Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

sead_f1
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la sead_f1 » 27 jun 2011, 09:39

Devil je napisao/la:Tako je Vettel,hladnokrvno do nove pobede i aBd nove titule. 8-)
I ako se jos nadam da nece biti tako jednostavno, bojim se, da ce se borba za titulu ubrzo (prerano) zavrsiti...
Vidjet ce mo kako ce promjene od Silverstona djelovati, ali me nebi iznenadilo da Red Bull ostane dosta jaci i mozebiti cak poveca prednost.
Devil je napisao/la:Nego je li moguce da su svi bolidi stigli do cilja,koji je to put u istoriji,cenim da se nije to mnogo puta do sada dogodilo. :?
Neznam tacno po koji put svi zavrsavaju, ali je prvi put u historiji F1, da trku zavrse 24 bolida. U kini smo ove godine imali slican rekord. Tada je bilo prvi put da trku zavrse 23 bolida i interesantno - Narain Karthikeyan je u kini zavrsio na 23., a u Valenciji na 24. Znaci on je trenutno jedini pilot, koji je ikad zauzo 23. i 24. poziciju (zavrsio trku na tim pozicijama).

Mali nevazan detalj, ali ipak interesantno :) mozda cak i interesantnije od juceresnje trke, koja nije bila bas nesto.
Pocetak donekle dao se je pratiti...ali posle vidjelo se da tu nece biti nikvi borbi... Mozda bi recept bio, trku podjeliti u dva djela. Prva trka start prema kvalifikacijama...a druga trka start sa obrnutim poredkom s kraja prve trke - znaci ko je zavrsio prvi, starta zadnji i tako dalje. Naravno da bodovi budu za obe trke posebno... Bome bi onda bilo preticanja, kada bi Vettel, Alonso, Hamilton, Webber, Button....startali medju zadnjima..., a Kartikeyan, Glock i tako dalje medju prvima... :D bome bi Hamilton dao po gu... frcali bi sa staze ko u crtanom.
To finish first, first you have to finish.

maminho
Kontakt:

Post Postao/la maminho » 27 jun 2011, 10:23

Devil je napisao/la:
Nego je li moguce da su svi bolidi stigli do cilja,koji je to put u istoriji,cenim da se nije to mnogo puta do sada dogodilo. :?
4. puta u povijesti računajući i vn SAD-a 2005. kad su u utrci nastupali samo ferrariji, jordani i minardiji
---------------FC Barcelona -------------- AS Roma------------
Indianapolis Colts --- Miami Heat --- Tampa Bay Lightning

randy_moss
Kontakt:

Post Postao/la randy_moss » 27 jun 2011, 11:12

Navijam za Ferrari od vremena Schumachera, ali ovo mijenjanje pravila usred sezone je nesto najgluplje sto se moze desiti, pogotovo ako to uspori Red Bull. Sezona jeste u vecini utrka bila nezanimljiva jer Vettel uzme pole position i neces ga vise uhvatiti. Ali ima li smisla pravilo promjeniti usred sezone?
Najbolji primjer su bili double-deck difuzori na Brawn GP bolidima. Dok su ih samo oni imali, neprikosnoveni. Kad su i druge ekipe odlucile koristiti difuzore, Brawna nigdje.
Neka FIA pregleda svaki bolid prije sezone i prije svake utrke i utvrdi ima li sta nepropisno na bolidu sto daje prednost. Ovako sami sebi skacu u stomak.
SuperBowl Champions 2001, 2003, 2004, 2014

EdinTM87: "Cinjenica je da (Jamie Collins) D'Qwell Jacksonu ne moze pertle vezat po segmentu sposobnosti na poziciji LB."

Posljednji put kada je Indianapolis pobijedio New England: 15. Novembar 2009.

