Manchester United FC - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo,rio_Ferdy88

Valencia
Kontakt:

Re: FC Manchester United

Post Postao/la Valencia » 29 jun 2011, 13:02

Rizah je napisao/la:Znate li vi da je Modrić prošle sezone imao čitave dvije asistencije? Ne znam kako bi vas takav igrač mogao pojačati :roll:
Statisticki gledano, to je losa preporuka za jednog veznog igraca,... Al' ako pogledamo kako igra Totenhem, onda to nije nista neobicno. Kod njih Cavi i Iniesta nebi imali vise od pet asistencija. Totenhem igra siroko preko krila, Modric u 90% slucajeva loptu prosljedjuje na krila, Lenonu i Bejlu, pa i Van der Vartu. Kome ce podvaliti neki zadnji pas!? Pavlijucenku ili Kraucu :mrgreen: :lol: !? Kakve napadace ima i te dvi asistencije su uspjeh :mrgreen: .

Vidio bi koliko bi im'o asistencija da u napadu ima Runija i Hernandeza.

Ipak, ponavljam, za sada nisam zadovoljan njegovom pas igrom i zavrsnim dodavanjem. Mislim da tu moze i mora puno napredovati. Al' daleko od toga da je los dodavac.

Kakav crni Arteta Dilan Dog,.. Zapitaj se zasto si ti prvi koji je izjavio da je Arteta bolji igrac od Modrica :mrgreen: , Valjda ne mislis da vidis ono sto ne vidi cijeli svijet :mrgreen: .

Al' meni je ovdje nesto simptomaticno,.. Za Modrica se trazi 40 miliona funti, a Barsa za Fabregasa daje 30 miliona funti. Posto je Fabregas u ovom trenutku dubplo bolji igrac, pitam se ko je ovdje lud,.. Onda bolje da Manco ponudi Arsenalu 50 miliona funti i tako ako nista zakomplikuje zivot Arsenalu i Barseloni :mrgreen: .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

dr.van nostrand
Kontakt:

Post Postao/la dr.van nostrand » 29 jun 2011, 13:20

Sad je za spekulacije i nagadjanja sto se tice transfera ostavljeno prostora samo za igrace koji igraju na sredini terena . Trojica novih igraca su vec na OT , te ocekujemo jos jednog veznjaka koji bi vezni red Uniteda osnazio za sljedecu sezonu .
Tri nova mlada i perspektivna igraca od kojih ce nadam se ( uvjeren ) United imati veliku korist i sa njima ostavariti jos mnogo uspjeha - trofeja .
"When you look annoyed all the time, people think that you're busy." - George Costanza
http://www.youtube.com/watch?v=UhQSnDCPF10
silver & black

Sir Matt
Kontakt:

Post Postao/la Sir Matt » 29 jun 2011, 13:44

Opet planski dovođenje igrača . Sjajno .
.................De Gea.............
Twin....Smalling....Jones...Twin

Formirana zadnja petorka za idućih 10ak godina . Smalling asimilirao EPL , Jones igra po knjigama , maleni Brazilci su posebna priča , De Gea lako moguće rješenje do 2025e + Evans vjerovatno novi O'shea . Napominjem da najstariji od svih navedenih ima tek 23 godine .
Ashley Mladi će prije ili kasnije biti pun pogodak . Englez je kao prvo , dok imati takvog igrača za bekap nije mala stvar. Osjetili smo prethodne sezone kako je ostati na Naniu te Giggsu kao jedinim krilima na pola godine ili nešto manje . Sva sreća da je Nani imao sezonu života inače bi tražili u Obertanu hitnu pomoć .
Vjerujem da će se Giggs u posljednjoj sezoni njegove karijere koristiti na poziciji gdje je trenutno rupa , uslovno rečeno , tako da dovođenje centralnog veznog nije PRIJEKO potrebno . Govorim ovo jer sam čitajući ugledan forum Uniteda dobio informaciju da smo ove sezone imali 60mil za pojačanja . Mi smo na približno toj brojci nakon tri obavljena transfera pa ne dovođenje novog pojačanja barem mene neće iznenaditi .
Ne treba to zabrinjavati niti jednog navijača MUtda jer dosad smo svjedočili Fergusonovoj inventivnosti slaganja ekipe kada najvažniji igrači nisu dostupni tako da mu ovo neće predstavljati neki iole veći problem .

