Postao/la VELEZDOGROBA » 24 maj 2011, 00:33
Sead Kajtaz, proslavljeni igrač Veleža, nije se dvoumio kada je dobio poziv UEFA-e i FIFA-e da bude član Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH. Ovom istinskom sportskom radniku veoma je stalo da Nogometni savez BiH napokon postane pozitivna priča.
S legendarnim Sejom razgovarali smo u kafiću "Sport", koji već nekoliko godina vodi sa svojim velikim prijateljem i saigračem iz Veleža Semirom Tuceom.
Talentirana djeca
- Mislim da smo na dobrom putu da se Statut usvoji i da će sve biti riješeno na sjednici 26. maja kako bi stvari, napokon, krenule svojim tokom. Iako postoje trzavice, koje ne bih iznosio, meni je, zaista, velika čast biti u Komitetu. Naš prijedlog je da naš veliki Ivica Osim bude predsjednik Nogometnog saveza i vjerujem da će to biti tako, kao što vjerujem da će bh. fudbal prestati biti negativna priča u Evropi i svijetu - kaže za Dnevni Avaz Kajtaz.
Kao čovjek koji istinski voli svoju zemlju i grad, Kajtaz nije propustio priliku da se u razgovorima koje je vodio s čelnicima FIFA-e i UEFA-e Evom Paskije (Eva Pasquier) i Marselom Bencom (Marcel Benz) osvrne na veoma loše uvjete u kojima se nalaze klubovi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Mostaru.
- Kazao sam im da je, kada je riječ o infrastrukturi, stanje veoma loše. Djeca nam, praktično, nemaju gdje trenirati. Zamolio sam ih da nam, ako postoji ikakva mogućnost, izađu ususret i upute neka sredstva kako bi se stanje koliko-toliko popravilo, jer je u BiH, generalno, mnogo talentirane djece. Kod nas raste mnogo džeka - smatra Kajtaz.
Osvajanje Kupa
Iako su prošle skoro dvije godine od kada je ovaj 48-godišnjak prestao obavljati funkciju sportskog direktora Veleža, gdje je nakon povratka iz Njemačke, iz Nirnberga, u kojem je okončao karijeru, obavljao sve dužnosti, njegovo zanimanje za "Rođene" nikada nije prestalo.
- Dobro je da Velež opstaje, jer stanje u tom klubu nije nimalo lako. Finansijska situacija je veoma loša, što, naravno, koči normalan rad. Ko god je u Veležu, treba mu skinuti kapu. Ali, Velež će dogodine obilježiti 90. godišnjicu postojanja i stoga bi trebalo da u ovom momentu svi mi, stari igrači i svi oni koji su u inozemstvu upremo sve snage kako bismo Veležu otvorili put u Evropu. To bi bilo zaista značajno za 90. godišnjicu našeg kluba - iskren je Kajtaz.
On je upravo u Veležu prošao pionirsku, kadetsku, juniorsku i omladinsku fudbalsku školu, a sa 18 godina postao je član prvog tima. Kajtaz i Semir Tuce činili su jedan od najjačih krilnih tandema u Prvoj ligi bivše države, ali kada se prisjeti sjajnih Veležovih pobjeda i zvjezdanih trenutaka, prvo što mu padne na um je osvajanje Kupa Maršala Tita 1986. godine i maestralna pobjeda nad Dinamom sa 3:1.
- To je nešto nezaboravno. Bila je takva euforija navijača da se to ne može opisati. Mislim da je skoro 20.000 navijača tada otišlo u Beograd, a njihovim dolaskom i mi smo postali nekako sigurni u pobjedu. Jednostavno, i nas je ponijela ta euforija. Da smo izgubili, bio bi to kraj svijeta - prisjeća se Kajtaz.
Nadati se boljem
Iako je, zbog veoma teške povrede skočnog zgloba, relativno mlad okončao svoju fudbalsku karijeru, Kajtaz obavezno trenira dvaput sedmično. Doduše, kako nam kaže, rekreativno, čisto da održi formu i kondiciju. No, u sportskom duhu je cijela porodica Kajtaz, supruga Maja, nekadašnja vrsna plivačica, i kćerke Delila i Amina, koje su krenule majčinim stopama. Njih dvije su, kao članice Plivačkog kluba Velež, ostvarile zapažene rezultate i nekoliko puta su obarale državne rekorde.
- Delila je studentica Ekonomskog fakulteta i trenutno radi s djecom u Školi plivanja, a Amina će najesen, ako Bog da, postati gimnazijalka i još je aktivna u klubu. Supruga im posvećuje dosta pažnje kada je riječ o plivanju. Stalno je s njima na treninzima, mada i ja ponekada uskočim. No, i u Plivačkom klubu Velež uvjeti su veoma loši, zasigurno bi djeca davala mnogo bolje rezultate i postizala sigurno i evropske i svjetske uspjehe da makar imaju adekvatan bazen od 25 metara, kao što je, recimo, na Otoci u Sarajevu. Ali, takav nam je grad i treba se nadati da će se nešto promijeniti nabolje - zaključuje Kajtaz.
Oaza u Kosoru
Osim ugostiteljstvom, kojim se, kako kaže, bavi silom prilika, Kajtaz se posljednjih godina bavi i poljoprivredom. Naime, u naselju Kosor pokraj Bune Kajtaz ima veliki voćnjak.
- To sam naslijedio od rahmetli oca, ali sam voćnjak zasadio prije četiri-pet godina. Uglavnom trešnje, višnje, smokve, šipak, sve što odgovara našim krajevima. To mi, zaista, čini zadovoljstvo i skoro svakog dana odem do svoje oaze - govori nam Kajtaz.
Alkohol i droga
Prisjećajući se svog djetinjstva, Kajtaz kaže kako je tada atraktivno bilo igranje lopte po sokacima i skakanje sa pećina u Neretvu.
- U tome smo svi uživali i nalazili radost. Danas je, nažalost, sve potpuno drugačije. Djeca nam najviše vremena provode za kompjuterom i žive u svijetu u kojem 12-godišnjaci posežu za alkoholom i drogom – rekao je na kraju razgovora za Dnevni Avaz Kajtaz.