A oni svi domet deklarišu u uslovima koji idu njima u korist, grad i nizbrdica, a šta ako izađem na otvoren put odnosno autoput i hoću gasa? Dizel će ostati na približno istom, a ovaj strujni još uz grijanje zimi...
Ja se jesam bio založio za ovu tehnologiju, pogotovo plug in, ali nakon što se sleglo, stišalo, i prava istina polako izlazila na svijetlo, ma kakvi. To ti dođe više mana nego dobrih strana.
Dizel i 1000km sa jednim tankom, punjenje bilo kad bilo gdje u 2min, svetinja.
Asteriks je napisao/la: ↑16 okt 2025, 14:05
Gledaj samo troškove u kućnoj varijati punjenja na Walboxu od 11 kW. Vidjet ćeš da treba mnoogo sati.
Možda sam ovdje nešto propustio. Ako bi na Wallboxu punio100kwh bateriju, da li je to 100kwh na računu, ili je u stvarnosti više, tj. izgubi se određena količina negdje u pretvaranju.
Edit: malo sam pročitao, energetska učinkovitost je 90%.
Što znači da, gubi se u pretvaranju, ali ne puno.
Još uvijek je 5x jeftinije u uslovima punjenja preko noći za vrijeme jeftine tarife, i vožnji u dometu dovoljnom da se stigne natrag kući na punjenje. Plus servisi kojih nema i dosta manje mehaničkih sklopova i udobnost vožnje
To vidim kao velike +. Sve ostalo nabrojano prije su minusi.
Najveći minus dalja putovanja, velika potrošnja, planiranje, traženje, gubljenje vremena i skupoća brzih punionica, ako ih uopće nađeš.
Sve se može sagledati, razumjeti, prilagoditi, ali ovo ne.