Naravno ne treba smetnuti s uma ni Welbecka . U Sunderlandu je delao na krilnoj poziciji , išlo je više nego dobro . U unitedu teško da će imati sličnu minutažu a u napadu isto tako ne može prije od BugarskogBoga dobit mjesto pored Rooneya . Ne znam , we'll see. :D
"If you can't beat them, join them" - Michael Owen

haxonja
Kontakt:

Post Postao/la haxonja » 29 jun 2011, 13:49

Sir Matt je napisao/la:Opet planski dovođenje igrača . Sjajno .

Formirana zadnja petorka za idućih 10ak godina . Smalling asimilirao EPL , Jones igra po knjigama , maleni Brazilci su posebna priča , De Gea lako moguće rješenje do 2025e + Evans vjerovatno novi O'shea . Napominjem da najstariji od svih navedenih ima tek 23 godine .
Ashley Mladi će prije ili kasnije biti pun pogodak . Englez je kao prvo , dok imati takvog igrača za bekap nije mala stvar. Osjetili smo prethodne sezone kako je ostati na Naniu te Giggsu kao jedinim krilima na pola godine ili nešto manje . Sva sreća da je Nani imao sezonu života inače bi tražili u Obertanu hitnu pomoć .
Vjerujem da će se Giggs u posljednjoj sezoni njegove karijere koristiti na poziciji gdje je trenutno rupa , uslovno rečeno , tako da dovođenje centralnog veznog nije PRIJEKO potrebno . Govorim ovo jer sam čitajući ugledan forum Uniteda dobio informaciju da smo ove sezone imali 60mil za pojačanja . Mi smo na približno toj brojci nakon tri obavljena transfera pa nedovođenje novog pojačanja barem mene neće iznenaditi .
Ne treba to zabrinjavati niti jednog navijača MUtda jer dosad smo svjedočili Fergusonovoj inventivnosti slaganja ekipe kada najvažniji igrači nisu dostupni tako da mu ovo neće predstavljati neki iole veći problem .

Naravno ne treba smetnuti s uma ni Welbecka . U Sunderlandu je delao na krilnoj poziciji , išlo je više nego dobro . U unitedu teško da će imati sličnu minutažu a u napadu isto tako ne može prije od BugarskogBoga dobit mjesto pored Rooneya . Ne znam , we'll see. :D
United sigurno dovodi jos jedno pojacanje i to CM jer treba na toj poziciji igrac. Giggs nece biti na istom nivou nakon svih ovih skandala. United ima para da dovede 1-2 igraca i ocekujem neko iznenadjenje od Fergia mozda provjereno ili nekoga anonimusa.
There is only one United!!!!

I will never go blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone!MUFC.

haxonja
Kontakt:

Post Postao/la haxonja » 29 jun 2011, 14:37

Rio welcomes new keeper

Rio Ferdinand has expressed his enthusiasm for the signing of Atletico Madrid keeper David de Gea.

The Reds defender has used his Twitter page to offer his support for the man who is set to play behind him next season following Edwin van der Sar's retirement.

The 20 year-old Spaniard's style has already caught the eye of the United centre-back.

Ferdinand tweeted today, "David de Gea welcome bro! Another quality young player signed, Manchester United have had a nice bit of movement in this transfer window.

"De Gea has got nice feet too.

"I love that in a keeper...sweeper."

Opet Rio i Twitter! :D
There is only one United!!!!

I will never go blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone!MUFC.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 29 jun 2011, 14:39

Sir Matt je napisao/la:Opet planski dovođenje igrača . Sjajno .

