DamirT je napisao/la: ↑31 jan 2026, 18:54
A to sigurno. Samo sto su se ti Farani strasno digli. Nesto sto smo i mi trebali otkad smo krenuli padati. 3 igraca iz Bundeslige, igrac GOG-a, Savehofa. Mi mozemo sanjati trenutno takve ekipe.
U zadnjim kvalifikacijama smo dobili svaku ekipu koju smo prizeljkivali, eto osim Islanda, mada ko god je dosao iz prvog sesira obje bi izgubili. Zavrsili zadnji. Necemo ovakvu grupu dobiti u narednih 5 godina.
Prije 10 godina da smo poslali igrace iz lige, dobili bi ove 10 razlike.
Realnost je da koga god smo dobili od ovih mogucih protivnika, procenat za prolaz bi varirao od 0.1% do nekih 10-15%.
Da bar imamo Burica na golu, Cordalija ko biva brani u Kielceu, a momak ni u jednom mecu kvalifikacija nije bio prevaga. Pa da su parmak stavili na gol, neko bi ga pogodio.
Sve se slažem

Ta četvorica (Bundeska i GOG) su kod njih zapravo sve. U biti, to je bekovska linija. U normalnim okolnostima, lakše pripremaš utakmicu gdje znaš šta će oni igrati i gdje sav napor trebaš uložiti da osiguraš samo to. Plus, ono što primarno hoću reći, njima ako se povrijedi neko od tih bekova, oni su u gadnom problemu (mi haman ne možemo biti u takvom, jer nemamo nikog na tom nivou

). Ostatak njihove ekipe je čak i ispod našeg, debelo.
I Gruzija nas je recimo dobila, koja nema pojedince kao Farani, ali su u prosjeku svi, nešto poput nas. Imaju onog tipa iz Zagreba, još onaj pivot jači nivo i to je to. Ili Grci, koji su još specifičniji. Uglavnom, utakmice s Faranima su skroz drugi koncept
I na kraju krajeva, ja nadu polažem u to da smo sada godinu i jače iskusniji nego u prethodnim kvalifikacijama. Ima tu novih imena, uigranosti, malo ipak više nekakvog kvaliteta. A, imali smo mi i u tim kvalifikacijama neke svijetle momente (Island na strani, Grčka kući, pa i s Gruzijom pogotovo tamo). Dakle, nije baš da ne može nikako izdobriti
Ali, opet kažem, rukomet je specifičan i da ovoj našoj ekipi koja se sad razvija nekim čudom pridružiš jednog samo igrača (nekog beka), koji igra na vrhunskom nivou, to bi značilo sigurne plasmane na velika takmičenja. Ni u jednom jačem sportu jedan jak igrač sa prosječnim ne može povući toliko kao u rukometu (da ne kažem Lazarov, Rutenka, ali poenta je tu).
Kosovo može napraviti probleme, ali prvenstveno kući. Tu je malo problem što je prva kući, ali bi ih trebalo dobiti 5+ razlike i s tim bi priča bila završena.