ATP Tour

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Ko će biti novi broj 1?

Anketa je završila: 25 mar 2017, 15:32.

a) Kei Nishikori
1
1%
b) Miloš Raonić
3
4%
c) Grigor Dimitrov
6
9%
d) Dominic Thiem
13
19%
e) Nick Kyrgios
5
7%
f) Alexander Zverev
23
33%
g) nitko od navedenih
18
26%

Ukupno glasova: 69

Valencia
Kontakt:

Re: ATP Tour

Post Postao/la Valencia » 09 sep 2011, 22:45

Evo i Marej izjavi da je frustrirajuce igrati protiv igraca kao sto je Izner. Kako ne bi bilo kada se slomis da osvojis 2-3 poena i onda sivonja odvali par kvalitetnih servisa i sav trud bio uzaludan. Meni je cudno kako neko moze cijeniti igru u kojoj je servis kljucni faktor za konacni ishod. Sampras ne bi napravio nista u karijeri da ima servis kao Nadal. Nista.

Evo Rodik pokusava igrati S&V protiv Nadala, al' je vec u prvom gejmu surovo kaznjen :mrgreen: . Ta sirova igra je proslost. Moraju se imati svi udarci da bi se ostvarivali vrhunski rezultati. Sva sreca pa su likovi kao Rodik, Lodra, Karlovic ili Izner nemocni da naprave nesto znacajno u danasnjem tenisu.
Zašto Nadal nije mogao zaustaviti Delpa svojom defanzivom 2009 ? Zato što je podloga brza, a Delpo znamo kako je igrao !
Zanimljivo. Kada Nadal pobjedi podloga spora, a kada izgubi brza :mrgreen: .
Na današnjem USO Delpo opali forhend iz sve snage, a Simon to bez problema stigne ! Mislim, nećemo se zavaravati !
http://www.youtube.com/watch?v=t8IGw60s ... detailpage

Samara i Nalbandian pa Koria stize 8-) . Al' Delpo je opet im'o dosta vinera u mecu. Al' tesko je doci do vinera udarcima izvan osnovne linije.
Sporija podloga zahtjeva samo strpljivost i kontrolisanu baseline igru ! Nikako snažne udarce.
Danas na sporim podlogama gledamo igrače koji stoje 2 metra iza linije, koji čekaju grešku protivnika, koji izlaze na mrežu svake prestupne, kojima se sve svodi na taktiku !
A koji su to igraci? Monfils i Simon? I oni opet imaju zavidan broj vinera u svakom mecu.

Ferer?
Verdasko?
Almagro?
Vavrinka?
Gaske?

Jao sta radi Nadal Rodiku. Pa to nije humano. Pit Sampras, Goran Ivanisevic, Tim Henman ili Patrik Rafter ne bi nista bolje prolazili. Kako covjek iz defanzive prelazi u ofanzivu :o . Pa to je nesto najfascinantnije sto je tenis ikadao nudio :shock: .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 09 sep 2011, 23:21

Da rezimiramo ! Sampras (14), Borg (11), Lendl (8), Agassi (8), Connors (8), McEnroe (7), Wilander (7), Edberg (6), Becker (6)

Strašna konkurencija, strašna ! Kakva je tada razlika bila između GS-ova ! Strašno ! A opet je bilo igrača koji su, iako su igrali baseline stil igre osvajali Wimbledon, tadašnji Wimbledon ! Borg (5x), Agassi (1x), Lendl je 2 puta igrao finale WI-a, McEnroe je s druge strane igrao finale RG-a, Becker 3 puta SF, Edberg finale 1x, itd itd !
To su bili igrači. Igračine, majstori, umjetnici ! Upravo zbog njihovog majsotrstva, nekog sportskog rivaliteta ili sportske "mržnje" (ako se tako može nazvati), pokušavanja prilagodbe stila različitim podlogama, upravo zbog toga ih je bilo zanimljivo gledati !

Servis u tenisu mora biti prednost, inače ne bi bilo razlike između gejma i brejka !
Valencia je napisao/la:Zanimljivo. Kada Nadal pobjedi podloga spora, a kada izgubi brza
Ne kontam !? Pa 2010 godine USO je bio normalne brzine, tada je Rafa osvojio ! I morao je ofanzivnu igru podići na viši nivo što bi radio češće da je više takvih podloga ! Poenta mog posta jeste da defanziva i kretnje igrača koju potenciraš ne pije puno vode na brzim podlogama ! Na ovakvim kakve su danas, svakako, ali na onakvim kakve su bile prije, nikako ! :mrgreen:
Valencia je napisao/la:

