Iskreno, ni mene ova situacija ne raduje, stanje je alarmantno, al' kako sve ima svoju crnu stranu ,tako isto ima i onu bijelu-nevinu.
Otišla su 3 igrača-Nasri,Cesc i Clichy, a došli tri nezrela klinca(uslovno rečeno) i još Gervinho.
Koliko god ovo smrdi na propast Arsenala, ja u ovome vidim okretanje politike kluba za 180 stepeni, tj. potpuna promjena pravca.
Ako obratimo pažnju ko je doveden (pored nekih koje ću namjerno izostaviti) došli su Jenkinson,Lansbury,Frimpong.
Takodje, Gibbs se probio u prvi tim, pored ustaljenih Walcotta,Ramseya i Wilshira.
Šta je dobro u ovoj transfer politici?
Ovo su sve domaći klinci, manje-više svi domaći izdanci, tačnije njih 5 od 7.
Svi su vrlo talentirani, a s obzirom da su Englezi (Britanci) njihov najveći domet nakon Arsenala mogu biti
tek City,United,Chelsea i možda Liverpool, što je za razliku od prijašnjih godina odlično.
Prednost ovakvog zaokreta u politici je i ta da su ti igrači iz Arsenalove akademije, što će reći da su dosta uigrani, da se poznaju i da su "navikli" na Arsenal.
Već sam na jednoj temi (ne sjećam se kojoj) objašnjav'o zašto je bolje domaćeg grača promovirati, nego kupovati neke bilo zvijezde ,bilo kvalitetne igrače.
Sve u životu je proces, sve prolazi kroz neke faze, pa tako i dovodjenje igrača,njihovo privikavanje i još mnoštvo tih segmenata.
Pa tako i kupovina igrača nudi 3 faze (najgrublje postavljeno):kupovina i dolazak,privikavanje i eksplozija (tj.vrhunac pri nekom klubu), nakon te produžava vjernost ili ide dalje (što je česta pojava). Šanse pri kupovini igrača ,u prve dvije faze,za ostankom su 50:50 na prema odlasku, tako da se tu podosta rizikuje, a nakon što igrač udje i u 3. fazu šanse za odlaskom su veće.
Dok igrač koji je domaći prolazi tek kroz dvije faze:promocija i dostizanje vrhunca, što će reći,znatno brže se adaptira.
Naravno, da takva politika iziskuje trud, al' i smisao ekonomije je povećati produktivnost (u ovom slučaju uspjeh) ,a smanjiti utrošak neobnovljihvih resursa-a za to trebaš stalna unaprijedjenja filozofije, odnosno politike.
Šta je za Arsenal uspjeh?
Uspeh ne može biti 4. mjesto, baš iz razloga što je to standard, uspjeh za Arsenal predstavlja sve pozicije od trećeg do prvog mjesta, sve ispod je četvrtog je neuspjeh.
Ove godine Arsenal možda i bude na diobi 4/5 mjesta , ali možda vas i iznenadi, nisam nikakav vrač, da mogu pogoditi. Iskreno, vjerujem u momke, al' otom potom.
I da se vratim opet na ovu
promjenu pravca.
Činjenica je da su oni stari tek do 18 do 20 godina i da se mogu samo razvijati, a garantovani ostanak u Arsenalu će samom klubu obezbjediti stabilnost, moć oslanjanja na ekipu, što će ostaviti prostora za dovodjenje novih "izvanbritanskih" imena, koja će s vremena na vrijeme pojačati klub i ostati,što je bonus, ili otići, ali će se ,u svakom primjeru, sačuvati kostur ekipe.
Možda ova ekipa sada trenutno izgleda
smiješno, ali Wenger će njima sigurno pridodati par imena, mislim na ona čiji pasoši nemaju engleski grb, te se tako upustiti u borbu za mjesta od 3 do 1.
Ali za par godina, ova ekipa će se sačuvati i imaće prednost vremena/časa pa samim time,vjerovatno, i uspjeti pokoriti Englesku.