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 27 jun 2011, 14:48

randy_moss je napisao/la:Navijam za Ferrari od vremena Schumachera, ali ovo mijenjanje pravila usred sezone je nesto najgluplje sto se moze desiti, pogotovo ako to uspori Red Bull. Sezona jeste u vecini utrka bila nezanimljiva jer Vettel uzme pole position i neces ga vise uhvatiti. Ali ima li smisla pravilo promjeniti usred sezone?
Najbolji primjer su bili double-deck difuzori na Brawn GP bolidima. Dok su ih samo oni imali, neprikosnoveni. Kad su i druge ekipe odlucile koristiti difuzore, Brawna nigdje.
Neka FIA pregleda svaki bolid prije sezone i prije svake utrke i utvrdi ima li sta nepropisno na bolidu sto daje prednost. Ovako sami sebi skacu u stomak.
Ima logike.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

Stefan Effenberg
Kontakt:

Post Postao/la Stefan Effenberg » 28 jun 2011, 12:41

@sead_f1, šta reći majstore nego svaka ti čast!

Preveo si ovo zbilja lijepo. Ja pratim formulu ali se ne razumijem toliko u sami bolid a još povrh toga ne znam ni engleski pa mi je (dosad odnosno do ovog sata) puno toga bilo nejasno. Sad kad sam pročitao tvoje postove mi je zbilja puno toga jasnije (iako ne u cjelosti).

Zbilja je gušt i ima se što naučiti iz tvojih postova! Još jednom, svaka čast! Nastavi tako i dalje!

E sad, moje mišljenje je slijedeće.

Staze su postale predosadne! Jednostavno su osim Monte Carla napravili 3 staze koje su iste: Valencia, Abu Dhabi i Singapur. Ovako iz rukava što se sjećam. Te su staze sve na isti način. Nema puno mogućnosti za pretjecanja jer je sve usko i postoji samo jedna dužina gdje možeš proći što je veoma diskutabilno jer praktički sve se svodi na tu ravninu.

Nema (nažalost) staza: a1 ring, (stari) Hockenheim, Imola, Magny-Cours!!!!!!!!!!!
Baš mi je bila želja staviti ovih 5+ uskličnika jer time defintivno izražavam ljutnju što nema više ovih legendarnih staza!
Ove staze su mi pale napamet a sigurno ima još nekih koje su legendarne!

Sve zbog novca se maknule ove staze i došla formula tamo gdje ima najviše love. E dragi kolege forumaši - upravo ovdje se krije čar formule!

U starim stazama koje daju draž formuli a ne ove gluposti što rade. Ove 3 staze koje sam nabrojao mi se definitivno gade zbog nemogućnosti pretjecanja po zavojima. Dosta je Monte Carlo!

Nadam se da će u bliskoj budućnosti vratiti ove staze jer bez njih formula nije ista!

PS. Fali i Indianapoli.

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 28 jun 2011, 15:31

Stefan Effenberg je napisao/la:@sead_f1, šta reći majstore nego svaka ti čast!

Preveo si ovo zbilja lijepo. Ja pratim formulu ali se ne razumijem toliko u sami bolid a još povrh toga ne znam ni engleski pa mi je (dosad odnosno do ovog sata) puno toga bilo nejasno. Sad kad sam pročitao tvoje postove mi je zbilja puno toga jasnije (iako ne u cjelosti).

Zbilja je gušt i ima se što naučiti iz tvojih postova! Još jednom, svaka čast! Nastavi tako i dalje!
Hvala...ne mogu bas uvjek zbog vremena...al ponekad kad naletim na nesto interesantno, malo se potrudim i ulozim vremena...zna ispasti i nesto dobro... :)

Stefan Effenberg je napisao/la:E sad, moje mišljenje je slijedeće.

Staze su postale predosadne! Jednostavno su osim Monte Carla napravili 3 staze koje su iste: Valencia, Abu Dhabi i Singapur. Ovako iz rukava što se sjećam. Te su staze sve na isti način. Nema puno mogućnosti za pretjecanja jer je sve usko i postoji samo jedna dužina gdje možeš proći što je veoma diskutabilno jer praktički sve se svodi na tu ravninu.

Nema (nažalost) staza: a1 ring, (stari) Hockenheim, Imola, Magny-Cours!!!!!!!!!!!
Baš mi je bila želja staviti ovih 5+ uskličnika jer time defintivno izražavam ljutnju što nema više ovih legendarnih staza!
Ove staze su mi pale napamet a sigurno ima još nekih koje su legendarne!

