Zabac je napisao/la:Marej mu poklonio brejk jeste.Ali Nadal je njemu isto uradio i u prvom setu.Ne trazi neke argumente bez dokaza.
Nadal opet ponavljam nema slucajno 5 finala wimbledona u 6 godina tacnije zadnjih 5 svojih ucesca je u finalu.Dovoljno da ti covjek dokaze da je Nadal izuzetan ofanzivac.Wimbledon se nikad nije dobivao defanzivom niti bilo koji turnir a kamoli Wimbledon. Nadal je najbolje izbalansiran teniser , podjednako je odlican i u ofanzivi i defanzivi. Po ovome sto smo geldali Novak je onda teski defanzivac.Pa on je dobivao poene prvenstveno greskama Tsonge i odlicnom defanzivom ? NE Igrao je Ofanzivno kada je trebalo i to je odlicno radio.Isto kao i Nadal.Igrac koji stalono napada ne smatra se ozbiljnim teniserom.Konstantno napadanje bi iziskovalo jedno 20 do 25 gresaka po svakom setu.Samo ti dajem do znanja da Nadal napada onoliko koliko je moguce.Koliko mu das prostora on ce napadati.Na svoj servis u 99% slucajeva on je taj koji vodi poen i dobiva , na protivnikom je logicno da prije svega moras biti odlican u defanzivi i traziti pojedine sanse za napad.Tvoja konstatacija da Nadal usporava ritam i salje visoke spinove je blago je reci glupost.Zaista ne geldamo mech na isti nacin.Ili pak iz mrznje prema Nadalu pokusavas reci neke stvari kojih si svjestan da su krive.
Broj winnera je zaista stvar koja ne govori ko je agresivniji , jer pod winnerom na GS takmicenjima se racunaju i servis winneri.Nadal je danas imao vise bekend winnera, duplo vise forhend winnera,i bio 90 % uspjesan na mrezi i imao vise volley winnera.Imao gotovo duplo manje servis winnera i nakon svega zbrojenog opet imao vise winnera od Andya.Tu zaista ne vidim defanzivu.Ovde ne pricamo o Nadalu iz 2005 i igracu koji je bio teski defanzivac radi neoci na svoj sopstveni servis i losem pocetnom udarcu.Ovde pricamo o Nadalu koji trenutno igra.Ocito ga dozivljavas i gleda kao igraca iz 2005 ili ga ustvari i negledas ili pak ne zeslis sebi priznati da je Nadal fenomenalan ofanzivan igrac !
Samo mi obasjni razlog zasto svaki girac protiv Nadala ima 3+ vise gresaka nego on ako ga ne napadaju ili ti ga ne riskiraju previse ?
Svaka cast na komentaru, uz male korekcije mog'o bih potpisati. Ovo boldirano je sustina cijele price. I sam sam to napis'o nekoliko puta, al' pojedinci to ne zele vidjeti. Nadal je inteligentan momak, igra da bi pobjedio. Nevjerovatno je prilagodljiv i ima odgovor za skoro svaku situaciju. Ne igra on ovako sto ne zna drugacije, nego zato sto je ova igra dobitna kombinacija. Momak je nevidjen potencijal, njegov prostor za napredak nema granice. Nema sumnje da ce naci odgovor na bilo kakvu igru protivnika.
Pohvala za ostale komentare Zabac. Konacno da neko napise objektivan komentar, bez upliva navijackih emocija. Nadal mi uopste nije drag, al' bi bilo djetinjasto da me to sprjeci da priznam da je najbolji. Sta cu kad sam realan

.
Mandrak
Ako se jednog dana promjene pravila tenisa , zatim ako se bude igrao samo jedan set i ako se vrati stara trava iz 2002 - e onda bi Murray mogao pobjediti ponekad Nadala...na to sve svodi prica pojedinaca tipa "voli bih vidjeti ovo, volio bih vidjeti ono"...pa volio bih i ja povaliti Moniku Beluci i ne uzeti joj marke za to, ha ja.
Štošta bi se volilo vidjeti, samo da nema trenutnih teniskih pravila i Rafaela Nadala sa druge strane mreže

Imao je Murray danas domacu publiku uz sebe, isti teren kao i Nadal, iste uslove igre, isti sudija pa ga je španac opet ponizio na njegovom domacem terenu i opet ce ga naredne godine poniziti ako se uopšte susretnu u polufinalu....zato što je jednostavno receno - bolji igrac.
E svaka bi cast. Da sam ovako otresit, davno bi im to napis'o (sala mala)

. Predlag'o sam da se uvede zaledjena podloga, mozda bi onda Federer i Marej mogli probijati razornim 'vinerima'

. Predlag'o sam da se skrati teren, jer ovakav dug i sirok pogoduje Nadalu

. Sta bi bilo kad bi bilo

.
Nadal jeste skoro pa savrsen igrac, al' nije nepobjediv. Djokovic je to najbolje pokaz'o. Ima realnu sansu da to pokaze opet u nedjelju. Zasto to ne mogu pokazati Federer i Marej!? Prvi ima ocajan bekend, a drugi losu igru i problem sa mozgom (

). Nadal, Djokovic i Del Potro ce voditi bitke u narednim GS finalima. Tu se moze prikljuciti i Marej ako konacno napravi promjenu u svojoj igri.
Malo sam indisponiran, jedva sastavljam recenice, nisu sjele pive, nikako

.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.