Ne znam šta da vam kažem...
Jedino još pitanjA:
Zašto govorite "ja kad idem na tekmu..."?

Zar stvarno mislite da JA nikad nisam bio na tekmi ? Na tekmi kluba za koji navijam/mi je drag/simpatišem ga/kluba iz mog zavičaja/kluba za koji navija moja raja ? Vidio sam i ja taj
filing kad navijaš za svoj klub (smjestite ga gdje 'oćete po gornjem kriteriju).
Zašto JA moram biti u pravu ?
Zar nije normalno da se čovjek poistovjeti sa klubom ? Već sam na nekoj temi pis'o o tome kako se čovjek poistovjećuje sa klubom, tako da se ne ponavljam opet (ko je čit'o čit'o j' ). Zar niste ovde jedni komunisti, jedni liberalci, konzervativci, klerikalci, nacisti, nacionalisti itd. ? Niste li svi vjernici /ateisti ? Odakle je to došl'o ? Izmislio zavičaj ? SumLJam.
U konačnoj fazi i navijanje za odredjeni klub čovjeka formira kao ličnost. Ja navijam za Arsenal (dobro i za Sarajevo, al' to nema sad neke veze sa ovim, tj. sa mojim stavom) i podobro poistovjećujem svoja razmišljanja sa razmišljanjem uprave /kluba/igrača/navijača dotičnih. Volim kada se sve planira, volim vizionarski pristup "materiji", volim gledanje u budućnost.
Zašto je globalizacija loša ? Globalizacija je odlična stvar, savršena, samo joj je mana da je ljudi miješaju sa amerikanizacijom i kapitalizmom. Globaliziran svijet ne znači cijeli svijet je Amerika. Naprotiv, znači da je cijeli svijet jedan konglomerat kultura. Da mogu Kinesku kulturu osjetiti i u "svom domu".
Aj, da se vratim(o) na navijanje ispred TV-a.
Osjećaj ,koji veže nekog navijača za TV je isto tako jak kao i osjećaj nekog navijača na tribini. U čemu je razlika izmedju
gledanja uživo i
gledanja ispre TV-a? Jedino u tome da tekmu možeš komentarisati sa sunavijačima. A i to ima zamjenu.
Po drugoj strani šta je sa Topnikom (navijačem Arsenala) koji se ,negdje dole u Africi, ubio radi poraza od Barcelone ? Nije navijač ? Zar moraš ići na tekmu da navijaš za neki klub ?
Navijanje je, bar koliko ja shvatam, iskazivanje podrške nekome/nečemu, a u ovom slučaju klubu. A kakva je onda razlika izmedju navijanja na tribinama i pored TV-a ? Tako što ćeš dati novčanu podršku klubu ? Postoji mnogo načina kako klub da profitira i bez toga. Osim toga, na neki način daješ podršku i plaćanjem TV pretplate.
Zaista još uvijek ,i nakon ispisanih 5 stranica, ne vidim u čemu je suštinska razlika "navijanja na tribinama" i "navijanja pored TV-a". Kažete osjećaj -pa onda je to sebični interes, a ne iskazivanje ljubavi. Ideš da sebi udovoljiš, možda iskažeš podršku, al' još uvijek da sebi udovoljiš.