ATP Tour

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Ko će biti novi broj 1?

Anketa je završila: 25 mar 2017, 15:32.

a) Kei Nishikori
1
1%
b) Miloš Raonić
3
4%
c) Grigor Dimitrov
6
9%
d) Dominic Thiem
13
19%
e) Nick Kyrgios
5
7%
f) Alexander Zverev
23
33%
g) nitko od navedenih
18
26%

Ukupno glasova: 69

formance
Kontakt:

Re: ATP Tour

Post Postao/la formance » 06 sep 2011, 12:36

Nemam fakat više snage odgovarati na nešto na što sam 100 puta dao odgovor.
Ovaj kaže da se podloge nisu usporile, ej čuj nisu. Pa pogledaj mečeve iz 90-tih ili recimo iz Rogerovog prime time-a i obrati pažnju na podloge ! Agassi je sa baseline stilom igre osvojio Wimbledon na onako brzoj travi. To znači kompletan igrač, to znači savršena moć prilagodbe. To je nešto što današnji igrači nebi mogli, jer nemaju ono što su imali nekadašnji igrači !

Da su Sampras i co imali ovo što današnji teniseri imaju. Od reketa, ishrane, treninga itd oni bi razvaljivali bukvalno !
Simpatišem Rogera, ali ne gledam sve preko jednog tenisera. Pratio sam i one stare i ove nove tenisere i zaključio sam da su oni bili puno više talentovaniji. Snaga nije bila toliko zastupljena kao danas, ali jeste umjetnost. A tenis nije i ne treba biti taktički sport i u njemu ne bi trebala jedna od ključnih stvari biti snaga već ljepota poteza.
To je ubijeno izjednačavanjem svake podloge na touru. Toga više nema !

Travu su majstore usporavali iz godine u godinu. Nadal je pobjedio Rogera u finalu Wimbledona i to tako ostaje. Pobjeda je pobjeda, ali spin puno bolje radi na usporenoj podlozi. Shvati ti ovo kako hoćeš, ali to je tako !
Nadal je osvojio i AO i WI kada su isti drastično usporeni što na neki način pokazuje da nebi imao takve rezultate da su travu ili AO zadržali bar na nivou 2005 !
Ovo nije protuargument za Rogerov poraz, već konstatacija da Nadal nema ni približno dobru ofanzivnu igru kao defanzivnu !
Montreal i Cinncy ove godine su me još više uvjerili u to!

Stani malo, ti si pretpostavljam onaj koji si nam prošli put fino rekao da nemamo pojma o tenisu, a onda izvalio da je tepih najsporija podloga !? Još da je Pariz najsporiji turnir ?
Nije ni čudo što ne primječuješ koliko su se podloge promijenile, sada shvatam zašto to i govoriš !
Zabac je napisao/la:trava se usporila ?
Zar je to moguce ? Nsu je valjda posipali brašnom il nekim drugim sintetickim sredstvima ?
Odlično vladaš materijom. Svaka čast. Svaka rasprava ovdje je suvišna !

Mislim da sam sve to fino objasnio u prethodnim postovima, fakat nemam više snage da ponavljam ono što neki ne žele da vide ! Živjeli !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 06 sep 2011, 12:49

Nek ja moram gledati polumrtvog Wawrinku, koji se psihicki raspada i ne moze terena pogoditi i ispada od Younga.
Berdycha koji vodi 2-0 na RG-u i onda lagano izgubi tri seta zaredom u prvom kolu. Berdych koji titule nije osvojio preko dvije godine, a nalazi se u TOP 10, a ime jedno finale i jedno polufinale u godinu i po.
Monfilsa koji se nalazi u prvih 10, a ima 4 titule u karijeri, izadje na teren bez ikakvog plana, udaraj dok imas snage.
"Novog" Roddicka, koji nema snage da udari forehand kao nekada, stoji iza osnovne linije 2 metra i gura lopticu.
Tsongu koji je bio u poluraspadu, dok nije dosao Tobe, i skontao da ima mozak.
Troickog medju prvih 20 tenisera svijeta.
Gasqueta kojeg jedan Karlovic razbije sa osnovne linije.
I onda neko kaze da je ova generacija bolja od one iz 70tih, 80tih i 90tih.
Eeeee.

Podloge jesu drasticno usporene i samo budala to ne primjeti, odmah nakon onog espkog finala Wimbledona izmedju Ivanisevica i Raftera, podloga je promjenjena, trebali su i trofej promjeniti, jer to nije isti turnir, ;)
I dok je Federer dominirao, podloga se svake godine usporavala.
I onda se dodje na Masters u Madridu i Federer odservira 25 aseva, na sljaci! I kazu podloge se nisu promjenile.
Nemamo turnira na tepihu, turniri na sljaci su brzi od turnira na betonu, 2 od 4 GS su prakticno ista.
Nek jos uspore i Pariz u dvorani i zavrsni Masters i ne trebamo vise ni pratiti tenis.
P.S Ove godine na turniru u Miamiu:
Andujar - Tomic 6-4 3-6 7-5
Lorenzi - Ljubicic 7-6 6-1
Ramirez Hidalgo - Mannarino 7-6 6-7 6-2
Granollers - Wawrinka 6-0 6-7 6-3
Monaco - Stakhovsky 6-4 6-7 6-4
Berlocq - Gulbis 6-1 4-6 6-2
Cuevas - Roddick 6-4 7-6
Granollers - Llodra 7-5 3-6 7-5
I nisu usporili podlogu. :lol:

P.S.S Zabac je onaj sto je rekao da je tepih bio najsporija podloga. :lol: :lol: :lol:
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Zabac
Kontakt:

Post Postao/la Zabac » 06 sep 2011, 13:00

Naravno.To je razlika izmedju tebe i nekoga ko voli i vrijednuje tenis.
Ako je covjek najbolji u ovom trenutku i ako je bolji godinama pa makar mrzili ga covjek ga treba nahvaliti istaci njegove kvalite.
A ne kao vecina ogranicavati ga i davati mu sporednu ulogu i kao krivca za njegov uspeh stavljati nekog drugog jer je los itd.

Kad recimo igraju Nadal vs Federer ravnodusan sam totalno i tek tada svatam koliko su zaista dobri.
Mech izmedju njih dvoice je nesto najljepse u tenisu.Kada gledas sa strane i totalno si neutralan pozels da traje i traje.Da svaki mech igraju 5 setova i da ga igraju 6 -7 sati.
U zadnje vrijeme moram priznati da mechevi Nadal-Djokovic su dobili jos jednu dodatnu dimenziju.Iako Novak dobija konstantno ove godine zasigurno nece dobijati uvjek u budcnosti.Igraju fenomenalno,fantasticni udarci.U par poena covjek vidi toliko prelaza iz defanzive u ofanzvu i toliko obrta da nemozes vise pofatati ko napada a ko se brani.

