Željezničar 3:2 Borac / 15.09.2025
Preokret za historiju ali i veliki podsjetnik koliko smo zapravo daleko od titule.
Sad jedan komentar ovako hladne glave i nakon pregledanog snimka utakmice i nakon što se sve nekako sleglo.
Čini mi se da smo pokušali "igrati" protiv Borca. Uzeti posjet i diktirati tempo od samog starta što nije bio slučaj protiv Zrinjskog, Veleža a ni protiv Sloge. To mi govori izbor prvih jedanaest ali i naćin na koji smo ušli u utakmicu. Realno, u prvih 20 minuta i nije to toliko loše izgledalo. Imali smo loptu, i inicijativu, diktirali smo tempo ali bez nekih izrazitih prilika pred golom. Sa druge strane, Borac je zaista pokazao koliko je kvalitetna ekipa i rutinski uspio zaustaviti sve naše pokušaje a kasnije nas i kazniti za vrlo naivne greške u odbrani sa dva gola koja su se realno mogla spriječiti da su pojedini igrači bili na nivou na kojem moraju biti u ovakvoj utakmici.
Prije svega tu mislim na Seedorfa, Lagumdžiju i Alića. Seedorf je djelovao potpuno van fokusa prvo poluvrijeme. Katastrofalna reakcija kod povratne lopte koju mu Vuković krade iz nogu, onda autogol ali i čudna reakcija kod drugog gola gdje se on spušta u neki čudan čučanj i poluvisoka lopta mu prelazi preko glave. Srećom pokazao je da je pravi profesionalac i dozvao se u drugom poluvremenu pa i pobjedu spasio. Sa druge strane, Alić je Hrelji dopustio i previše prostora. Predaleko je stajao i bez dovoljno pritiska pa je ovaj odigrao jedno od svojih najboljih poluvremena. U drugom dijelu mu je stao dosta bliže i agresivnije što se i isplatilo jer se Hrelja više nije vidio na terenu. Ne znam šta je bio suštinski problem. Da li se radilo o potcjenjivanju Hrelje ili strahu od kartona teško je reći ali protiv kona mora biti mnogo agresivniji i čvršći defanzivno. Lagumdžija je posebna priča. Mislim da je pokazao da nije još sazrio kao igrač i da ima mnogo još da nauči. Sigurno talentovan i dobar igrač ali u ovakvim utakmicama ne smije biti viška poteza, bespotrebno izgubljenih lopti i driblinga kao i nervoze. Nakon drugog gola Borca, koji se i desio nakon što je izgubio loptu, se jednostavno ugasio i nije ga bilo nigdje. Vjerovatno se nervoza uvukla ali nadam se da će već u sljedećoj biti na potrebnom nivou. Idemo dalje.
U suštini, odbrana i nije toliko loše stajala koliko je Borac uspio svojim kvalitetom iskoristiti par naših igrača koji nisu bili na nivou. Vrlo dobro pripremljena utakmica sa njihove strane zaista moram da kažem.
Kao što već rekoh, djelovalo mi je da smo se pokušali nametnuti i diktirati tempo međutim ono što se pokazuje ove sezone je činjenica da nemamo dobro pripremljenih rješenja na postavljenu odbranu. Sredina terena uopšte nije postojala, previše se forsirala lijeva strana u napadu i tražio neki individualni potez Boljevića koji je bio prilično izolovan. Na žalost Boljević je već neko vrijeme van pogona i treba shvatiti da i nije u nekom takmičarskom ritmu. Na trenutak mi se učinilo da je ideja probiti lijevu stranu i nekim ubačajem na Rakića i Pejića (koji je ulazio dosta okomito) doći do gola. Međutim, ni Boljević a ni Alić nisu uspjeli uputiti upotrebljiv centaršut ili povratnu loptu. U svemu ovome desna strana je ostala potpuno neiskorištena a mislim da je tu bilo prostora da se nešto napravi.
Sad, može se diskutovati o tome je li to bila dobra odluka ili nije, od izbora prvih jedanaest pa do taktičkih zamisli ali ono što ostaje kao fakat je činjenica da nemamo dovoljno kvalitetnih rješenja u napadu ali imamo i problem kontrole sredine terena svakako. Segmenti igre na kojima se mora ozbiljno poraditi.