Sve zbog novca se maknule ove staze i došla formula tamo gdje ima najviše love. E dragi kolege forumaši - upravo ovdje se krije čar formule!

U starim stazama koje daju draž formuli a ne ove gluposti što rade. Ove 3 staze koje sam nabrojao mi se definitivno gade zbog nemogućnosti pretjecanja po zavojima. Dosta je Monte Carlo!

Nadam se da će u bliskoj budućnosti vratiti ove staze jer bez njih formula nije ista!

PS. Fali i Indianapoli.
Slazem se sa tim da bi trebali zadrzati ili ponovo ozivjeti pojedine staze, jednostavno sama imena pojedini staza imaju taj neki duh formula, nesto sta povezivamo sa desavanjima, interesantnim borbama i velikim imenima iz proslosti.

Ali nije sve ni u stazama. "Eau rouge". Sjecam se uz vrijeme Schumachera i Hakkinena tada je bilo interesantno pitanje koje se je tokom cijelog weekenda od treninga, preko kvalifikacija do same trke postavljalo, a to je: ko smije punim gasom kroz tu kombinaciju. Eau rouge se sa danasnjim bolidima pretezno vozi punim gasom.

Sa danasnjom tehnikom i na starim dobrim stazama nebi vidjeli puno vise preticanja, naravno od staze do staze sa razlikama...ali danasnja tehnika i svi ti napredci otezavaju borbe koje mi zelimo gledati. I kada imas jos pojedini pilota koji pokusaju i zeznu se, optuzuju se da ce biti mrtvi ukoliko tako nastave.

Po mom (ostavimo kisu na stranu) ono sto nam je Hamilton pokazao tokom svoji dvadesetak krugova u Kanadi je za nas bilo puno bolje nego cijela trka u Valenciji. Naravno ne mozes uvjek krsiti protivnike sa staze. Ali kako da pokusaju ako imaju zabranu imati kontakt? Pogotovo u danasnje vrijeme, kada moras koristiti i malu priliku. Inace nista od preticanja.

Jarno Trulli je uvezi ove teme rekao isto nesto interesantno:
Trulli: "Kein Zufall, dass Valencia langweilig war"

Lotus-Pilot Jarno Trulli glaubt, dass die Formel 1 durch die enorm hohe Zuverlässigkeit moderner Boliden an Reiz eingebüßt hat

(Motorsport-Total.com) - Beim Grand Prix von Europa in Valencia am vergangenen Wochenende sahen alle 24 gestarteten Fahrzeuge die Zielflagge. Erst zum vierten Mal in der über 60-jährigen Formel-1-Geschichte gab es somit ein Rennen ohne einen einzigen Ausfall. HRT-Pilot Narain Karthikeyan ist damit der erste Fahrer der Geschichte, der ein Rennen auf Platz 24 beendet hat.

Jarno Trulli, einer der erfahrensten Fahrer im Feld, sieht in der enorm hohen Zuverlässigkeit der modernen Boliden eine Gefahr für die Königsklasse. "Wir haben in Valencia einen noch vor nicht allzu langer Zeit für unmöglich gehaltenen Rekord aufgestellt: Alle 24 gestarteten Autos kamen ins Ziel - es gab nicht einen Defekt, nicht einen Ausfall. Man kann darüber streiten ob das ein positiver oder negativer Rekord ist. Mir gefällt es nicht", schreibt der Italiener in seiner Kolumne für 'La Repubblica'.

Trulli vertritt die Ansicht, dass der Formel 1 durch die hohe Zuverlässigkeit ein weiterer menschlicher Faktor abhanden kommt. "Der Gewinner des Rennens in Valencia ist neben Vettel ganz klar die Technologie", so der Lotus-Pilot.

Der 242-fache Grand-Prix-Starter verweist darauf, dass "sich vor zehn oder 15 Jahren kein Fahrer sicher sein konnte, ob er überhaupt das Ziel erreicht". Heutzutage hingegen hätten die Arbeit der Konstrukteure und die Qualitätskontrolle einen "Level der Exzellenz" erreicht.

