amerosm je napisao/la:Vettel je pokazao o kakvom se vozacu radi i pobjedom u Monzi je osigurao svoj drugi naslov svijetkog prvaka.
Mislim da ga jos nije osigurao, ali to moze uraditi u slijedecoj utrci. Sto se tice kvaliteta kao vozac, naravno da je pokazao u Monzi da se radi o kvalitetnom soferu koji se u borbama moze nositi sa svim ostalim trenutno aktivnim pilotima. To je pokazao i prije Monze. Ja ga ne smatram dominantnim pilotom, ali sigurno je na jednoj visini sa ostalim prvacima.
Statistike su lijepe za oko i pokazuju nam koliko je jedan pilot bio uspjesan tokom jednog odredjenog perioda.
Ali statistike ne govore o tome ko je trenutno najbolji na stazi.
Postoje neka pitanja, kao "ko najbolje pretice", "ko najbolji kontrolise svoj bolid", "ko najbolji vozi po kisi", koja mozemo od utrke iz utrke iz nova postavljati i o njima raspravljati. I oko tih pitanje ce uvjek biti razlicitih misljenja.
amerosm je napisao/la:Posto je za neke Vettel prosjecan vozaca onda se ja pitam sta bi trebali reci za ostale vozace ?
To pitanje treba postaviti tim ostalim. Ja i kad imam misljenje da je u jednoj utrci Pilot A odradio bolji posao od pilota B, necu tek tako govoriti da je Pilot B los.
Ko Vettela naziva losim ili prosjecnim, taj trenutno zatvari oci. Covjek vozi dobro i bez greski. U Monzi je pokazao i da je spreman uci u borbu.
amerosm je napisao/la:Covjek je u Minardiju osvojio svoju prvu utrku sto ni velikom Schumacheru nije poslo za rukom, a o Alonsu i ostalim da ne pricam.
Evo dobro primjera "razlicitih nacina" interpretacije i ispravnosti statistike. Koliko ja znam Vettel nije vozio Minardija kada je osvojio svoju prvu pobjedu. Tada je vozio bolid "Torro-Rosso-Ferrari" i bila je kisna utrka sa nekim dogadjajima koje su isle Vettelu u korist.
Po redu. Prvo cinjenica da je Vettelov teamski kolega (Bourdais) imao startnu poziciju 4 govori da taj bolid taj weekend na toj stazi nije bio los. Raikonnen i Hamilton su startali sa 14 i 15. Hamilton je vozio sjajnu utrku sa puno preticanja (toga se dobro sjecam). Covjek je vozio u svojoj lizi. Pred kraj su napravili gresku sto su navukli pogresne gume, ocekivali da ce i dalje padati kisa, dok su ostali ocekivali da ce se staza susiti, sta se je i desilo.
Svi ti vazni detalji ne stoje u statistikama. Iz tih razloga ja sam se odvikao ocjenjivati po statistikama. Dobre su i interesantne za neke informacije o razvoju pilota, o uspjesima, o desavanjima unutar cijele F1, kao napr. mjenjanje bodovanja (pobjednik umjesto 10 dobiva 25 bodova).
amerosm je napisao/la:U danasnjem izadnju Njemacki Bild donosi zanimljuvu statistiku:
Sebastian Vettel je pobjedom u Monzi bio star tacno 8836 dana, i u poredjenu sa ostalim velikanima ovog sporta kada su tacno bili toliko stari statistika izgleda zastasujuce:
Statistika bas na nivou BILD-a. Zasto?
Evo zasto: Gledajuci po ovoj statistici, zakljucili bi kako je Vettel dosta bolji o Senne.
75/18/25/1 u poredku sa 5/0/0/0 - i sta je sad bolje?
Sebastian Vettel
- ja kod svog prvog starta imao starosti: 19 godina i 350 dana.
- je danas (nakon 75 utrka) star: 24 godine i 73 dana.
Niki Lauda
- je kod svog prvog starta imao starosti: 22 godine 174 dana.
Ayrton Senna
- je kod svog prvog starta imao starosti: 24 godine i 5 dana.
Michael Schumacher
- je kod svog prvog starta imao starosti: 22 godine i 234 dana.
Ako sad poredimo Vettela i Sennu, zaklucujemo da je Senna imao od svog prvog starta 68 dana vremena da postigne ono sto je Vettel postigao za 4 godine i 88 dana. Jeli to realisticno?
Jel u statistici BILD-a pisalo i da je od svog prvog starta
- Vettel 1 godinu i 89 dana
- Senna 1 godinu i 26 dana
cekao svoju prvu pobjedu? Ipak Senna je do svoje prve pobjede dosao brze od Vettela, i ako je Vettel bio mladji.
Vidis, sa statistika se da igrati na sve nacine. Sve zavisi sta zelis pokazati sa njom i koga na koji nacin zelis upravljati.
amerosm je napisao/la:I opet je za neke Vettel prosjecan vozac koji samo radi dominacije bolida uspjeva biti uspjesan, eh onda se ja pitam sta bi trebali reci za ostale vozace Formule 1.
Vettel je u odnosu na Alosnu, Hamiltona, Buttona, Raikonnena od prilike prosjecan. Bilo je i ima situacija kada ja bolji, tako i kada je losiji. Sto se tice Schumachera...covjek je imao dug period dominacije pa je tesko porediti.
Nebi rekao da je Vettel ukupno prosjek, ali nije bas toliko iznad vozaca poput Alonse i Hamiltona koliko trenutno na stazi izgleda.
I naravno statistike cesto ne ukljucuju tehnicku opremu pilota, znaci bolid i ekipu. Schumacher je imao jak period dominacije i postavio dosta rekorda, koji se mozda nece nikad skunuti. Trenutno Vettel, bez zalje da umanjim njegov kvalitet, sjedi u najjacem bolidu, koji iz utrke u utrku pokazuje vise i vise da ima manje i manje slabina. Prije je bilo ako imas dobar bolid za brze staze, los si na sporima. Ovaj je izgleda svugdje jak. Cinjenica.
Dobro za Vettela i to je dio sporta. Ali statistike i tu vaznu cinjenicu presute.
Mogli bi naci i dosta dobri statistika o Hamiltonu. Ali kada napravi neku glupost na stazi, njegove statistike tu glupost ne brisu. Dzaba ona sjana utrka u Monzi 2008, kada u Belgiji 2011 se sudaris sa kobayashiom.
To finish first, first you have to finish.