Winston Smith
Cijenim tvoj trud koji si unjeo u komentar, tako da necu reci da nemas pojma i da pises baljezgarije, iako se u prinicipu ne slazem sa tobom. Kamo srece da je vise ovakvih komentara, pa da i ova tema lici na nesto,...
Sematski prikaz koji si postavio upravo potvrdjuje moju tezu da se krilini igraci slabo snalaze na centralnom dijelu terena... Zbog toga se cesto izvlace na krilo (sto se vidi na semi), jer se tu osjecaju puno komotnije. Naravno da je to dobrim dijelom i dio taktike,.. Al' prevlast se stvara na sredini terena, a ne izvlacenjima na krilo. Mesi kojeg pominjes rijetko ide na krilo da bi napravio visak, naprotiv, Vilja i Pedro (+ Iniesta i Cavi, naravno) dalaze u sredinu i tako na sredini terena prave dominaciju kratkim pasovima,.. Dakle, sa primjerom Barse si potpuno profulao, a sa Ozilom tu i tamo, s tim sto je Ozil neuporedivo bolji i raznovrsniji 'playmaker' od Janga (koji je po meni los za tu poziciju). Jangovi pasovi prema naprijed su vrlo rijetki, pa lopta u 90% slucajeva ide na krilo. Na ovim semama se vidi da jako lose razigrava svoje napadace, sto bi mu na poziciji ofanzivni vezni/poluspic treb'o biti glavni zadatak. Volio bih vidjeti ovakav sematski prikaz od Mesija, Runija, Snajdera, Fabregasa, Dzerarda, Lamparda,... Siguran sam da njihove lopte idu neuporedivo cesce ka isturenim napadacima. Broj pasova i njihov procenat uspjesnosti je jako los za jednog 'playmakera'. Dakle, nema sumnje da je Hulier bio pristrasan kada je ispalio tu izjavu. Vjerovatno je posluzila kao motivacija za Janga, znao je Hulier da to nema prevelikog dodira sa realnoscu.
Osnovni razlog zbog kojeg se krilni igraci lose snalaze na pozicijama ofanzivnih veznih (playmakera) je taj sto su naviknuti na solo akcije i prodore sa loptom,... Najbolji playmakeri igraju na dodir-dva, dok krilni igraci vole driblati i vozati. Ofanzivni vezni su godinama usavrsavali kretanje na sredini terena, igru kratkih pasova, zadnjih pasova u prostor,... Cavi i Iniesta nisu bili tako dobri dodavaci u ranim dvadesetim, tek su vremenom pas igru doveli do savrsenstva,.. Sada neko ocekuje od Janga koji igra pet godina na krilu da postane jedan od boljih 'playmakera'

,... To je nerealno, bas kao sto je nerealno ocekivati od Andersona da bude centralni vezni, kada je momak rodjeni ofanzivac (+ nema moc prilagodbe).
Sto se tice hvalisanja Esli Janga,.. Davno sam ga gled'o prvi put, a nedavno zadnji. Ne vidim nikakav napredak u njegovoj igri, ostao je na istom. Nani je sigurno bolji igrac od njega u vecini segmenata. Jang ima bolji slobodni udarac i bolje 'lomi' preko krila (ima bolje gibanje

). Sve ostalo je na strani Nanija. Da je raznovrsniji od Valensije, jeste, al' raznovrsniji ne znaci bolji. Valensia moze igrati iskljucivo desno krilo, al' dosta korisnije i racionalnije nego Jang. Mozda je Nani individualno najbolji igrac od njih trojice, al' je Valensia najkorisniji za ekipu.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.