Jako slabo komentarisem Murraya jer njega isticem nekako prije svih.Ne zelim biti ni trunke neobjektivan i zao izbjegavam totalnu analizu njega i poredjenje sa drugim igracima.
Naravno ja njega porediti po nacinu i po kvalitetu mogu sa ova 3 nabrojana ali po uspjesima i po jacini glave nikako.
Murray je tvrd orah.Zatvara se u sebe a problemi se ne rijesavaju tako.Neki ce reci da ga Mama koci u uspjesima.Neki ce reci da je to njegovo nacina igre.Ja bih podvukao neku crtu izmedju toga i rekao da je odgovor negdje izmedju.Andeew je lik koji je u pocetku svog afirmisanja bio iskljucivo agresivan igrac i napadacki nastrojen.Posjedovao je mnostvo kvaliteta ali jos vise mana.
Danasja njegova igra je najbliza nekog najbolje mogucem balansu.Moze sjajno napasti i ubrzati.Promjeniti ritam i odigrati neocekivan udarac.Medjutim ponekad izgleda toliko ljeno i nezainteresovano da bi ga ubio kad upadne u tu seriju :D

Jednog dana on ce ocepiti po pitanju GS.Sta li ce se motati tada u njegovoj glavi pitanje je.Hoce li ga to dici ili pak zasititi vidjet cemo.

Valencija svidja mi se tvoja misljenja i nacin na koji analiziras i zamolio bi te da samo tako nastavis ;)
Stranger in the night. SIDA in the morning!

Zabac
Kontakt:

Post Postao/la Zabac » 06 sep 2011, 13:16

Kakve veze imaju ti rezultati na proslom turniru ? Kakve veze ima sto je Nadal odigrao ocajno Montreal i Cincinati ? igrao je i prosle godine pa je uzeo US open.
Tempiranje forme je pojam koji ti je nepoznat ?
Da li je US open vazniji od Mastersa ? Naravno
Federer odservirao 25 assova u Madridu.Da je tako dobro servirao na RG imao bi istu brojku.On je covjek koji kada pogodi liniju iz servisa servis je nemoguce vratiti.Takav nepredvidiv nacin serviranja je do sada nevidjen.Dokle god on pogadja liniju iz servisa do tada ce imati assova koliko hoce.
Kako objasnjavas njegovih famoznih xx broj assova protiv Roddicka 2009 ???

Tebi Roddick vjerovatno djeluje kao igrac koji trenutno igra losije od onoga prije 5-6 godina ?
Roddick je duplo kvalitetniji igrac nego tada.Osim servisa prije nije posjedovao gotovo nista.dobije loptu raspali pa gdje ode.Bekend prakticno nije imao kao i mozak.
Danas je Andy igrac koji igra sjajno takticki.Krece se fantasticno a udarci su mu odmjereni i dobro plasirani.Servis mu vise nije na silu i na snagu vec vise gleda ka plasiranju nego li na brzinu.

Trava se nije usporila to je 100%
Mozda ti zadnji dan izgleda sporo ali takva je bila i takva ce biti.Vise zemlje nego trave.Prvi 7 dana izgleda fantasticno i djeluje prebzo ali takve uslove imaju danas a imali su ih i u doba Raftera i Gorana.Njihov tenis se svodio na servis koji je bio podjednako jak ha bio prvi ili drugi.Sta mislis sto ?
Zato sto kvalitet igre sa osnovne linije im je bio ravan 0.Prilazni udarci su im bili ocajni !
gdje je ljepota u tome sto oni prakticno rade svaki mech istim.Sto se zna ta ce ovaj a sto ce onaj uraditi.
Sto neka taktike i trazenja drugih nacina za pobjedom.
Talenat danasnjih i rad danasnjih igraca poredit sa onim prije 10 - 15 godina je nemoguc.
Pa pogledaj koliko rade danas igraci,kakve treninge imaju i koliko su spremni.Tadasnji igrac ne bi seta izdrzao u igri recimo sa Nadalom.Poludio bi i izludio.Sta zanimljivo vidte u Karlovichu ? On je tip igraca kakvih je na pregrst bilo prije.Njegov mech je ubijanje tenisa i same igre.Totalno idilicno i preslikano.
Stranger in the night. SIDA in the morning!

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 06 sep 2011, 13:33

Nema sta, sjajno igra takticki da je ispao iz prvih 20 nakon 10 godina.
Da je uspio izgubiti od jednog Cuevasa na betonskom Mastersu, uspio je izgubiti u trecem kolu Wimbledona bez osvojenog seta, uspio je izgubiti na domacem terenu DC mec koji je i izbacio njega i drustvo iz borbe za finale.
Posto vjerovatno nisi gledao taj mec, da te podsjetim da su igrali na podlozi koja je veoma slicna nekadasnjem tepihu, vjerovatno najbrza podloga koju smo vidjeli ove godine i koju cemo vidjeti, sve do Pariza.
Popravio je BH i kretanje, ali on je popravio taj BH ima vec 2 godine.
Kada je poceo raditi sa Stefankijem 2009, e tada je igrao najbolji tenis u karijeri.
Igrao je finale Dohe, 1/2 AO, osvojio Memphis, 1/2 IW, finale Wimbledona,finale Washingtona, 1/2 Montreala.
A tada je gubio od Federera, koji je osvojio 2 od 4 Slema u sezoni i na cetvrtom igrao finale i od Del Potra, a vjerovatno znas kako je Del Potro igrao 2009, mozda i ne znas. ;)
I prosle godine je on igrao sjajno, prvi dio sezone, ovojio i Miami, finale IW.
E to je bilo sjajno, a ovo sto danas igra, ovo je smijesno.
Da si samo pogledao jedan njegov mec ove godine, vidio bi da covjek gura lopticu, iz forehanda, okrece se nekoj defanzivi, nekom slajsu, a to nikada nije bila njegova igra.
Kada napada, ima rezulata, a zasto to ne cini cesce u ovoj godini, e to ne znam.
A slazem se da je danas duplo kompletniji i kvalitetniji igrac nego kada je osvojio jedini Slem u karijeri.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 06 sep 2011, 13:56

Jedna od losijih strana Svajcarske je sto nemas sta da radis i gde da ides kad je vreme ni za q, nego se vracas starim navikama listanja forumskih diskusija. Od svih tih "raspravica", ova je IMHO, najzanimljivija. A vidim da ste me i ovde pominjali. ;)

Samo par kratkih digresija:

1) podloge jesu usporene, i glupo je o tome uopste i raspravljati (cak je i trava sa WBa dosta sporija nego 2002e).

2) Federer je najtalentovaniji i najbolji teniser ikada, i to je nedvojbeno.

3) Nadalova igra je 100% bila napravljena da se svrgne Federer, a Djokoviceva da se svrgne Nadal.

4) Djokovic je tenis izdigao na visi nivo, pa je dominantan poput Borga ili Lendla, kontrolisanom baseline igrom.

5) ipak, grinderstinu Djokovica cu uvek zameniti za ples Federera. Ko je pazljivo pratio tenis u periodu 2004-07 zna kako je to izgledalo.

6) svaka era ima svoje "mugove" i svoje sampione. Trenutno smo u "jakoj eri", jer velika trojka dominira u neverovatnom stilu, a "velika cetvorka" je najozbiljnija postavka prva cetiri igraca, jos od Connorsa, Borga, Mcenroe-a i Lendla, koji vaze za najjacu vodecu cetvorku ATPa ikada. Ali, ostatak Toura nije ni blizu onoj konkurenciji iz 80ih i 90ih.

Budite mi pozdravljeni. USO uzima Djoker.

