Chat - bez politike i ratnih prica
Moderator/ica: insider
-
Mocvara1991
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Jest gorivo svuda poskupilo,ali evo kod mene u Austriji je 1,75 eura, a to je 3,39 KM, dok je u Bosni 3,10 KM.
Na schelu je jučer bilo 1.89 ili tako nešto.Mocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 10:06Jest gorivo svuda poskupilo,ali evo kod mene u Austriji je 1,75 eura, a to je 3,39 KM, dok je u Bosni 3,10 KM.
Nije svuda. Gdje zivim gorivo je od 2.40 do 3.07 i to 3.07 je samo na jednoj benzinskoj.Mocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 10:06Jest gorivo svuda poskupilo,ali evo kod mene u Austriji je 1,75 eura, a to je 3,39 KM, dok je u Bosni 3,10 KM.
1946-1987
- Marsal
- Kontakt:
Dva brata od dvojice radnih kolega rade u Dubaiju, obojica su građevinari. Jaran od jarana konobar u nekom hotelu, rodica i njen muž rade kao inžinjeri građevine...
Naš narod mora srat za nešto, ovaj put je Dubai, sutra nešto drugo, prekosutra treće itd.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- VensanKasel
- Kontakt:
Pa botovski komentari na smeće portalima i antidruštvenim mrežama sve to određuje , dajte im 7 dana i od Izraela će napraviti žrtvu ( pravu )
Kod mene otac 3-4 dnevnika gleda , pa se onda prebaci na portale
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
- OldTownDistrict
- Kontakt:
Izraelske snage bombardirale su hotel u centru Bejruta, ubivši najmanje četiri osobe i ranivši 10.
Američki ministar obrane Pete Hegseth objavio je na X-u: "Ako ubijete Amerikance, ako prijetite Amerikancima bilo gdje na Zemlji, progonit ćemo vas bez isprike i bez oklijevanja i ubit ćemo vas".
Kineski MVP: "Napad na Iran se nije smio dogoditi, svijet se ne može vratiti zakonu džungle"
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je da se američko-izraelski rat protiv Irana "nikada nije smio dogoditi" te pozvao na trenutačni prekid neprijateljstava i povratak za pregovarački stol. Govoreći na konferenciji za novinare u Pekingu, poručio je da se aktualna kriza ne može riješiti silom.
"Snažna šaka ne znači i snažan argument. Svijet se ne može vratiti zakonu džungle", rekao je Wang, jasno odbacujući logiku vojnog nametanja rješenja.
Wang je također ocijenio da u Iranu ne postoji stvarna narodna potpora za promjenu režima, čime je neizravno osporio jednu od političkih pretpostavki na kojima Washington i Tel Aviv pokušavaju graditi opravdanje za nastavak rata.
Udar na iransko postrojenje za desalinizaciju otvara novu točku eskalacije
Iranske vlasti upozorile su na moguće posljedice nakon što su, prema navodima iz Teherana, američko-izraelski napadi pogodili naftne objekte i postrojenje za desalinizaciju vode na otoku Qeshm.
Prema procjenama iz Irana, izraelski napadi imaju dvostruki cilj. S jedne strane nastoji se postići efekt "šoka i strahopoštovanja" kroz spektakularne udare na ključne objekte, a s druge strane oslabiti mobilnost iranske vojske napadima na energetsku infrastrukturu.
Posebno je oštro reagirano na udar na postrojenje za desalinizaciju vode. Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi poručio je da je napad na postrojenje na otoku Qeshm "očiti i očajnički zločin" koji je pogodio opskrbu pitkom vodom za oko 30 naselja. "Napad na iransku infrastrukturu opasan je potez s velikim posljedicama. Ovaj presedan postavile su Sjedinjene Države, a ne Iran", napisao je na društvenim mrežama.
U Teheranu se takve izjave tumače i kao upozorenje da bi Iran mogao odgovoriti na sličan način. Posebno se spominju desalinizacijska postrojenja u zemljama Perzijskog zaljeva, koja su izuzetno osjetljiva točka regionalne infrastrukture. Države Zaljeva dobivaju i do 90% pitke vode upravo iz takvih postrojenja, zbog čega bi njihovo eventualno gađanje moglo izazvati ozbiljnu humanitarnu i sigurnosnu krizu u cijeloj regiji.
IRGC je pokrenuo novi val odmazde protiv Izraela i američkih objekata na Bliskom istoku. IRGC opisuje najnoviji napad kao "27. val Operacije Pravo obećanje" navodeći da je preciznim projektilima ciljano sjedište američke baze u kuvajtskom Arifjanu.
Irački brigadni general Haider al-Kharki izjavio je da od početka američko-izraelskog rata protiv Irana nijedna jedinica iračkih sigurnosnih snaga, niti borci kurdskih Peshmerga snaga, nisu prešli granicu s Iranom. Govoreći za televiziju Rudaw, naglasio je da Irak nastoji spriječiti širenje sukoba na svoj teritorij.
