Devil je napisao/la:@Trigger druze aj mi reci sta mogu ocekivati od Pucelja u narednoj sezoni moze li biti pojacanje?
Doduse verujem da ce i njemu trebati vremena za uigravanje jer je poprilican broj novih igraca,ali sve su to dobri igraci i nebi njima trebalo puno da se uigraju.
Eh!
Vidim da je Pucelj de facto postao „off topic“ na ovoj temi, a sva se rasprava sad svela na one „za“ i one „protiv“ tog igrača, pravog profesionalca!
Ja sam Pucelja spomenuo samo u kontekstu da je vijest u kojem je klubu više „off topic“, jer je čovjek otišao iz Bosne odmah nakon završetka sezone.....
A što se igračkih kvaliteta tiče, ako sam ja uopšte mjerodavan, moje mišljenje je ovako:
Petar Pucelj je došao u Bosnu kao anonimus, poznat kao solidan odbrambeni igrač. I pravi profesionalac (Slovenac, voli raditi...).
U Bosni je, sa ostalim saigračima, uspio da postane glavni igrač odbrane i svaku utakmicu je odigrao 'maksimalno', nikad nije zabušavao.
Vremenom (pomalo i zbog 'moranja' – manjak dobrih pivota) je počeo da igra u oba smjera i pokazao da zna dobro odigrati i u napadu.
Istina, nema on prave odlike ofanzivnog pivota (otvaranje prostora, igra dva na dva, jak blok....) ali da ima sasvim solidnu realizaciju kad dobije loptu. Kretanje po crti je 'kratko' a često ga odbrana izgura na 7-8 metara...a tad nikakve koristi... (Mesarić je konstitucijski slabiji, ali klasični ofanzivac i zna se 'držati' crte i kretati po njoj....).
Pucelj je igrajući u Bosni od anonimusa dogurao je i do poziva (i nekoliko utakmica) u reprezentaciji Slovenije, a sada je i u najboljim igračkim godinama – i to valjda nešto 'govori'!
Pucelj je izvrstan odbrambeni igrač jer je školovan i može i zna čuvati i fizički mnogo jače rivale, jer koristi 'pamet' i brzinu, uvijek na vrijeme izlazi prema suparniku (na njegov prvi korak ili prijem lopte) i pravovremno procjenjuje 'situaciju', ali to samo ako igra na halfu (malo ko se naigrao pored njega kad igra halfa), pa i na 'flasteru' (najbolje se snalazi u odbrani 4-2, 3-2-1 pa i 'elastičnoj 6-0 – kao half koji 'izlazi' na beka'), dok u klasičnoj odbrani 6-0 je dosta slabiji jer teško izlazi na kraj sa korpulentnim supraničkim pivotima ili snažnim bekovima koji idu na 'prolaz' iz zaleta....
Meni je lično žao što je otišao iz Bosne, ali je činjenica da je zadnjih pola godine dosta 'pao' u formi' a ima indicija da je razlog tome i sve češće povrede.... a Pucelj je uvijek davao maksimum sebe....
Ne znam kakav je sad sastav C.Zvezde, lanjski sam znao, ali smatram da može biti od koristi u svakom slučaju, mada sve zavisi od trenerovih namjera i vizija....
Mnogo je korisniji u fazi odbrane (brzo se on uklapa sa saigračima, ne glumi 'vedetu') pod uslovom da igra ono što najbolje zna.
U fazi napada može biti vrlodobar „backup“ ali, po mom mišljenju, nikako prvi 'napadač'.
Njemu problem može biti to što srbijanski treneri preferiraju klasičnu 6-0 odbranu (''tarabe'') i on tu već gubi na kvaliteti....
Izlasci prema beku su njegova specijalnost i tu je najbolji, prekida napade i u tim situacijama ne dobija lako isključenja (pametno pravi faul, brz, iskusan i pametan..) – na 'liniji' već češće dobije isključenje....slabija konstitucija...'hrvanje'...povlačenje za dres... znaš već čime se sve služe igrači...
Smatram da bi trebao biti pojačanje za Zvezdu, ali ponavljam – ne znam s kakvim timom CZ sad raspolaže i ko je sad trener....je li još Igor Butulija!?
Bosno moja poharana....