P.S. Sarajlija, bio sam ti za vikend u Torinu. Grad je shitty kao i klub koji u njemu nema svoje navijace, vec mu oni dolaze iz Lugana i Bellinzone. Onaj drugi, gradski klub je dominantan u gradskim okvirima. Mnogo vise bordo grafita ima po gradu. :lol:

sarajlija89
Kontakt:

Post Postao/la sarajlija89 » 06 sep 2011, 14:07

Zivota mi, sinoc sam se tebe sjetio :lol: :mrgreen:

Jesam Bgm, nesto kontam...falis ovdje jbg. :D

P.S. Sarajlija, bio sam ti za vikend u Torinu. Grad je shitty kao i klub koji u njemu nema svoje navijace, vec mu oni dolaze iz Lugana i Bellinzone. Onaj drugi, gradski klub je dominantan u gradskim okvirima. Mnogo vise bordo grafita ima po gradu.
Tako sam i ja citao, da ih vise dolazi sa strane, iz okolnih i obliznjih mjesta....a za grad ne znam, osim da je miran u odnosu Milana i Rima + neko prirodno okruzenje...jbg, za moja shvatanja je to idealno, ali neko voli zivlja mjesta mozda :mrgreen:
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI

★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 06 sep 2011, 14:26

Hajde da se malo studioznije pozabavimo sa dokazima i tako obogatimo raspravu o usporavanju podloge u Vimbldonu. Trava u Vimbldonu se pocela usporavati sredinom devedesetih, jer su odgovorni ljudi u tenisu zeljeli oplemeniti tenis u Vimbldonu, koji je do tada vazio kao 'pucacki' turnir na kojem je servis donosio ogromnu prednost. Dakle, teza da se to se podloga usporava radi Federera nema nikakvog smisla.

Dakle, tacno je da je podloga donekle sporija, da su loptice sporije, da imaju nesto visi odskok sto pomaze teniseru da je stigne,.. Al' je isto tako nepobitna cinjenica da su igraci mnogo brzi i pokretljiviji, pa nam izgleda da je podloga dramaticno usporena. Tu cinjenicu Formance redovno zaobilazi :mrgreen: .

Al' da vidimo koliko su te promjene uticale na statistiku,.. Da li je broj as i viner servisa drasticno opao? Da li je broj direktno osvojeni poena drasticno umanjen? Kako nam predstavlja Formance, reklo bi se da je doslo do dramaticnih promjena, al' statistika govori da nije bas tako,...
Vimbldon 2009 Finale

Roddick Federer
1st Serve % 168 of 239 = 70% 127 of 197 = 64%
Aces 27 50
Double Faults 4 4
Unforced Errors 33 38
Winning % on 1st Serve 140 of 168 = 83% 113 of 127 = 89%
Winning % on 2nd Serve 31 of 71 = 44% 42 of 70 = 60%
Winners (Inc.) 74 107
Receiving Points Won 42 of 197 = 21% 68 of 239 = 28%
Break Point Conversions 2 of 5 = 40% 1 of 7 = 14%
Net Approaches 42 of 69 = 61% 38 of 59 = 64%
Total Points Won 213 223
Fastest Serve Speed 143 MPH 135 MPH
Average 1st Serve Speed 127 MPH 118 MPH
Average 2nd Serve Speed 105 MPH 98 MPH
Match time: Four hours and 16 minutes
Ivanisevic-Rafter, 2001 Wimbledon final
6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 9-7
This boxscore is from USA Today:
Ivanisevic Rafter
First-serve % 55 63
Aces 27 13
Double faults 16 4
Unforced errors 30 11
First serve winning % 81 77
Second serve winning % 51 56
Winners (including service) 42 49
Break points 3-6 3-6
Net points 38-70 49-70
Total points won 154 150
Time of match: 3:01
Sta nam govori ova statistika :mrgreen: !?? Sta nam govori broj aseva i vinera iz igre!? Sta nam govori broj osvojenih poena nakon prvog servisa :mrgreen: !??

Izgleda da nam govori da je podloga u posljednjih 10 godina znacajno ubrzana :mrgreen: :lol: .

http://uk.reuters.com/article/2009/07/0 ... 3720090705

Pogledajte ova dva kljasta (sto bi Dalmosi rekli, al' ne za Gorana :mrgreen: ),.. Raspali servis i trci na mrezu. Volim i ja pogledati S&V poen, uopste poen na mrezi,.. Al' cijeli mec to gledati :shock: . Pa to je najstrasnije smaranje. Sirovine. Ova dva velika igraca tog vremena bi Marej oder'o bez po muke. Oderali bi ih mnogi drugi igraci,.. Pa jedan Rodik je za njih umjetnik sa reketom. A valjda se svi slazemo da od Rodika ima pregrst boljih tenisera u danasnje vrijeme. Usporavanje podloga i promjene loptica su doprinjele tome da u samom teniskom vrhu nema drvosjeca kao sto je bilo nekada. Al' tome je jos vise doprinjelo sto sada ima puno vise igraca sa odlicnom tehnikom i brzinom koji mogu lako neutralisati klasicne servere. Na srecu, stvari su takve da jedan Karlovic nema sansu igrati finale Vimbldona.

http://www.youtube.com/watch?v=DeE7wSNE ... detailpage

Pogledajte sada ovaj klip,.. Ako vam nakon ove usporedbe nije jasno da se sada igra svemirski tenis u odnosu na onaj prije deset godina, onda ne znam sta da vam kazem. I ovdje je bilo S&V poena, bilo je dosta izlazaka na mrezu, al' je bilo jos mnogo toga sto se nije moglo vidjeti u finalu Ivanisevic - Rafter. Im'o bi jos stosta dodati, al' mi se zuri, ionako sve tipkam velikom brzinom :mrgreen: .

Jos da dodam,.. Puno potencirate vaznost fizicke pripremljenosti u danasnjem tenisu,.. U pravu ste kada to kazete. Al' zaboravljate navesti da je snaga bila itekako vazna i prije 10-15 godina. Kako su se proslavili Sampras i Ivanisevic nego snagom, snaznim servisom i forhendom!? Fizicki slabiji igraci nisu imali sansu, jer nisu imali tako jak servis i forhend.

Na kraju mogu zakljuciti da vas vise muci nostalgija nego zelja da gledati tenis iz devedesetih. Nostalgicari jedni :mrgreen: .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 06 sep 2011, 21:28

Fakat, evo u ovoj pauzi između poluvremena ću još jednom napisati i više se neću truditi !
Kako se i 90-tih trava usporavala da bi bila pogodnija drugim igračima, jer je Sampras harao na istom, tako se i sredinom 21-og st. usporavala i bila pogodnija onim igračima kojima takva više odgovara, da ne bi jedan te isti igrač stalno osvajao.

Dalje, zbog čega su igrači postali pokretljiviji ? Ništa se ne dešava slučajno, to isto važi i za ovaj slučaj.
Usporavanje podloga dovodi do toga da igrači moraju, osim kvaliteta, biti i bolje fizički pripremljeni negoli je to bio slučaj na brzim podlogama ! Duži poeni zahtjevaju više snage i koncentracije, a ako nemamo ovog prvog, automatski i koncentracija pada u vodu !

Valencia, brojke i statistike nam nekada mogu dati potpuno pogrešnu sliku. Ovdje nam se čini da je 2009 trava bila brža nego 2001 ! Znamo da to nije tako. 2009 su i Federer i Roddick fantastično igrali. Federer osvojio 2 GS-a, Roddickove rezultate je retro @ napisao ! Ti si se uhvatio finala 2001 k'o pjan plota i na osnovu istog vučeš paralelu "nekad i sad" !
Pogledaj Borga, McEnroa, Lendla, Beckera, Edberga, Changa, Samprasa, Agassia itd da ne nabrajam više.

