niko nije mogao reći "Eh, jedini pravi uspjeh je prvo mjesto ili plasman kroz baraž, sve drugo je neuspijeh", jer mi (1.) nemamo igrače za to (Rumunija ima npr. bolje igrače), (2.) nemamo kontinuitet , (3.) nismo nikad ni bili u ulozi da mi nešto diktiramo, a to je vrlo važno. Dobro ,jesmo diktirali po mišljenju subjektivnih glava, al' da smo se pitali o raspletu grupe (mi na prvo/drugo) nismo nikada sami, uvijek je tu bio još neko.
I Slaven je, kada sam počeo sa citatima, jedne prilike rek'o veliku stvar: "Savez nam je na nivou San Marina, ali zato imamo igrače na nivou Njemačke" (nisam siguran jesu li ove dvije reprezentacije u pitanju, al' odnos snaga je tu negdje). MI baš nemamo tako kvalitetne igrače kao Njemačka i Hrvatska, al' imamo gori savez. Bosna i Hercegovina tek kada nešto uskladi može očekivati nekakav uspjeh.