Die direkte Folge dieser Entwicklung sei zum einen die Tatsache, dass es für die kleinen Teams wesentlich schwieriger geworden ist, in die Punkteränge zu fahren. Zum zweiten leidet nach Ansicht des Italieners auch die Spannung. "Es ist kein Zufall, dass Valencia das langweiligste Rennen dieser Saison gewesen ist", hält Trulli fest.
Trulli: "Nije slucajnost da je Valencija bila dosadna"

Lotus-Pilot Jarno Trulli vjeruje da je Formula 1 izgubila na atraktivnosti zbog napredovanja moderni bolida, pogotovo kada je u pitanju izdrzljivost

(Motorsport-Total.com) - Na velikoj nagradi Evrope u Valenciji proteklog Weekenda, svih 24 bolida su zavrsili trku. Tek cetvrti put u 60togodisnjoj historiji Formule 1 desilo se je da se trka zavrsila bez odustajanja ijednog bolida. HRT-Pilot Narain Karthikeyan je prvi pilot u historiji koji trku zavrsio na 24. poziciji.

Jarno Trulli, jedan od najiskusniji aktivnih pilota, u veoma visokoj izdrzljivosti moderni bolida vidi opasnost za "kraljevsku klasu" motorsporta. "Mi smo u Valenciji postavili jedan rekord za koji bi se prije ne puno vremena reklo da je nemoguce ga postaviti: Svih 24 bolida koji su poceli trku, zavrsili su je nije bilo niti jednog kvara, ni jednog odustajanja. Mozmo raspravljati o tome dali je to pozitivan ili negativan rekord. Meni se ne svida", pise Trulli u svojoj kolumni za "La Repubblica".

Trulli smatra da kroz visoki stepen izdrzljivosti bolida F1 gubi jos jedan ljudski faktor. "Pobjednik trke u Valenciji pored Vettela bila je jasno i tehnologija" kaze Lotusov pilot.

242-struki Grand-Prix-Starter navodi kao primjer da prije 15 godina ni jedan vozac nije mogao biti siguran da ce zavrsiti trku. Danas je rad konstruktera i kontrola kvaliteta (materijala) dostigla ekscelentan nivo.

Posljednica tog napredka je cinjenica je za male teamove dosta teze da dodju blizo podovnih pozicija (i ako sada podove dobivaju prvi 10 a ne kao prije samo prvi 6). A kao drugo prema Truliju i Formule na taj nacin gube onu svoju "interesantnost". "Nije slucajno da je Valencija bila najdosadnija trka ove sezone".
Mislim da i tu ima dosta istina - problem je u tehnologiji. Jer Newey napr. ne gleda samo da napravi Red Bulla koji moze druge preticati, Newey gleda da napravi Red Bull koje McLaren i Ferrari nece moci preteci. A to svi rade.
Nije samo izdrzljivost, koju Trulli navodi, mislim generalno da je razlog u razvoju i aerodinamike i mehanike i motora, elektronike, pomocni sistema.

Kada je zadnji put nekom velikom teamu explodirao motor sa puno dima. Toga je prije znalo cesto biti. Ali kako ce explodirati kada je FIA ogranicila obrtalje. Motori okrecu dosta nize nego sto bi mogli. I ako se nekad neki pokvari, pokvari se zbog greske nekog djelica koji ima vrijednost 2-3 eura.

Mislim da bi za interesantno trke morali unazaditi tehnologiju za par godina...nazalost (i to bi mozda bilo i pogresno) i sigurnosni standard. Ali dok kroz neke brze okuke mogu voziti punim gasom ali zrak iza bolida bude toliko los da ni jedan bolid nemoze pratiti nemamo sta ocekivati napad na ravnici posle tih okuka.

Primjera radi mozemo porediti i sa nekom nizom klasom formula. Kod njih ima itekako borbi i duela i to bez KERSa, bez DRSa, bez ekstremnih Pirelli-guma, ali i bez blown difuzora i aerodinamicni dindji-mindji.

Uzmimo volan F1. Pa lici na cockpit manjeg aviona, mozebiti i ima vise dugmadi i saltera nego cessna. :)
Jeli to sve potrebno? Naravno ne moze se ni to tek tako izbaciti, jer ipak za kontruktere je vazno to natjecanje tehnologije, jer se puno od tehnologije posle nadje u automobilima.

