NEZALAGANJE je napisao/la:
Apsolutno nemam namjeru da ti bilo sta namecem,postujem tvoj stav,ali zelim da iznesemo objektivne cinjenice....Evo pocecu od stvari koje se ticu njegove pozicije....Defanzivno nije nesto specijalno,ako izuzmes 'kradju' lopti sto mu je i jedina kvaliteta u tom segmentu,a ako ukljucis i NBA PG-e i pratis tu ligu,onda znas da bi ga itekako eksploatisali u igri ledjima prema kosu(zbog njegove visine),sto bi izazavalo udvajanje,a time i kolaps odbrane njegovog tima....Ofanzivno,moze da probije 1na 1,i da zavrsava na obrucu,ali mislim da to prolazi samo u Evropi,jer ima strasnu brzinu,promjenu pravca,pa i odraz,te je evropskim igracima teze reagovati na to ako se igra odbrana na covjeka...Medjutim,sta kada ga cuva igrac slicnih predispozicija,a uz to je veci nekih 10-15 cm? Neki fantazista u pas igri nije,nije ni narocit pick n roll igrac,sut mu jos uvijek nije pouzdan,pa i ako uspije da probije takvog igraca cekace ga atletski mocan centar(mislim na NBA)koji ce to lako rijesiti...mislis li jos uvijek,OBJEKTIVNO,da je top 5 svijeta?
Bravo za post. Takodjer samo objektivno. Pocecu takodjer od stvari koje se ticu njegove pozicije. Sve te stvari koje si naveo, ukljucujuci i visonu mogao si nabrojati i za Avery Johnsona, Damona Stoudamire-a, Terella Brandona, Michaela Adamsa, Earla Boykinsa, itd. pa su bili jedni od najboljih playmakera u svoje vrijeme. Svi su oni imali sezone za pamcenje, naravno to znas ako pratis NBA ligu. To da nije za NBA ligu jer nije draftovan, niko ozbiljan ne treba komentarisati. Toliko je igraca koji nikada nisu draftovani, a napravili su lijepe karijere ili ih jos prave (Jamario Moon, Arroyo, Bo Outlaw, Avery Johnson, Nocioni, Haslem, Raja Bell, David Wesley, John Starks, Ben Wallace, pa recimo jedan Calderon.)
Sto se tice igre ledjima, igrac koji igra ledjima automatski ima veci centar ravnoteze i laksa je meta za nize igrace. Samim tim se otvara vise prostora za ukradene lopte, a doticni je u tome i vise nego odlican. Ne kazem da ne bi imao problema s tim, ali vjerujem da bi jednostavno vise poena zabijao na suprotnoj strani nego sto bi primao. Sto se tice ofanzivne igre, buduci da je kosarka timski sport, svako preuzimanje otvara prostora za "podvaljivanje" lopte za centre. Bo, iako ti tvrdis da nije neki fantazista, tvrdim da kada otvori prostor (sto on odlicno radi) zna podvaliti loptu za centra. Ne volim se drzati primjera iz jedne utakmice, jer obicno nije referenca ali ovako "na prvu" sjecam se njegovog pasa u zadnjim sekundama u utakmici Makedonija - Rusija za Stojanovskog, koji je promasio pobjedu. To neko ko nije bas neki fantazista tesko moze. (Magic niko ne moze biti)
Ne bih volio da izgleda kao kult licnosti, ali kada vec analiziramo igru jednog igraca, da se dohvatim i ofanzivne igre: Za jednog igraca iz Amerike koji radi u Europi, racionalno igra, iako to izgleda kao divljanje u pojednim trenucima. Igrac, koji zahvaljujuci svojoj brzini i prvom koraku moze probiti 2-3 igraca iz vanjske linije i poloziti preko centra. Strasno je jak u kontakt igri, jer je za svoju visinu prilicno cvrst i ne bjezi od kontakta. Kada vec poredimo sa NBA ligom i igraci koje sam ti naveo gore nisu bili nista jaci od njega niti spremniji fizicki pa su izludjivali odbrane i centre koji su u to doba bili mnogo bolji i jaci od danasnjih, OBJEKTIVNO. Sigurna kontrola lopte, cesto nalazenje pravog rijesenja i distribucija lopte su kvalitete vrhunskog playmakera, sto doticni ima. Playmaker mora imati veliku kosarkasku inteligenciju, te shodno tome mora znati kada da ide na probijanje, a kada da "stane" na loptu, sto Bo savrseno radi. Kada bih ga poredio s Paulom, koji mi je strasno slican njemu, dao bih mu prednost samo zbog fizicke snage. Tvrdim da u je u ovoj formi u top 5, objektivno, sta ce biti za godinu dana ne znam. Mislis li jos, OBJEKTIVNO, da nije u top5?
Sport je lijek za tijelo i duh.