[youtube][/youtube]

Gledaj kako starac pobijedi Rogera u njegovom prime time-u ! Svakako da je egzibicioni meč i da ne znači nešto posebno, ali pobjeda je pobjeda !
Šta bi on radio Murrayu i ostalim da je kojim slučajem mlad ? Der'o bi ih ko siromah napolitanku, isto kao i Aggasi, Lendl, Borg, McEnroe . . .

Usporavanje podloga je dovelo do toga da ne možemo gledati igrače kako se snalaze na različitim podlogama, od kojih neke ne odgovaraju njihovom stilu, samim tim ne možemo zaključiti koliko su kompletni i kvalitetni igrači !
Ovo je bio 100-ti put da sam ovo ponovio i više neću i ne mogu !

Rasprava za mene završena, rekao sam što sam imao !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 07 sep 2011, 22:58

Courier-Edberg, 1993 Wimbledon semifinal.
From the Miami Herald and the San Jose Mercury News.
****: -- ASSOCIATED PRESS
Statistics from Jim Courier's 4-6, 6-4, 6-2, 6-4 victory over Stefan Edberg:
Category Courier Edberg
Aces 5 4
Double Faults 5 8
1st Serve Percentage 59 66
Pct. 1st Serve Points Won 77 69
Pct. 2nd Serve Points Won 50 31
Service Games Held 15 12
Break Points Against 6 14
Service Games Broken 4 7
Pct. Backcourt Points Won 42 34
Points Won at Net 19 51
Total Points Won 131 113
Time of match: 2 hours, 40 minutes.
Published on July 3, 1993, Page 3D, San Jose Mercury News (CA)
Sampras-Rafter, 2000 Wimbledon final
From the Washington Post:
The box score of No. 1 Pete Sampras's
6-7 (12-10), 7-6 (7-5), 6-4, 6-2 victory
over No. 12 Patrick Rafter for the men's singles
championship at Wimbledon:
Sampras Rafter
First Serve Pct. 62 57
Aces 27 12
Double Faults 12 8
Unforced Errors 79 55
First Serve Winning Pct. 89 75
Second Serve Winning Pct. 56 50
Winners (Inc. Service) 40 29 [these do not include service]
Break Points 3-14 0-2
Net Approaches 28-49 39-93
Total Points 160 138
Time of Match: 2:52
Sampras-Becker, 1997 Wimbledon quarterfinal, 6-1, 6-7 (5), 6-1, 6-4
Sampras Becker
Aces 19 6
Service winners 52 35
Double faults 3 2
1st serve pct. 69 62
Percent 1st serve pts won 79 62
Break points 5-9 0-3
Net points 67-88 57-94
Total points won 123 86
Time of match: 2:06
MATCH statistics for Rafael Nadal's 6-4 6-4 6-7 6-7 9-7 win over Roger Federer in the men's singles final at Wimbledon:
Federer v Nadal
1st Serve % 128 of 195 - 66 % 159 of 218 - 73 %
Aces 25 6
Double Faults 2 3
Unforced Errors 52 27
Winning % on 1st Serve 93 of 128 - 73 % 110 of 159 - 69 %
Winning % on 2nd Serve 38 of 67 - 57 % 35 of 59 - 59 %
Receiving Points Won 73 of 218 - 33 % 64 of 195 - 33 %
Break Point Conversions 1 of 13 - 8 % 4 of 13 - 31 %
Net Approaches 42 of 75 - 56 % 22 of 31 - 71 %
Total Points Won 204 209
Fastest Serve 129 MPH 120 MPH
Average 1st Serve Speed 117 MPH 112 MPH
Average 2nd Serve Speed 100 MPH 93 MPH
Match time Four hours 48 minutes
Hewitt Nalbandian Wimbeldon 2002
1st serve percentage 41 of 79 - 52% 51 of 89 - 57%
Aces 5 2
Double faults 2 7
Unforced errors 25 41
Winning % on 1st serve 32 of 41 - 78% 27 of 51 - 53%
Winning % on 2nd serve 19 of 38 - 50% 12 of 38 - 32%
Winners (including service) 23 10
Receiving points won 50 of 89 - 56% 28 of 79 - 35%
Break point conversions 8 of 20 - 40% 2 of 10 - 20%
Net approaches 16 of 24 - 67% 12 of 17 - 71%
Total points won 101 67
Fastest serve 122 mph 123 mph
Average 1st serve speed 110 mph 106 mph
Average 2nd serve speed 89 mph 89 mph
Match duration 1:57 minutes
Berdych beat Djokovic 6-3 7-6(9) 6-3 Wimbeldon 2010
Berdych Djokovic
1st Serve % 57 73
Aces 11 9
Double Faults 2 8
Unforced Errors 17 22
Winning % on 1st Serve 47 of 58 = 81 % 47 of 64 = 73 %
Winning % on 2nd Serve 28 of 44 = 64 % 10 of 24 = 42 %
Winners (Including Service) 34 25
Receiving Points Won 31 of 88 = 35 % 27 of 102 = 26 %
Break Point Conversions 3 of 7 = 43 % 1 of 4 = 25 %
Net Approaches 15 of 20 = 75 % 13 of 16 = 81 %
Total Points Won 106 84
Fastest Serve Speed 136 MPH 124 MPH
Average 1st Serve Speed 125 MPH 116 MPH
Average 2nd Serve Speed 97 MPH 101 MPH

Podloge su sigurno usporene, loptice vise odskacu,.. Al' te promjene nisu tako dramaticne kao sto se pokusava predstaviti. To nam se cini iz razloga sto su igraci mnogo brzi nego nekada, sto fenomenalno anticipiraju,.. Ako pogledamo ove statistike uvidjet cemo da su razlike minimalne,.. Jedina je razlika u tome sto su razmjene nesto duze i sto je arsenal udaraca mnogo raznovrsniji. Prije su mnogi igraci favorizovali iskljucivo jedan stil igre, dok danasnji igraci igraju mnogo mnogo raznovrsnije.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 07 sep 2011, 23:04

http://www.lshunter.tv/index.php?option ... Itemid=327

Uživajte !

EDIT: Ono što oči vide, statistika i brojevi to ne mogu pokazati.

Australian Open 2005
[youtube][/youtube]

Australian Open 2011
[youtube][/youtube]

Wimbledon
[youtube][/youtube]

US Open 2005
[youtube][/youtube]

Us Open 2011
[youtube][/youtube]

Sve ovo što gledate i upoređujete velika je razlika i dokaz da su podloge drastično usporene. Ovo govorim općenito, ne samo na osnovu ovih klipova !
Tepih je izbačen, trava usporena, beton također, jedino što je Paris ostao kao najbrža podloga i Montreal iz USO serije ! Ove godine su i US Open usporili !

[youtube][/youtube]

Glupa je rasprava oko podloga. Znamo da su usporene, vidi se iz ovih klipova i nikakva statistika to ne može osporiti !

Profesionalnitenis.com

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 08 sep 2011, 15:22

Opet kazem, nije sporno da su podloge donekle usporene. Ja ne mogu negirati cinjenice. One su utoliko usporene da vise ne mozemo vidjeti da se poeni osvajaju nekim sirovim nerezonskim udarcima,.. Sada se mora odigrati jako i precizno da bi se osvojio direktan poen. Te promjene su doprinjele tome da igraci mnogo bolje 'pripreme teren' da bi agresivno napali, gadjaju mnogo preciznije, fizicki su jaci i pokretljiviji,.. Dakle, tenis je u potpunosti evoluirao, igraci su mnogo raznovrsniji sa mnogo vecim arsenalom udaraca nego su imali likovi kao sto su Ivanisovic i Henman. Oni bi bili samljeveni od danasnje generacije tenisera.

