Naravno da doživljavaju kao "Bosance", jer im je pun klinac toga da im odlučuju, da ih kamionima dovoze na izbore i sl. Isto ko što će ti u Hrvatskoj reći za Hercegovce, isto ko što ćeš kod nas čuti za dijasporu (i ko što ćeš čuti među regijama u BiH uostalom). I naravno da ih gledaju ko Bosance, jer jesu iz Bosne. Ali, vidi koliko ljudi u Srbiji recimo misli da Srbija ne treba težiti ujedinjenju sa RS, a koliko bi to željelo? Procenat je takav da su oni drugačiji statistička greškaShategabri je napisao/la: ↑02 dec 2025, 13:32Ma ništa nije anonimno, sve to neko prati.
Ne znam kako se to za RS uklapa, kad ih tretiraju tamo kao Bosance i ako uzmemo onu priču kako baš i ne doživljavaju BiH, da je, kako neko reče, ovo bilo divljanje podivljalih ''islamista'', a ne reakcija na zločine kojih je uzrok Srbija.
Pazi, da je to tako, bilo bi sigurno incidenata u Bg kad naši idu tamo, a ja iskreno nisam čuo niti za jedan.
Čak šta više, gostoprimstvo na nivou, ruku na srce to je uvijek i bila odlika Srbijanaca.
Mi smo također gostoprimljivi, ali je bilo incidenata sa državljanima Srbije, a koji se mogu povezati sa Sarajevom.
Što će reći da smo mi više u tom filmu iz 90-tih nego li su oni.
I o kakvim incidentima pričaš, pojedinačno? Pa takvi incidenti su svugdje na svijet eksces i sporadični slučajevi. Mogu ja sad tebi postaviti 100 linkova o napadima na Bošnjake ili provokacijama u Srbiji, ali je bezveze uzimati pojedinačne slučajeve, jer toga ima svugdje. Normalno da ljudi neće napasti ni mene ni tebe tamo (doduše, doživio sam u Čačku da razvaljuju autobus samo jer je s BiH tablicama, ali nije Beograd; i nije baš pokrivenoj ženi svejedno igdje u Šumadiji, ali hajde i da je razumljivo).
I normalno je da smo mi više u filmu iz 90-ih, vi isto ko da živite na Marsu. Čisto da skontate, njih je NATO ovlaš bombardovao i poginulo je 500 ljudi i od toga prave epske drame i kako niko ne zna kako je njima bilo. U periodu 1991-1995. bilo im je teško jer im je UN tu i tamo nametnuo neke sankcije, ali u suštini živjeli su normalno. Usput, ovdje su roknuli 65.000 ljudi. **** 4 godine nisi mogao glavu promoliti, jer je ginulo sve, jer su iz obijesti ubijali i mlado i staro. Šta oni imaju biti i u kakvom filmu kad ga nisu doživjeli?
I na stranu sve, ne možemo se vratiti u 1992., to je gotovo. Ali, šta možemo? Može Srbija izručiti ratne zločince BiH, ali ih štiti. Može Srbija podržati teritorijalni integritet BiH, ali ga narušava. Može Srbija zaštiti prava Bošnjaka kao etničke skupine, ali ih niječe. Može Srbija ne jesti **** sa nepriznavanjem bosanskog jezika, ali ih jede. Može Srbija ohanuti sa poticanjem i finansiranjem separatizma u BiH, ali ne staju. Može Srbija poštovati odluke institucija BiH, ali ih ne poštuje. I ovako možemo do jutra.
Ruke otpale svakome ko je aplaudirao u Skenderiji neki dan i ko misli da je trebalo aplaudirati himni države za koju vrijedi ovo iznad. Uz to, dobro vam neko reče ranije, u toj istoj himni čoporativna stoka pjeva o "srpskim zemljama". "Srpske zemlje" u apsolutno svakoj definiciji, pa i najužoj, podrazumijevaju dio teritorije Bosne i Hercegovine. Dakle, jedina greška je što onaj koji je puštao himne u Skenderiji nije ovu gadost smanjio, da se zvižduci i pjesme bolje čuju.