Ali onda je potrebna odluka sta zelimo: Natjecanje tehnologije ili natjecanje sofera. Mislim da treba ali i da je tesko naci pravu kombinaciju.

Ted Mosby
Kontakt:

Post Postao/la Ted Mosby » 28 jun 2011, 19:33

Ja mislim da je i Kimi kroz O Ruž prolazio punom brzinom
Only ONE UNITED
Kimi Raikkonen:"How does it feels to drive at 300 km/h? - It feels normal."
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Dinamo Zagreb najbolji si znaj
Podrška Jackyu

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 28 jun 2011, 23:07

FIA dokazala koliko je jadna i bijedna organizacija, u Ferarriju dokazali po ko zna koji put koliki su cigani, a iz luzerske nacije pokazali da neznaju podnositi poraz. I kada ova tri komponente saberete dobijete ovaj cirkus - u pravom smislu te rijeci - zvani Formula 1 kojoj je popularnost prethodnih godina dosta opala.
Koji mozak moras biti i mjenjati pravila usred sezone. :? :? Ko je kriv Ferarriju i McLarenu sto u svojim redovima nemaju vrhunske konstruktore pa da naprave vrhunski automobil ? Dakle FIA kaznjava one koji su svoj domaci zadatak preko zime uspjesno obavili, a nagradjuje one koji su "spavali".

Eh sada zamislite situaciju da FA odluci da Manchester United u narednu sezonu startuje sa -5 bodova jer su u prethodnoj sezoni osvojili titulu, ili da ITF i ATP zabrane Nadalu da igra Wimbledon jer je osvojio RG.

Covjek stvarno vise ne zna je li ovo smijesno ili zalosno. Dobro je rekao Maradona za ove sve organizacije da su mafijaske.
"My Favorite Ring is Always the Next One"

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 29 jun 2011, 16:49

Ted Mosby je napisao/la:Ja mislim da je i Kimi kroz O Ruž prolazio punom brzinom
mislis,punim gasom :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sa 350 km/h nije sigurno tuda prolazio
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

Stefan Effenberg
Kontakt:

Post Postao/la Stefan Effenberg » 30 jun 2011, 14:07

sead_f1 je napisao/la:Slazem se sa tim da bi trebali zadrzati ili ponovo ozivjeti pojedine staze, jednostavno sama imena pojedini staza imaju taj neki duh formula, nesto sta povezivamo sa desavanjima, interesantnim borbama i velikim imenima iz proslosti.

Ali nije sve ni u stazama. "Eau rouge". Sjecam se uz vrijeme Schumachera i Hakkinena tada je bilo interesantno pitanje koje se je tokom cijelog weekenda od treninga, preko kvalifikacija do same trke postavljalo, a to je: ko smije punim gasom kroz tu kombinaciju. Eau rouge se sa danasnjim bolidima pretezno vozi punim gasom.

Sa danasnjom tehnikom i na starim dobrim stazama nebi vidjeli puno vise preticanja, naravno od staze do staze sa razlikama...ali danasnja tehnika i svi ti napredci otezavaju borbe koje mi zelimo gledati. I kada imas jos pojedini pilota koji pokusaju i zeznu se, optuzuju se da ce biti mrtvi ukoliko tako nastave.

Po mom (ostavimo kisu na stranu) ono sto nam je Hamilton pokazao tokom svoji dvadesetak krugova u Kanadi je za nas bilo puno bolje nego cijela trka u Valenciji. Naravno ne mozes uvjek krsiti protivnike sa staze. Ali kako da pokusaju ako imaju zabranu imati kontakt? Pogotovo u danasnje vrijeme, kada moras koristiti i malu priliku. Inace nista od preticanja.
Šta reći nego potpis za ovo!

No i dalje ostajem kod svoje teorije da staze kao što su Singapur, Abu Dhabi i Valencia dosta snizuju nivo atrakcije na tim stazama zbog nemogućnosti pretjecanja osim na 1 dugom ravnom dijelu kojeg mora imati svaka staza.

