Pomoc u vezi PC-a
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- moustapha
- Kontakt:
Re: "Pomoc u vezi PC-a"
Control Panel > Windows Update > Change Settings
Iz comboboxa izabesres opciju never check for updates, mada to nije preporucljivo. Bolje je imati instaliran update.
Iz comboboxa izabesres opciju never check for updates, mada to nije preporucljivo. Bolje je imati instaliran update.
#divovi
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !
Ako ti se desava kada samo pokrenes neki odredjeni program ili kada se tek ukljucuje racunar, onda je najvjerovatnije pokvarena neka aplikacija, te je treba obrisati i instalirati opet

Ukoliko ti se to desava u raznim trenucima i nepredvidivo, moze ukazivati na kvar u RAM memoriji, mozda i neki virus.
Messi zipa, eto Spahe ! ! !
Ukoliko vidite gresku u bilo kom od mojih postova, a da je vezana sa pravopisom, molio bih da mi ukazete na nju :). Hvala ! ! !
Ukoliko vidite gresku u bilo kom od mojih postova, a da je vezana sa pravopisom, molio bih da mi ukazete na nju :). Hvala ! ! !
@guber90
desava se samo kad upalim laptop..

Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Znaci to je do onoga sto sam prvo rekao, neki program si vjerovatno instalirao, neki fajl mu nedostaje i taj error izbacuje.T-MAC je napisao/la:@guber90
Prvo rijesenje je brisanje tog programa, a ako nisi siguran koji je, onda:
Klikni start, pa run, u run ukucaj msconfig, odaberi karticu startup i pronadji program koji ima takvo ime kao sto je na slici (KMProcess.exe), te iskljuci kvakicu pokraj njega i klikni OK, taj prozor izgleda ovako (naravno kod tebe ce biti neki drugi programi

- moustapha
- Kontakt:
Eliminator duplikata
Program koji pronalazi i uklanja duple datoteke. Vjerovatno nam je svima potreban da ocistimo malo diskove.

DOWNLOAD
Program koji pronalazi i uklanja duple datoteke. Vjerovatno nam je svima potreban da ocistimo malo diskove.

DOWNLOAD
#divovi
a sta ako nema tog programa..kad mi se otvori ovaj prozor..guber90 je napisao/la:Znaci to je do onoga sto sam prvo rekao, neki program si vjerovatno instalirao, neki fajl mu nedostaje i taj error izbacuje.T-MAC je napisao/la:@guber90
Klikni start, pa run, u run ukucaj msconfig, odaberi karticu startup i pronadji program koji ima takvo ime kao sto je na slici (KMProcess.exe), te iskljuci kvakicu pokraj njega i klikni OK, taj prozor izgleda ovako (naravno kod tebe ce biti neki drugi programi):

Onda idi start, All programs, pa onda Startup i vidi da li je tuT-MAC je napisao/la:a sta ako nema tog programa..kad mi se otvori ovaj prozor..guber90 je napisao/la:Znaci to je do onoga sto sam prvo rekao, neki program si vjerovatno instalirao, neki fajl mu nedostaje i taj error izbacuje.T-MAC je napisao/la:@guber90
Klikni start, pa run, u run ukucaj msconfig, odaberi karticu startup i pronadji program koji ima takvo ime kao sto je na slici (KMProcess.exe), te iskljuci kvakicu pokraj njega i klikni OK, taj prozor izgleda ovako (naravno kod tebe ce biti neki drugi programi):

Ako nije tu, onda je u Msconfigu, ali pod nekim cudnim imenom

nema ga ni tu kad pogledam...
ovo je neki gadan gad...od programa..sakrio se pravo..

E raja imam problema sa brzinom PC-a...U zadnje vrijeme veoma sporo otvara sve fajlove,neki progarmi rade veoma sporo,a igrice koje sam prije bez problema igrao sad ne mogu nikako igrati,jednostavno presporo se likovi krecu i sl...Neki dan sam cistio PC od virusa,ali jos je sve isto... 

Ma ima ga sigurno, ali je problem naci njegovo imeT-MAC je napisao/la:nema ga ni tu kad pogledam...

