Dinamo je u periodu koji si naveo i početku ere Mamića, u svom omladinskom pogonu od pjetlića do starijih kadeta imao oko 6 hiljada članova, bukvalno su od Osijeka do Rijeke apsolutno svako dijete koje je imao bar malo fudbalskog znanja uzeli pod svoje okrilje..Jedino Dalmaciju nisu mogli da vrbuju zbog Hajduka.Čak su i hercegovinu imali pod svojim patronatom.jurisicduska je napisao/la: ↑19 sep 2025, 00:21Hocemo se lagati da je Dinamov uspon počeo sportskom politikom ?kolezeljovac je napisao/la: ↑19 sep 2025, 00:14Dobro si sve napisao, evo ja ću sad profesionalnom deformacijom(kao ekonomista) sagledati stvari. Šta nije u redu onda do sad u FKS? Novac problem nije, uslovi(za igrače i zaposlenike) također nisu. Šta je problem? Truhli sistem u sportskom segmentu. Kao u firmi kad ti middle menadžer ne radi dobro, odnosno ne vrši kontrolu kao jednu od osnovnih funkcija menadžmenta. Kad ovo uzmemo u obzir, a koliko sam iz medija shvatio upravo to bi Mamići u FKS radili. Ne znam možda ako bi se bavili i ostalim stvarima, onda si apsolutno u pravu...jurisicduska je napisao/la: ↑19 sep 2025, 00:07
Kad smo takav narod.
Potajno se nadamo ulascima osuđenih kriminalaca u strukture kluba.
Neće ova država se pomjerit naprijed nikad.
Ja bih volio sa budemo bosanskohercegovacko Sarajevo, klub sa historijom, tradicijom, navijacima, dušom. A ovo u šta oni pretvaraju klub ja se iskreno ne mogu identifikovati kao ostvarena , obrazovana osoba. Svjestan sam apsolutno šta govorim. Dakle nije ljutnja neka. Nego to nije Sarajevo.
Mislim ne bih da te davim moj djed je 1946. bio član kluba, 23 mu godine bilo. ostavio mi je u amanet člansku iz 1948., tad valjda pokrenuli to, komad papira nekima beznacajan, kad sam se rodio prvo sam otišao iz porodilista na stadion, a zatim kući, nadalje sa sam počeo nakon nesretnog rata ići na svaku domaću utakmicu, planirati život na osnovu Sarajeva sad kad sam odrastao, od svadbe, godišnjeg, prijatelja, porodice i svega ostalog. Upućen sam u funkcionisanje kluba od osnivanja do danas i nikad se ničeg postidio nisam osim ovog perioda unazad 2-3 godine a ovog sto se sad dešava pogotovo.
Napisao sam i na našoj temi, nikad ako Bog da ne osvojili titulu ako ćemo je osvojiti na sličan način Vici , Beusu, ne na isti nego na slican. To nije sport, nadmetanje. Ne bih ni gledao Sarajevo kad bi nam svirali kao Borcu, Zrinjskom. Sto , čemu ?
Sanjam neke stvari, prije svega normalnu državu, svih nas , a ja nisam ni ovo ni ono ima nas raznih kod mene, pa onda jedan normalan savez, normalne klubove pa ko bolje isplanira , istrenira , nek osvoji. Sa sumnjivim biznismenima i osuđenicima u klubovima (mom) , političkim figurama (u drugim) , sitnim kriminalcima (u trećim) sistem takmičenja je sve sem sistem takmicenja. Cemu onda sport ?
Zamisli odvedeš dijete na namještenu utakmicu svirnu ti 3 penala , da li iko to ikad pomisli kakvu vrijednost prenosiš,šta ih učiš, kakvu poruku šalješ.
Nije počeo je poklapanjem svega sto ima veze sa fudbalom u Hrvatskoj.
Nakon toga je parama od grada, sumnjivim i onim manje sumnjivim napravljen sportski klub kojem nisi mogao parirat ni na kakav način. Uzeli najbolje trenere, uzeli najbolje igrače, najbolje mlade igrače, sudije, skaute, sve sto je valjalo ikako i sto je moglo koristiti.
Oni nisu bas poznati po poštenju, a iskreno da ti kažem meni je to bitno. Sumnjam da će sad doći i bavit se sportom, vjerovatno imaju motiv napravit isto i slično, jer čemu onda.
Neće se bavit samo sportskim segmentom jer na balkanu da bi se bavio samo sportskim segmentom moraš imat jednake protivnike. Čak i izvan kad pogledaš generalno vlada zakon jačeg, utjecajnijeg. Sport gubi smisao, kod nas je u potpunosti obesmisljen ovom Vicinom prcijom.
Nije uredu jer se ne zna Ko pije Ko plaća , fokus nije na sportu, nema se struke, klub se pravi vještački, nema sistema. Sjedi ti Azra Numanovic na klupi, vratiš bolesnog čovjeka da te trenira zbog 12 komenatata na fb sa najviše lajkova. Klasični populista i prije svega ograničen lik.
Tim činom su urnisali i deformisali fudbal i prosperitet fudbala u HR, a sebe napravili nedodirljivima.
Jedini pozitivan efekat toga što su uradili je imala reprezentacija HR koja se baš u tom periodu i izdigla, jer ju je Dinamo hranio reprezentativcima od kojih su neki postali i najbolji igrači svijeta.
U globalu Dinamo je podigao reprezentaciju ali je uništio fudbal u HR !
Odlaskom Mamića HR liga doživljava renesansu i po meni je jedna od najzanimljivijih i najkvalitetnijih liga u regionu.
Što se tiče Sarajeva, skroz drugačija situacija od gore navedene i jedino što mi pada na pamet je da su došli uzet para od levata