Zasto nam se cini da su podloge dramaticno usporene,.. Zato sto su igraci mnogo brzi i sto dobro anticipiraju. Zato sto se puno vise paznje posvetilo defanzivnoj igri, pa je tesko osvojiti direktan poen kada ti loptica pada duboko u polju,.. . Federer jede svakog slabijeg defanzivca koji ga redovno poziva da udje i napadne iz terena. Tada nemamo utisak da su podloge spore. Taj utisak sticemo kada igra protiv Nadala i Djokovica koji mu salju duboke lopte, pa on znatno teze napada,.. A i kada napadne te se loptice uglavnom mogu stici (sto je uvijek bio slucaj). Postavit cu klip Federerovg duela sa Monakom, pa ce te se uvjeriti u ovo sto govorim. Al' ko malo dublje posmatra, to mu je oduvijek bilo jasno.

http://www.youtube.com/watch?v=wCr-kC5P ... dded#at=53

http://www.youtube.com/watch?v=iOLrAYaL ... detailpage

Uporedite i recite ako primjetite da su podloge drasticno sporije :mrgreen: .

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 08 sep 2011, 20:16

formance je napisao/la:Dalje, zbog čega su igrači postali pokretljiviji ? Ništa se ne dešava slučajno, to isto važi i za ovaj slučaj.
Usporavanje podloga dovodi do toga da igrači moraju, osim kvaliteta, biti i bolje fizički pripremljeni negoli je to bio slučaj na brzim podlogama ! Duži poeni zahtjevaju više snage i koncentracije, a ako nemamo ovog prvog, automatski i koncentracija pada u vodu !
formance je napisao/la:Usporavanje podloga je dovelo do toga da ne možemo gledati igrače kako se snalaze na različitim podlogama, od kojih neke ne odgovaraju njihovom stilu, samim tim ne možemo zaključiti koliko su kompletni i kvalitetni igrači
AO, Miami, IW, onda Madrid koji je do 2009 bio HC, a od 2009 šljaka koja je iako je šljaka brža od Miamia i IW-a :lol: :lol: Rim, MC, ond RG. Svi turniri sa sporom podlogom, osim Madrida koji je brza šljaka, onda slijedi jedan manji turnir na travi (Queens) pa Wimbledon koji je jako usporen u odnosu na godine ranije. Stavio sam klip u prethodnom postu.
Zatim idu Montreal i Cinncinati. Montral se može nazvati pravim HC, i onda USO koji je ove godine usporen što se može vidjeti iz prethodnih klipova. Ja sam stavio Blakea i Agassia i uporedio sa Davydenkom i Novakom zbog sličnog stila igre (ravni udarci) a Valencia meni stavi Rogera i Monaca !? :mrgreen:
Roger je strašan ofanzivac pa se čini da nema razlike, a prije su maltene svi morali biti takvi, zato što su podloge to zahtjevale. To je svakako odgovaralo Rogeru i zato ih je "šamarao" kako je stigao !
Kako su se podloge usporavale, igrači su morali raditi na snazi i na defanzivi i to je nekima argument zašto nam se čini da su podloge sporije :mrgreen: Svašta ! ;)

Da bi vidjeli tu pokretljivost današnjih igrača, vodstvo iz ATP-a bi nam moralo vratiti tepih, zatim travu, bar iz 2002, zatim stari USO i AO sa zelenom podlogom ! :mrgreen: E onda bi vidjeli tu strašnu pokretljivost igrača koju stalno potenciraš, dobri moj Valencia !
A kada se naleti na turnir osmorice najboljih u Londonu gdje je, za divno čudo brža podloga, desi se ovo !

[youtube][/youtube]

:mrgreen:

Profesionalnitenis.com

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 08 sep 2011, 22:54

Formance
Ja sam stavio Blakea i Agassia i uporedio sa Davydenkom i Novakom zbog sličnog stila igre (ravni udarci) a Valencia meni stavi Rogera i Monaca !?
Roger je strašan ofanzivac pa se čini da nema razlike, a prije su maltene svi morali biti takvi, zato što su podloge to zahtjevale. To je svakako odgovaralo Rogeru i zato ih je "šamarao" kako je stigao !
Pa gdje ces porediti Blejka sa Djokovicem i Davidenkom!? Pa Blejk igra dosta ofanzivnije i ima dosta snaznije udarce od ova dva tenisera. Mozes ga porediti sa Federerom ili Congom, nikako sa Djokovicem i Davidenkom.

A odlicno, dosli smo do toga da se razlika u mecu Federer i Monako nije primjetila :mrgreen: . To mi je trebalo. A sada te pitam, zasto se ta 'razlika' primjeti kada igra sa Nadalom i Djokovicem :mrgreen: !?

Zasto se razlika nije primjetila u Vimbldonskom finalu Federer - Rodik, a primjeti se u finalu Federer - Nadal :mrgreen: !??
Kako su se podloge usporavale, igrači su morali raditi na snazi i na defanzivi i to je nekima argument zašto nam se čini da su podloge sporije Svašta !
To se zove 'evolucija u sportu' moj Formance. Pa to nije slucaj samo u tenisu nego u sve i jednom sportu. Nadji mi sport koji nije evoluirao, koji poseban akcent nije stavio na fizicku spremu!? Vidis da su sada sportisti ko roboti. Pa i Borki Predojevic je izjavio da ucestalo radi fizicke pripreme :mrgreen: .

A taj turnir u Londonu je Federer odigr'o izuzetno dobro,.. Glavni razlog za pobjedu je bekend koji mu je fantasticno funkcionisao (sto se ne desava cesto). Al' i pored svega, Nadal je uzeo set, tako da Federeru nije tako lako dos'o do pobjede.

Al' sta bi sa onom silnom statistikom :mrgreen: . Nije valjda da statistika uvijek grijesi :mrgreen: !??

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 08 sep 2011, 23:57

Valencia je napisao/la:Pa gdje ces porediti Blejka sa Djokovicem i Davidenkom!? Pa Blejk igra dosta ofanzivnije i ima dosta snaznije udarce od ova dva tenisera. Mozes ga porediti sa Federerom ili Congom, nikako sa Djokovicem i Davidenkom.
Koncept igre kod tih tenisera čine ravni udarci. Upravo zbog toga sam ih stavio. Uostalom imaš youtube, pogledaj mečeve ostalih igrača i sam možeš zaključiti !
Valencia je napisao/la:A odlicno, dosli smo do toga da se razlika u mecu Federer i Monako nije primjetila . To mi je trebalo. A sada te pitam, zasto se ta 'razlika' primjeti kada igra sa Nadalom i Djokovicem !?

Zasto se razlika nije primjetila u Vimbldonskom finalu Federer - Rodik, a primjeti se u finalu Federer - Nadal !??
Monako je igrač koji nema udarce da ugrozi Federera, ni ofanzivne ni defanzivne tako da nije relevantan primjer !
Možeš uzeti meč protiv Čilića pa onda možeš zaključiti da je USO fakat usporen !