Vjerujem da će se Giggs u posljednjoj sezoni njegove karijere koristiti na poziciji gdje je trenutno rupa , uslovno rečeno , tako da dovođenje centralnog veznog nije PRIJEKO potrebno . Govorim ovo jer sam čitajući ugledan forum Uniteda dobio informaciju da smo ove sezone imali 60mil za pojačanja . Mi smo na približno toj brojci nakon tri obavljena transfera pa ne dovođenje novog pojačanja barem mene neće iznenaditi .

Kolega, jesi siguran da znas sta znaci pojam 'asimilirati' :mrgreen: . Ispada da je Smoling prilagodio EPL svome nacinu igre, a ne obrnuto :mrgreen: . To je kao onaj vic u kojem se kaze da je Cak Noris asimilirao Boga :mrgreen: . Mozda bi sretniji izraz bio 'apsolvirao'.

Ne bih se jos uvijek usudio predvidjeti blistavu buducnost tim mladim igracima. Za Rafaela vjerujem da ce izrasti u ekstra kvalitetnog igraca, dok sam za njegovog brata malo skeptican. Nema potrebnu zustrinu i agresivnost da bi bio dobar odbrambeni igrac kao Rafael. Al' vidjet cemo, mlad je, moze jos puno napredovati. Smoling je znao uliti nepovjerenje u ovoj sezoni. Ima nesto slabiju pokretljivost i startnost, sto mu stvara problema kada se namjeri na omalenog i brzog napadaca. Ono sto mi je posebno upalo u oko je da lose reaguje na niske i ostre ubacaje sa krila,.. Dosta je nesiguran u takvim situacijama, bas kao i Vesli Braun. Nadam se da nece imati kikseva kao Ves, jer bi ga to obiljezilo i onemogucilo da postane vrhunski stoper. Mlad je, valjda moze napredovati, nabildati samopouzdanje i popraviti tehniku i kontrolu lopte. De Geu i Dzonsa necu komentarisati, gotovo da ne znam nista o njemu. Al' nemojte letiti pred rudu, treba sacekati njihove nastupe pa da se onda moze konkretno prozboriti pokoja o njima.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Sir Matt
Kontakt:

Post Postao/la Sir Matt » 29 jun 2011, 16:06

Valencia je napisao/la: Kolega, jesi siguran da znas sta znaci pojam 'asimilirati' :mrgreen: . Ispada da je Smoling prilagodio EPL svome nacinu igre, a ne obrnuto :mrgreen: .
Haha . Fali "se" ispred termina . Tebi prika hvala na utrošenom vremenu & pažnji . :)

Winston Smith
Kontakt:

Post Postao/la Winston Smith » 29 jun 2011, 19:15

Valencia je napisao/la: Kakav Jang i centralni vezni :o . Nema sanse da moze odigrati na toj poziciji. Ne mogu ga zamisliti ni kao ofanzivnog veznog ili poluspica,.. On nema dobre karakteristike za te pozicije. Njegovo razmisljanje i vizija igre se ne uklapaju u ono sto iziskuju pozicije na centralnom dijelu terena. Jang je klasicno krilo, ne moze nista drugo igrati na nekom visokom nivou.

Pokus'o je Fergi sa Smitom, pokus'o je sa Andersonom, pa uopste nije uspjelo. Tu mnogo radi glava. Ja sam svojevremeno igr'o krilo (desno i lijevo), im'o odlicnu tehniku (mozda najbolju u timu), dobar dribling, snagu, brzinu,.. Par puta je pokusano da odigram na sredini i nikako nije islo,.. Kad god dobijem loptu, bjezim u stranu ( :mrgreen: ), jednostavno se ne osjecam dobro na sredini terena,... Tesko je to shvatiti nekome ko nije igr'o,.. Malo je igraca koji imaju moc prilagodjavanja, koje mozes bacati na razne dijelove terena, a da oni uvijek odigraju na vrhunskom nivou.
Ma neas ti pojma Valencia pa da si igro i centarfora...
Gledao si dvije njegove utakmice i dozvolio sebi kredibilitet da komentarises kako se Youngovo razmisljanje i vizija igre ne uklapaju u ono sto iziskuje pozicije na centralnom dijelu terena. Ashley Young skoro cijelu ovu sezonu igra na poziciji prednjeg veznog i/ili drugog napadaca pa, kurioziteta radi, da pomenem da je obje njegove utakmice protiv ManUtd koje si pretpostavljam gledao, odigraou sredini iza glavnog napadaca. Posebno da istaknem prvu utakmicu u kojoj vas je rasklopio do temelja, a Ferguson ko Ferguson uspio iskoprcati remi u posljednjih 10 minuta. A usput i onu veliku protiv Chelseaja na Bridgeu (3-3), jedna od utakmica sezone u Premiershipu.
slika

