Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

AshburtonG
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la AshburtonG » 26 jun 2025, 15:40

Samo da potvrdim (i da se pohvalim :rol: ) da moze drzavljanstvo i nakon 3 godine u Svabiji. :bih:

Uz to jedno pitanje za ove koji su vec prosli proces. Rece mi ova fina djevojka pri predaji drzavljanstva, da bih trebao javit svojoj drzavi i kao pojedinac, iako to i oni odrade nakon izdavanja drzavljanstva. Kome da javim? U socijalnom ili sta?

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 26 jun 2025, 19:18

AshburtonG je napisao/la:
26 jun 2025, 15:40
Samo da potvrdim (i da se pohvalim :rol: ) da moze drzavljanstvo i nakon 3 godine u Svabiji. :bih:

Uz to jedno pitanje za ove koji su vec prosli proces. Rece mi ova fina djevojka pri predaji drzavljanstva, da bih trebao javit svojoj drzavi i kao pojedinac, iako to i oni odrade nakon izdavanja drzavljanstva. Kome da javim? U socijalnom ili sta?
Citao sam po redditu za jos takvih slucajeva kao tvoj, tj 3 god od dolaska tamo, svaka cast, samo naprijed, zovi ako budes dolazio do Sa :bih:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 26 jun 2025, 20:49

rio_Ferdy88 je napisao/la:
26 jun 2025, 19:18

Citao sam po redditu za jos takvih slucajeva kao tvoj, tj 3 god od dolaska tamo, svaka cast, samo naprijed, zovi ako budes dolazio do Sa :bih:
Hvala kumasine. Bio sam skoro dole par dana, ali nisam isao do SA. Javim se kad budem dole, vjerovatno krajem oktobra, ako opet ne odem u juznije krajeve. :D

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 26 jun 2025, 21:00

Moze, naravno. VSS, jezik mislim C1, posao stalan.
Sretno :D i da ga dočekaš što prije u ruke da stigne
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 26 jun 2025, 22:00

Pantelija je napisao/la:
26 jun 2025, 21:00
Moze, naravno. VSS, jezik mislim C1, posao stalan.
Sretno :D i da ga dočekaš što prije u ruke da stigne
Ma da, to svakako. Medjutim, moraju se kumulativno ispunit svi uslovi, od kojih je jedan, pored tih nabrojanih, posebna integracija i nigdje ne pise kakvi su uslovi za ispunjavanje te integracije, osim sto je napisano da moze bit vezana za posao ili drustvenu ukljucenost (volontiranje, humanitarni rad i sl). Ja nemam pojma sta su mi na kraju priznali kao argument za specijalnu integraciju u njemacko drustvo, jer sam predao i jedno i drugo (od poslodavca Zwischenzeugnis i detaljan opis posla, te neke donacije za Tafel). :D

Sutra imam vec termin za pasos i licnu, pa se nadam da sljedeci odmor ide s crvenim. :mrgreen:

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 26 jun 2025, 22:24

Da, nekome traze drustveno odgovorni rad a neekome ne.
Najbitnije je Leben in Deutschland da imas polozen, jezik i stalan posao a ovo moze se navuci i da ti je zanimanje "njima" interesantno...

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 27 jun 2025, 17:28

Ja skupio sve papire samo jos da predam i cekam eno ih stoje u ormaru godinu dana. :|
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 27 jun 2025, 18:41

Ja cekam od oktobra prosle godine i nema jos nista jbg

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 28 jun 2025, 13:19

Meni je neocekivano brzo zavrseno. Predao 9. aprila, preuzeo 26. juna. Doduse i rekla mi je kako su me uzeli prije jer nema puno zahtjeva preko tog paragrafa, pa da nas rijese sve sto prije. Ja bio drugi u gradu, a jos 3-4 predala posle mene.

Samo da se vise ne hoda po Ausländerbehörde i ne traze vize. Dopizdilo mi je vise bilo.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 04 jul 2025, 08:51

28 jun 2025, 13:19
Meni je neocekivano brzo zavrseno. Predao 9. aprila, preuzeo 26. juna. Doduse i rekla mi je kako su me uzeli prije jer nema puno zahtjeva preko tog paragrafa, pa da nas rijese sve sto prije. Ja bio drugi u gradu, a jos 3-4 predala posle mene.

