Formula 1

Moderator/ica: rio_Ferdy88

DamirT
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la DamirT » 07 dec 2025, 21:38

slika
:mrgreen: :mrgreen:

@delko ma mozda i stave neki indikator na bolid ili na onoj grafici gdje je poredak vozaca u toku trke.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 07 dec 2025, 22:46

DamirT je napisao/la:
07 dec 2025, 21:25
Zbogom DRS, dobrodošao MOM (Manual Override Mode). MOM je dodatna snaga motora koja se može osloboditi na bilo kojem dijelu staze ako je vozač unutar jedne sekunde iza drugog.
Mozda ovo bude i zanimljivije od DRS-a.
ja kako procitah, nije unutar 1sec nego ce kao odredjivati udaljenost u zavisnosti od staze, koliko je tesko prestici pa u zavisnosti od tog udaljenost ce biti manja ili veca

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 07 dec 2025, 22:51

Nadam se da je Oscar slijedeci, mozda vec naredne sezone.

slika

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 07 dec 2025, 22:59

JHam je napisao/la:
07 dec 2025, 22:46
DamirT je napisao/la:
07 dec 2025, 21:25
Zbogom DRS, dobrodošao MOM (Manual Override Mode). MOM je dodatna snaga motora koja se može osloboditi na bilo kojem dijelu staze ako je vozač unutar jedne sekunde iza drugog.
Mozda ovo bude i zanimljivije od DRS-a.
ja kako procitah, nije unutar 1sec nego ce kao odredjivati udaljenost u zavisnosti od staze, koliko je tesko prestici pa u zavisnosti od tog udaljenost ce biti manja ili veca
From 2026, DRS will be replaced by a 'manual override engine mode' which provides a temporary boost in hybrid power. When the cars are at around 200mph, the speed will taper off due to the new engines, but the override button will give drivers more electrical power for longer. This will likely only be allowed when a car is within one second of another.

In addition, the cars will have two states at all times: 'Z-mode' and 'X-mode'.

Z-mode means the front and rear wings are closed which generates more downforce for the corners. In X-mode, the drivers can open the flaps which will reduce drag and increase speed.

X-mode will only be allowed at certain points of the track and is likely to be forbidden in wet conditions.
Sa sky sporta. Mada nebitno ako je i tako, samo me zanima kako ce ovo izgledati. :mrgreen:
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Lynx
Kontakt:

Post Postao/la Lynx » 07 dec 2025, 23:19

Gledam nešto ove videe poslije utrke i Max izgleda totalno veselo i opušteno, ne sjećam se da nijedan multi-champ vozač nakon izgubljene titule ovako izgledao. Hamilton izgubio 8. titulu sebi još nikad nije došao od toga, poređenja radi, ili primjer Alonsa i Vettela.
Moje su sve neke predikcije da će voziti 2-3 godine u f1 i da se baca na druga takmičenja, možda stopama Alonsa pa opet nazad :cool:
63. minut, Švicarska vodi Italiju 2:0, a ono

“Publika u Berlinu se očito zabavlja meksičkim valom”
Velid Spaho

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 07 dec 2025, 23:38

Max jedno priča a drugo radi, siguran sam da će guliti još 10+ godina u F1
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 07 dec 2025, 23:41

Kakav je ludjak, ne bi me cudilo da ostane dok ne obori Hamin rekord u titulama.
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

RobertHrkac555
Kontakt:

Post Postao/la RobertHrkac555 » 08 dec 2025, 00:51

Ma ostaje voziti dalje, dobro nas trola. Vidjet ćemo novu sezonu s novim regulacijama, kako će se karte pomiješati
Slikao se s Dilettom, svoje sam ostvario

Pogba
Kontakt:

Post Postao/la Pogba » 08 dec 2025, 00:58

FIA i zeleni agendasi zele Formulu E koju vec imamo.
F1 ce biti battery management borba. :?

