BiH na Eurobasketu 2025
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74
Re: BiH na Eurobasketu 2025
Pogledah, kako tekme odmicu sve bolje izgledaju, izgleda da je vise bio problem uigravanje i sami ritam kako i fizicka spremnost nego sto su izgledali i uprkost nedostatcima kljucnih igraca. Zona 2-3 izgleda dosta bolje, preuzimanje, komunikacija pa prebacivanje iz zone u man pa u drop, pocinje licit na neki nivo kosarke, to je sto se tice odbrane. U napadu Nurkic odro, ovako kad igra mora ici i ostale, x situacija gdje duplan pa nije srljo nego odradi fintu (izbaci ih obojicu) pa poentira ili dadne pas (prvenstveno onaj Aticu), jednostavno kad je agresivan i kad igra da je najbolji bigman na parketu, otvara cijeli napad, mimo toga to izgleda surovo, forsirano. Mada je bilo finih akcija, pas viska, hokej asistencija, protok lopte, sve su to segmenti koji cine neku ekipu kompletnom. Slobodna nema potrebe komentirisati, i padovi u igri su vise jer im treba jos utakmica, ali prvenstvo je - niko te ne pita. Imali smo i srece sto je dosta 50-50 lopti otislo na nasu stranu, ali hoce to kad imas zelju i disciplinu. Ostaje ta tekma protiv Gruzije, nadati se da mogu ovo jos usavrsiti + dan odmora, pa sta bude. Najbolja tekma sto su odigrali onako kao ekipa (i sa nedostaticima) na ovom turniru do sad.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 03 sep 2025, 03:38, ukupno mijenjano 3 puta.
-
- Kontakt:
Kamar je imao relativno uporediv EB sa našim 36-godišnjakom, marginalno bolji.Neutral je napisao/la: ↑03 sep 2025, 03:05Pratim NBA čitav život, Bitadze će pravit problema što je ostavit prostor za Tornikea iako realno nije tako dobar šuter ali kad ga krene jako je opasan. Bio je igrač koji je bio u idealnoj petorci Eurolige te najjače evropske košarkaške lige, on je jako opasan, miriše na 30+ poena od njega jer protiv nas se uvijek neko razigra.
Baldwina ne treba predstavljati, zna se gdje igra i kakav je igrač. Mnogo bolji od našeg Amera kojeg su izvadili iz naftalina umjesto onog drugog koji je doktor nauka.
Sadro takodjer igra NBA, klupa im je jača.
Nepozivanje Emira (trener ne može preko svog ega, te nepozivanje Garze će se osjetiti u ovom meču).
Neki su me citirali ko će bit play, zato igra 36 godisnji play, moze svako prenijeti loptu, Vrabac to dobro radi![]()
Selektor nam je dno dna. Igramo bez tri (četiri) jako kvalitetna igrača od kojih je samo jedan povrijeđen, drugi umišlja da je povrijeđen.
Ne aludiram na tebe, ali svi postadoše vrsni poznavaoci košarke a tema NBA i Euroliga, 15-20 forumaša piše aktivno, Euroliga i manje![]()
![]()
Današnja utakmica je odličan primjer što je prirodni play toliko bio bitan. Robersonova sigurnost u vođenju i prevođenju lopte je bila od enormne važnosti.