A na stazam kao Manjikur, Imola i Indianapolis nije sve u tom dugom ravnom dijelu već ima dijelova di se pretiče i u samim zavojima na kočenje što je isto veoma zanimljivo jer svaki vozač ima svoj stil vožnje i di može koristiti taj svoj stil kako bi prošao bolid ispred sebe.

A na uskim stazama kao 4 staze u ovom kalendaru, nije moguće preticati već se samo možeš voziti iza bolida što je veoma žalosno i bijedno od FIA-e koja u biti dopušta ( zbog novca ) da se takve staze nađu u kalendaru formule. Mene osobno to najviše smeta pa tek onda se žalim na neke glupe odluke FIA-e.
sead_f1 je napisao/la:Mislim da i tu ima dosta istina - problem je u tehnologiji. Jer Newey napr. ne gleda samo da napravi Red Bulla koji moze druge preticati, Newey gleda da napravi Red Bull koje McLaren i Ferrari nece moci preteci. A to svi rade.
Nije samo izdrzljivost, koju Trulli navodi, mislim generalno da je razlog u razvoju i aerodinamike i mehanike i motora, elektronike, pomocni sistema.

Kada je zadnji put nekom velikom teamu explodirao motor sa puno dima. Toga je prije znalo cesto biti. Ali kako ce explodirati kada je FIA ogranicila obrtalje. Motori okrecu dosta nize nego sto bi mogli. I ako se nekad neki pokvari, pokvari se zbog greske nekog djelica koji ima vrijednost 2-3 eura.

Mislim da bi za interesantno trke morali unazaditi tehnologiju za par godina...nazalost (i to bi mozda bilo i pogresno) i sigurnosni standard. Ali dok kroz neke brze okuke mogu voziti punim gasom ali zrak iza bolida bude toliko los da ni jedan bolid nemoze pratiti nemamo sta ocekivati napad na ravnici posle tih okuka.

Primjera radi mozemo porediti i sa nekom nizom klasom formula. Kod njih ima itekako borbi i duela i to bez KERSa, bez DRSa, bez ekstremnih Pirelli-guma, ali i bez blown difuzora i aerodinamicni dindji-mindji.

Uzmimo volan F1. Pa lici na cockpit manjeg aviona, mozebiti i ima vise dugmadi i saltera nego cessna. :)
Jeli to sve potrebno? Naravno ne moze se ni to tek tako izbaciti, jer ipak za kontruktere je vazno to natjecanje tehnologije, jer se puno od tehnologije posle nadje u automobilima.

Ali onda je potrebna odluka sta zelimo: Natjecanje tehnologije ili natjecanje sofera. Mislim da treba ali i da je tesko naci pravu kombinaciju.
Što se tiče same tehnike tu su krivi opet u FIA-ii. Oni donose odluke što se smije ili ne smije a kad vide da je neko toliko unaprijedio bolid kao sad RB ili Ferrari ( 2000.-2004.) onda moraju sami sebe ismijati da zabrane neke dijelove zbog zanimljivosti. Pa onda prvo odobriju KERS pa ga maknu prošle sezone pa ga onda ove sezone opet odobre, ili kako je već bilo, nisam siguran.

Dakle, oni nemaju jasan plan kako učiniti formulu zanimljivijom. Nemaju ideje koje bi potrajale kroz 10 godina već svaku godinu izmisle nešto novo. Ipak oni moraju osigurati atrakciju svake godine a to je kratkoročno. Nemaju dugoročni plan. Nemaju strpljenja pričekati kako će se odvijati neke stvari. Kad im Montezemolo ili Ron Denis zašuškaju milijunima onda moraju mjenjati pravila. Nema druge. A to uništava formulu. Moje mišljenje.

Da te pitam nešto. Zbog tih nekih ispušnih plinova koji koče bolid iza sebe ( vidi: Abu Dhabi ) Alonso nije mogao proći Petrova jer nije imao dovoljno snage da ga prestigne na onom ravnom djelu staze?

I da, veoma mi je drago što ovdje ( isprika ostalima koje sam uvrijedio ovim, jbg, i ja sam nemam pojma naspram @sead_f1, i to priznam ), piše jedan takav majstor koji o formuli zna veoma mnogo.

