jovanbl je napisao/la:
a sad zbog cega je zeljo navukao opsti animozitet svih koji za njega ne naviajju zakljuci sam
Ti zapravo iz ove rečenice crpiš svoju argumentaciju. To je zapravo suština cijele priče.
Inače, koliko sma pratio pretenciozno nazvanu PL, a jesam, nisam opazio da se ovoliko "prašine" diglo oko jednog kluba. Isto tako, blago rečeno, nisam opazio da se ovoliko navijača nekih drugih klubova ujedinilo u stavu.
Da ne idem na utakmice i da ne pratim fudbal kao i odnose među navijačima možda bi i popušio priču. Ovako, ne pušim jer znam šta se dešava
U suštini, 4 navijačke skupine su protiv Želje iz raznoraznih razloga. Sada ću obrazložiti koji su ti razlozi.
Njanje
su tradicionalno iskompleksirane Željom. Poslije rata smo im uzeli titulu na guzove. Al brate najslađu

Strane sudije, sve pošteno, jedna šansa i gol. Bol, nema dalje. Nakon toga smo uzeli još dvije titule u nizu. Nastavak boli. Toliko im je bilo krivo da su počeli da navijaju za Leotar
Onda su se malo smirili jer je Željo bio lošiji 4 godine. Nisamo im predstavljali opasnost pa su samo zajebavali.
Kada se vratio Osim, bila je priča, na početku prošle sezone da ako Željo izbori Europu, biće svjetsko čudo dok su oni bili pretendenti na titulu. Nakon pobjede u Širokom(u drugom dijelu prvenstva) su shvatili da bi Željo mogao postati šampion. Onda je krenula priča o Nijazu Brkoviću i lamentiranju kako mi samo štimamo utakmice

Kako drugačije objasniti da ćemo opet biti bolji od njih do na ovaj način. Spas prošle sezone im je bio Hapoel.
Priča ove sezone je samo nastavak pd prošle kada im je postalo jasno da smo opet iznad njih. Nema veze što na sa x forumu postoji tema gdje se bilježe izjave trenera na svakoj utakmici koju je Željo odigrao ove sezone u ligi. Nema veze što su nama dosudili 8 a njima 7 penala. Nema veze što protiv njih nije dosuđen nijedan penal. Mi smo kvarnjaci a oni nisi. Klasična mantra i demagogija. Doduše, samo im je to ostalo
Smogovci
odnosi na relaciji Sarajevo Zenica su oduvijek bili loši. Oni misle da sve pare idu njima i da smo mi direktno ili indirektno krivi što je Zenica takva kakva jeste(mislim na finansijsku moć).
Pored tradicionalno loših odnosa između Želje i Čelika postoji još zle krvi. Naš navijač je ubijen u Zenici u sukobu sa policijom. Oni su imli par ekscesa kada su navijali kontra Markala što je registrovano i stalno im se spočitava.
Pored toga, ostali su bez udarnog transa. Koji je mangupski odrađen. Na sve to možemo dodati činjenicu da u zadnjih pet utakmica koje smo odigrali sa Čelikom mi imamo 4 pobjede i 1 remi. Nije teško zaključiti zašto pričaju to što pričaju.
Rođeni
sa njima smo imali "kakav-takav" odnos do kamenovanja u Vrapčićima gdje je bilo dosta razbijenih glava. Nakon tog događaja rađa se dosta zle krvi između nas. Onda su nahvatani na Bradini i baš slupani. Nije bilo par navijača nego kompletna grupa koja se vraćala sa gostovanja(Zenice, čini mi se).Pored toga, oni se tradicionalno ližu sa njanjama.
Ptičice
Željo je Borca dva puta izbacio iz lige. Drugi put je izbačen trans "treći put častite"

Osim toga, Ptičice imaju običaj da misle kako su (skoro svi) nepošteni a samo one poštene. Shodno tome, a takva je i bila priča, prošle sezone Željo je kupio titulu a Borac je oštećen. Ove sezone pak, da s ene bi pobavljala priča iz prošle sezone o nepoštenom prvoplasiranom i da bi se Borac dodatno podigao uz očima, mantra se kako je drugoplasirana ekipa nepoštena, kako im sudije šilje ali čak i to ne pomaže jer je protivnik čvrsta ekipa koja zna šta hoće. Dupli uspjeh i osveta
Hronologija koju sam napisao je tačna i precizna. Ništa nisam slagao lli izmislio. Priča kako je prošle sezone kupljena titula je smiješna. Da se ne bi ponavljala priča iz prošle sezone, otvorena je tema na sa x forumu o izjavama trenera. Misliš da na sudije šilje, bujrum, pričitaj malo. Nemoj pisati nebuloze kao ostali paćenici
Prvih deset godina dominacije Želje je najteže, poslije se čovjek navikne