Samara i Nalbandian pa Koria stize . Al' Delpo je opet im'o dosta vinera u mecu. Al' tesko je doci do vinera udarcima izvan osnovne linije.
Neka si postavio. Da se vidi razlika kada se traže vineri, a kada se čekaju greške ! Sada nađi klip Simona i Delpa i vidi razlike ! Pogledaj gdje stoje Delpo i Simon a gdje Nalby i Coria !
Valencia je napisao/la:A koji su to igraci? Monfils i Simon? I oni opet imaju zavidan broj vinera u svakom mecu.
Murray, Nadal, Monfils, Simon, Roddick je također počeo slično igrati. Dvojica od tih su su TOP 4 !
Valencia je napisao/la:Pit Sampras, Goran Ivanisevic, Tim Henman ili Patrik Rafter ne bi nista bolje prolazili.
Grohotom se smijem ! :lol:
Valencia je napisao/la:Kako covjek iz defanzive prelazi u ofanzivu . Pa to je nesto najfascinantnije sto je tenis ikadao nudio .
Jašta je, ako se tenis prati od 2008 godine !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 09 sep 2011, 23:52

Formance
Da rezimiramo ! Sampras (14), Borg (11), Lendl (8), Agassi (8), Connors (8), McEnroe (7), Wilander (7), Edberg (6), Becker (6)
Zasto si ih stavio u istu recenicu kada su igrali u razlicitim vremenskim periodima. Kazes strasna konkurencija. Prava konkurencija za Samprasa je bio jedino Agasi. Al' i tog Agasija je redovno tres'o ko sljivu. Evo ja se naprezem i ne mogu se sjetiti neke pobjede Agasija :roll: . Sjecam se da sam sa drustvom redovno komentarisao kako Agasi nema nikakve sanse u duelu sa Samprasom :mrgreen: .
Murray, Nadal, Monfils, Simon, Roddick je također počeo slično igrati. Dvojica od tih su su TOP 4 !
Marej sve vise paznje pridaje ofanzivi. Dok taj segment ne unaprijedi, nema sanse da ce osvojiti GS turnir. Pa ja to cijelo vrijeme trubim. Eto, Marej je savrsen defanzivac, pa ga ofanzivci kao Federer i Djokovic lako razbijaju u svakom njihovom GS duelu.

Nadal je prica za sebe. Momak vrhunski odradi pripremu za svaki pokusaj 'vinera'. Nije on kao Conga da divljacki ljustri iz svih uglova,.. Momak je nenadjebiv tehnicar.

A Rodik je proslost, kao i Lejton Hjuit. Njihov tenis je pravazidjen.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 10 sep 2011, 00:17

Valencia je napisao/la:Zasto si ih stavio u istu recenicu kada su igrali u razlicitim vremenskim periodima. Kazes strasna konkurencija. Prava konkurencija za Samprasa je bio jedino Agasi. Al' i tog Agasija je redovno tres'o ko sljivu. Evo ja se naprezem i ne mogu se sjetiti neke pobjede Agasija . Sjecam se da sam sa drustvom redovno komentarisao kako Agasi nema nikakve sanse u duelu sa Samprasom .
Stavio sam ih u istu rečenicu da dokažem koliko je bilo raznovrsnijeg tenisa !
Sampras je svoju igru doveo do savšenstva. Tada se puno mečeva igralo na Carpet Court (tepih). Što se tiće međusobnog omjera, on je 20-14 u korist Samprasa, što je i logično s obzirom na podloge kakve su bile ! Ali to Agassiu nije predstavljalo problem da osvoji Wimbledon 1992 ! Prije su se puno teže osvajale različite GS titule !
Danas je to sve, manje-više isto !
Valencia je napisao/la:Marej sve vise paznje pridaje ofanzivi. Dok taj segment ne unaprijedi, nema sanse da ce osvojiti GS turnir. Pa ja to cijelo vrijeme trubim. Eto, Marej je savrsen defanzivac, pa ga ofanzivci kao Federer i Djokovic lako razbijaju u svakom njihovom GS duelu.

Nadal je prica za sebe. Momak vrhunski odradi pripremu za svaki pokusaj 'vinera'. Nije on kao Conga da divljacki ljustri iz svih uglova,.. Momak je nenadjebiv tehnicar.

A Rodik je proslost, kao i Lejton Hjuit. Njihov tenis je pravazidjen.
Tačno za Mareja ! Slažem se !
Nadal, hmm, njegova ofanzivna igra mi nikada nije ulijevala neku nadu. On je dobar tehničar, njega najviše izvlače te varijacije sa lopticom koja se prilikom njegovog udarca okreče duplo više puta nego kod ostalih tenisera, zatim spin kojim pokriva nedostakak jakog i ravnog bekenda i forhenda. Svakako, ima momenata kada ti udarci izgledaju močno, ali problem je što nema kontinuitet u ofanzivi ! Mrtva baseline igra mu donosi rezultat, razumijem, podloge su takve i tako se igra, je*iga, tako je kako je, ali svi nedostatci se vide protiv Novaka koji je bolji baseliner od Rafe. E tu dolazi priča o ofanzivi.
Sjećam se rasprava uoči zadnjeg Wimbledona, kada sam govorio da Rafa mora biti agresivniji, raznovrsniji ako želi pobijediti Novaka. Sjećam se prva 2 poena u meču i dvije Nadalove forhend paralele i odmah sam znao da mu samo takva igra može donijeti rezultat ! Ali on takvih poena ne može odigrati puno, odigra 2 dobra forhenda u jednom gejmu, a ostali završavaju u servis polju !