Ovo oko Adisa, Emira i Garze doista ne vrijedi komentarisati u ovom momentu.
-
- Kontakt:
Sad kad se ohladila tema, par opaski 
- Lazo je danas pokazao znakove starog Lazića. Ja se iskreno nadam da će nastaviti u tom i još boljem trendu, jer nam je doista potreban na obje strane terena.
- Nadam se da je Amar dobro i zdravo. Po inicijalnoj reakciji, nije baš izgledalo dobro, a te stvari, istegnuća se znaju znatno pogoršati kad se ohlade. Ako je dobro, zdrav i bude spreman za četvrtak, očekujem od Amara veliku partiju, s obzirom da je u ovoj baš bio podbacio, ne ni zbog šuta toliko, nego zbog odluka koje je donosio, a navikli smo od Amara da skoro uvijek napravi pravu odluku na terenu.
- Atić lagano u dvije zadnje utakmice uz Nurkića i Robersona se nameće kao najbolji igrač. Dobili smo dobru verziju Edina zadnje dvije utakmice, valjda neće loši Edin doći u ključnoj sljedećoj
- Adko je danas nakon dugog niza dobrih utakmica odigrao lošu utakmicu, i ofanzivno, i što je posebno bitnije za njegov kontekst - defanzivno. Puno je miskomunikacije bilo, puštenih trica, negrađenja skola i sl. I od Adka očekujem bolju sljedeću utakmicu.
- Mislim da će biti ključno sa Adisove strane da pravi prilagodbe unutar same utakmice i u hodu protiv Gruzije, jer mi je neko očekivanje da će trener kao Džikić imati određene, iskautirane i već smislene načine i taktike koje je skuhao protiv nas. Ne bi me čudilo da izađu sa 2-3 ili 2-1-2 zonom s obzirom da zna da nismo neka prijetnja izvana. Na to će se trebati odgovarati u hodu, stoga je barem solidna selektorska rola od strane Adisa također bitna. Ispostavilo se da je jučer double-big petorka sa Kamenjašem bila pravi potez kada smo se mučili u odbrani i skoku. Vidjet ćemo aBd šta će biti u četvrtak.
- Suočit ćemo se sada sa do sada najboljim braničem reketa i obruča u Bitadzeu, što će predstaviti dodatni izazov ne samo Nurkiću, nego i svim našim igračima u prodoru, jer do sada nije bilo tako defanzivno konkretnog centra u konkurenciji. Ne samo to, nego bi taj defanzivni aspekt mogao omogućiti Bitadzeu da brani Nurkića bez pomoći saigrača, stoga postoji mogućnost da će biti dosta manje udvajanja na Nurkiću, a pasovi na višak iz udvajanja Nurkića su bili poprilično solidan dio našeg napada kroz ovaj turnir. Zbog toga bi kao produkt moglo biti da će puno više natjerati naše igrače na samostalnu kreaciju iz driblinga, u čemu, jasno, ne briljiramo niti imamo mnogo takvih igrača. I to uglavnom na neki reon poludistance i visokog posta. Obično nam u takvim trenucima napad postane jako statičan i predvidiv. Zbog toga mislim da će biti važnije nego i u jednoj prethodnoj utakmici na ovom EB da imamo korektan šut izvana, kako bi se ta odbrana Gruzije držala na petama i u stalnoj nedoumici.
Najbitnija utakmica u zadnje 3 godine, idemo