Ashley Young je, za neupucene, karijeru poceo kao napadac i tek po prelasku iz Watforda u Aston Villu je poceo igrati na krilnoj poziciji. Mnogo puta je isticao da vise voli igrati blize golu sto mu je dopustio Gerard Houllier koji je rekao da ce u skorije vrijeme postati jedan od najboljih svjetskih playmakera. Cak je radije u nedostatku Albrightona/Downinga stavljao Agbonlahora na poziciju lijevog krila da bi Young mogao igrati u sredini. Ireland se nije snalazio na poziciji dva pivota ali pored Ashleya nije mogao igrati ni naprijed i morao je trpjeti klupu. U repki Engleske kod Fabia Capella je odigrao nekoliko takodjer fantasticnih utakmica sa nominalnom ulogom prednjeg playa, zadnja protiv Svicarske ko je gledao. Ove sezone je zabio 10 golova i 14 asistencija uglavnom igrajuci tu poziciju pa prema tome jasno je da je Young univerzalan igrac i adaptabilan na svaku poziciju naprijed u Manchesterovoj formaciji.
https://5addedminutes.wordpress.com/201 ... ley-young/
http://www.guardian.co.uk/football/2010 ... d-houllier
http://www.mirrorfootball.co.uk/news/En ... 94827.html

Da napisem i za ove baljezgarije koje napisa Valencija za izvlacenje na krilo. To nije nista cudno i ocito govori da tesko uocavas neke sustinske detalje u evoluciji modernog fudbala. Ko je gledao Messija i Ozila zadnjih godinu dana ili nesto vise, zna koliko je to efikasan mehanizam oslobadjanja protivnickih destruktora u primanju lopte. Pored toga, prednji vezni igraci na linku izmedju napada i veze cesto za ulogu imaju osloboditi prostor krilima u sredini sto je Ozil radio Ronaldu kompletnu proteklu sezonu.
http://www.zonalmarking.net/2010/12/03/ ... al-winger/

Naravno, pitanje je hoce li Ashley Young moci izboriti se za tu link poziciju pored Rooneya, mada se slicna stvar desila pri transferu Ronalda u Real kad je Rooney promovisan u glavnog napadaca nakon sezone u kojoj je igrao iza. Young je sposoban igrati i obje krilne pozicije, posebno lijevo - invertovano krilo sto je Manchesteru uglavnom falilo u onom prijelaznom periodu evolucije sa 4-4-2 na 4-4-1-1 ove sezone. Nani se specijalizovao za sut lijevom nogom na desnom krilu po cemu mu malo ko moze parirati a Ashely sasvim dobro moze odigrati obje pozicije. Statisticki gledano na desnom krilu vise djeluje kao Valencija a na lijevom uglavnom kao Ronaldo u Realu ove sezone, mada ima solidnu lijevu nogu. Ne na nivou Nanija, ali recimo bolju od Valencije. Otprilike, s tehnickog aspekta, tu bi se negdje mogao i kategorisati. Kompletniji i raznovrsniji je igrac od Valencije a nije toliko sebican kao Nani. Po mom skromnom misljenju Ashley Young je perfektno pojacanje za ManUtd, posebno jos ako se ima u vidu da ste ga doveli za kikiriki.
BIG BROTHER IS WATCHING YOU!