Al-Kharki je rekao da su iračke sigurnosne snage raspoređene u kurdskoj regiji Sulejmanija kako bi dodatno pojačale kontrolu nad granicom s Iranom, u koordinaciji s vlastima autonomne kurdske regije. Cilj je, prema njegovim riječima, spriječiti infiltraciju boraca ili otvaranje nove fronte duž ionako napete granice.
Izjava dolazi u trenutku pojačanih napetosti i izvještaja da Washington pokušava pridobiti kurdske skupine za potencijalne operacije protiv iranskih snaga.
Izraelska vojska objavila je da je detektirala lansiranje projektila iz Irana prema izraelskom teritoriju te da su protuzračni sustavi aktivirani kako bi presreli prijetnju. U priopćenju se navodi da su projektili lansirani "prije kratkog vremena" iz područja Teherana.
Istodobno je izraelsko zapovjedništvo za civilnu zaštitu poslalo upozorenja izravno na mobilne telefone stanovnika u pogođenim područjima. Građanima je naloženo da odmah slijede sigurnosne upute i potraže sklonište.
"U proteklih nekoliko minuta Zapovjedništvo domovinske obrane poslalo je preventivnu uputu izravno na mobilne telefone u relevantnim područjima. Od javnosti se traži da djeluje odgovorno i slijedi upute – one spašavaju živote", stoji u poruci objavljenoj na Telegramu.
IRGC: "Ovim tempom možemo voditi dugi rat, a do sad smo koristili projektile 1. i 2. generacije, uskoro krećemo na napredne"
Glasnogovornik Iranske revolucionarne garde Ali Mohammad Naini izjavio je da je Iran sposoban voditi "intenzivan rat" protiv SAD-a i Izraela najmanje šest mjeseci u sadašnjem tempu borbi. Prema navodima iranske novinske agencije Fars, Naini tvrdi da iranske snage imaju dovoljno kapaciteta i resursa za dugotrajan sukob.
Dodao je da je Iran dosad u napadima koristio uglavnom projektile prve i druge generacije. Prema njegovim riječima, u nadolazećim danima planira se uvođenje naprednijih i rjeđe korištenih projektila dugog dometa.
Izraelski napadi na skladišta goriva u Iranu izazvali su veliko izlijevanje nafte koje se, prema dostupnim informacijama, prelilo i u dijelove kanalizacijskog sustava Teherana, stvarajući prizore koje lokalni izvori opisuju kao "rijeku vatre" uz gradske prometnice.
Na društvenim mrežama pojavila se i snimka koja prikazuje vatru kako gori duž jednog dijela ceste u iranskoj prijestolnici.
Iransko ministarstvo nafte ranije je potvrdilo da su skladišta goriva pogođena na tri lokacije, uključujući i grad Karadž u pokrajini Alborz, zapadno od Teherana.
Izraelski ministar energetike Eli Cohen izjavio je da su nedavni napadi na iranska naftna postrojenja predstavljali novu eskalaciju rata te je najavio da bi u narednim danima moglo doći do dodatnog zaoštravanja sukoba.
Govoreći za izraelski Radio 103, Cohen je rekao da su "svi ciljevi koji mogu pomoći da se nanese šteta sadašnjem režimu u Iranu" na stolu.
Upitan o mogućem trajanju rata, Cohen je rekao da izraelsko vodstvo ima plan i vremenski okvir za ostvarenje svojih ciljeva. "Postoji plan u ovom ratu, postoje događaji na terenu, i ne želimo doći u situaciju da se za godinu ili dvije ponovno nađemo u novom krugu sukoba", izjavio je.
Više od 20 ljudi je poginulo, a 50 je ozlijeđeno u američko-izraelskom napadu raketama u središnjem iranskom gradu Najafabadu, javlja novinska agencija Fars.
"Nemam vremena da se vise bavim Zeljom, a dok investitor ne udje ne interesuje me vise ni kad ni s kim igra" - NoDi80
- OldTownDistrict
- Kontakt:
"Nemam vremena da se vise bavim Zeljom, a dok investitor ne udje ne interesuje me vise ni kad ni s kim igra" - NoDi80
Ovo su predviđanja stranih organizacija i instituta koji provode istraživanja na ovom polju, jer teško mogu znati stvarne brojke.Stroj1946 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 08:35Ma niđe veze tekst. Ako mogu proizvest 10 000 mjesečno, a uskladištili samo 2 500 ili 10 000, to ispade proizvodili samo sedmicu ili mjesec i stali. Opet lupaju ili clickbait tekst. Za proizvodnju su možda pogodili.
Prema procjenama imaju između 50 000 i 80 000 različitih vrsta, Shahed 131 starija verzija, koriste dosta, Shahed 136 najčešća, nisam upratio nigdje jesu li koristili Shahed 238 i imaju noviju verziju Arash 2. Samo dosad su ispalili 3000 dronova i preko 500 raketa.