Ovo bi mogao biti mega fail sto mnogi vjeruju ili genijalnost i svakako nije iznenađenje da i titulu osvoji neko "lijevi".

Zadnja izmjena: Pogba, dana/u 08 dec 2025, 01:01, ukupno mijenjano 2 puta.
░▌J▐▌U▐▌V▐▌E▐▌N▐▌T▐▌U▐▌S▐░

#MaxOUT

RobertHrkac555
Kontakt:

Post Postao/la RobertHrkac555 » 08 dec 2025, 00:59

Nisam upratio što će biti umjesto DRS-a?
Slikao se s Dilettom, svoje sam ostvario

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 08 dec 2025, 01:03

Lynx je napisao/la:
07 dec 2025, 23:19
Gledam nešto ove videe poslije utrke i Max izgleda totalno veselo i opušteno, ne sjećam se da nijedan multi-champ vozač nakon izgubljene titule ovako izgledao. Hamilton izgubio 8. titulu sebi još nikad nije došao od toga, poređenja radi, ili primjer Alonsa i Vettela.
Moje su sve neke predikcije da će voziti 2-3 godine u f1 i da se baca na druga takmičenja, možda stopama Alonsa pa opet nazad :cool:
Max ovdje nije nista "izgubio", pravo je cudo da se uopste nasao u ovakvoj situaciji u zadnjoj utrci
Don't believe the hype.

GIBRA
Kontakt:

Post Postao/la GIBRA » 08 dec 2025, 01:55

DamirT je napisao/la:
07 dec 2025, 14:39
Nemoj Tsunoda vise pomagat zivota ti.
:urnebes: :urnebes:

Nemoj me Enese vise branit :urnebes:

Super Max, kakav Come Back u sezonu :bih:
SCUDETTI 38X 🏆
COPPA ITALIA 15X🏆
SUPER CUP 9X🏆

FK ŽELJEZNIČAR 💙

"No Mikey,no no Mikey,that was so no right "

SUPER MAX 🧡

allegri OUT

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 08 dec 2025, 02:23

RobertHrkac555 je napisao/la:
08 dec 2025, 00:59
Vodeci bolid ce imati ogranicenu snagu el. Motora nakon sto predje 290 km/h, dok ce pratilac imati dodatnu ili bolje receno slabije ogranicenu. Dodatna razlika sto su drs mogli koristiti neovisno o stanju bolida, a sad ce koristenje ovisiti o stanju baterije, dakle morat ce koristiti racionalno.

Imaju jos i oni x i z modovi, pokretna prednja i zadnja krila. Uglavnom bas su ga zakomplikovali timovima

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 08 dec 2025, 07:33

delko je napisao/la:
07 dec 2025, 21:10
Antonelli mu donio titulu u prosloj utrci, naravno on ostaje u istoriji zapisan kao osvajac i tu nema sta ali da je najgori prvak ikada - jeste :)
Ima tu gorih prvaka.James Hunt ,Keke Rosberg padaju napamet,pa Williamsi iz '96 i '97 tj Villeneuve i Hill itd itd

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 08 dec 2025, 08:08

RobertHrkac555 je napisao/la:
08 dec 2025, 00:59
Pri višim brzinama, većina snage motora će dolazit iz benzinskog motora, a manje iz električnog. Ako si unutar sekunde, dobijaš pristup većoj količini električne energije koja ti daje dodatnih 100-150 konja. Pri nižim brzinama električna snaga nije ograničena.

Imaš i DRS varijantu u nekoj formi, gdje će biti dva moda podešavanja krila, jedan low drag za pravce, i drugi sa otvorenim krilima za više downforcea u krivinama. Mislim da to nije povezano sa tim gdje se nalaziš u odnosu na protivnika i koristi se uvijek.

Nisam siguran za ovo prvo, da li će biti u unaprijed određenim zonama, ili će se moći aktivirati bilo gdje na stazi kada si unutar jedne sekunde, vjerovatno će biti zone identične kao za DRS do sad.