Sir Matt
Kontakt:

Post Postao/la Sir Matt » 29 jun 2011, 20:59

Winston Smith je napisao/la: Po mom skromnom misljenju Ashley Young je perfektno pojacanje za ManUtd, posebno jos ako se ima u vidu da ste ga doveli za kikiriki.
Za kesicu grickalica je doveden Hernandez ili Smalling , ne Ashely Young . 15kusur miliona , pazi funti nije mala cijena . Jeste ako se ovo spojebano tržište uzme u obzir ali isto tako u obzir ću uzeti još samo jednu godinu ugovora sa Villom . Inače si ostavio fin post . Valencia vrlo često zna promašiti pistu za slijetanje ali fino kuži nogomet .

Edit:
Zna neko koje brojeve će zadužit novopridošlice ? Na odmoru sam od foruma odnosno aktivnog sudjelovanja na istima pa ako je tako nešto objavljeno , nisam vidio . Jones valjda šesticu , a Ashley ?

drH
Kontakt:

Post Postao/la drH » 29 jun 2011, 22:14

Najnovija vijest je da je Manchester United zakazao dva lijecnicka pregleda u bolnici u Manchesteru za slijedecu sedmicu. Niko ne zna imena, samo se zna da su zakazani pregledi.

Ted Mosby
Kontakt:

Post Postao/la Ted Mosby » 29 jun 2011, 22:15

drH je napisao/la:Najnovija vijest je da je Manchester United zakazao dva lijecnicka pregleda u bolnici u Manchesteru za slijedecu sedmicu. Niko ne zna imena, samo se zna da su zakazani pregledi.

Sneider i Sanchez
Only ONE UNITED
Kimi Raikkonen:"How does it feels to drive at 300 km/h? - It feels normal."
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Dinamo Zagreb najbolji si znaj
Podrška Jackyu

dr.van nostrand
Kontakt:

Post Postao/la dr.van nostrand » 29 jun 2011, 22:17

drH je napisao/la:Najnovija vijest je da je Manchester United zakazao dva lijecnicka pregleda u bolnici u Manchesteru za slijedecu sedmicu. Niko ne zna imena, samo se zna da su zakazani pregledi.
Nasri i Rodwell :mrgreen:
"When you look annoyed all the time, people think that you're busy." - George Costanza
silver & black

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 29 jun 2011, 22:19

Ništa konkretno oko brojeva nije rađeno, vjerovatno će se to desiti kada se krene na američku turneju.
Evo mojih prijedloga:
1 De Gea
6 Jones (ako ode Wes)
4 Modrić?
18 Young
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."

Rooney88
Kontakt:

Post Postao/la Rooney88 » 29 jun 2011, 22:21

dr.van nostrand je napisao/la:
Nasri i Rodwell :mrgreen:
Skoro i Pelak! :mrgreen: :mrgreen:

Ja nesto mislim da je Modric jedan od njih.
R.I.P

MIRZA RASCIC

Željezničar za život cijeli!

dr.van nostrand
Kontakt:

Post Postao/la dr.van nostrand » 29 jun 2011, 22:40

slika

Nasri to United

red cafe .
silver & black

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 29 jun 2011, 22:41

Winston Smith

Cijenim tvoj trud koji si unjeo u komentar, tako da necu reci da nemas pojma i da pises baljezgarije, iako se u prinicipu ne slazem sa tobom. Kamo srece da je vise ovakvih komentara, pa da i ova tema lici na nesto,...

