efenberze, trebam li napominjati da vrlo rado citam tvoje postove
moj problem je taj sto sam vrlo ´tezak na tastaturi´, ma pretezak, tako da je prava borba natjerati me da naskrabam neki duzi post. vjerovao ili ne, svaki malo duzi post pisem na triput´, tj. dopustim si najmanje tri debele pauze, odem do wc-a, pogledam sta ima na tv-u, popricam sa hanumom, itd.
rjesenje je u tome da angazujem monologa koji je vrlo lak na tastaturi, debelo ga platim i izdiktiram mu ono sto planiram postati
Stefan Effenberg je napisao/la:No jednostavno su ti svi playmakeri imali potez na malom prostoru kojim su izbacili igrača, napravili višak i stvorili zicer drugim igračima koji su imali sve na pladnju samo zbog ovog poteza.
slazem se. toni kros nema zidaneovu, xavijevu, pa ni misketovu genijalnost.
ustvari, kako mi uopste znamo da je nema? svi ti genijalci su imali potporu kompletne ekipe, apsolutnu slobodu i garanciju da ni nakon x pogresnih dodavanja(svaka ih desetka ima) nece zavrsiti na klupi.
konkurencija u bayernu, barem na toj poziciji je yebeno brutalna tako da se svaka greskica gleda pod lupom i bez obzira koliko pojedini bio uspjesan, zavrsice na klupi ako zareda par takvih, bezazlenih gresaka.
najbolji primjer j aktuelna debata oko robena i supljak pojedinih ´eksperata´ koji vjeruju kako je ovaj bayern jaci bez robena.
Stefan Effenberg je napisao/la:Što se tiče playmakera tu sam malo subjektivan jer iako Muller na toj pozicij nije nimalo loš ipak mislim da je nakon mojih postova jasno da sam i dalje razočaran što nismo doveli majstora svojeg zanata = Ozil-a.
hmm... ni muler, a bome ni kros nemaju ulogu klasicne desetke. desetka je organizator, tzv. mozak ekipe, pokretac gotovo svih napada, covjek ciji je glavni zadatak ´hranjenje napadaca´ upotrebljivim loptama, covjek koji zna uputiti tzv. ´smrtonosni pas´.
sto se tice ozila, pa ja sam prvi koji bi se usprotivio njegovom dolasku.
ekipa mora biti izbalansirana, a sa ozilom to definitivno ne bi bili. mi vec imamo dva igraca koji gotovo nikako ne ucestvuju u odbrani. dovodjenjem ozila napravili bi bayern kakav je bio za vrijeme van gaala, tzv. ´hura fudbala´ u kojem imas previse ofanzivaca koji ne ucestvuju u odbrambenim zadacima.
Stefan Effenberg je napisao/la:Kad malo razmislim dođem do zaključka da to opet zavisi od taktike pojedinih klubova odnosno trenera. Jednostavno, ova pozicija mnogo ovisi o treneru ili klubu. Neki klubovi imaju svoju filozofiju taktike pa se treneri moraju prilagođavat a neki treneri donose u klub novu taktiku.
joj, hocemo li vise zavrsiti s tom raspravom o desetkama
poznavaoci interneta

postoji li neki program kojeg bi se moglo instalirati pa da moja malenkost s mukrofonom u ruci diktira post a ´on´ da pise

da imam takvo cudo svaki drugi dan bi vas docekala kolumnica u kojoj bi se imalo sta procitati.
jah, desetka. vec napisah koji su zadaci te, klasicne desetke, ali cu dodati to da su tti igraci pravi dembelani koji slabo ili gotovo nikako ne ucestvuju u odbrani. taj svu energiju koristi na protivnickoj polovini terena.
majku mu, nisu ljudi dzaba izmislili ofanzivnu sesticu
Stefan Effenberg je napisao/la:Ovdje fali još samo jedna činjenica koja krasi vrhunskog napadača: hladnokrvnost u završnici.
bez iskustva nema hladnokrvnosti tako da ista nije talenat vec nesto sto se da utrenirati.
dakle, potrebna je minutaza, ali i povjerenje saigraca i trenera.
Stefan Effenberg je napisao/la:A kad pogledam u dubinu ovog poteza ( Guardiola ) moram priznati da, koliko kod to izgledalo privlačno, izazovno i donosilo neku novu dimenziju, ne bih ovaj potez koristio kao dugoročno riješenje jer se onda postavlja paradoksalno pitanje trebamo li uopće pravog napadača u budućnosti nogometa???
ak´ ne vjerujes meni, barem vjeruj saf-u i gvardioli.
klasicni napadac je zlo za jednu ekipu koja puca na velike ciljeve. klasicni napadaci su igraci kojima se mora podrediti ekipa, moraju biti hranjeni loptama. sad, bez obzira koliko on bio uspjesan u jednoj ili dvije sezone, koliko nagrada osvojio, u trecoj sigurno nece biti ni blizu. zasto? zato sto je najlaksi recept zaustaviti napadaca koa sto su dzeko ili ibrahimovic. potrebno je markirati ga, pa ako treba i duplirati i njegova ekipa je izgubljena jer ne znaju kako bez nj. posto je njihov jedini zadatak uputiti sto vise korisnih lopti koje bi taj trebao pospremiti u mrezu. u proslosti se to rjesavalo tako sto bi se uz nj. dodavao jos jedan slican napadac pa ako bi odbrana ustopala jednog, ostajao je prostor za drugog. ovo je smrt u modernom fudbalu jer pravis najgoru mogucu gresku -slabis svoju sredinu. ovo su najbolji moguci pokloni za vrhunske ekipe koje ce pojesti svakog protivnika koji se usudi igrati sa dva klasicna napadaca.
ali, uhranjeni mozgovi, daleko uhranjeniji od nas, shvatise da su krilni napadaci najbolje moguce rjesenje jer se pos´o klasicnog napadaca prenosi na tri igraca koji, pak, daleko vise ucestvuju u odbrambenim zadacima, ali imaju i dozu sebicnosti tako da su uvijek medju najboljim strijelcima. brzi, eksplozivni, jaki tehnicari, neumorni - oni su sve ono sto nemaju klasicni napadaci. ´klasicni´ mora biti gorostas, dovoljno jak da bi se gurao sa protivnickim stoperima, dok krilni rade nesto sasvim drugo, ali su ipak daleko veca nocna mora za svakog stopera.
farineli, obje formacije su yebeno dobre ali pod uslovom da barem na jednom krilu imas igraca kao sto je valensija iz mancestera, ili di maria iz reala koji je u stanju kompenzirati riberijevo, odnosno robenov neigranje u odbrani.
barca na krilima ima pedra i vilu, real ronalda i di mariju. problem je sto mi imamo dva ronalda ili dva davida

ps
romario, ti si tinejdzer kojeg nijedan ´bavarac´ ne uzima za ozbiljno.