To sto si ti rekao nista ne znaci, postoji mali milion razloga zbog kojih PC moze biti usporen, od pretrpanosti racunara, do virusa (to kod tebe mozemo prekriziti, jer si to pokusavao rijesiti), zbog toga sto je racunar prljav (koliko god to ne zvucalo logicno, jako je bitno, jer prasina moze usporiti rad hladnjaka, sto na procesoru, sto na grafickoj i odma se temperature procesora i graficke povecavaju i usporavaju rad), zbog nekog programa koji usporava racunar itd.enobarca je napisao/la:E raja imam problema sa brzinom PC-a...U zadnje vrijeme veoma sporo otvara sve fajlove,neki progarmi rade veoma sporo,a igrice koje sam prije bez problema igrao sad ne mogu nikako igrati,jednostavno presporo se likovi krecu i sl...Neki dan sam cistio PC od virusa,ali jos je sve isto...
Uglavom, ukoliko dugo nisi formatirao racunar (najmanje nekih 6 mjeseci), a nemas neke bitne podatke za izgubiti, najbolje je da to odradis. Jer prema nekom mom licnom iskustvu, period od 6 mjeseci je sasvim dovoljan da na racunaru se natrpa svakakvog smeca

Medjutim ukoliko ne znas formatirati racunar ili imas bitne podatke na njemu (a ne da ti se ih spasavati na DVD itd...), odradi slijedece:
1. Udji u My Computer, desni klik na HDD (sistemski HDD) klikni", ispod onog dijagrama desno imas "disk cleenup", klini na to, sacekaj par minuta da sve skenira (ovo moze i krace i duze trajati, ovisno o konfiguraciji racunara i o tome koliko je "zatrpan", a posto je kod tebe spor, moze i 10 - 15 minuta trajati), kada zavrsi skeniranje, oznaci sve kvakvice klikni ok i prihvati sve sto te pita, ovim ces ocistiti Cache racunara, te dosta stvari koje su nepotrebne, znao sam sa racunara preko 10 Giga ocistiti bespotrebnih stvari.
Isto tako defragmentiraj disk (ukoliko ne znas, reci koji ti je OS, da ti se i to objasni) i skini Ccleaner: http://www.filehippo.com/download_ccleaner
Instaliraj CCleaner, pokreni ga, klikni Analyze, sacekaj da to zavrsi, kada zavrsi odaberi run cleaner, prihvati sve sto te pita i pusti da odradi.
Onda sa desne strane odaberi Registry karticu, klikni na Scan for issues, kada skenira klikni na fix issues.
Ima jos dosta nacina za ubrzavanje, ali meni se ne mili da ja pisem to vise

EDIT: Eto ja sam to usput radio, dok sam tebi ovo pisao, te sam ocistio neke 2 Gige svakakvog smeca

...hvala na savjetima,odmah cu probati sve sto si rekao...guber90 je napisao/la:To sto si ti rekao nista ne znaci, postoji mali milion razloga zbog kojih PC moze biti usporen, od pretrpanosti racunara, do virusa (to kod tebe mozemo prekriziti, jer si to pokusavao rijesiti), zbog toga sto je racunar prljav (koliko god to ne zvucalo logicno, jako je bitno, jer prasina moze usporiti rad hladnjaka, sto na procesoru, sto na grafickoj i odma se temperature procesora i graficke povecavaju i usporavaju rad), zbog nekog programa koji usporava racunar itd.enobarca je napisao/la:E raja imam problema sa brzinom PC-a...U zadnje vrijeme veoma sporo otvara sve fajlove,neki progarmi rade veoma sporo,a igrice koje sam prije bez problema igrao sad ne mogu nikako igrati,jednostavno presporo se likovi krecu i sl...Neki dan sam cistio PC od virusa,ali jos je sve isto...
Uglavom, ukoliko dugo nisi formatirao racunar (najmanje nekih 6 mjeseci), a nemas neke bitne podatke za izgubiti, najbolje je da to odradis. Jer prema nekom mom licnom iskustvu, period od 6 mjeseci je sasvim dovoljan da na racunaru se natrpa svakakvog smeca.
Medjutim ukoliko ne znas formatirati racunar ili imas bitne podatke na njemu (a ne da ti se ih spasavati na DVD itd...), odradi slijedece:
1. Udji u My Computer, desni klik na HDD (sistemski HDD) klikni", ispod onog dijagrama desno imas "disk cleenup", klini na to, sacekaj par minuta da sve skenira (ovo moze i krace i duze trajati, ovisno o konfiguraciji racunara i o tome koliko je "zatrpan", a posto je kod tebe spor, moze i 10 - 15 minuta trajati), kada zavrsi skeniranje, oznaci sve kvakvice klikni ok i prihvati sve sto te pita, ovim ces ocistiti Cache racunara, te dosta stvari koje su nepotrebne, znao sam sa racunara preko 10 Giga ocistiti bespotrebnih stvari.
Isto tako defragmentiraj disk (ukoliko ne znas, reci koji ti je OS, da ti se i to objasni) i skini Ccleaner: http://www.filehippo.com/download_ccleaner
Instaliraj CCleaner, pokreni ga, klikni Analyze, sacekaj da to zavrsi, kada zavrsi odaberi run cleaner, prihvati sve sto te pita i pusti da odradi.
Onda sa desne strane odaberi Registry karticu, klikni na Scan for issues, kada skenira klikni na fix issues.
Ima jos dosta nacina za ubrzavanje, ali meni se ne mili da ja pisem to vise, ako ti pomogne dobro i jeste, ako ne neka ti neko drugi jos koji nacin napise, a ako i to ne pomogne, nema ti do formata nista
.
EDIT: Eto ja sam to usput radio, dok sam tebi ovo pisao, te sam ocistio neke 2 Gige svakakvog smeca, a redovno ovo radim, svake 2 ili 3 sedmice je po meni dosta
.