Roddick je igrač koji po prirodi svoje igre odgovara Rogeru, jer princip Roddickove igre nije forsiranje bekenda, kao u Rafe.
Nadal Federera lomi tako što mu forsira bekend i to visokim spinom. Uzmemo li u obzir njegovu defanzivu i sporiju travu dobijemo odgovor na to pitanje !
Da Nadal dobije Rogera recimo na nivou trave iz 2002, ili AO-a iz 2005 onda se ja ne bih trudio da objašnjavam sasvim jasne stvari !
Valencia je napisao/la:To se zove 'evolucija u sportu' moj Formance. Pa to nije slucaj samo u tenisu nego u sve i jednom sportu. Nadji mi sport koji nije evoluirao, koji poseban akcent nije stavio na fizicku spremu!? Vidis da su sada sportisti ko roboti. Pa i Borki Predojevic je izjavio da ucestalo radi fizicke pripreme .
Ja, i to znači da je bolji u odnosu na prije ? Zbog toga što se bazirao na fizičku spremu ?
Tenis treba biti umjetnost, majstorstvo poteza, elegancija, a ne da osnova tenisa bude fizička sprema koja je danas uz psihu ključna stvar ! Fizičke spreme svakako da treba biti, ali ne treba i ne smije u takvoj količini kao što je slučaj danas.
Valencia je napisao/la:A taj turnir u Londonu je Federer odigr'o izuzetno dobro,.. Glavni razlog za pobjedu je bekend koji mu je fantasticno funkcionisao (sto se ne desava cesto). Al' i pored svega, Nadal je uzeo set, tako da Federeru nije tako lako dos'o do pobjede.
A zašto je odigrao dobro ? Prije svega zbog podloge koja mu je išla na ruku ! Šta nam to govori ?
Da bi Federer imao bolji skor sa Rafom da su više mečeva igrali na takvim podlogama !
Naravno da nije lako dobio, mečevi između njih dvojice su uvijek neizvjesni i često znaju sitnice odlučiti !
Valencia je napisao/la:Al' sta bi sa onom silnom statistikom . Nije valjda da statistika uvijek grijesi !??
Ne griješi, ali samo na osnovu nje i pojedinih mečeva ne može se vuči paralela nekad i sad !

Profesionalnitenis.com

Hare_BvB
Kontakt:

Post Postao/la Hare_BvB » 09 sep 2011, 00:03

Valencia je napisao/la:Pa i Borki Predojevic je izjavio da ucestalo radi fizicke pripreme :mrgreen:
:lol: :lol:

Jbga, i u šahu se usporila podloga, nije više od mahagonija k'o u vakat Dugokontova i Rezonskog. :mrgreen:

Odlična rasprava. ;) Ako uhvatim vremena, a volje imam, uključim se i ja. :mrgreen:

Nešto ukratko. Ja sam ljubitelj ''starinskog'' tenisa, današnji mi apsolutno ne paše. :twisted: Nemam snage gledati dva prašinara koji stajajući 2-3 metra iza osnovne linije čekaju grešku protivnika. Uvijek sam volio brz tenis (''run & gun'' , S & V). I dan danas gledam da uhvatim Llodrin meč nauštrb nekog ''prašinara'' iz top 10.

Ovaj meč što je @Formace postavio između Blakea i Andrea je jedan od najbojih što sam ja ikad gledao. Kakva se tu artiljerija koristila. :shock: James je imao break prednosti i u trećem setu, ali prgavi ćelavac se vratio, došao čak i do finala gdje je pružio fenomenalan otpor prime time Fedexu u prva tri seta. ;)
Der Mann für die entscheidenden Tore.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 09 sep 2011, 00:35

Formance
Monako je igrač koji nema udarce da ugrozi Federera, ni ofanzivne ni defanzivne tako da nije relevantan primjer !
Možeš uzeti meč protiv Čilića pa onda možeš zaključiti da je USO fakat usporen !

Roddick je igrač koji po prirodi svoje igre odgovara Rogeru, jer princip Roddickove igre nije forsiranje bekenda, kao u Rafe.
Nadal Federera lomi tako što mu forsira bekend i to visokim spinom. Uzmemo li u obzir njegovu defanzivu i sporiju travu dobijemo odgovor na to pitanje !
Da Nadal dobije Rogera recimo na nivou trave iz 2002, ili AO-a iz 2005 onda se ja ne bih trudio da objašnjavam sasvim jasne stvari !
Sve je to u redu, al' kako podloga nekada izgleda brza, a nekada spora!?? Tu logiku ne mogu uhvatiti. Protiv Monaka izgleda kao brza, a protiv Nadala kao usporena.

Ja iz toga jedino mogu zakljuciti da je do igraca a ne podloge. Naravno, podloge su donekle usporene, al' su igraci poput Nadala unjeli revoluciju u tenis. To je fakat.
Ja, i to znači da je bolji u odnosu na prije ? Zbog toga što se bazirao na fizičku spremu ?
Tenis treba biti umjetnost, majstorstvo poteza, elegancija, a ne da osnova tenisa bude fizička sprema koja je danas uz psihu ključna stvar ! Fizičke spreme svakako da treba biti, ali ne treba i ne smije u takvoj količini kao što je slučaj danas.
Evo nam i Hareta u raspravi :mrgreen: . Morat cu pozvati Zabca da pomogne :mrgreen: :lol: .

Za mene znaci. Gledam tenis dosta dugo, al' nikada pomno kao od pojave Federera. Mog'o sam pogledati polufinale ili finale (iskljucivo i samo GS), al' i to na prekide,.. Servis & volej igrace nisam mog'o smisliti, ta jednostrana igra mi nije bila zanimljiva. Nisam mog'o smisliti servere koji sa par bombi obezvrjede protivnikov mukotrpni trud. Zbog toga blago receno ne podnosim Rodika :mrgreen: . Volim raznovrsne igrace, koji imaju dobar servis, dobar forhend, bekend, slajs, drop sot, lob, smec,.. Dakle, volim igrace koji miksaju igru, koji ne igraju samo po jednom receptu. Volim duze, al' ne i preduge razmjene. Volim takticko nadmudrivanje, uzivam u zestokim razmjenama kakave nam upravo priredjuju Djokovic i Tipsarevic. Federer je apsolutno genijalan igrac, melem za oci za razliku od meni dosadnog Samprasa. Pojavom Nadala tenis me potpuno okupirao, jer su mecevi izmedju Federera i Nadala neuporedivo neuporedivo neuporedivo dopadljiviji od meceva Samprasa, Bekera, Agasia & co. Sada su tu Djokovic, Marej, Conga, Del Potro itd.

Psiha i samopouzdanje su direktno povezani sa fizickom spremom. Kada se ne osjecas jako onda ti psiha i samopouzdanje ne mogu biti na vrhunskom nivou. Dakle, vrhunska fizicka sprema je neophodna u tenisu. Tenis je jedan od fizicki najzahtjevnijih sportova.

Velike pare su sada u opticaju,.. Zbog toga se nista ne prepusta slucaju. Cista je neminovnost da se svaki sport usavrsava iz godine u godinu. To je prirodan slijed dogadjaja.
A zašto je odigrao dobro ? Prije svega zbog podloge koja mu je išla na ruku ! Šta nam to govori ?
Da bi Federer imao bolji skor sa Rafom da su više mečeva igrali na takvim podlogama !
Naravno da nije lako dobio, mečevi između njih dvojice su uvijek neizvjesni i često znaju sitnice odlučiti !
Zasto je odigrao dobro protiv Djokovica u Parizu? Federer je vrhunski igrac, mora nekad odigrati dobro, cak i protiv Nadala :mrgreen: .

