Tesko je naci igru za Barselonu. Tesko je sastaviti tim koji ce pobjediti Barselonu. Mozes dovesti najbolje igrace iz ostalih klubova i opet si autsajder protiv Barselone. Oni imaju daleko najbolje veznjake i uz Maradonu najboljeg fudbalera svih vremena. Ne moze se sastaviti vezni red koji moze uspostaviti ravnotezu i nadigravati se sa njihovim veznim redom. Ne moze se naci bolji napadac od Mesija, ni priblizno.
I kako ih onda pobjediti!?
Moras igrati drugacije, moras pronaci neki drugi koncept igre koji ce neutralisati njihovu dominaciju na sredini terena. Murinjo je pokusao mesarskom igrom i to mu je donekle uspjelo. Al' takva igra bi bila ispod casti klubu kakav je Mancester i treneru kakav je Ferguson, tako da je uopste necu uzeti u razmatranje. Vise puta sam ponovio da je najbolja taktika za Barselonu agresivni presing na njihovu zadnju liniju. Njihovu svaka akcija pocinje iz odbrane. Tu je najbolja sansa da se zaustavi njihov napad i razbije samopouzdanje koje se iz odbrane prenosi na cijeli tim. Valensia je to odlicno radila u prvom poluvremenu, pa je Barselona izgledala prilicno bezopasno. Al' problem je sto se agresivnim presingom ekipa fizicki trosi, pa u drugom poluvremenu mogu nastati problemi,.. To se upravo desilo sa Valensiom. Uz to treba dodati da je travnjak Valensie nesto manjih dimenzija, pa je znatno lakse igrati presing nego li na sirokom Nou Kampu. Dakle, kako god igrao Barsa je veliki favorit. Al' mislim da je visok i agresivan presing jedini nacin da im se suprostavi.
Ovaj prelazak u formaciju 3-4-3 je po meni glupa zamisao. Hoce na silu da uvaljaju sve vrhunske veznjake u prvi tim. I u toj formaciji su mocni (a u kojoj nisu), al' su ipak daleko jaci u formaciji 4-3-3. U formaciji 3-4-3 prakticno imaju jednog igraca manje u fazi napada. U formaciji 3-4-3 imaju tri igraca bez ofanzivnih zadataka, dok u formaciji 4-3-3 imaju dva igraca bez ofanzivnih zadataka (bekovi imaju vaznu ulogu u napadu). Uz to imaju problem sa ekipama koje igraju preko krila (kao Valensia). Mislim da ce se vrlo brzo vratiti na formaciju 4-3-3.
Ono sto bi mogla biti prednost za njihove protivnike u ovoj sezoni jeste motivacija. Sve ekipa su nalozene da ih pobjede, a kod njih primjecujem odsustvo nekadasnjeg zara i agresivnosti. Da li je doslo do zasicenja vidjet cemo u nastavku sezone. Ipak vjerujem da ce se naloziti kada bude najpotrebnije

.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.