- Lazo je danas pokazao znakove starog Lazića. Ja se iskreno nadam da će nastaviti u tom i još boljem trendu, jer nam je doista potreban na obje strane terena.
- Nadam se da je Amar dobro i zdravo. Po inicijalnoj reakciji, nije baš izgledalo dobro, a te stvari, istegnuća se znaju znatno pogoršati kad se ohlade. Ako je dobro, zdrav i bude spreman za četvrtak, očekujem od Amara veliku partiju, s obzirom da je u ovoj baš bio podbacio, ne ni zbog šuta toliko, nego zbog odluka koje je donosio, a navikli smo od Amara da skoro uvijek napravi pravu odluku na terenu.
- Atić lagano u dvije zadnje utakmice uz Nurkića i Robersona se nameće kao najbolji igrač. Dobili smo dobru verziju Edina zadnje dvije utakmice, valjda neće loši Edin doći u ključnoj sljedećoj

- Adko je danas nakon dugog niza dobrih utakmica odigrao lošu utakmicu, i ofanzivno, i što je posebno bitnije za njegov kontekst - defanzivno. Puno je miskomunikacije bilo, puštenih trica, negrađenja skola i sl. I od Adka očekujem bolju sljedeću utakmicu.
- Mislim da će biti ključno sa Adisove strane da pravi prilagodbe unutar same utakmice i u hodu protiv Gruzije, jer mi je neko očekivanje da će trener kao Džikić imati određene, iskautirane i već smislene načine i taktike koje je skuhao protiv nas. Ne bi me čudilo da izađu sa 2-3 ili 2-1-2 zonom s obzirom da zna da nismo neka prijetnja izvana. Na to će se trebati odgovarati u hodu, stoga je barem solidna selektorska rola od strane Adisa također bitna. Ispostavilo se da je jučer double-big petorka sa Kamenjašem bila pravi potez kada smo se mučili u odbrani i skoku. Vidjet ćemo aBd šta će biti u četvrtak.
- Suočit ćemo se sada sa do sada najboljim braničem reketa i obruča u Bitadzeu, što će predstaviti dodatni izazov ne samo Nurkiću, nego i svim našim igračima u prodoru, jer do sada nije bilo tako defanzivno konkretnog centra u konkurenciji. Ne samo to, nego bi taj defanzivni aspekt mogao omogućiti Bitadzeu da brani Nurkića bez pomoći saigrača, stoga postoji mogućnost da će biti dosta manje udvajanja na Nurkiću, a pasovi na višak iz udvajanja Nurkića su bili poprilično solidan dio našeg napada kroz ovaj turnir. Zbog toga bi kao produkt moglo biti da će puno više natjerati naše igrače na samostalnu kreaciju iz driblinga, u čemu, jasno, ne briljiramo niti imamo mnogo takvih igrača. I to uglavnom na neki reon poludistance i visokog posta. Obično nam u takvim trenucima napad postane jako statičan i predvidiv. Zbog toga mislim da će biti važnije nego i u jednoj prethodnoj utakmici na ovom EB da imamo korektan šut izvana, kako bi se ta odbrana Gruzije držala na petama i u stalnoj nedoumici.
Najbitnija utakmica u zadnje 3 godine, idemo

Ima li tog snimka utakmice igdje?
DamirT je napisao/la: ↑02 sep 2025, 23:16baboedindzeko09 je napisao/la: ↑02 sep 2025, 23:16Ako sam dobro skontao, kad prođemo Poljsku igramo 9. septembra vjerovatno sa Turskom ili Srbijom.![]()
De vidi odmah za finale, da se dzaba ne mucimo![]()

A i mi smo baksuzi ovo nije realno... nemamo ni trunku sreće kada su ove kalkulacije u pitanju, niti smo ikad imali... ali šta je tu je, idemo pobjedit ovo pa nek kalkulišu do sutra svi
SARAJEVO SIAMO NOI <3
- akisarajevo92
- Kontakt:
gledaj nikad gore Slovenije, dovoljne im bile pobjede protiv Islanda i Belgije da osiguraju prolaz
gledaj Crne gore, svi ih naguzili i opet ce lagano proci jer imaju Svedsku i Veliku Britaniju

Don't believe the hype.
- VensanKasel
- Kontakt:
I dalje nisi objasnio kako će nas Gruzija ugasiti trojkama , da su oni veoma jaki u tome ?Neutral je napisao/la: ↑03 sep 2025, 03:05Pratim NBA čitav život, Bitadze će pravit problema što je ostavit prostor za Tornikea iako realno nije tako dobar šuter ali kad ga krene jako je opasan. Bio je igrač koji je bio u idealnoj petorci Eurolige te najjače evropske košarkaške lige, on je jako opasan, miriše na 30+ poena od njega jer protiv nas se uvijek neko razigra.
Baldwina ne treba predstavljati, zna se gdje igra i kakav je igrač. Mnogo bolji od našeg Amera kojeg su izvadili iz naftalina umjesto onog drugog koji je doktor nauka.
Sadro takodjer igra NBA, klupa im je jača.
Nepozivanje Emira (trener ne može preko svog ega, te nepozivanje Garze će se osjetiti u ovom meču).
Neki su me citirali ko će bit play, zato igra 36 godisnji play, moze svako prenijeti loptu, Vrabac to dobro radi![]()
Selektor nam je dno dna. Igramo bez tri (četiri) jako kvalitetna igrača od kojih je samo jedan povrijeđen, drugi umišlja da je povrijeđen.
Ne aludiram na tebe, ali svi postadoše vrsni poznavaoci košarke a tema NBA i Euroliga, 15-20 forumaša piše aktivno, Euroliga i manje![]()
![]()
Otkud to ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Bit će nezgodno finale protiv Savezne Republike Njemačke.DamirT je napisao/la: ↑02 sep 2025, 23:16baboedindzeko09 je napisao/la: ↑02 sep 2025, 23:16Ako sam dobro skontao, kad prođemo Poljsku igramo 9. septembra vjerovatno sa Turskom ili Srbijom.![]()

Za koga cemo navijati onda?JackW je napisao/la: ↑03 sep 2025, 08:39Bit će nezgodno finale protiv Savezne Republike Njemačke.DamirT je napisao/la: ↑02 sep 2025, 23:16baboedindzeko09 je napisao/la: ↑02 sep 2025, 23:16Ako sam dobro skontao, kad prođemo Poljsku igramo 9. septembra vjerovatno sa Turskom ili Srbijom.![]()
![]()

Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
baš nemamo sreće, a nismo je nikad ni imaliakisarajevo92 je napisao/la: ↑03 sep 2025, 08:37gledaj nikad gore Slovenije, dovoljne im bile pobjede protiv Islanda i Belgije da osiguraju prolaz
gledaj Crne gore, svi ih naguzili i opet ce lagano proci jer imaju Svedsku i Veliku Britaniju![]()
SARAJEVO SIAMO NOI <3
Atić 4 po ukradenim loptama po utakmici ima 2.5, i sad se postavlja pitanje jel mogao ovamo igrati ranije da nam toliko živce ne pomjera.
- invincible1921
- Kontakt:
Jos gore bila bi im dovoljna i jedna...akisarajevo92 je napisao/la: ↑03 sep 2025, 08:37gledaj nikad gore Slovenije, dovoljne im bile pobjede protiv Islanda i Belgije da osiguraju prolaz
gledaj Crne gore, svi ih naguzili i opet ce lagano proci jer imaju Svedsku i Veliku Britaniju![]()
=\_1921_/=
Ma njemu kako dodje. Ima takav mentalni sklop da nikad ne znas kad ce poceti sa onim svojim ludovanjem i glupim odlukama na utakmici. Sreca pa je jucer bio bez njih. Valjda tako i sutra bude...
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Ima li neko statistiku slobodnih bacanja kod nas? Imam osjecaj da smo na nekih 60%. Protiv Grcke odlicna utakmica drugu i trecu cetvrtinu. Isto ko da su igraci prestali slusati selektora i poceli igrati napade na svoju ruku. Lijepo je bilo vidjeti, ako nista, da su sposobni da odigraju smislen napad, pas u korner na udvajanju, dobri blokovi i otvaranja... Onda onih zadnjih 5-6 minuta, ne mogu da vjerujem da nisi mogao zatvoriti utakmicu slobodnim bacanjima. Ako dignemo tu procente, sanse protiv gruzije nam se dosta povecavaju. Igra ce se sirova kosarka, bice puno faulova i nervoze.
Protiv Italije i sinoć me je podsjetio na partije juniorke reprezentacije iz 2015 kad smo bili 4. Imao je dosta smirenih odluka i dobrih poteza ali onda syebe sve jednom greškom ali za nadati se da ostane ovako pribran.[
Ma ja ono njegovo. Garantujem da je bio samo malo normalniji da bi bio jedan EC igrač koji bi mogao igrati u svakom klubu u EC. Nadati se da nastavi aa dobrim partijama jer fakat igra dobar turnir. Čovjek ima veoma dobre i korektne brojke 9.5 ppg, 4.8 rpg, 5.5 apg i 2.5 spg. Samo da popravi malo slobodna jer ih izvodi 44% dok mu je šut za 3 na 24%.
Neka popravi bar slobodna kao i cijela ekipa jer očekuje nas fakat jedna fizička utakmica koja će za one neutralne biti vjerovatno baš ružna za gledati sa dosta faula i slobodnih bacanja. Gruzini izvode oko 70% slobodna bacanja što je dosta bolje od naših ali naši momci još nisu imali utakmicu gdje sve ulazi (ne bih rekao da je to ova protiv Grčke) dok su Gruzini protiv Kiprana šutali 44% za 3.
jedino ako su prestali slušat selektora...Bejker je napisao/la: ↑03 sep 2025, 09:29Ima li neko statistiku slobodnih bacanja kod nas? Imam osjecaj da smo na nekih 60%. Protiv Grcke odlicna utakmica drugu i trecu cetvrtinu. Isto ko da su igraci prestali slusati selektora i poceli igrati napade na svoju ruku. Lijepo je bilo vidjeti, ako nista, da su sposobni da odigraju smislen napad, pas u korner na udvajanju, dobri blokovi i otvaranja... Onda onih zadnjih 5-6 minuta, ne mogu da vjerujem da nisi mogao zatvoriti utakmicu slobodnim bacanjima. Ako dignemo tu procente, sanse protiv gruzije nam se dosta povecavaju. Igra ce se sirova kosarka, bice puno faulova i nervoze.
što se tiče slobodnih pogodili smo 49 od 81, to je znači 60% uspješnosti
SARAJEVO SIAMO NOI <3