Roddick je najbolji tenis igrao 2009 ! Mislim da ga je slomilo ono izgubljeno finale protiv Federera ! Kad se samo sjetim onog promašenog smeča . . .
A pogledaj ga sad, majke ti ! Frajer ko da nema hljeba da udari forhend, pa prije je bar to im'o, a sada ni to !
Sve u svemu, drago mi je što ćemo gledati prvu četvorku u polufinalu !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 10 sep 2011, 00:52

formance je napisao/la:Stavio sam ih u istu rečenicu da dokažem koliko je bilo raznovrsnijeg tenisa !
Sampras je svoju igru doveo do savšenstva. Tada se puno mečeva igralo na Carpet Court (tepih). Što se tiće međusobnog omjera, on je 20-14 u korist Samprasa, što je i logično s obzirom na podloge kakve su bile ! Ali to Agassiu nije predstavljalo problem da osvoji Wimbledon 1992 ! Prije su se puno teže osvajale različite GS titule !
Danas je to sve, manje-više isto !
Sve i da su tvoji stavovi tacni (da su podloge dramticno usporene, sa cime se ne slazem), zar nije posteno usporiti brze podloge!?? Igraci sa jakim servisom imaju tri GS turnira na kojim imaju prednost, a igraci sa slabijim servisom samo jedan. Da su podloge bile sporije, mozda bi i Dzim Kurier im'o koju GS titulu vise :mrgreen: !??

Nadal, hmm, njegova ofanzivna igra mi nikada nije ulijevala neku nadu. On je dobar tehničar, njega najviše izvlače te varijacije sa lopticom koja se prilikom njegovog udarca okreče duplo više puta nego kod ostalih tenisera, zatim spin kojim pokriva nedostakak jakog i ravnog bekenda i forhenda. Svakako, ima momenata kada ti udarci izgledaju močno, ali problem je što nema kontinuitet u ofanzivi ! Mrtva baseline igra mu donosi rezultat, razumijem, podloge su takve i tako se igra, je*iga, tako je kako je, ali svi nedostatci se vide protiv Novaka koji je bolji baseliner od Rafe. E tu dolazi priča o ofanzivi.
Sjećam se rasprava uoči zadnjeg Wimbledona, kada sam govorio da Rafa mora biti agresivniji, raznovrsniji ako želi pobijediti Novaka. Sjećam se prva 2 poena u meču i dvije Nadalove forhend paralele i odmah sam znao da mu samo takva igra može donijeti rezultat ! Ali on takvih poena ne može odigrati puno, odigra 2 dobra forhenda u jednom gejmu, a ostali završavaju u servis polju !

Roddick je najbolji tenis igrao 2009 ! Mislim da ga je slomilo ono izgubljeno finale protiv Federera ! Kad se samo sjetim onog promašenog smeča . . .
A pogledaj ga sad, majke ti ! Frajer ko da nema hljeba da udari forhend, pa prije je bar to im'o, a sada ni to !
Sve u svemu, drago mi je što ćemo gledati prvu četvorku u polufinalu !
Vidi sta uradi od Rodika. Koliko samo predivnih udaraca. Ako ti tu ne vidis umjetnost, onda stvarno ne znam sta da ti kazem. Bice mnogo dobrog tenisa u preostala tri meca na turniru.

A jesi vidio kako je Rodić pokusavao odigrati S&V :lol: !? Nadal ga je masakrirao u svakom pogledu. A slazem se da je mec sa Federerom 2009 njegov najbolji u karijeri,.. Onaj mec je odigrao u transu,.. Da je i pobjedio tesko da bi nastavio u onom ritmu na sljedecim turnirima,.. I Soderling je znao odigrati magicno, pa se onda izgubi.

Smucilo mi se od tenisa, jedva tipkam :mrgreen: .

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 10 sep 2011, 01:14

Valencia je napisao/la:Sve i da su tvoji stavovi tacni (da su podloge dramticno usporene, sa cime se ne slazem), zar nije posteno usporiti brze podloge!?? Igraci sa jakim servisom imaju tri GS turnira na kojim imaju prednost, a igraci sa slabijim servisom samo jedan. Da su podloge bile sporije, mozda bi i Dzim Kurier im'o koju GS titulu vise !??
Slagao se ne slagao, one su usporene ! :mrgreen:
Nije pošteno, baš kao što nije pošteno da šljaku ubrzavaju i da šljaka u Madridu bude brža od betona u Miamiu i IW ! :mrgreen:
AO kada bi vratili zelenu podlogu bilo bi udure, al' eto ni ne moraju, neka onda vrate travu na nivo 2002 ili 2003, zatim USO na nivou prošlih godina, a šljaka neka bude šljaka. Ovim dobijamo dva spora i dva brza GS turnira. Tu igrači moraju prilagođavati svoju igru različitim vrstama podloge. Onda možemo zaključivati ko je kompletan a ko nije !

Što se tiće Džimija, he he. Da je babi mudo bila bi FU-DO ! :mrgreen:
To je bilo vrijeme kada su se jako teško osvajale sve GS titule. Velika je bila razlika između GS turnira, jako jako velika, ali neka je. Više sam volio to gledati, nego kao danas gdje podloge mijenjaju u korist igrača da bi isti mogao osvojiti !
Valencia je napisao/la:A jesi vidio kako je Rodić pokusavao odigrati S&V !? Nadal ga je masakrirao u svakom pogledu. A slazem se da je mec sa Federerom 2009 njegov najbolji u karijeri,.. Onaj mec je odigrao u transu,.. Da je i pobjedio tesko da bi nastavio u onom ritmu na sljedecim turnirima,.. I Soderling je znao odigrati magicno, pa se onda izgubi.
Vidio sam, jesi vidio kako loptica odskače i koliko Rafa ima vremena da se namjesti kada ovaj odigra S&V. Normalno da će ga masakrirati, još ovaj udara ko kakva žena ! Sam Stosur ima jači forhend od Roddicka ! :mrgreen:
Ne govorim samo za meč sa Federerom, već općenito ta sezona !
retro je napisao/la: Igrao je finale Dohe, 1/2 AO, osvojio Memphis, 1/2 IW, finale Wimbledona,finale Washingtona, 1/2 Montreala.
A tada je gubio od Federera, koji je osvojio 2 od 4 Slema u sezoni i na cetvrtom igrao finale i od Del Potra
Da je kojim slučajem uzeo Wimbledon 2009, to bi mu bio veliki podstrek za nastavak dalje, a teško je igrati 3 finala jednog turnira i 3 puta gubiti od istog igrača ! To ubija u pojam !
Očigledno ga je i ubilo ! :mrgreen:

Soderling je znao odigrati jedan meč kvalitetan. Ustvari kvalitetan je mala riječ. Njega kada krene, kada se razmaše ko vjetrenjača, i počne čistiti linije, tu nema spasa ! :mrgreen:
Okusio je to Nadal 2009 i Federer godinu kasnije.
U principu, takvi mečevi se odigraju jednom, eventualno dvaput u sezoni !
Valencia je napisao/la:Smucilo mi se od tenisa, jedva tipkam .
Nego, šta ti misliš dokad ćemo mi ovako ? :mrgreen: Evo gotovo 7 dana diskutujemo, a ne znam da smo išta riješili ! :mrgreen:
Hoćemo li uzeti odmor do finala ili ćemo nastaviti u ovakvom ritmu ? :mrgreen:
Prsti bole, oči natekle, nije jednostavno ! :mrgreen:

Profesionalnitenis.com

Hare_BvB
Kontakt:

Post Postao/la Hare_BvB » 10 sep 2011, 02:16

Evo jedan zanimljiv podatak koji se tiče vaše rasprave:
The mean average of men's serving speed in the four grand slams rose from 130 mph (209 kph) to 137 mph (221 kph), between 2002 and 2010.
:shock: :shock:

S & V igra je potpuno izumrla, broj asova se nije povećao, čak naprotiv, a to je u potpunoj kontradiktornosti s citiranim. ;) Očito je da su podloge izuzetno usporene, a ako tome dodamo i bolju opremu, te veće loptice, dobivamo dananšnji epilog. Današnji teniseri mi djeluju k'o klonovi, čast izuzecima. :mrgreen:

Nastavite, pravo je uživanje čitati vaš ''okršaj''. :mrgreen:
Der Mann für die entscheidenden Tore.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 10 sep 2011, 13:14

formance je napisao/la:Slagao se ne slagao, one su usporene ! :mrgreen:
Jesam nekad rek'o da nisu :mrgreen: !?

Sustinska razlika izmedju mene i tebe je ta sto mislis da je usporavanje podloga krucijalni razlog za eliminaciju 'drvosjeca' iz vrha danasnjeg tenisa. To je vazan detealj, al' je jos vaznija pokretljivost (snaga) i defanzivna igra tenisera kakav je Nadal. To je cijela poenta.
Nego, šta ti misliš dokad ćemo mi ovako ? :mrgreen: Evo gotovo 7 dana diskutujemo, a ne znam da smo išta riješili ! :mrgreen:
Hoćemo li uzeti odmor do finala ili ćemo nastaviti u ovakvom ritmu ? :mrgreen:
Prsti bole, oči natekle, nije jednostavno ! :mrgreen:
Evo necemo vise, osim ako ne odgovoris na moj posljednji post :mrgreen: :lol: :lol: .

Hare
S & V igra je potpuno izumrla, broj asova se nije povećao, čak naprotiv, a to je u potpunoj kontradiktornosti s citiranim. Očito je da su podloge izuzetno usporene, a ako tome dodamo i bolju opremu, te veće loptice, dobivamo dananšnji epilog. Današnji teniseri mi djeluju k'o klonovi, čast izuzecima.

Nastavite, pravo je uživanje čitati vaš ''okršaj''.
Baci kost i bjez' :mrgreen: . Ne mozes se tako izvlaciti :mrgreen: .

Sta znaci izuzetno :mrgreen: !? To je relativan pojam. I ja tvrdim da su usporene, al' ne koristim rijec 'izuzetno' :mrgreen: :lol: .
The mean average of men's serving speed in the four grand slams rose from 130 mph (209 kph) to 137 mph (221 kph), between 2002 and 2010.
Odlican si podatak iznjeo, taman da potkrijepis svu moju argumentaciju :mrgreen: .

Ako si pratio, iznosio sam statistike meceva iz ovog i perioda od prije 10-20 godina, sto je krunski dokaz moje argumentacije :mrgreen: . Svjestan da su podloge usporene, pitao sam se kako su statistike manje vise jednake, ako su podloge vec usporene, a igraci mnogo brzi i jaci :roll: . I ti mi razrijesi i tu dilemu. Usporene podloge su kompenzirali jaci servisi i jaci udarci. Dakle, dolazimo do toga da se nesto usporilo a nesto ubrzalo :mrgreen: . Kada se sve sabere i oduzme, dodjemo do toga da je brzina loptice pri odskoku sporija za par procenata (5% :mrgreen: :lol: ) :mrgreen: .

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 10 sep 2011, 14:59

Valencia je napisao/la:Sustinska razlika izmedju mene i tebe je ta sto mislis da je usporavanje podloga krucijalni razlog za eliminaciju 'drvosjeca' iz vrha danasnjeg tenisa. To je vazan detealj, al' je jos vaznija pokretljivost (snaga) i defanzivna igra tenisera kakav je Nadal. To je cijela poenta.
Ali takva defanzivna igra je plod usporavanja tih podloga, jer takva igra danas najbolje prolazi ! Zašto će neko igrati ofanzivan tenis, kada može pobjeđivati sa defanzivnim ! Da nisu usporene, morali bi igrati ofanzivnije. Tačnije, morali bi prilagođavati stil igre različitim vrstama podloge ! Tu je poenta !
Hare_BvB je napisao/la:The mean average of men's serving speed in the four grand slams rose from 130 mph (209 kph) to 137 mph (221 kph), between 2002 and 2010.
Evo, ovo je odličan podatak ! Ovdje je riječ o serviranju i možemo vidjeti koliko se kod igrača, općenito gledajući pojačao servis ! To je svakako i do reketa, jer su isti puno praktičniji i tehnički bolji od nekadašnjih, ali i do podloga !
Kada vidimo koliko su se servisi pojačali i uporedimo sa današnjim tenisom gdje se dešava nekad da igrači koji imaju servis nemaju neku prednost onda shvatimo da su podloge jako usporene ! Tu se ne radi o kretnji igrača, već o samom serviranju i odskoku lopte !
Kome ovo nije dovoljan dokaz, onda ne znam šta je ! :mrgreen:
Hare_BvB je napisao/la:Nastavite, pravo je uživanje čitati vaš ''okršaj''.

Vidim da dijelimo isto mišljenje i da tenis posmatramo na isti način ! :mrgreen:
De me zamijeni ovih par dana, imam posla preko glave, mislim da ni večerašnja polufinala neću moći gledati ! :mrgreen:
Eto Valencia@, Hare će nastaviti diskusiju 'mjesto mene ! :P

Profesionalnitenis.com

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 sep 2011, 15:23

Hare_BvB je napisao/la: S & V igra je potpuno izumrla, broj asova se nije povećao, čak naprotiv, a to je u potpunoj kontradiktornosti s citiranim. ;) Očito je da su podloge izuzetno usporene, a ako tome dodamo i bolju opremu, te veće loptice, dobivamo dananšnji epilog. Današnji teniseri mi djeluju k'o klonovi, čast izuzecima. :mrgreen:
Mnogo je faktora koji su uticali na izumiranje S & V igre. Podloga je jedan od razloga, ali isto tako su returni sve bolji i bolji, što zbog opreme (reketi i loptice), isto tako zbog samog napretka tenisa, u kojem se returnu posvećuje ogromna pažnja. Danas imaš nekoliko igrača koji iz stroge defanzive zabijaju winnere, imaš Mareja, Nadala, Đokovića, protiv kojih moraš pogoditi perfektan servis... itd...

Svi smo vidjeli kako se Roddick sinoć proveo na mreži, Rafa ga je rešetao kao na strijeljanju, tako da moraš biti veliki majstor pa da izađeš na mrežu današnjim TOP 10 igračima.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 10 sep 2011, 15:30

Dobro Roddick je juce smijesno izlazio na mrezu, gurao lopticu forehandom, meni stvarno nije jasno gdje je nestao onaj razorni, strasni forehand.
Nakon meca sa Ferrerom, mislio sam da se opametio, ali pet po starom(od ove godine).
Prolazio bi njega sinoc svaki malo jaci igrac, jer oni prilazi mrezi su presmijesni, a i voleji nisu nesto(nikad i nisu bili).
Jos onako lagane loptice salje na Rafin forehand, izgledao je ko amater sinoc.
Situacija, kada je Rafa odigrao ramom forehand, loptica pada u sred terena Roddicku i ovaj umjesto da zakuca, salje Nadalu tacno na sredinu u servis polje. :lol:

Moze se jos uvijek sa tim stilom igre nesto napraviti, ali na manjim turnirima, Stepanek je ove godine osvojio Washington, a "spavao" je na mrezi.
Ali sve je do podloge, a onda i reterna, podloge su sporije, reterni snazniji, brzi i to dovodi do cinjenice da imamo par igraca koji jos uvijek pokusavaju sa izlascima na mrezu.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 10 sep 2011, 16:29

Virtu4l je napisao/la:Mnogo je faktora koji su uticali na izumiranje S & V igre. Podloga je jedan od razloga, ali isto tako su returni sve bolji i bolji, što zbog opreme (reketi i loptice), isto tako zbog samog napretka tenisa, u kojem se returnu posvećuje ogromna pažnja. Danas imaš nekoliko igrača koji iz stroge defanzive zabijaju winnere, imaš Mareja, Nadala, Đokovića, protiv kojih moraš pogoditi perfektan servis... itd...

Svi smo vidjeli kako se Roddick sinoć proveo na mreži, Rafa ga je rešetao kao na strijeljanju, tako da moraš biti veliki majstor pa da izađeš na mrežu današnjim TOP 10 igračima.
Lijepo receno, sa posebnim naglaskom na boldirano.
Dobro Roddick je juce smijesno izlazio na mrezu, gurao lopticu forehandom, meni stvarno nije jasno gdje je nestao onaj razorni, strasni forehand.
Nakon meca sa Ferrerom, mislio sam da se opametio, ali pet po starom(od ove godine).
Prolazio bi njega sinoc svaki malo jaci igrac, jer oni prilazi mrezi su presmijesni, a i voleji nisu nesto(nikad i nisu bili).
Jos onako lagane loptice salje na Rafin forehand, izgledao je ko amater sinoc.
Situacija, kada je Rafa odigrao ramom forehand, loptica pada u sred terena Roddicku i ovaj umjesto da zakuca, salje Nadalu tacno na sredinu u servis polje.

Moze se jos uvijek sa tim stilom igre nesto napraviti, ali na manjim turnirima, Stepanek je ove godine osvojio Washington, a "spavao" je na mrezi.
Ali sve je do podloge, a onda i reterna, podloge su sporije, reterni snazniji, brzi i to dovodi do cinjenice da imamo par igraca koji jos uvijek pokusavaju sa izlascima na mrezu.
Tako je. Dobro je zamislio, samo katastrofalno odradio. Ocajna igra na mrezi.

Sigurno da moze, samo se mora odigrati vrhunski kao sto kaze Virtual. Klasicna S&V igra tesko moze proci, al' povremeni izleti sigurno mogu.

http://www.youtube.com/watch?v=nO6lalt5 ... detailpage

Kakva drskost i bezobrazluk :mrgreen: . Ovdje je bezbroj puta testirana Nadalova brzina i uvijek se pokazalo da se nakon kvalitetne igre na mrezi nista ne moze napraviti. Ne pamtim da je neko ovako ubio u pojam Nadala. Vrijedi pogledati klip, iako ste svi vjerovatno gledali ovaj mec. Meni jedan od boljih u posljednjih nekoliko godina.

Zakljucak je da se itekako mogu osvajati poeni na mrezi,.. Samo sada ne mogu sirovim servisom i 'kakvim god' volejom na mrezi,.. To vrijeme je nepovratno proslo. Na sceni je vrhunski tenis koji zahtjeva savrsene udarce.

Formance
Ali takva defanzivna igra je plod usporavanja tih podloga, jer takva igra danas najbolje prolazi ! Zašto će neko igrati ofanzivan tenis, kada može pobjeđivati sa defanzivnim ! Da nisu usporene, morali bi igrati ofanzivnije. Tačnije, morali bi prilagođavati stil igre različitim vrstama podloge ! Tu je poenta !
Pa ti nikako da se suocis sa cinjenicama :mrgreen: .

Ko je osvoji W, AO i US defanzivnom igrom!? Ko?
Ko to igra defanzivan tenis danas!?
Simon i Monfils? Jesu oni neko mjerilo!?
Marej se sve vise orjentise ofanzivi, sto pokazuje broj vinera po mecu. Nadal odavno nije defanzivac. On je savrseno izbalansiran igrac. On je prica za sebe.
Evo, ovo je odličan podatak ! Ovdje je riječ o serviranju i možemo vidjeti koliko se kod igrača, općenito gledajući pojačao servis ! To je svakako i do reketa, jer su isti puno praktičniji i tehnički bolji od nekadašnjih, ali i do podloga !
Kada vidimo koliko su se servisi pojačali i uporedimo sa današnjim tenisom gdje se dešava nekad da igrači koji imaju servis nemaju neku prednost onda shvatimo da su podloge jako usporene ! Tu se ne radi o kretnji igrača, već o samom serviranju i odskoku lopte !
Kome ovo nije dovoljan dokaz, onda ne znam šta je !
Kako si ovo uspjeo izvitoperiti, stvarno nemam rijeci :mrgreen: .

A koji to igraci kod servisa nemaju prednost :shock: !? Stvarno, ovdje si se posteno okliznuo :mrgreen: .

A zamisli da se podloge nisu usporile, a servisi konstantno napreduju (radi reketa i snage igraca),.. Ti kao da ceznes sto ne mozes gledati Karlovica i Iznera u finalu Vimbldona :mrgreen: . Pa to bi bio zlocin za tenis.

Podloge su usporili puno veci strucnjaci od nas,.. Vjerovatno je jedan od razloga sto su servisi sve brzi. Itekako ima smisla. Hvala Haretu :mrgreen: .

A ti bi druze moj najradije vratio drvene rekete :mrgreen: ,.. Pojedose te romantika i nostalgija :mrgreen: .
Vidim da dijelimo isto mišljenje i da tenis posmatramo na isti način !
De me zamijeni ovih par dana, imam posla preko glave, mislim da ni večerašnja polufinala neću moći gledati !
Eto Valencia@, Hare će nastaviti diskusiju 'mjesto mene !
Hare je opasan takticar. Uleti iznenada i nestane bestraga :mrgreen: .

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 sep 2011, 18:17

Valencia je napisao/la:A koji to igraci kod servisa nemaju prednost :shock: !? Stvarno, ovdje si se posteno okliznuo :mrgreen: .
Flavio Cipolla :mrgreen:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 10 sep 2011, 23:33

Valencia, ne mogu više. Sve sam ti objasnio u prethodnim postovima ! Vrtimo istu priču u krug, a sve smo rekli !
Pročitaj sve moje postove i nađi odgovore na svoja pitanja ! Fino sam sve objasnio !
Nemam ni vremena, ni snage da objašnjavam ono što sam 100x objasnio ! Živio !

Profesionalnitenis.com

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 10 sep 2011, 23:40

formance je napisao/la:Valencia, ne mogu više. Sve sam ti objasnio u prethodnim postovima ! Vrtimo istu priču u krug, a sve smo rekli !
Pročitaj sve moje postove i nađi odgovore na svoja pitanja ! Fino sam sve objasnio !
Nemam ni vremena, ni snage da objašnjavam ono što sam 100x objasnio ! Živio !
Slazem se 100% :mrgreen: . Sve je receno, davno smo se poceli ponavljati. Valjda je nekom bilo zanimljivo ovo citati :mrgreen: .

Zivio!!

Zabac
Kontakt:

Post Postao/la Zabac » 12 sep 2011, 00:39

Zanimljivo je samo da ljudi i dalje osporavaju covjeka koji sa 25 godina ima 10 GS titula i najvise mastersa u ovjesti.
Jako zanimljivo,ali sto je najgore oni kao strucnjaci njega omalovazavaju i pricaju nebuloze da je on ovakav da je onakav.
Cuj lik osvojio 10 GS i 16-17 en znam ni sam Mastersa sa defanzivom.Onda mu treba dic kip i rec da je taj covjek naprosto genijalac.
Nadal je ofanzivno najjaci igrac koji je ikada igrao tenis.Kada udje u teren njegovi udarci su toliko razorni i mocni da je prosto nemoguce se braniti.
To sto nejga svi pritiscu i pokusavaju mu ne dozvoliti da tako igra je druga prica,a ujedno i sam dokaz koliko je mocan kada preuzme kontrolu.
Niko se defnazivom nije mogao obraniti niti naigrati protiv Nadala.Iskljuivo ga svi napadaju i igraju agresivnije nego inace.
Sto mislite zasto ?
nije zato sto im je qrcu cejf protiv Nadala tako igrati,nego je to jedina moguca solucija u koliko zelis imati iole dobar skor.
Branio se Marej godinam protiv nejga i sviatio da ne pije vode.nadal ga naguzi bez po muke.Kad je doslo iz guzice u glavu poceo je vise ulaziti u udarac i ici naprijed.Tada je i poceo popravljati skor i pruzati dostojne partije.

Zasto svi pokusavaju agresivno i uz liniju riternirat i igrat protiv Nadala.?
Ako mu dozvolis da se razmase i on bira kako ce.Prosto ce te covjek oduvati.

Jedini nacin da se dobije Nadal je da gadjas linije i ides naprijed.Da serviras konstantno rizicno i pogadjas.
Nadal je igrac koji moze dobiti te i kada igras odlicno i kada on ne kontrolise mech.Dobivao je tako i Rogera,Novaka,Murraya itd itd.
Kada kontrolise mech on te naprosto raznese.
Raznosio je Rogera , Novaka,Murraya.

Problem je sto ljudi gledaju to na drugi nacin.Nadal je najbolje izbalansiran igrac.Podjdnako dobar i gore i dole.Fantasticne noge mu to omogucavaju.Njegov forhend je surovo dobar i konkretan.Igra ga koliko i treba da bi stekao prednost u poenu.O surovim defanzivnim potezima i carolijama koje sa tim udarcem moze izvesti je glupo diskutovati jer sa tim udarcem i jednim potezom je lomio najvece igrace.

