AshburtonG je napisao/la: ↑17 sep 2025, 00:27
VensanKasel je napisao/la: ↑16 sep 2025, 16:42
AshburtonG je napisao/la: ↑16 sep 2025, 13:35
Vezano za post iznad. Sve u svoje vrijeme. Na pocetku je Tuzli odgovaralo vezanje za Wizz. Dali su im sve i jedino zbog toga je napredovao aerodrom. Medjutim, naravno da je doslo vrijeme da se aerodrom siri. Ima odlican geografski polozaj i ogroman potencijal. Jedino sto ga koci su politicki marifetluci i nesposobna uprava.
Tuzla samo treba pametno sad igrat i npr. ne uvodit direktnu konkurenciju glavnom partneru za iste linije.
Nije baš tako , Tuzla prije nije imala konkurencije što se tiče niskobudžetnih kompanija . Sada ima , tu je Banja Luka ( lete Zwizzair i Yaranair ) , a u Sarajevu Yaranair sljedeće godine najvjerovatnije otvara bazu i Zwizzair otvara dvije nove linije .
Mi se svi nadamo da će Zwizzair ovaj put ostati na duže staze , ali njihovi potezi nam govore upravo suprotno .
Prije par dana su zatvorili bazu u Beču i prebacuju avione u Bratislavu , jer će dobiti subvencije .
Može se desiti da im Banja Luka ponudi subvencije , oni odoše
Naravno da Tuzla treba paziti Zwizzair , ali moraju dovoditi i druge kompanije , evo Chair je odličan primjer za to . Pokušati dogovoriti da Pegasus poveća frekvencije , Yaranair vratiti obavezno sa 2-3 linije .
Norwegian bi isto dobar bio , što više različitih prevoznika .
Sta nije tako? Bukvalno si napisao isto ono sto i ja. Tad je Wizz trebao Tuzli, mnogo vise nego Tuzla Wizzu. Da nije bilo madjara, aerodrom bi se i zatvorio do sad. Ostali aerodromi su tu nebitni u smislu uzimanja putnika. Tuzla moze poklopit zbog geografskog polozaja ogroman broj ljudi. Njima samo trebaju ozbiljne linije, za putnike nema brige. Jos nisam letio za FMM, a da avion nije bio pun, a makar sam 20x letio u zadnjih 5 godina, isto tako prije za Bratislavu i Bec.
A kao sto sam i napisao u drugom dijelu posta, nakon sto se izgradio aerodrom i Tuzla postala popularna destinacija za ljude koji hoce u SA, BG i generalno TK i pogranicna podrucja, onda mozes ocekivat nove linije i prijevoznike. Neces se kofrcit Wizzu prije 6-7godina, gdje je samo Wizz i letio, parkinga nije bilo, nikakvih shopova/restorana unutra.
Ono sto Tuzli treba, u slucaju ekspanzije, je shuttle usluga do Tuzle i Zivinica, pa i do SA i BG. Trenutno se to uglavnom obavlja na crno kombijima i privatnim automobilima.
Kako misliš da su ostali aerodromi nebitni u smislu uzimanja putnika ?
Prije si bio "primoran" da letiš iz Tuzle za Memmingen , sada možeš iz Sarajeva i Banja Luke , ne moraš više ići u Tuzlu . Isto tako i za Štokholm .
Tu je Tuzla prije itekako profitirala .
Kad smo već kod Štokholma , kad je Lumiwings počeo da leti iz Tuzle , otvorio je 5 linija . Od toga su 4 bile nove , samo jedna je bila stara od Zwizzaira i to upravo Štokholm . Na stranu što je to izgledalo kako i se završilo , svi su govorili će samo ta linija biti uspješna jer je već Zwizzair letio , mislim da sam i ja pisao .
Kad ono , od svih linija upravo je ta za Štokholm imala ubjedljivo najgori load factor
Iskreno , nisam baš siguran da samo trebaju ozbiljne linije i biće putnika . Zwizzair je sa svojim cijenama kao niskobudžetna kompanija napravio "naviku" većini putnika da je 150-200 eura previše za avionsku kartu .
Kada je onaj nesretni Lumiwings stavio početne cijene karata od 100 eura , bilo je komentara da je to puno
Jučer Transavia objavi da će letjeti iz Pariza za Sarajevo ( Orly ) i da je početna cijena karata 69 eura , idu komentari pa to je preskupo , da je bolje da i dalje Yaranair leti za Pariz ( Beauvais ) , iako je Orly daleko bolja opcija od Beauvaisa ...
Nadam se da griješim .
Koliko si plaćao karte u tih 20 puta što si letio za Tuzlu , onako ugrubo ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...