Patrice_Evra_3 je napisao/la:Nego, ja imam par nedoumica. Recimo, dosta često se koristi taj novi termin "lajkati/lajkovati". Eh sad, koje je tačno ? Znam da je to strana riječ, ali da li ima neko pravilo u našem jeziku po tom pitanju ? Također, "fauli" ili "faulovi" ? I to je strana riječ, i nisam siguran ni za to.
Što se tiče prve nedoumice, ja bih rekao da su oba termina ispravna; razlika je u tome da se "lajkati" više koristi kod nas, u Bosni i Hercegovini (dijelom i u Hrvatskoj), a "lajkovati" više u Srbiji. Ja, kao i @Monolog, češće koristim prvu opciju ("lajkati"), zvuči mi lakše i prihvatljivije za izgovor.
Što se drugog slučaja tiče, siguran sam da je ispravno "faulovi". Konkretnog objašnjenja, osnovanog na mjerodavnom pravilu, trenutno nemam, ali sam čuo da jednosložne imenice i neke dvosložne koje imaju jednosložnu osnovu imaju dugu množinu ("ovi" - faulovi), a ostale kratku ("i" - fauli (nepravilno)). Eh sad, imamo ovdje i izuzetaka, a pošto je ovo strana riječ - sve je moguće... Ne znam ni sam šta bih ti rekao, ali savjetujem ti da koristiš
faulovi.