- Titova-Juga
- Kontakt:
Nisam tikvan sto se p.c-a tice a niti sam neki veliki ekspert pa cu da vas upitam sljedece.
S obzirom da 32bit xp ne cita 4gb memorije, a sigurno mi je jedan od drazijih OS-a,
bio sam prinudjen prijeci na xp 64 jedino iz tog razloga.
Medjutim, nakon instalacije istog, sve problem za problemom sto se instalacija programa/aplikacija tice.
Skoro niko ne podrzava 64bit, i sve vise mislim da se prebacim na windows 7, pa bih molio da mi neko predlozi nesto vise o tome, koji bi tacno uzeo. Da se razumijemo, vista ne dolazi u obzir jer sam i nju vec probao na sestrinom komp i puna je bugova!
P.S
Jos jedno pitanje, koliko memorije Windows 7 max moze da ucita ?!
S obzirom da 32bit xp ne cita 4gb memorije, a sigurno mi je jedan od drazijih OS-a,
Medjutim, nakon instalacije istog, sve problem za problemom sto se instalacija programa/aplikacija tice.
Skoro niko ne podrzava 64bit, i sve vise mislim da se prebacim na windows 7, pa bih molio da mi neko predlozi nesto vise o tome, koji bi tacno uzeo. Da se razumijemo, vista ne dolazi u obzir jer sam i nju vec probao na sestrinom komp i puna je bugova!
P.S
- Nije lako ostati Čovjek među svim tim (ne)ljudima, ali to je izazov kojeg se ne bojim.
- Ko hoće, nađe način - ko neće, nađe razlog !
Smrt nacionalizmu !!
Smrt nacionalizmu !!
Krenimo od pretpostavke da neces koristiti orginalnu verzijuTitova-Juga je napisao/la:Nisam tikvan sto se p.c-a tice a niti sam neki veliki ekspert pa cu da vas upitam sljedece.
P.S

Evo ti liste za podrsku RAM memorije:
Starter: 8GB
Home Basic: 8GB
Home Premium: 16GB
Professional: 192GB
Enterprise: 192GB
Ultimate: 192GB
Sto znaci da ce ti treba citav server da bi na Ultimate dostigao maksimum