Gdje je zapravo došlo do preokreta?! (Po mom mišljenju)
Na poluvremenu su ušli Cveta i Šošić ali Borac je i dalje odlično stajao i nije dozvoljavao neke izrazite prilike i izrađene akcije. I dalje su kontrolisali igru sve do neke 60-te minute. Ono što je, po meni, presudilo je povlaćenje Miloševića u sredinu oko 60-te minute gdje su se on i Lagumdžija zarotirali. Milošević je počeo preuzimati loptu od štopera i biti kreator igre. Od tog momenta mi se učinilo da smo mnogo opasniji ka naprijed i da imamo veću kontrolu sredine. Svaka čast i Danu i Erick-u ali Deni je mnogo iskusniji igrač, igrao na mnogo većem nivou i jednostavno se bolje nosi sa ovakvim utakmicama. Kasnije su još ušli i Vini te Jaganjac i jednostavno smo imali vrlo svjež, mlad, brz i rastrčan napad na već prilično potošenu odbranu Borca.
Ono što me je iznenadilo je da Borac nije pokušao umrtviti igru već je nastavio u istom ritmu. Mislim da je to bila velika pogreška Marinovića ali dobro za nas pa nije.
Ova ekipa definitno ima dobru odbranu i nadam se da se neće prečesto dešavati da imamo ovoliko igrača van fokusa u jednoj utakmici Imamo odličnu i brzu tranziciju iz bloka a evidentno je da smo na dobrom putu da popravimo i realizaciju. Ono na čemu se mora raditi više je kombinatorika u sredini terena, kontrola posjeda ali i na većem broju napadačkih rješenja te na automatizmima u napadu kada se suočavamo sa postavljenom odbranom. Možda da pogledaju par akcija Borca i naćin na koji su probijali naš blok.
Adžem je 100% u pravu kad kaže da imamo vrlo zanimljivu ekipu ali bojim se da nam fali još jedna prava "osmica" u ekipi koja zna stati na loptu i biti kreator napada. Tu me malo Erick iznenadio jer sam to očekivao od njega ali kao da je više fokusiran na defanzivne zadatke ili je takva instrukcija. Teško je reći. Također, đaba ti napadač ako nema kvalitetnih lopti. Realno i najbolji bi se utopio u prosjek.
Suma sumarum
Realno, Borac je bio bolji (po meni, najbolja ekipa u ligi) i možda ih dobro analizirati da se vidi u kojem pravcu treba krenuti. Ono što ja lično mogu primjetiti je da je dobar dio ekipe (vrlo bitni igrači) već duže na okupu (Savić, Hrelja, Vuković, Grahovac, Herera) i to je definitivno put kojim treba ići tako da ja od ove ekipe koju sad imamo, prva stvari očekujem tek u drugom dijelu sezone jer potrebno je vrijeme. Previše smo mijenjali. Međutim, i kao takav nije nepobjediv isto kao što nismo ni mi. Samo treba dati podršku štabu i ekipi i pustiti ih da rade jer po onome što se priča itekako se radi i kolektivno i individualno.
Što se tiče same utakmice, drago mi je zbog nekoliko stvari :
- Što je Odinaka odigrao perfektnu utakmicu. Vukovića pojeo.
- Što je Jaganjac ušutkao mnoge kritičare koji su zaboravili da je on važio za jednog od najvećih talenata naše škole.
- Što je Šošić ušutkao mnoge i pokazao samo dio onoga što mislim da može.
- Što je Muftić po ko zna koji put pokazao da je najbolji sa svim svojim manama.
- Drago mi je zbog Adžema jer je on trener koji neće nika i ni pred kim skinuti gaće. Bio to Borac, Zrinjski ili neka druga ekipa. Bit će tu i klizanja i poraza ali ono što je sigurno je da će tim momcima usaditi želju za pobjedom i inat bez obzira protiv koga da igraju.
Velika pobjeda ali i veliki pokazatelj na čemu ova ekipa treba da radi.
Za kraj
Zamolio bih sve one koji dođu na utakmicu i ne mogu se kontrolisati da bacaju predmete na teren, da skandiraju **ij **tnika, da se penju po ogradama i prijete igračima i sudijama da ne dolaze na utakmice ako i najmanje vole Želju. Nijedan stadion nije suspendovan zbog baklji ali zbog gađanja igrača i rasističko/fašističkog navijanja jeste. I da, psovanje vlastitim igračima i treneru ostavite za kraj utakmice da se ne morate posipati pepelom na kraju.
Izvinjavam se na dugom postu ali eto nisam odavno.
Zadnja izmjena:
Levin, dana/u 17 sep 2025, 22:57, ukupno mijenjano 2 puta.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić