HariTz je napisao/la: ↑24 avg 2025, 23:41
CAGarfia je napisao/la: ↑24 avg 2025, 23:04
Je li zabranjeno izraziti mišljenje u vezi Sergeja i ukazati na greške kojih ima kao selektor? Ljudski je griješiti, samo neka bude svjestan prihvatati kritiku a ne kao običan egomanijak blokirati ljude po twitteru (prije imenovanja) ili sada odbrusiti novinarima kad dobije pitanje koje mu ne leži. Čovjek je kontradiktoran, pravila nisu ista za sve i tome se mora stati u kraj. Gledajući samo fudbal koji igramo, nismo napredovali nikako, više sretno nego spretno imamo 9 bodova.
Meni je Sergej najdraži selektor kojeg smo imali zbog legacya koji je ogroman. Međutim navijao bih za reprezentaciju isto i da je Dražen Erdemović selektor. On mora, a i botovska baza, shvatiti da nije nedodirljiv zbog igračkih dana, te da nam je u interesu da maksimiziramo potencijal kojeg imamo.
I ja mislim da je on (+ cijeli SS) najbolji izbor za selektora, ali ne iz fudbalskih razloga nego zbog kaparisanja igrača. Tu rade brutalan posao, te se nadam da će se to isplatiti plasmanom na veliko takmičenje. Sve u svemu, njegov nasljednik će imati dobru ekipu kakvu Sergej nije imao, tako da već sad mandat Barbareza se neće moći karakterisati kao neuspješan. A uspješan, zato nas mora odvesti na Euro ili Svjetsko prvenstvo.
Sve što si rekao ovdje ima smisla i u principu se slažem
Međutim, ovaj dio "Više sretno nego spretno" je poprilično nezahvalan, jer to možeš koristiti u bilo kojem dijelu, rezultata, igre, selekcija igrača i sl.
Evo npr, Esmir je po meni više sretno nego spretno dao 2 gola, pa je bila paljba po Barbarezu.. Komentari tipa "sreću treba zaslužiti, pikaju se samo pobjede, on je donio 3 boda" itd.. I sa tim se slažem, ali mislim da onda treba isto razmišljati i za našu situaciju na tabeli. Jesmo li imali sreće? Jesmo. Jesmo li ipak oderali guzice da ih osvojimo? Jesmo. (Zanemariti ćemo što je Džeko morao rješavati SM

)
Ovo boldirano je poenta svega. Da se pokrenu stvari sa mrtve tačke, da se vrati život u reprezentaciju, da imamo neki bazen igrača i sve na to bi bila kruna EURO 2028 (možda i Mundijal).
Ali mi generalno (ne mislim lično na tebe), vrlo brzo idemo iz ekstrema u ekstrem. Od najvećih hvalospjeva do najdegutantnijih uvreda. Il's si bos ili hadžija. Ubija nas ovo crno-bijelo posmatranje na neke stvari, a istina uglavnom bude negdje između.
Ma to 'sretno nego spretno' prvenstveno mislim na to da smo preživjeli u sve tri utakmice, a jako je malo falilo da u svakoj krene po zlu. Protiv Rumunije odličnih 10tak minuta, pa smo se povukli i izvukli što se onog penala tiče. Kipar prvo poluvrijeme odron, drugo smo zaigrali poprilično bolje i slavili. San Marino je među top 5 najgorih utakmica reprezentacije.
Zaboravio sam dodati u prethodnom postu da je Barbarez u sve tri ove utakmice imao vrh reakciju s izmjenama gdje su izmjene poboljšale igru na terenu. I ja pokušavam vjerovati da se sreća treba zaslužiti, da hipotetički višesatna analiza stručnog sata može pomjeriti loptu malo koji cm od stative

. Mislim, da ne zalazim u metafiziku.
Znači za sada se jasno može definisati Barbarezov mandat.
Plus - borba za svakog igrača iz dijaspore, modernizacija trenerskog posla i dizanje na puno veći nivo, 3/3 pobjede, rukovođenje situacije oko Anela, puno više borbe i trke na terenu.
Minus - ispodprosječna igra, kontradiktornost oko pozivanja/nepozivanja igrača, loš odnos s nekim igračima, tvrdoglavost i egomanijak, ne može uočiti da neki igrači nisu kvalitet za reprezentacije.
@hurem
Ne bih se složio da je Perišić iskazao nepoštovanje prema Barbarezu. Vidio sam proslavu prvog gola, Ivan je presretan bio zbog Esmira i vidi se da imaju odličan odnos još od prošle sezone. Po meni je Barbarez tu trebao ispasti lav i možda čak i odgovoriti u šaljivom tonu, da npr. napiše 'na radaru nam je'. Ovo ako je istina da je otpratio Perišića, a izgleda da jeste, imamo ozbiljan problem jer se ponaša kao dijete od 15 godina. Ego je zajebana stvar, a Barbarezu je to izraženo. Mene je strah da nas taj njegov ego ne košta rezultata i pojedinih igrača.
Baraž je uspjeh i nema šanse da će ga smijeniti ako izbori baraž. Međutim smijenili su i Peteva nakon osvajanja lige nacija.
Neka nam je sretno. Nije sve ni crno ni bijelo kao što Hari reče. Ja sam siguran da se mi možemo dokopati Svjetskog prvenstva direktno, iako vjerovatno 95% normalnih i objektivnih navijača misli suprotno. Međutim niti su ovi Austrijanci i Rumuni vanzemaljci, a nismo ni mi toliko loši koliko je izgledalo prošlih godina. Ako je Celtic mogao pobijediti Barcelonu 2-1 gdje su imali oko 10% posjeda lopte sa 2 šuta u okvir - sve je moguće.
Idemo se pobiti sa svima, a u novembru ćemo svi imati puno više odgovora oko Sergeja i stručnog štaba.