Postao/la čUVAR GRADA » 02 avg 2011, 21:31
Alexis Sanchez, novi Barcelonin igrač, je govorio za emisiju "Benvingut, Alexis" ( "Dobrodošao, Alexis") o svojim prvim koracima u svijetu fudbala i o prvim impresijama nakon što je potpisao za Barcelonu.
Na dan svog predstavljanja u Barceloni, na press konferenciji ste rekli da želite naučiti od svojih novih suigrača. Šta je to što Vam je ostalo da naučite?
Došao sam u Barcelonu svjestan činjenice da ovdje igraju najbolji na svijetu. Messi, Xavi, Iniesta i ostali su odlični igrači i ja želim dostići njihov nivo. Uvijek nastojim učiti nešto novo i učiti od mojih suigrača. Kad vidim neki dobar potez, koji mi se sviđa, naučim ga i vježbam dok ga ne uradim.
Upoznali ste Pepa Guardiolu. Šta mislite o njemu?
Još nisam imao mnogo vremena da pričam s njim, ali smatram da kao i svi treneri, radi sve s ciljem ostvarivanja pobjede. Osim toga, on je trener koji za ostvarenje tog cilja koristi lijepu igru, koja širi entuzijazam među navijačima.
U Barceloni ćete nositi broj 9, ali Vi nemate klasični profil centralnog napadača?
Igrao sam na sve tri pozicije u napadu, i u sredini i na lijevoj i na desnoj strani. Dobro sam se uklopio na sve tri pozicije. Ovdje nije važan broj koji nosiš ili pozicija, jer se na kraju svi krećemo po raznim pozicijama.
S 22 godine već možete reći da ste igrali u pet različitih klubova: Cobreloa, Colo Colo, River Plate, Udinese i sada FC Barcelona. Kako opisujete Vašu evoluciju u svijetu fudbala?
Uvijek kažem da treba da idem korak po korak i do danas je bilo tako. Nikad nisam otišao iz neke male ekipe direktno u veliku. Uvijek sam se morao boriti za igranjem i za dolazak u neku veliku ekipu, kao što sam to sada napravio, u Barcelonu.
Kako doživljavaš fudbal, sada kao profesionalni igrač, u odnosu na ono vrijeme kad si bio dječak?
Zamišljam fudbal kao jednu igru, ali nikad ne zaboravljam odgovornost koju nosi. Sada razmišljam više o odgovornosti, ali i dalje sam isti igrač kao kad sam imao pet ili deset godina, i dalje se zabavljam na terenu.
Kad i kako ste počeli igrati fudbal?
Kao mali sam volio fudbal i počeo sam igrati s svojim prijateljima iz susjedstva, kad još uvijek nismo imali travnjak. Bio je to teren od zemlje i tamo sam se zaljubio u ovaj sport.
Čega se sjećate iz prvih utakmica u Corbreloa-i, gdje ste debitovali kao profesionalni fudbaler?
Uvijek sam igrao protiv većih i starijih igrača. Ponekad su me stavili da igram u napadu, iako sam bio vrlo mali. Pravili su brojne prekršaje jer me nisu mogli zaustaviti i to me je još više motiviralo.
Kad ste se odlučili posvetiti fudbalu?
S pet godina mi je već bilo jasno da je fudbal moj život i nikad nisam sumnjao u ovaj osjećaj i uvijek sam dijelio to s porodicom. Što je tada bio moj san, sada je postalo stvarnost. Fudbal mi je uvijek pomagao da riješim sve probleme i da budem sretan u teškim situacijama.
Gdje smatrate da ste postali bolji kao igrač?
Smatram da sam najviše naučio na ulici i u utakmicama u susjedstvu, jer se u Južnoj Americi mnogo igra tu. Osim toga, smatram da prvenstvo i putovanja mnogo toga mogu naučiti.
Dolaskom u Evropu, prihvatili ste ponudu Udinesea da bi igrali u jednoj ligi, gdje napadači moraju igrati povučenije. Niste se bojali toga da se ne uklopite u taj stil igre?
Volim pokušati uraditi ono što je teško i odlučio sam doći tu, jer sam rekao sebi, da ako svi smatraju da je to tako teško, ja se želim boriti da to bude što lakše za mene i da se zabavim.
Prošlu sezonu ste izabrani kao najbolji igrač Serie A. Kako ste se uspjeli tako brzo adaptirati na italijanski fudbal?
Uvijek sam imao vjeru u sebe. To mi je omogućilo dolazak u veliki tim, bio sam jedan od najboljih i ostvario sam dobre ciljeve i na individualnom i kolektivnom nivou.
Kakav utjecaj na Vašu karijeru je imao trener tako poseban kao što je Marcelo Bielsa?
Mislim da sam dosta toga naučio od njega i mislim da sam dobro opravdao njegovo ime u Čileu i u ostalom dijelu svijeta. Nikad nisam mogao zamisliti da ću toliko toga moći naučiti od njega.
Kakav je Alexis Sanchez van terena?
Sramežljiv sam i ne volim mnogo izlaziti, više volim ostati kod kuće, gledati neki film... Sada s nestrpljenjem očekujem povratak na teren da pokažem šta mogu.
Alexis Sanchez je 30-ti čileanac otkad se igra Primera.
1939. prvi čileanac je došao u Primeru i to zanimljivo igrao je za Athletic Bilbao(?) i Valenciu a zvao se Higinio Ortuzar.
Daleko najpoznatiji čileanac u Primeri je svakako Ivan Zamorano kojeg se svi sjećamo a igrao je za Sevillu i Madrid u devedesetima.