Virtu4l je napisao/la:Mnogo je faktora koji su uticali na izumiranje S & V igre. Podloga je jedan od razloga, ali isto tako su returni sve bolji i bolji, što zbog opreme (reketi i loptice), isto tako zbog samog napretka tenisa, u kojem se returnu posvećuje ogromna pažnja. Danas imaš nekoliko igrača koji iz stroge defanzive zabijaju winnere, imaš Mareja, Nadala, Đokovića, protiv kojih moraš pogoditi perfektan servis... itd...
Svi smo vidjeli kako se Roddick sinoć proveo na mreži, Rafa ga je rešetao kao na strijeljanju, tako da moraš biti veliki majstor pa da izađeš na mrežu današnjim TOP 10 igračima.
Lijepo receno, sa posebnim naglaskom na boldirano.
Dobro Roddick je juce smijesno izlazio na mrezu, gurao lopticu forehandom, meni stvarno nije jasno gdje je nestao onaj razorni, strasni forehand.
Nakon meca sa Ferrerom, mislio sam da se opametio, ali pet po starom(od ove godine).
Prolazio bi njega sinoc svaki malo jaci igrac, jer oni prilazi mrezi su presmijesni, a i voleji nisu nesto(nikad i nisu bili).
Jos onako lagane loptice salje na Rafin forehand, izgledao je ko amater sinoc.
Situacija, kada je Rafa odigrao ramom forehand, loptica pada u sred terena Roddicku i ovaj umjesto da zakuca, salje Nadalu tacno na sredinu u servis polje.
Moze se jos uvijek sa tim stilom igre nesto napraviti, ali na manjim turnirima, Stepanek je ove godine osvojio Washington, a "spavao" je na mrezi.
Ali sve je do podloge, a onda i reterna, podloge su sporije, reterni snazniji, brzi i to dovodi do cinjenice da imamo par igraca koji jos uvijek pokusavaju sa izlascima na mrezu.
Tako je. Dobro je zamislio, samo katastrofalno odradio. Ocajna igra na mrezi.
Sigurno da moze, samo se mora odigrati vrhunski kao sto kaze Virtual. Klasicna S&V igra tesko moze proci, al' povremeni izleti sigurno mogu.
http://www.youtube.com/watch?v=nO6lalt5 ... detailpage
Kakva drskost i bezobrazluk

. Ovdje je bezbroj puta testirana Nadalova brzina i uvijek se pokazalo da se nakon kvalitetne igre na mrezi nista ne moze napraviti. Ne pamtim da je neko ovako ubio u pojam Nadala. Vrijedi pogledati klip, iako ste svi vjerovatno gledali ovaj mec. Meni jedan od boljih u posljednjih nekoliko godina.
Zakljucak je da se itekako mogu osvajati poeni na mrezi,.. Samo sada ne mogu sirovim servisom i 'kakvim god' volejom na mrezi,.. To vrijeme je nepovratno proslo. Na sceni je vrhunski tenis koji zahtjeva savrsene udarce.
Formance
Ali takva defanzivna igra je plod usporavanja tih podloga, jer takva igra danas najbolje prolazi ! Zašto će neko igrati ofanzivan tenis, kada može pobjeđivati sa defanzivnim ! Da nisu usporene, morali bi igrati ofanzivnije. Tačnije, morali bi prilagođavati stil igre različitim vrstama podloge ! Tu je poenta !
Pa ti nikako da se suocis sa cinjenicama

.
Ko je osvoji W, AO i US defanzivnom igrom!? Ko?
Ko to igra defanzivan tenis danas!?
Simon i Monfils? Jesu oni neko mjerilo!?
Marej se sve vise orjentise ofanzivi, sto pokazuje broj vinera po mecu. Nadal odavno nije defanzivac. On je savrseno izbalansiran igrac. On je prica za sebe.
Evo, ovo je odličan podatak ! Ovdje je riječ o serviranju i možemo vidjeti koliko se kod igrača, općenito gledajući pojačao servis ! To je svakako i do reketa, jer su isti puno praktičniji i tehnički bolji od nekadašnjih, ali i do podloga !
Kada vidimo koliko su se servisi pojačali i uporedimo sa današnjim tenisom gdje se dešava nekad da igrači koji imaju servis nemaju neku prednost onda shvatimo da su podloge jako usporene ! Tu se ne radi o kretnji igrača, već o samom serviranju i odskoku lopte !
Kome ovo nije dovoljan dokaz, onda ne znam šta je !
Kako si ovo uspjeo izvitoperiti, stvarno nemam rijeci

.
A koji to igraci kod servisa nemaju prednost

!? Stvarno, ovdje si se posteno okliznuo

.
A zamisli da se podloge nisu usporile, a servisi konstantno napreduju (radi reketa i snage igraca),.. Ti kao da ceznes sto ne mozes gledati Karlovica i Iznera u finalu Vimbldona

. Pa to bi bio zlocin za tenis.
Podloge su usporili puno veci strucnjaci od nas,.. Vjerovatno je jedan od razloga sto su servisi sve brzi. Itekako ima smisla. Hvala Haretu

.
A ti bi druze moj najradije vratio drvene rekete

,.. Pojedose te romantika i nostalgija

.
Vidim da dijelimo isto mišljenje i da tenis posmatramo na isti način !
De me zamijeni ovih par dana, imam posla preko glave, mislim da ni večerašnja polufinala neću moći gledati !
Eto Valencia@, Hare će nastaviti diskusiju 'mjesto mene !
Hare je opasan takticar. Uleti iznenada i nestane bestraga

.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.