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 30 jun 2011, 14:14

effenberg,sto se tice ovih pravila u vezi difuzora itd...najveci zagovornik za to je bio pireli .

Pirelli & C. SpA is a diverse multinational company based in Milan, Italy.

Treba li jos sta da se kaze???

Nasli su slamku spasa i uspjeli su je iskorisiti maximalno.

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 30 jun 2011, 15:03

Iz FIA-e je stigla nova radikalna odluka po kojoj bi se od 2014. godine trebao uvesti novi pravilnik po kojem bi dosadašnji 2.4 litreni V8 motor zamijenio 1.6 litrenom V6 inačicom, ali uz bitnu novinu u vidu turbopunjača koji je svoje zadnje krugove odradio davne 1988. godine, nakon čega je stavljen u ropotarnicu povijesti iz koje je ponovno izvučen nakon više od dva i pol desetljeća.

Dugo su se lomila koplja o vremenu uvođenja ovih odluka, ali prvotno planirana sezona 2013., zbog protivljenja većine proizvođača, prolongirana je za sezonu iza. Također, postignut je i kompromis glede obujma motora te su obje strane usuglasile odredbe po kojima se odustalo od 4-cilindričnog motora te prihvatile kompromisno rješenje u vidu 1.6 V6 turbo motora.

Isto tako, od novina vrijedi izdvojiti i odluku po kojoj bi KERS (Kinetic Energy Recovery System) bio zamijenjen ERS sustavom (Energy Recovery System) koji je dizajniran da zadrži ukupnu snagu na sličnoj razini kao dosad, ali s tom razlikom što bi se okretaji kretali u rasponu od 12 do 15 tisuća u minuti.

"Nakon glasovanja članova putem faksa, Vijeće za moto-sport donijelo je odluku po kojoj je ratificirala odluku o promjenama vezanim za motor, koje su donesene u suradnji s glavnim dioničarima Formule 1" stoji u priopćenu nadležnog tijela u kojem se dalje navodi: "Novi pogonski agregat bit će 1.6 litreni V6 turbo, a odluka će stupiti na snagu s početkom sezone u 2014. godini."

Posljednja sezona u kojoj je participirao turbo bila je ona 1988. godine kada su McLarenovi MP4/4s bolidi s Hondinim 1.5 litrenim V6 motorom, kojima je upravljao legendarni dvojac Ayrton Senna i Alain Prost, potpuno dominirali osvojivši 15 od 16 utrka iz kalendara.

Zanimljivost vezana za tu sezonu jest kako je unatoč činjenici što je formalno osvojio više bodova Prost bio drugoplasirani iza Senne, a sve zbog izmijenjenog pravila bodovanja po kojem se bodovalo 11 od 16 utrka s objašnjenjem kako je preostalih pet bilo voženo za prestiž. Naredne sezone došlo je do promjena i turbo motor je umirovljen, a zamijenio ga je atmosferski 3.5 litreni motor.

maminho
Kontakt:

Post Postao/la maminho » 30 jun 2011, 15:24

majestic24 je napisao/la:effenberg,sto se tice ovih pravila u vezi difuzora itd...najveci zagovornik za to je bio pireli .

ne govori gluposti.
da je tako kao što ti potenciraš sigurno se nebi dogodilo da se od najboljih momčadi upravo ferrari najviše mući sa tvrdim gumama.

teorija i je pala u vodu :ugeek:

Vlak
Kontakt:

Post Postao/la Vlak » 30 jun 2011, 16:04

Dobro je ovo što rade. Kako su krenuli, 2020. će koristiti elektro-motore. :roll:

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 30 jun 2011, 16:50

Jedino sto nam preostaje da cekamo elektricnu F1 :)
Odkad sam prije nekoliko godina cuo za ono elektricno auto, Tesla roadster, odma sam pomislio da bi dobro bilo da naprave formule na elektro motore. Srecom, Todt se isto sjetio da spomene takvo nesto. Nadam se samo da ce se ovo ostvariti sto prije.
Zamislite koliko bi se ubrzao razvoj elektricnih automobila, ako se pokrene ovakvo takmicenje? Bilo bi drama :)

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 30 jun 2011, 17:02

Vlak je napisao/la:Dobro je ovo što rade. Kako su krenuli, 2020. će koristiti elektro-motore. :roll:
Vidjet ce mo.... uglavnom od 2014.god. ce mo najvjerovatnije gledati (i slusati) "1,6 V6 Turbo"-Motore.

