Evo kako ja to vidim: Edin je nas najbolji igrac i trenutno u najboljoj formi ikada. U Engleskoj ima najbolje uvijete na svijetu, to je video od Principatus pokazao. On je igrac koji moze bez sumnje igrati sam u napadu, kao target man. Po mome nije bitno koliko ce napadaca izaci na teren, koliko je bitno da igra prema naprijed od veznih igraca bude kreativna i kolektivna i na njega prilagodena. Mi mozemo bez nekih velikih promjena/problema u nasem sastavu kopirati sastav Man City-a, koliko god to neobicno zvucalo. U Man City iza Dzeke igraju u nekim trenutcima cak cetiri igraca, to izgleda odprilkike ovako:
----------------------------Dzeko----------------------------------
----Nasri/Milner----Aguero---Silva---Johnson/Yaya Toure---
sto je Dzeki dovoljno, dokaz 4 gola u gostima ekipi poput Tottenhama.
Isto ovo mi mozemo u formaciji 4-2-3-1 igrati protiv Francuza:
------------------------------Dzeko-----------------------------------
----Salihovic/Lulic-----Pjanic----Medunjanin---Lulic/Ibisevic---
U fazi napada, Medunjanin se ubacuje pored Pjanica, Lulic i Salihovic neka probijaju po ljevoj/desnoj strani.
To je po meni pravi recept modernog fudbala, dje jedan napadac dolazi do izrazaja i dje sredina kreativno igra i dje pogotov brza, jer mora vrsiti pressing na protivnika u polivini protivnika, pa dalje u veznom redu, to se moraju zaustaviti napadi Francuza, u sredini, i brzim loptama igrati preko krila do Edina. Sa Lulicem i Salihovicem i mi isto kvalitetno odraditi, ako Salihovic nebude previse hekticno odigrao.
Meduntim, za ovakvo razmisljanje i postavljanje igraca je potrebno imati odgovarajuci stadion sa vecim dimenzijama od Zenice, bez diskusije, dobar travnjak ili ako hocete novi stadion. Mi sada imamo vrhunske igrace, ali nece oni u Zenici nikada doci do izrazaja kao u njihovim klubovima ponajvise iz razloga sto nasa infrastruktura njima neodogovara.
Ponajvise i nama treba barem 3 analiticara (odbrana, vezni red, napad) koji mogu treneru dati nekoliko vaznih sugestija, kako se igraci trebaju postavljati ili kako se postavljaju u svojim klubovima. Nemoze se to sve ocekivati od jednog covijeka kao sto mi to cinimo, nije racionalno ni efikasno.
Recept treba da bude, da se igraci forsiraju na pozicijama dje su najjaci i dje su navikli igrati. Od toga sve pocinje. Takoder ovo sto sam gore naveo sa formacijom treba analizirati od same odbrane, ovo gore je bio samo dokaz kako bi se moglo igrati sa jednim napadacem uspjesno. U Zenici nije valjala igr orema naprijed i mora se promjeniti ako se zeli uspjesno igrati u formaciji 4-2-3-1 kako mi trenutno igramo.
Dzeko mora iza sebe imati jednog brzog kreativca koji uzima lopte po potrebi iz vlastite polovine i salje preko krila direktno u napad, i koji se sam ukljcuje u napad, za tu poziciju je Pjanic pravi covijek. Trebaju nam brza krila koja mogu probiti stranu i dobaciti loptu do Dzeke, to mogu biti Salihovic kao i Lulic. Medutim trebaju i dimenzije stadiona, ponavljam se, odgovarati. Mora biti mjesta da se igrac prede, a to je u Zenici jako tesko. Zasto je Dzeko bio odsjecen u Zenici? Zato sto igru nismo na njega prilagodili, i zato sto nismo imali kreativca u sredini i zato sto nije bilo prostora da se igraci Bjelorusije predu, a pored dimenzije stadiona treba odgovarati i kvalitet krilnih igraca, za koje sigurno jedan Ibricic nije najbolje rijesenje.
Ranije je nama odgovaralo igrati u Zenici protiv jacih ekipa, dje njihov kvalitet nije na onako malom stadionu mogao doci do izrazaja kako treba i dje su nasi spori vezni igraci mogli koliko toliko parirati protivniku. Sada, sa ovakvih igracima kao Dzeko, Pjanic, Lulic, Salihovic, Medunjanin je vrijeme doslo promjeniti logiku, smisao cjele igre prema neprijed.
Dalje ocekujem puno jaci trening, vise ideja/kreativnosti u istom. Hajmo se tu malo orijentisati prema Njemcima. Ljudi odu u najljepse zelene oaze, dje su sklonjeni od medija, i dje uspiu dici spremu u nekoliko dana svakom igracu na maksimum. Tu pored trenera ima barem 5 asistenata i tu je trening svaki dan drugaciji i prilagoden na igrace. Nama ti asistenti fale. Vode se dugi razgovori sa svakim igracem dje se i na papiru objasnjava kako se treba u utakmici postaviti. To nama sve fali, nije dovoljno se u Hrasnici malo razgibati, poslije napraviti malu utakmicu i navece u sobi kolektivni razgovor. To je suvise malo i bezidejno
.
Ocekujem u Parizu igru kao sto je igra City. Ocekujem formaciju 4-2-3-1. Ocukejm pressing na polovini protivnika od samog pocetku. Ocekujem odbranu koja zna uputiti kvalitetan pas prema veznom redu i napadu. Ocekujem na sredini terena kombinovanu igru, kreativnu i brzu. Ocekujem Dzeku samog u napadu. Ocekujem igru sa sledecim igracima.
----------------Begovic---------------
---Mudjza---Spahic---.....--Papac--
---------Rahimic----Medunjanin----
--Lulic---------Pjanic-------Salihovic
----------------Dzeko------------------
I na kraju ocekujem pobjedu u Parizu od 1:2 ili 1:3, 2:3 za BiH!