Samo da se vise ne hoda po Ausländerbehörde i ne traze vize. Dopizdilo mi je vise bilo.
Dobar si ti. U Berlinu cekas 8 mjeseci minimum.

loaf
Kontakt:

Post Postao/la loaf » 28 sep 2025, 22:09

Lijep pozdrav svima!
Po struci sam inžinjer mašinstva koji nije nimalo zadovoljan sa situacijom na tržištu rada kod nas. Pokusao bih da napustim BiH (Njemačka, Austrija, Norveška, nije ni bitno…), ali kako nemam nikoga ko bi me posavjetovao, obracam se svima vama u nadi da mi mozete dati upute, barem za pocetak sta i kako? Kolebam se već neko vrijeme oko odlaska vani, ali da budem iskren, jedino što me sprječava jeste nedostatak hrabrosti da započnem te neke prve korake. Itekako sam svjestan da bilo gdje vani nije med i mlijeko, ali kako sam osoba koja nije vezana za nekoga ili nešto (barem ne trenutno), ne vidim razlog zašto da ne pokušam. Na kraju krajeva, imam uvijek gdje da se vratim. Ukoliko ste mašinac/mašinka ili ako imate općenito bilo kakav savjet bio bih vam jako zahvalan oko toga, šta i kako da poduzmem?!

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 29 sep 2025, 17:08

loaf je napisao/la:
28 sep 2025, 22:09
Lijep pozdrav svima!
Po struci sam inžinjer mašinstva koji nije nimalo zadovoljan sa situacijom na tržištu rada kod nas. Pokusao bih da napustim BiH (Njemačka, Austrija, Norveška, nije ni bitno…), ali kako nemam nikoga ko bi me posavjetovao, obracam se svima vama u nadi da mi mozete dati upute, barem za pocetak sta i kako? Kolebam se već neko vrijeme oko odlaska vani, ali da budem iskren, jedino što me sprječava jeste nedostatak hrabrosti da započnem te neke prve korake. Itekako sam svjestan da bilo gdje vani nije med i mlijeko, ali kako sam osoba koja nije vezana za nekoga ili nešto (barem ne trenutno), ne vidim razlog zašto da ne pokušam. Na kraju krajeva, imam uvijek gdje da se vratim. Ukoliko ste mašinac/mašinka ili ako imate općenito bilo kakav savjet bio bih vam jako zahvalan oko toga, šta i kako da poduzmem?!
Auh brate. Vidi, moja zena je isto masinski ing.
Ona je dobila plavu kartu, nasla posao u njemackoj ali je proces bio bas tezak, poslala je brat bratu 500 mailova za prijave na posao. Ali kad je ubola posao... Ono sto je radila u bosni i ovdje je nebo i zemlja.
Ovdje radi 35h , odlicna primanja, bonusi... Nula pritiska skoro na poslu.
Najbitnije? Jezik. Sto bolje znas njemacki lakse ces naci posao.
Stto slabije, samo ces biti preskocen.
Iskustvo napumpaj, napisi dve sto mozes da si radio. Gledaj da nadjes manjee gradove sa dobrom industrijom, manja kririja, manje guzve, ganjaj jugozapadnu njemacku ili zapadnu

Pogba
Kontakt:

Post Postao/la Pogba » 29 sep 2025, 17:50

Kolega :mrgreen:

Samo jezik i tvoja volja da ideš i otići ćeš gdje god zelis aBd.

Odmah Goethe ili austrijski institut ili sta je već aktuelno i pucaj Linkedin.
Ne znam doslovno nikoga ko se potrudio s jezikom i traženjem da nije uspio.
░▌J▐▌U▐▌V▐▌E▐▌N▐▌T▐▌U▐▌S▐░

#MaxOUT

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 30 sep 2025, 03:35

loaf je napisao/la:
28 sep 2025, 22:09
Lijep pozdrav svima!
Mislim da nemas sta izgubiti. Kako i sam kazes uvjek se mozes vratiti.
Kakav si sa engleskim i njemackim? Koliko imas radnog iskustva?

Denno
Kontakt:

Post Postao/la Denno » 30 sep 2025, 07:35

Njemacka je treci razred, ja sam potrosio 7god, da mogu vrijeme vratiti nikad u Njemacku ne bi isao, ali to je samo moje iskustvo. Ako vec moras van gledaj Norveska ili Svicarska. U Norveskoj cak mozes sa engleskim dobro proci ako ces u Oslo. Finn.no ili arbeidsplassen.nav.no su neke od stranica gdje mozes da stupis u kontakt i trazis posao, u Oslu mozes lagano sa engleskim, na ostalim ce ti traziti bokmål norveski.
embrace the chaos

Slobodanpad1945
Kontakt:

Post Postao/la Slobodanpad1945 » 30 sep 2025, 11:57

Iskrene čestitke @AschburtonG, jako veliki uspjeh je nakon tri godine doći do njemačkog državljanstva. Trenutno imam plavu kartu, tri i po godine rada u Njemačkoj, B2, Aprobaciju, ali ću sačekati još malo zbog te integracije :D
Da li se onda moraš odreći našeg bosanskoghercegovačkog državljanstva ili ima neki bilateralni sporazum, koji nisam prije uočio?