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 09 sep 2011, 00:54

Valencia je napisao/la:Sve je to u redu, al' kako podloga nekada izgleda brza, a nekada spora!?? Tu logiku ne mogu uhvatiti. Protiv Monaka izgleda kao brza, a protiv Nadala kao usporena.

Ja iz toga jedino mogu zakljuciti da je do igraca a ne podloge. Naravno, podloge su donekle usporene, al' su igraci poput Nadala unjeli revoluciju u tenis. To je fakat.
Vidi, Nadal izlazi na kraj sa Rogerom tako što mu forsira bekend ! Federer ne može bekendom napasti kao forhendom, a i Rafin spin dosta oteža i Rogerov forhend !
Monako igra kako zna, nema toliko jake udarce, šalje ih maltene do servis polja, možda malo više, zato je počišćen od strane Federera ! Davydenko, Blake, Berdych, Roddick, Soderling su igrali napadački - ofanzivan tenis. Roger je sa njima vrlo lako izlazio na kraj. Koristio je snagu njihovih ravnih udaraca. Doduše sada mu takvi i najveći problem prave !
Kod Nadala su "mrtvi" udarci sa puno spina, Federer se teško snalazi sa njima.
Kada je podloga brža, Rafa se teže namješta na udarac, loptica brže odskače i spin ne može biti kvalitetan kao na sporoj ! Da su takve podloge danas, a nisu, ne bih o ovome ovoliko trubio !
Valencia je napisao/la:Psiha i samopouzdanje su direktno povezani sa fizickom spremom. Kada se ne osjecas jako onda ti psiha i samopouzdanje ne mogu biti na vrhunskom nivou. Dakle, vrhunska fizicka sprema je neophodna u tenisu. Tenis je jedan od fizicki najzahtjevnijih sportova.

Velike pare su sada u opticaju,.. Zbog toga se nista ne prepusta slucaju. Cista je neminovnost da se svaki sport usavrsava iz godine u godinu. To je prirodan slijed dogadjaja.
Slažem se i to sam spomenuo u prethodnim postovima ! Ali opet ponavljam, tenis to nije i ne treba biti.
Zato što je to gospodski sport gdje elegancija, umjetnost, majstorstvo i talenat treba da vode glavnu ulogu, a ne fizička sprema !
Valencia je napisao/la:Zasto je odigrao dobro protiv Djokovica u Parizu? Federer je vrhunski igrac, mora nekad odigrati dobro, cak i protiv Nadala
Hiljadu zašto i hiljadu zato ! :mrgreen:
Zar da dopusti 4 poraz uzastopno od Đokovića, kao što to Nadal čini ! :mrgreen:
Svjedok si kakva je šljaka bila u Parizu, to je također jedan od jačih razloga zašto je Federer onako, na prvi pogled lako dobio Novaka ! Ali nije bilo lako, nimalo ! :)

Profesionalnitenis.com

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 09 sep 2011, 13:47

Formance
Vidi, Nadal izlazi na kraj sa Rogerom tako što mu forsira bekend ! Federer ne može bekendom napasti kao forhendom, a i Rafin spin dosta oteža i Rogerov forhend !
Monako igra kako zna, nema toliko jake udarce, šalje ih maltene do servis polja, možda malo više, zato je počišćen od strane Federera ! Davydenko, Blake, Berdych, Roddick, Soderling su igrali napadački - ofanzivan tenis. Roger je sa njima vrlo lako izlazio na kraj. Koristio je snagu njihovih ravnih udaraca. Doduše sada mu takvi i najveći problem prave !
Kod Nadala su "mrtvi" udarci sa puno spina, Federer se teško snalazi sa njima.
To uopste nije sporno. Ovdje ne vidim odgovor na dio teksta koji si citirao, cak sta vise, izgleda mi kao da se slazes sa napisanim :mrgreen: .
Sve je to u redu, al' kako podloga nekada izgleda brza, a nekada spora!?? Tu logiku ne mogu uhvatiti. Protiv Monaka izgleda kao brza, a protiv Nadala kao usporena.

Dakle, kada Federer igra sa Monakom, Congom, Rodikom ili Soderlingom, nama izgleda da se podloge nisu promjenile,.. A kada igra sa Nadalom i Djokovicem, onda izgleda kao da su usporene. To nas dovodi do samo jednog zakljucka, da nije do terena koliko je do igraca.
Kada je podloga brža, Rafa se teže namješta na udarac, loptica brže odskače i spin ne može biti kvalitetan kao na sporoj ! Da su takve podloge danas, a nisu, ne bih o ovome ovoliko trubio !
Ovo je donekle tacno. Nadal se i sada tesko namjesta kada Federer samara iz forhenda, al' opet precesto uspjeva stici te udarce,.. Nadal, Marej i Djokovic stizu ono sto Soderling, Rodik, Conga ili Delpo pogledom ne mogu uhvatiti. Dakle, ti igraci su prebrzi, pa nam se zato cini da su podloge dramaticno usporene. Opet, Federerov bekend je djecija igrica za Nadala. Da je podloga ne znam koliko brza Nadalu ne bi predstavljao problem Federerov bekend.

Al' meni je nekako ponizno sto se Rodzerovi fanovi zale na sporije podloge :mrgreen: . Pa sporija podloga zahtjeva vise razlicitih kvaliteta. Zahtjeva snaznije i preciznije udarce.

Soderling je odigrao snazno i precizno protiv Nadala u Parizu i ovaj je mog'o samo statirati. Federer je odigrao snazno i precizno, pa je Djokovic mog'o samo statirati.

Kakvi su znalci Sampras, Ivanisevic ili Henman dovoljno nam govore njihovi rezultati na Rolan Garosu :mrgreen: . Nerijetko su ispadali u ranoj fazi takmicenja :mrgreen: . Zasto!? Zato sto su tehnicki inferiorni u odnosu na sljakere.

Opet kada je sljaker dolazio na Vimbldon nije imao prevelike sanse, jer tornjevi veliku vecinu poena osvajaju zahvaljujuci servisu. Ebem ja tu ljepotu u kojoj servis donosi pobjede. Sljakeri imaju puno izradjeniji, tehnicki dotjeranije udarce od sivonja iz Vimbldona. I njihova mi igra umjetnost!? Pih.
Slažem se i to sam spomenuo u prethodnim postovima ! Ali opet ponavljam, tenis to nije i ne treba biti.
Zato što je to gospodski sport gdje elegancija, umjetnost, majstorstvo i talenat treba da vode glavnu ulogu, a ne fizička sprema !
Gospodski!? To je mit. Ispadose se Srbi najveca gospoda (sala mala, bez uvrede ikome) :mrgreen: . Trenutno ne vidim nista gospodsko u tenisu, kao ni u posljednjih 15-20 godina. Tenis je mozda u svojim pocetcima nasao plodno tlo kod gospode, al' je danas prihvacen u svim slojevima drustva. Jedan tenis se sada ne moze porediti sa golfom, koji se moze nazvati gospodskim sportom.