- moustapha
- Kontakt:
Problem sa Windows XP 64bit je sto je to jako los operativni sistem. Cak mislim da su ga iz Microsofta izbacili cisto da bi imali u ponudi i 64bitni sistem.
Ja nemam 4GB RAMA, ali opet koristim 64bitni Windows 7. Kod mene je verzija Home Premium. Dakle, sto se tice tih problema sa aplikacijama ili driverima, nista od toga mi se ne desava. Sve aplikacije koje idu na 32bitnom idu i na ovom. Mislim da trenutno ne postoji razlog zasto neko ne bi presao na 64bitni sistem, naravno, ukoliko mu to arhitektura procesora dozovoljava.
Windows XP je bio odlican OS, medjutim vremena se mjenjaju i trenutno je Windows 7 i vise nego odlican OS.
Ja nemam 4GB RAMA, ali opet koristim 64bitni Windows 7. Kod mene je verzija Home Premium. Dakle, sto se tice tih problema sa aplikacijama ili driverima, nista od toga mi se ne desava. Sve aplikacije koje idu na 32bitnom idu i na ovom. Mislim da trenutno ne postoji razlog zasto neko ne bi presao na 64bitni sistem, naravno, ukoliko mu to arhitektura procesora dozovoljava.
Windows XP je bio odlican OS, medjutim vremena se mjenjaju i trenutno je Windows 7 i vise nego odlican OS.
#divovi
- Titova-Juga
- Kontakt:
guber90 je napisao/la:Krenimo od pretpostavke da neces koristiti orginalnu verzijuTitova-Juga je napisao/la:Nisam tikvan sto se p.c-a tice a niti sam neki veliki ekspert pa cu da vas upitam sljedece.
P.S
Jos jedno pitanje, koliko memorije Windows 7 max moze da ucita ?!, znaci uzmi Win7 Ultimate x64.
Sto znaci da ce ti treba citav server da bi na Ultimate dostigao maksimum.
Pc mi je ionako na max. 16gb prostora tako da bi mi po tome izgleda najvise odgovarao ovaj Home Premium.
Koji ti koristis ?!
- Nije lako ostati Čovjek među svim tim (ne)ljudima, ali to je izazov kojeg se ne bojim.
Smrt nacionalizmu !!
Smrt nacionalizmu !!
UltimateTitova-Juga je napisao/la:guber90 je napisao/la:Krenimo od pretpostavke da neces koristiti orginalnu verzijuTitova-Juga je napisao/la:Nisam tikvan sto se p.c-a tice a niti sam neki veliki ekspert pa cu da vas upitam sljedece.
P.S
Jos jedno pitanje, koliko memorije Windows 7 max moze da ucita ?!, znaci uzmi Win7 Ultimate x64.
Sto znaci da ce ti treba citav server da bi na Ultimate dostigao maksimum.
Pc mi je ionako na max. 16gb prostora tako da bi mi po tome izgleda najvise odgovarao ovaj Home Premium.
Koji ti koristis ?!

- Titova-Juga
- Kontakt:
moustapha je napisao/la:Problem sa Windows XP 64bit je sto je to jako los operativni sistem. Cak mislim da su ga iz Microsofta izbacili cisto da bi imali u ponudi i 64bitni sistem.
Hvala na detaljnoj analizi, bas sam ovo trazio u odgovoru.
Xp64 me vec stvarno polako ali ucinkovito pocinje nervirati jer sad su poceli i problemi sa windows updejtima.
Neke krucijalne jednostavno ne zeli da instalira i pokazuje error za kojeg ni na google-u ne mogu da nadjem odgovor.
Rijesit cu mnogo problema sa prebacivanjem na sedmicu.
Koja je ustvari glavna i najveca razlika izmedju xp i 7 kako vizuelno tako funkcionalno ?!
Smrt nacionalizmu !!
Smrt nacionalizmu !!
Ako moze jos nesto.
E ovako na laptopu koristim bezicni internet znaci ukljucim USB Antenu i hvatam signal i tako imam net,e sad laptop ima sam u sebi ugradjen wireless i to mi pise na laptopu i imam sad da pomjerim neku tipku i kad je ukljucen sjaji PLAVO a kad nije onda sjaji ZUTO.E sad kad iskljucim antenu i pokusam to ukljuciti nece da se upali i ne hvata nikakav signal,jel zna ko u cemu je problem?
Trebam ici na put i kontam nositi lap ali ako ne radi bez antene (koju moram ostaviti kuci) kako cu upasti na net ?
E ovako na laptopu koristim bezicni internet znaci ukljucim USB Antenu i hvatam signal i tako imam net,e sad laptop ima sam u sebi ugradjen wireless i to mi pise na laptopu i imam sad da pomjerim neku tipku i kad je ukljucen sjaji PLAVO a kad nije onda sjaji ZUTO.E sad kad iskljucim antenu i pokusam to ukljuciti nece da se upali i ne hvata nikakav signal,jel zna ko u cemu je problem?
Trebam ici na put i kontam nositi lap ali ako ne radi bez antene (koju moram ostaviti kuci) kako cu upasti na net ?
||| FKZeljeznicar |||
Jaci od ratova,rezima i partija 1921-2011!
...dok ima nas i on ce da traje...
Jaci od ratova,rezima i partija 1921-2011!
...dok ima nas i on ce da traje...
Trenutno korisnika/ca: VensanKasel i 109 gostiju.