Chat - bez politike i ratnih prica
Moderator/ica: insider
- VivaLaStella
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Vamonos <3
Perzijanci nisu najstariji narod na području Irana. Kao doseljenici, zauzeli su i nasljedili ostavštinu nekada jakog Elama, a time i zaostavštinu obližnjih Sumerana.gringoBasJa je napisao/la: ↑20 mar 2026, 22:10Citava civilzacija pociva na Arapskim brojevimaNe postoji ni jedan softver koji ne pociva na 0 i 1 a ciji su to brojevi?
Temlje svega je iz Perzije i tog podrucja... Medicina je njihov izum... Avicena
Europa je svoju gradjevinu/arhitekturu uzimala iz Spanije dok je bila Islamska...
A da smo svi nasjeli na futskuči foru jesmo... Ali u ovom dobu gdje ti je sve tehnoloski na izvolite(Tesla) nasjedati i dalje je meni nepomljivo...
Prodajel iko poster Ramba da ga postavim umjesto Tite na zid![]()
Avdijev u svojoj knjizi Istorija starog Istoka, na stranici 404. kaže kako se plemena Medijaca i Perzijanaca u asirskim natpisima prvi put spominju u 9. stoljeću prije nove ere.
Inače ovo spada u obaveznu literaturu.
Medicina je nastala u staroj Mezopotamiji i Egiptu, a onda kasnije kod antičkih Grka.
Naravno, za vrijeme Abasida prepisivana su djela antičkih filozofa i drugih oblasti, a onda su tadašnji Perzijanci dali svoj štih, raspravama i izučavanjem te unaprijedili zatečeno. Poslije su kontaktima to prenijeli neznalicama u Evropi.
A smooth sea never made a skilled sailor.
-
samoposmatram
- Kontakt:
Chuck Norris nije umro. Samo je odlučio istražiti zagrobni život
- gringoBasJa
- Kontakt:
Vrijedi ti Avatar vise nego citava danasnja muzicka scena...Centre forward je napisao/la: ↑20 mar 2026, 23:30Jasno je meni šta ti sve vrijeme govoriš. Tamo gdje je nastala civilizacija logično je da tamo krene i neki razvoj. Dok su se tadašnji stanovnici Evrope sladili onim što ulove kopljem i nisu poznavali instituciju čistote tamo je cvjetala nauka, al' ona "sirova", rudimentarna, bazična.gringoBasJa je napisao/la: ↑20 mar 2026, 22:10Citava civilzacija pociva na Arapskim brojevimaCentre forward je napisao/la: ↑20 mar 2026, 04:45Čuj Ameri nisu dobili nijedan rat. U svakom kutku Planete se pije Coca Cola. Niko sem njih to nije uspio.Ne postoji ni jedan softver koji ne pociva na 0 i 1 a ciji su to brojevi?
Temlje svega je iz Perzije i tog podrucja... Medicina je njihov izum... Avicena
Europa je svoju gradjevinu/arhitekturu uzimala iz Spanije dok je bila Islamska...
A da smo svi nasjeli na futskuči foru jesmo... Ali u ovom dobu gdje ti je sve tehnoloski na izvolite(Tesla) nasjedati i dalje je meni nepomljivo...
Prodajel iko poster Ramba da ga postavim umjesto Tite na zid![]()
Ono što je najveći uspjeh Zapadne civilizacije je taj što su oni od osnovnih znanja, kada su ga se dokopali, opredmetili ga u nešto konkretno i to još uvijek "drže". Amerika konkretno, je jedno veliko "mrijestilište", gdje oni apsorbuju znanje iz cijelog svijeta i tako nastavljaju dominaciju. Neće trajati dovijeka, jasno je, al' neće se tako lako dati. Oni svoju propagandu vrše kulturom. To je najtemeljitiji način mijenjanja mentaliteta. Zato sam i spomenuo "Coca Colu".
Pogledaj arapski svijet. On je bio na većem stepenu društvenog razvoja prije 2000 godina nego danas.
Proslog ljeta sam prolazio pored Niksica i razmisaljao da li da svratim i potrazim ga, samo da ga vidim dok je jos ziv ali bilo prevruce a klima mi nije dobro radila, skuhali se i ja i porodica pa smo odustali! To mi je zelja i ako sve bude po planu ovog ljeta cu svratiti i pokusati ga naci!
------------------------------------------------------------
"Uspjeh" zapadne tzv civilizacije pociva na pljacki intelektulanog i materijalnog... Je li normalno da 90% arheoloskih artefakata iz cijelog svijeta stoji u muzejima u Europi??? To je ono sto znamo a sta mislis sta je sve pokradeno sto ne znamo??? Kava sve znanja su pokradena i upotrebljena u kolonijalne svrhe??? Boga dragog pitaj...
Mrestiliste je sad Azija odakle je sve i pocelo... Polako se sve vraca tamo gdje mu je i mjesto...
EDIT: Zamsili samo civilizaciju koja je izgradila zid dug 20.000 kilometara sta je sve u stanju uraditi danas... Istok omladino istok... To nisu ljudi koji zele otimati to su ljudi koji zele raditi i stvarati, trgovati...
Upravu je gringo. Istok omladino, samo istok.
Dolazi vrijeme zutih i smedjih ljudi. Kad Kina i Indija preuzmu bijeli ce biti u problemima.
A za nas, nesto kao uyghur i muslimani u Indiji.