Sematski prikaz koji si postavio upravo potvrdjuje moju tezu da se krilini igraci slabo snalaze na centralnom dijelu terena... Zbog toga se cesto izvlace na krilo (sto se vidi na semi), jer se tu osjecaju puno komotnije. Naravno da je to dobrim dijelom i dio taktike,.. Al' prevlast se stvara na sredini terena, a ne izvlacenjima na krilo. Mesi kojeg pominjes rijetko ide na krilo da bi napravio visak, naprotiv, Vilja i Pedro (+ Iniesta i Cavi, naravno) dalaze u sredinu i tako na sredini terena prave dominaciju kratkim pasovima,.. Dakle, sa primjerom Barse si potpuno profulao, a sa Ozilom tu i tamo, s tim sto je Ozil neuporedivo bolji i raznovrsniji 'playmaker' od Janga (koji je po meni los za tu poziciju). Jangovi pasovi prema naprijed su vrlo rijetki, pa lopta u 90% slucajeva ide na krilo. Na ovim semama se vidi da jako lose razigrava svoje napadace, sto bi mu na poziciji ofanzivni vezni/poluspic treb'o biti glavni zadatak. Volio bih vidjeti ovakav sematski prikaz od Mesija, Runija, Snajdera, Fabregasa, Dzerarda, Lamparda,... Siguran sam da njihove lopte idu neuporedivo cesce ka isturenim napadacima. Broj pasova i njihov procenat uspjesnosti je jako los za jednog 'playmakera'. Dakle, nema sumnje da je Hulier bio pristrasan kada je ispalio tu izjavu. Vjerovatno je posluzila kao motivacija za Janga, znao je Hulier da to nema prevelikog dodira sa realnoscu.

Osnovni razlog zbog kojeg se krilni igraci lose snalaze na pozicijama ofanzivnih veznih (playmakera) je taj sto su naviknuti na solo akcije i prodore sa loptom,... Najbolji playmakeri igraju na dodir-dva, dok krilni igraci vole driblati i vozati. Ofanzivni vezni su godinama usavrsavali kretanje na sredini terena, igru kratkih pasova, zadnjih pasova u prostor,... Cavi i Iniesta nisu bili tako dobri dodavaci u ranim dvadesetim, tek su vremenom pas igru doveli do savrsenstva,.. Sada neko ocekuje od Janga koji igra pet godina na krilu da postane jedan od boljih 'playmakera' :mrgreen: :lol: ,... To je nerealno, bas kao sto je nerealno ocekivati od Andersona da bude centralni vezni, kada je momak rodjeni ofanzivac (+ nema moc prilagodbe).

Sto se tice hvalisanja Esli Janga,.. Davno sam ga gled'o prvi put, a nedavno zadnji. Ne vidim nikakav napredak u njegovoj igri, ostao je na istom. Nani je sigurno bolji igrac od njega u vecini segmenata. Jang ima bolji slobodni udarac i bolje 'lomi' preko krila (ima bolje gibanje :mrgreen: ). Sve ostalo je na strani Nanija. Da je raznovrsniji od Valensije, jeste, al' raznovrsniji ne znaci bolji. Valensia moze igrati iskljucivo desno krilo, al' dosta korisnije i racionalnije nego Jang. Mozda je Nani individualno najbolji igrac od njih trojice, al' je Valensia najkorisniji za ekipu.

motty
Kontakt:

Post Postao/la motty » 29 jun 2011, 23:56

napokon de gea potpisao i odavno me fergi nije obradovao sa nekim transferom kao sa de geom al ja se nadam samo jednom igracu a to je samir nasri ako on dodje to je vrh nema dalje
"...Niko na svijetu, provjerite, nema tako lijepo, pitomo, tepanje za svoj klub. U masi navijackih, divljih, ratobornih, zivotinjskih naziva, izmedju tigrova, lavova, svinja, pijetlova, zmajeva, grobara izdvaja se to pitomo RODJENI..." S.H.

ammarc
Kontakt:

Post Postao/la ammarc » 30 jun 2011, 01:09

motty je napisao/la:napokon de gea potpisao i odavno me fergi nije obradovao sa nekim transferom kao sa de geom al ja se nadam samo jednom igracu a to je samir nasri ako on dodje to je vrh nema dalje
slika
i on je tu :D
"If you can't support us when we lose, don't support us when we win."
VFC & MUFC

amarpustahija
Kontakt:

Post Postao/la amarpustahija » 30 jun 2011, 01:25

Vidio sam nesto na oficijalnoj stranici da pregovaramo sa Edinsonom Cavannijem , al bi bilo pojacanje umjesto Berbatova ako odeee !