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 07 okt 2025, 09:45

Slobodanpad1945 je napisao/la:
30 sep 2025, 11:57
Iskrene čestitke @AschburtonG, jako veliki uspjeh je nakon tri godine doći do njemačkog državljanstva. Trenutno imam plavu kartu, tri i po godine rada u Njemačkoj, B2, Aprobaciju, ali ću sačekati još malo zbog te integracije :D
Da li se onda moraš odreći našeg bosanskoghercegovačkog državljanstva ili ima neki bilateralni sporazum, koji nisam prije uočio?
Mislim da sam negdje procitao da su potpisali neki bilateralni sporazum da se ne moras odricati bh pasosa jednom kada uzmes njihov.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

Marciano87
Kontakt:

Post Postao/la Marciano87 » 07 okt 2025, 09:57

28 jun 2025, 13:19

Koji Paragraf ako nije tajna?

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 07 okt 2025, 10:00

RacioEmocionalan je napisao/la:
07 okt 2025, 09:45
Mislim da sam negdje procitao da su potpisali neki bilateralni sporazum da se ne moras odricati bh pasosa jednom kada uzmes njihov.
Mislim da nije u pitanju nikakav sporazum vec hajmo reci da svako svoju politiku vodi.
Njemacka dozvoljava dvojno, znaci ne trazi da se odreknes bosanskog kao uslov i samim tim mozes dobit njemacki a zadrzat bosanski, ovi iz Bosne nemaju ni pojma o tome.

Dok sa druge strane ako imas njemacki i hoces da izvadis bosanski nije moguce, u Bosni traze da se odreknes tog postojeceg drzavljanstva da bi dobio BH. Zato su i mjaukali ovi koji su otisli prije 20-30 godina sto su se odrekli bosanskog, uzeli njemacko i sad bi htjeli i bosansko nazad al ne mogu ga dobit.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 08 okt 2025, 01:02

Kaunas je napisao/la:
07 okt 2025, 10:00
RacioEmocionalan je napisao/la:
07 okt 2025, 09:45
Mislim da nije u pitanju nikakav sporazum vec hajmo reci da svako svoju politiku vodi.
Njemacka dozvoljava dvojno, znaci ne trazi da se odreknes bosanskog kao uslov i samim tim mozes dobit njemacki a zadrzat bosanski, ovi iz Bosne nemaju ni pojma o tome.

Dok sa druge strane ako imas njemacki i hoces da izvadis bosanski nije moguce, u Bosni traze da se odreknes tog postojeceg drzavljanstva da bi dobio BH. Zato su i mjaukali ovi koji su otisli prije 20-30 godina sto su se odrekli bosanskog, uzeli njemacko i sad bi htjeli i bosansko nazad al ne mogu ga dobit.
Oni salju dopis maticnoj drzavi, a i ti kao pojedinac si obavezan to isto tako uradit. Barem su meni tako rekli pri predaji njemackog drzavljanstva. Samo sto ja licno nisam nikome nista javio, jer nemam pojma na koju adresu bih ja to trebao poslat. :mrgreen:
Medjutim, vjerovatno mi nista i ne mozemo uradit kao drzava, osim da sad trazis da se neko odrekne bosanskog, a to nije u cilju nijednoj drzavi. Ti u biti dobijas njemacko drzavljanstvo i predajes za isto, a ovo, da li ces se odreci svog ili ne, je samo olaksica kao rezultat novog zakona.

To i jesu sporazumi. Cak i u zakonu tako stoji, da se dozvoljava dvojno s drzavama s kojim imamo sporazum. Njemacka dozvoljava dvojno sa svim drzavama koje to isto dozvoljavaju. Mi zapravo teoretski dozvoljavamo jer vec imamo sporazume sa Hrvatskom, Srbijom i Svedskom. Prosle godine je par puta bilo na Vijecu Ministara glasanje i SNSD je svaki put glasao protiv.

Kao i oko svega, nepotrebno komplikujemo stvari i trazimo gu.zici cepa.

@Marciano87

§ 10 Satz 3 StAG

On ce vjerovatno bit ukinut jer zele promijenit zakon i stavit petogodisnji boravak kao jedan od krucijalnih uslova za dobijanje njemackog drzavljanstva. Danas ima zasjedanje u Bundestagu oko toga.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Semrush [Bot], StevieG8 i 14 gostiju.