Sutrasnji mech ce biti prava poslastica i nacin da Nadal pokaze da li je prebrodio psiholosku krizu zvanu Novak.
Jasno je da ga moze dobiti na svakoj podlozi jako lahko da je Nadal fantastican na svim terenima.Medjutim u koliko slomi otpor Novaka,dobit ce vise od titule.Dobit ce vjetar u ledja i dodatni motiv i samopouzdanje.Ukoliko izgubi moze imati teske posljedice.
Licno mislim da je ovo najvazniji mech u njegovoj karijeri do sada.
Sada treba da pokaze ko je i sta je.koliko vrijedi i da je definitivno rame uz rame sa svim velikanima ove igre.
Nadal je sposoban to uciniti a Novak je tu da ga pokusa dokusurati.
Ovo je veliki test za Nadala da vidim sam koliko je jak i koliko je ranjiv Novak.
Novak ce sigurno krenuti jako jako ofanzivno.Bitan je pocetak mecha mnogo.
Novak mora pogadjati i plasirati lopte a uz to servirati jako dobro ako zeli dobiti.Mixati igru svakako mora jer je to jedini recept.
Nadal mora igrati pametno i strpljivo.Ali koristiti sve sto mu Novak dadne odnosno sto stvori.
Mora biti konkretan i direktan i ne samo fohendom nego i bekendom praviti razliku.
Zasigurno Novak bolje servira u ovom trenutku i vise mu se bazira igra na tom udarcu.
Riter ne kljuc svega.
Ako Novak bude riternirao kako zna a Nadal imao postotak oko 50 kao sto po obicaju ima protiv Novaka.Novak je u veliko prednosti.Medjutim Nadal takodjer zna riternirati jako jako dobro.

Nadal mora imati petlju i vise sam odlucivati u svim bitnim mometima.Novak mu nece mnogo toga dati na poklon definitivno.
Novak ce igrati kako je i igrao.Bit ce agresivan iz oba udarca.Ici ce naprijed kada osjeti da e dovoljno daleko Nadal.

Ocekujem Epic mech :D
Stranger in the night. SIDA in the morning!

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 12 sep 2011, 00:50

Haj moze se reci da se slazem ali ovo finale nece biti najbitniji mec u Rafinoj karijeri.
SLazem se da ako zijani da moze imati posljedice i da ce mu trebati sigurno po godine da se oporavi(psihicki) i isto se slazem da ako ga pobjedi da ce to biti samopouzdanje veliko ali najbitniji mec u karijeri sigurno ne.

Armaaa
Kontakt:

Post Postao/la Armaaa » 12 sep 2011, 01:34

samosarajvo je napisao/la:Haj moze se reci da se slazem ali ovo finale nece biti najbitniji mec u Rafinoj karijeri.
SLazem se da ako zijani da moze imati posljedice i da ce mu trebati sigurno po godine da se oporavi(psihicki) i isto se slazem da ako ga pobjedi da ce to biti samopouzdanje veliko ali najbitniji mec u karijeri sigurno ne.
Najbitniji sigurno. Nakon 6 uzastopnih poraza u finalima od jednog čovjeka mnoge prethodne titule padaju u vodu. Ako hoće da se nakon završetka karijere priča o njemu kao najvećem igraču, sutra mora dobiit. Ako hoće da se o njemu priča kao jednom od 5-10 najboljih, može izgubiti i sutra kao i prethodnih 5 puta.

Ista stvar je sa Novakom. Dzaba mu tih 5 pobjeda zaredom nad Rafom ako najbolju sezonu u životu završi sa "samo" dvije GS titule.

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 12 sep 2011, 16:27

Armaaa je napisao/la:
samosarajvo je napisao/la:Haj moze se reci da se slazem ali ovo finale nece biti najbitniji mec u Rafinoj karijeri.
Najbitniji sigurno. Nakon 6 uzastopnih poraza u finalima od jednog čovjeka mnoge prethodne titule padaju u vodu. Ako hoće da se nakon završetka karijere priča o njemu kao najvećem igraču, sutra mora dobiit. Ako hoće da se o njemu priča kao jednom od 5-10 najboljih, može izgubiti i sutra kao i prethodnih 5 puta.

Ista stvar je sa Novakom. Dzaba mu tih 5 pobjeda zaredom nad Rafom ako najbolju sezonu u životu završi sa "samo" dvije GS titule.

Rafa je meni licno najdrazi ali on nece biti najveci dok ne prestigne Federera po broju osvojenih GS i osstalih turnira...kad to uradi bice najveci, slazem se ja da ce veceras pobjeda biti jako bitna za nastavak, ali zamisli ovo, zijani Rafa veceras a Nole ima sezonu zivota sa 3GS(nadal je to vec imao) a onda sljedece godine Nadal opet ima odlicnu sezonu,osvoji 2-3 gs i pregrst ostalih turnira, ako se tako desi nece se niko ni sjecat vecerasnjeg meca.

Armaaa
Kontakt:

Post Postao/la Armaaa » 12 sep 2011, 16:41

samosarajvo je napisao/la:
Armaaa je napisao/la:

ali zamisli ovo, zijani Rafa veceras a Nole ima sezonu zivota sa 3GS(nadal je to vec imao) a onda sljedece godine Nadal opet ima odlicnu sezonu,osvoji 2-3 gs i pregrst ostalih turnira, ako se tako desi nece se niko ni sjecat vecerasnjeg meca.
Neće se niko sjećati ako on iduće sezone pobjedi 10 puta zaredom Đokovića u finalima turnira.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.