Plus na to imaju između 5 000 i 10 000 balističkih raketa raznih vrsta.
A jasno da Iran ima zavidnu brzinu proizvodnje, ozbiljne proizvodne kapacitete, jaku domaću bazu te pristupačne troškove.
Plus tu je ogroman izvor ruske i kineske podrške, koja ide rutama kuda se kreće trgovina nafte.
A znamo da Iranci ima važan ugovor sa Kinom na 25 godina glede strateške podrške, kao što je poznato da iranska nafta čini haman oko 13 posto kineskog uvoza ovog energenta.
A smooth sea never made a skilled sailor.
- MaroonBjelave
- Kontakt:
Ja sinoc sipao 2.12 eMocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 10:06Jest gorivo svuda poskupilo,ali evo kod mene u Austriji je 1,75 eura, a to je 3,39 KM, dok je u Bosni 3,10 KM.
-
Mocvara1991
- Kontakt:
Kod mene ima Avanti evo diesel 1.81, benzin 1.65.MaroonBjelave je napisao/la: ↑08 mar 2026, 12:17Ja sinoc sipao 2.12 eMocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 10:06Jest gorivo svuda poskupilo,ali evo kod mene u Austriji je 1,75 eura, a to je 3,39 KM, dok je u Bosni 3,10 KM.
- Shategabri
U kojoj Bosni je toliko gorivo?Mocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 12:32Kod mene ima Avanti evo diesel 1.81, benzin 1.65.MaroonBjelave je napisao/la: ↑08 mar 2026, 12:17Ja sinoc sipao 2.12 eMocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 10:06Jest gorivo svuda poskupilo,ali evo kod mene u Austriji je 1,75 eura, a to je 3,39 KM, dok je u Bosni 3,10 KM.
Sarajevo dizel 2.7-2.9
Benzin 2.32-2.4.
Koševo Zapad
- MaroonBjelave
- Kontakt:
E sad ne znam kako je u Austriji, ovdje cijene i bez ove krize variraju, pa tako su ti jedne cijene radnim danima, pa onda dignu za vikend. Cak imas razliku kad sipas ujutro i navečer.Mocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 12:32Kod mene ima Avanti evo diesel 1.81, benzin 1.65.MaroonBjelave je napisao/la: ↑08 mar 2026, 12:17Ja sinoc sipao 2.12 eMocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 10:06Jest gorivo svuda poskupilo,ali evo kod mene u Austriji je 1,75 eura, a to je 3,39 KM, dok je u Bosni 3,10 KM.
- Shategabri
Đe će biti dobarVensanKasel je napisao/la: ↑08 mar 2026, 11:04Pa botovski komentari na smeće portalima i antidruštvenim mrežama sve to određuje , dajte im 7 dana i od Izraela će napraviti žrtvu ( pravu )
Kod mene otac 3-4 dnevnika gleda , pa se onda prebaci na portale![]()
Koševo Zapad
-
Mocvara1991
- Kontakt:
3.09 jucer slika Bihac,benzinska pumpa Bushel.Shategabri je napisao/la: ↑08 mar 2026, 12:35U kojoj Bosni je toliko gorivo?
Sarajevo dizel 2.7-2.9
Benzin 2.32-2.4.
Gdje u Tuzli privatno osunetiti dijete, ima li ko iskustvo? 
- baboedindzeko09
- Kontakt:
Svi državljani UK koji žele da budu evakuisani iz Dubaija avionsku kartu plaćaju 500 GBP, pa izvolite, tako to rade prave zemlje.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE
-
KosevoZove
- Kontakt:
Da si iz rajvose znao bih gdje bih te poslao, gdje sam ja sina sunetio prije 5 godina , dole ne znam
Limvo te Rajvosa 🇱🇻🇱🇻
Bushel na samoj granici sa hrv. Vecina benzinskih u gradu od 2.40 do 2.60. Nije strasno koliko se predstavlja.Mocvara1991 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 13:083.09 jucer slika Bihac,benzinska pumpa Bushel.Shategabri je napisao/la: ↑08 mar 2026, 12:35U kojoj Bosni je toliko gorivo?
Sarajevo dizel 2.7-2.9
Benzin 2.32-2.4.
1946-1987
- kraljttbvb
- Kontakt:
To je zato jer im Madal nije javio da je u Dubaiju ratno stanje.baboedindzeko09 je napisao/la: ↑08 mar 2026, 14:15Svi državljani UK koji žele da budu evakuisani iz Dubaija avionsku kartu plaćaju 500 GBP, pa izvolite, tako to rade prave zemlje.
Cim to saznaju ovi u Londonu i građani UK-a ce dobiti dzaba let...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- MaroonBjelave
- Kontakt:
Cujem od ove raje da idu u Goražde, tamo se to laserski radiKosevoZove je napisao/la: ↑08 mar 2026, 14:29Da si iz rajvose znao bih gdje bih te poslao, gdje sam ja sina sunetio prije 5 godina , dole ne znam![]()
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.