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 30 jun 2011, 17:12

maminho je napisao/la:
majestic24 je napisao/la:effenberg,sto se tice ovih pravila u vezi difuzora itd...najveci zagovornik za to je bio pireli .

ne govori gluposti.
da je tako kao što ti potenciraš sigurno se nebi dogodilo da se od najboljih momčadi upravo ferrari najviše mući sa tvrdim gumama.

teorija i je pala u vodu :ugeek:
Nebi sad povezivao Pirelli i Ferrari...i ako mi je na vrh jezika da kazem "zabarska posla..." :D ali sam stvarno negdje procitao da i Pirelli igra ulogu uvezi zabrane u polovini sezone. Navodno da FIA i nebi mogla sprovesti takvu zabranu, osim ako se svi sloze. Jedina mogucnost da se zabrana ipak sprovede a da saglasnost teamova nije potrebna je ukoliko se to radi iz razloga sigurnosti. Pirelli je ovde odigrao ulogu, jer navodno kod bolida sa blown difuzorima, vruci auspuh se nalazi preblizo gumama. Valjda je ovde potreban sigurnosni razmak od 40 cm. Neznam tacno, dali je to tako ili dali je to bila neka od puno "desinformacija" medija. Sjecam se samo da sam nedavno tako nesto procitao. Ukoliko se sjetim ili nadjem, stavit cu. Mozda se samo radilo i o nekoj teoriji, nagadjanju, kao sto i mi to ovde nekad radimo...

Ali je interesantna konstelacija, ako Ferrari izvuce najvise profita a ispostavi se da je Pirelli inzistirao na promjeni. Tu ce se naravno govoriti i pisati svega i svacega. Malim teamovima zabrana naravno isto odgovara, jer su im sanse vece da cesce uspiju na kvalifikacijama biti unutar 107%-granice.

Vlak
Kontakt:

Post Postao/la Vlak » 30 jun 2011, 19:19

Šteta što Audi neće ući u F1. Oni bi sigurno začinili sami vrh. Zna li se šta je sa Volkswagenom. Koliko se sjećam, najavljivali su da će ući u kao dobavljač motora kada se promjenu pravila. Jesu li se oglašavali poslije zadnjih izmjena?

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 30 jun 2011, 19:22

sead_f1 je napisao/la:
Nebi sad povezivao Pirelli i Ferrari...i ako mi je na vrh jezika da kazem "zabarska posla..." :D ali sam stvarno negdje procitao da i Pirelli igra ulogu uvezi zabrane u polovini sezone. Navodno da FIA i nebi mogla sprovesti takvu zabranu, osim ako se svi sloze. Jedina mogucnost da se zabrana ipak sprovede a da saglasnost teamova nije potrebna je ukoliko se to radi iz razloga sigurnosti. Pirelli je ovde odigrao ulogu, jer navodno kod bolida sa blown difuzorima, vruci auspuh se nalazi preblizo gumama. Valjda je ovde potreban sigurnosni razmak od 40 cm. Neznam tacno, dali je to tako ili dali je to bila neka od puno "desinformacija" medija. Sjecam se samo da sam nedavno tako nesto procitao. Ukoliko se sjetim ili nadjem, stavit cu. Mozda se samo radilo i o nekoj teoriji, nagadjanju, kao sto i mi to ovde nekad radimo...

Ali je interesantna konstelacija, ako Ferrari izvuce najvise profita a ispostavi se da je Pirelli inzistirao na promjeni. Tu ce se naravno govoriti i pisati svega i svacega. Malim teamovima zabrana naravno isto odgovara, jer su im sanse vece da cesce uspiju na kvalifikacijama biti unutar 107%-granice.
Da,da u vezi toga se sve ovo desava. Samo neznam kako je pola sezone proslo pa da tek onda shvate i primjere razliku al ok.

maminho
Kontakt:

Post Postao/la maminho » 30 jun 2011, 21:12

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.