U teoriji ova nova pravila su top, jer će bolidi biti dosta startniji, i značajno okretniji ali i nepredvidiviji u zavojima. A trebalo bi biti i značajno više kvarova i poteškoća sa pouzdanosti motora jer su uklonili MGU-H, meni fali i taj aspekt. Još da gume pogode i top. Ovako je malo bezveze kad nemaš ni kvarova a ni gume se ne troše aman.

Xaniesta
Kontakt:

Post Postao/la Xaniesta » 08 dec 2025, 09:52

Sinoc sam naletio na neki video gdje objasnjavaju kako ce se raditi s dodatnom snagom. Navodno zaostatak unutar 1s nije uvijek isti. Prije utrke ce deifnisati koliki je zaostatak potreban da bi se mogla aktivirati dodatna snaga. Za neke staze ce biti 1s, za neke vise, za neke manje. Nisam upratio da li se ima zona detekcije ili se gleda generalno svugdje, ali vozac tu dodatnu snagu moze iskoristiti bilo gdje na stazi, cak i u krivinama ako im odgovara.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 08 dec 2025, 10:43

Charles Leclerc upozorio Ferrari prije sezone 2026: Sada ili nikad.
Ako Ferrari ne uspije pripremiti šampionski bolid, Leclerc će najvjerojatnije napustiti Maranello.

Iza Ferrarija je mizerna sezona u kojoj nisu uspjeli doći do pobjede, izuzev Lewisova Sprinta u Kini. U poretku konstruktora su završili na P4, što im je najgori rezultat od 2020.

Bolid SF-25 je bio osuđen na propast od samoga početka jer je McLarenova brzina bila superiorna i teško dostižna pa se vodstvo rano odlučilo fokusirati na 2026. i promjenu pravila.

Ferrari se nije mogao optimizirati zbog problema s potrošnjom podnice pa su morali imati konzervativni pristup do VN Belgije i novog ovjesa. Bez obzira na poteškoće, Charles Leclerc je uspio osvojiti podijski plasman sedam puta.

Predodređeni je u Ferrariju od 2019., ali još nije bio ozbiljnije involviran u niti jednu borbu za titulu. Za talenta takvog kalibra to je poražavajući dio statistike jer bi trebao biti rame uz rame s Maxom Verstappenom.

Ovu je sezonu Lec mogao samo promatrati Landa Norrisa i Oscara Piastrija kako redovno osvajaju utrke i bore se za titulu, što je i njega primoralo na buđenje. Nije tajna kako je za njegove usluge zainteresiran Aston Martin s genijalcem Adrianom Neweyem u vodstvu.

"Važno je dogodine jako startati jer slijede velike promjene koji su ogromna prilika da Ferrari pokaže što može. Nadam se da ćemo ući u novu eru na desnoj nozi jer je jako bitno za četiri godine nakon", zaključio je.
Mogao bi mozda u Aston Martinu zavrsiti za 2 sezone, ako mu naredne bolid bude ocajan i ako AM napravi konkurentan bolid :hmmmmm:
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 08 dec 2025, 12:11

Ako Aston Martin napravi konkurentan bolid, gledat ćeš Maxa Verstappena tamo.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 08 dec 2025, 13:29

Ako AM napravi šampionski bolid, gledat ćemo mi mlađeg Schumahera umjesto Alonsa, uozbiljite se :mrgreen:
u prijevodu nekoga koga i Stroll može da dobije

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 08 dec 2025, 13:32

Jabroni je napisao/la:
08 dec 2025, 13:29
Ako AM napravi šampionski bolid, gledat ćemo mi mlađeg Schumahera umjesto Alonsa, uozbiljite se :mrgreen:
u prijevodu nekoga koga i Stroll može da dobije
Znaci Colapinto :kafa:
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Odgovori

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.