Winston Smith
Kontakt:

Post Postao/la Winston Smith » 30 jun 2011, 07:25

@Valencia
Shematski prikaz chalkboarda se odnosio iskljucivo na utakmice protiv ManUtd u dvije utakmice i cilj nije bio prikazati kvalitet pas igre nego poziciju upucivanja pasova i kretanje na terenu. Za ovo prvo je mnogo drugih primjera koji bolje docaravaju njegove igre na toj poziciji, neki od njih su u prvom linku u postu. Slazem se da nema zavrsni pas poput Fabregasa, Xavija ili Inieste ali ima vrlo dobar pregled igre i brzinu za razliku od ove trojice (od kojih bi se samo jedan mogao direktno uporediti sa Youngovom pozicijom u formacijama vlastitih ekipa) pa na neki nacin ima druge vrste kvaliteta za Manchesterovu igru u odnosu na spomenute igrace. Ako se ne sjecas, pogledaj akciju za prvi gol protiv Manchestera na Villa Parku i nacin na koji je izbacio Agbonlahora i istrcao polukontru. Za to ovi igraci definitivno nisu sposobni. Bice da je problem u baratanju sa terminom playmakera pa je bolje da ubuduce pravimo analogiju sa Rooneyovom rolom ili da koristimo termine poluspica/drugi napadac.

U Villi se igra zasnivala na brzoj transformaciji u polukontru/kontru (protiv, uslovno receno, jacih protivnika) i cestoj distribuciji lopte na krila Downingu i Albrightonu u zadnjoj trecini terena a to bi ustvari bio ukratko opisan princip igre Manchestera. Ferguson je kroz sve ove godine tezio brzoj transformaciji, izbjegavao je silovanje lopte dugim posjedima. Tako da, u formaciji Manchestera ionako nema odgovarajuce uloge za Fabregasa ili Sneijdera iz njihovih aktuelnih ekipa a za koje ne bi morao mijenjati kompletan sistem igre. Ovako je, kako sam i napisao, dobio perfektno pojacanje koje moze rotirati na bar tri pozicije. Ako nesto vise znaci, da ponovo napomenem da je bio prvi asistent ekipe u prosloj sezoni koju je igrao u sredini.

Grijesis kad kazes da se dominacija ostvaruje kroz sredinu. Jedan od osnovnih principa zonske igre je rasiri teren u fazi napada i suzi ga u fazi odbrane. Bez sirine ni Barca ne bi bila onakva ekipa. Messija sam spomenuo u kontekstu izvlacenja protivnickih destruktora iz sredine sto je u neku ruku preraslo false nine rolu a svaki pazljivi gledalac ce primijetiti blagu deklinaciju ka desnoj ivici terena. Na kraju krajeva, upravo je ta inovacija u fudbalu ucinila tako bitnim invertovana krila, konkretno Villu i Pedra. Za ostala poredjenja, odlican je tekst koji sam naveo u linku ispod pasusa prethodnom postu.

Izvinjavam se za neumjesne opaske sa moje strane, odnosili su se na tvoj raniji komentar u kojem si napisao da si dvaput gledao Younga a da izrazavs sumnju da moze igrati rolu u sredini terena. Nadam se da su ova dva posta odagnala tvoju sumnju jer ces se morati naviknuti da ga ponekad gledas na toj poziciji u nadolazecoj sezoni :D

@Sir Matt
Chicharito i Smalling su bili samo talenti kad su dolazili u ManUtd, Ashely Young je formiran igrac. Moja omaska je za 3m€ jer sam mislio da je iznos u eurima ali i dalje dobra kupovina imajuci u vidu neracionalnu fluktuaciju cijena na fudbalskim trzistima zadnjih nekoliko sezona. 60m€ za Torresa, 40m€ za Carolla, 30m€ za Coentraa itd. A necete mnogo cekati da se pojave prve spekulacije kako Real, City ili Chelsea nude slicne iznose za Ashleya ;)
BIG BROTHER IS WATCHING YOU!

Zaključano

Natrag na “Manchester United FC”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.