Sve boldirano je vodilo glavnu ulogu u pocetcima svakog nama poznatog sporta,.. Al' gdje se umjesaju pare i glad za uspjehom, tu se umijesa i celicna disciplina, bezrezervna posvecenost i bjesomucno usavrsavanje. Tako je u savkom, ama bas svakom sportu. Ne vidim razlog zasto bi u tenisu bilo drugacije.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 09 sep 2011, 19:45

Valencia je napisao/la:To uopste nije sporno. Ovdje ne vidim odgovor na dio teksta koji si citirao, cak sta vise, izgleda mi kao da se slazes sa napisanim .
Federer kada napada na ravne udarce, prvenstveno forhendom, onda nam se čini da je podloga brža, ali samo nam se čini ! Protiv Nadala to ne može zato što Nadal igra taktički protiv njega, a na sporijim podlogama njegove defanziva pogotovo dolazi do izražaja, jer Nadal to maksimalno koristi i stoji 2-3 metra iza osnovne linije. Problem bi bio da su brže podloge, eto da je USO kao 2005 što bi morao stajati bliže terenu, jer mu spinovi tu nebi bili od tolike pomoći. USO je znatno sporiji, kao i večina podloga uostalom. Ko je pratio turnire sve ove godine može ovo potvrditi.
Valencia je napisao/la:Dakle, kada Federer igra sa Monakom, Congom, Rodikom ili Soderlingom, nama izgleda da se podloge nisu promjenile,.. A kada igra sa Nadalom i Djokovicem, onda izgleda kao da su usporene. To nas dovodi do samo jednog zakljucka, da nije do terena koliko je do igraca.
Pogledaj više mečeva iz USO proteklih godina. Pogledaj mečeve sa ostalih turnira proteklih godina !
Zatim donesi zaključak ! Da su podloge brže, Federer sa Đokovićem i Nadalom nebi imao toliko problema, zato što bi i ovi morali igrati ofanzivnije, a to Federeru odgovara !
Svakako da su Nadal i Đoković sasvim drugačiji igrači od ovih nabrojanih, sa drugačijim stilom igre, ali pogledaj čitav meč protiv Monaca, i protiv Tsonge sinoć i vidjećeš da je podloga sporija. Samo što to protiv ofanzivaca ne izgleda tako, ali onda vidiš Đokovića i Tipsarevića i shvatiš koliko je to usporeno !
Ne moramo samo gledati kroz prizmu jednog tenisera (Federera), već općenito !
Valencia je napisao/la:Ovo je donekle tacno. Nadal se i sada tesko namjesta kada Federer samara iz forhenda, al' opet precesto uspjeva stici te udarce,.. Nadal, Marej i Djokovic stizu ono sto Soderling, Rodik, Conga ili Delpo pogledom ne mogu uhvatiti. Dakle, ti igraci su prebrzi, pa nam se zato cini da su podloge dramaticno usporene. Opet, Federerov bekend je djecija igrica za Nadala.
Nadal, Murray i Novak su defanzivno orjentisani teniseri, koji vole duže razmjene. Đoković je doduše ofanzivniji od njih, ali najčešće pobjeđuje strpljivom baseline igrom !
Soderling, Conga i Delpo su strašni ofanzivci. Oni traže vinere, oni napadaju. To ja cijenim ! Zašto Nadal nije mogao zaustaviti Delpa svojom defanzivom 2009 ? Zato što je podloga brza, a Delpo znamo kako je igrao ! To je ključ svega. Da su podloge brze njihova defanziva ne bi toliko dolazila do izražaja, kao što dolazi sada !
Na današnjem USO Delpo opali forhend iz sve snage, a Simon to bez problema stigne ! Mislim, nećemo se zavaravati ! ;)
Valencia je napisao/la:Da je podloga ne znam koliko brza Nadalu ne bi predstavljao problem Federerov bekend.
Jašta, vidjeli smo u Londonu ! :mrgreen:
Valencia je napisao/la:Al' meni je nekako ponizno sto se Rodzerovi fanovi zale na sporije podloge . Pa sporija podloga zahtjeva vise razlicitih kvaliteta. Zahtjeva snaznije i preciznije udarce.

Soderling je odigrao snazno i precizno protiv Nadala u Parizu i ovaj je mog'o samo statirati. Federer je odigrao snazno i precizno, pa je Djokovic mog'o samo statirati.

Kakvi su znalci Sampras, Ivanisevic ili Henman dovoljno nam govore njihovi rezultati na Rolan Garosu . Nerijetko su ispadali u ranoj fazi takmicenja . Zasto!? Zato sto su tehnicki inferiorni u odnosu na sljakere.

Opet kada je sljaker dolazio na Vimbldon nije imao prevelike sanse, jer tornjevi veliku vecinu poena osvajaju zahvaljujuci servisu. Ebem ja tu ljepotu u kojoj servis donosi pobjede. Sljakeri imaju puno izradjeniji, tehnicki dotjeranije udarce od sivonja iz Vimbldona. I njihova mi igra umjetnost!? Pih.
Sporija podloga zahtjeva samo strpljivost i kontrolisanu baseline igru ! Nikako snažne udarce.
Danas na sporim podlogama gledamo igrače koji stoje 2 metra iza linije, koji čekaju grešku protivnika, koji izlaze na mrežu svake prestupne, kojima se sve svodi na taktiku ! Ko kod igra snažno, njemu loptica ili završi u mreži ili izvan terena ! Različiti stilovi ne postoje, imamo malo igrača koji praktikuju S&V (Llodra, Lopez, Stepanek, Karlović) i vidimo kako stoje na ATP listi !

Ono kako je Soderling igrao protiv Nadala, desi se jednom i nikad više. Crtanje po terenu, kada ide ide. Ono je teško više puta ponoviti !
Federer jeste ofanzivom dobio Novaka, ali i raznovrsnošću i miksanjem, ni približno onako kako je Soderling dobio Nadala !

Ne znam koliko si pregledao mečeva od Samprasa, ali reči da on nije teniski znalac je u najmanju ruku žalosno !
Takav se tenis tada igrao. Bilo je puno raznovrsnijih igrača nego danas ! Bila je puno jača konkurencija i puno teže doći do titule ! Sampras je talentovaniji od masu današnjih igrača, kao i mnogi teniseri iz tog doba !
Valencia je napisao/la:Gospodski!? To je mit. Ispadose se Srbi najveca gospoda (sala mala, bez uvrede ikome) . Trenutno ne vidim nista gospodsko u tenisu, kao ni u posljednjih 15-20 godina. Tenis je mozda u svojim pocetcima nasao plodno tlo kod gospode, al' je danas prihvacen u svim slojevima drustva. Jedan tenis se sada ne moze porediti sa golfom, koji se moze nazvati gospodskim sportom.
Sve boldirano je vodilo glavnu ulogu u pocetcima svakog nama poznatog sporta,.. Al' gdje se umjesaju pare i glad za uspjehom, tu se umijesa i celicna disciplina, bezrezervna posvecenost i bjesomucno usavrsavanje. Tako je u savkom, ama bas svakom sportu. Ne vidim razlog zasto bi u tenisu bilo drugacije.
Sinonim za tenis je gospodski sport, zato sam to naveo !
A gdje se umiješaju pare, tu sport izgubi ono što ga je činilo onim što jeste !
Tenis je izgubio ono boldirano, a nije smio i nije trebao. Tenis je činilo to što sam naveo i takav se igrao prije i bio je ljepši za oko i puno zanimljiviji od današnjeg, barem meni, ali znam da nisam jedini koji tako misli !

Profesionalnitenis.com

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.