Dolazi vrijeme zutih i smedjih ljudi. Kad Kina i Indija preuzmu bijeli ce biti u problemima.
A za nas, nesto kao uyghur i muslimani u Indiji.
Pogledajte bogatu historiju Kine. Najdalje što su otišli prema Zapadu, prije savremenog doba, bilo je za vrijeme ekspedicija Zheng He-a. I to je prošlo većinom bez nekih sukoba. Danas Kinezi rade trgovinu, investicije i prave ugovore.
Istina ta Kina ima i lošiju stranu, ugnjetavanjem nekih manjina.
S druge strane Zapad, počev od Španaca, pa Britanije etc, katili pravi. Svijet okrenuli naopačke. Te poduhvate nastavili Ameri, u novom ruhu, pod plaštom međunarodnog prava, povelja i konvencija.
Jest da smo uživali i uživamo u čarima zapadnih tehnologija, ali sve neko plati životom.
Kome BiH treba gravitirati, sigurno i Istoku, ako ništa u jednakom procentu.
Istina ta Kina ima i lošiju stranu, ugnjetavanjem nekih manjina.
S druge strane Zapad, počev od Španaca, pa Britanije etc, katili pravi. Svijet okrenuli naopačke. Te poduhvate nastavili Ameri, u novom ruhu, pod plaštom međunarodnog prava, povelja i konvencija.
Jest da smo uživali i uživamo u čarima zapadnih tehnologija, ali sve neko plati životom.
Kome BiH treba gravitirati, sigurno i Istoku, ako ništa u jednakom procentu.
- Wilshere10
- Kontakt:
Ma glupani su se smijali kada se govorilo da se moramo okrenuti i Kini i Rusiji a ne da prema takvim silama glumimo neprijatelje a cionistima se uvlacimo u pakas. Sada isti ti cvile i kmeče, heljp Donald. 
Da bi se okrenuli Rusiji i Kini, Bosnjaci prvo moraju Srbima dati pola nezavisne drzave. To je tako.
Ko da ova drzava ima kakav izbor gdje ce, pa hajmo malo na istok. Aha aha
Ko da ova drzava ima kakav izbor gdje ce, pa hajmo malo na istok. Aha aha
O Braćo Bosnjaci,prvo se okrenimo sebi 
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
-
Bundesliga
- Kontakt:
De kakav Istok, nemojte se provaljivati. Kad god je neko glasanje bitno za Bosnu, ovi glasaju protiv ili dizu veto. Da ne spominjemo kako su Rusi otvoreni neprijatelji Bosne.
To što je onaj idiot trenutno predsjednik Amerike ne znaci da je Amerika loša za nas.
To što je onaj idiot trenutno predsjednik Amerike ne znaci da je Amerika loša za nas.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
- gringoBasJa
- Kontakt:
Da odmah opovrgnem tu tvrdnju o davanju pola drzave... Pogledaj koja zastava je iza ledja Duduku kada ide u Moskvu... Koja???
Rusija nas spasila zesceg genocida slanjem oruzja kao i Iran, dok su nam ti takozvani zapadni prijatelji uveli embargo na oruzje... Mladi ste i ne znate istinu, zamgalili su je putem medija...
Ko nas je prvi(medju prvima) prznao kao nezavisnu drzavu??? Pa Rusi...
Nemojte mjesati Romanijce sa Rusma, oni bi zeljeli da nas Rusi mrze ali im ne ide od ruke...
Iza ledja je zastava BiH
Zadnja izmjena: gringoBasJa, dana/u 21 mar 2026, 18:34, ukupno mijenjano 1 put.
Ruski doprinos, evo meni dragoj historiji je ogrooooman.Wilshere10 je napisao/la: ↑21 mar 2026, 18:16Ma glupani su se smijali kada se govorilo da se moramo okrenuti i Kini i Rusiji a ne da prema takvim silama glumimo neprijatelje a cionistima se uvlacimo u pakas. Sada isti ti cvile i kmeče, heljp Donald.![]()
Rado čitam Avdijeva, Rostovtseva, Struvea, Ostrogorskog i slične.
Kao i veliki doprinos nauci uopšte.
Putinova agresija sigurno neće unistiti pozitivne stvari, ali od ovakve Rusije, realno, možemo kupovati energente, jer EU još kupuje, Ameri im nude olakšice etc. Ali neki prisni odnosi, nikako.
Što se Kine tiče, daj im ključeve od BiH. Samo to treba znat izlobirati.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 21 mar 2026, 18:35, ukupno mijenjano 1 put.
hahagringoBasJa je napisao/la: ↑21 mar 2026, 18:33Da odmah opovrgnem tu tvrdnju o davanju pola drzave... Pogledaj koja zastava je iza ledja Duduku kada ide u Moskvu... Koja???
Rusija nas spasila zesceg genocida slanjem oruzja kao i Iran, dok su nam ti takozvani zapadni prijatelji uveli embargo na oruzje... Mladi ste i ne znate istinu, zamgalili su je putem medija...
Ko nas je prvi(medju prvima) prznao kao nezavisnu drzavu??? Pa Rusi...
Nemojte mjesati Romanijce sa Rusma, oni bi zeljeli da nas Rusi mrze ali im ne ide od ruke...
Iza ledja je zastva BiH![]()
Trenutno korisnika/ca: bavariapivo i 23 gosta.