PikachuSA je napisao/la: ↑21 avg 2025, 14:14
TripleThreat je napisao/la: ↑21 avg 2025, 01:40
PikachuSA je napisao/la: ↑20 avg 2025, 21:12
Ako ne, oni su krivi. Skoro svi, čast izuzecima. Od saveza koji neće prstom da makne da riješi stranca,
O kojem rješavanju stranca pričamo? Novom Amerikancu? Zar se stvarno i dalje smatra da se prvoklasni stranci laktaju da nastupaju za državicu kao što je BiH? Takvi slučajevi su poprilično rijetki, eto jedino što mi McCalebb za Makedoniju naumpada u zadnjih 20-ak godina. A tek da ne spominjemo razne antidržavne struje u UO saveza koje su vrlo vjerovatno kočile administrativne procedure da Castanedini papiri ne budu spremni pred dvomeč protiv Hrvatske. Pa kasnije i VM. Nažalost, te stvari ne idu glatko kod nas zbog same koncepcije države i nemalog procenta ljudi koji bi najviše voljeli da je i nema, i odmah si u startu zbog toga u hendikepu. Tako naravno i svaki savez zbog nacionalnog ključa, kao posljedica te stavke.
Ne smatram da se prvoklasni stranci laktaju, ali bilo je dovoljno vremena da se u tišini pokuša riješiti jedan igrač kao back-up za Castanedu, koji neće možda biti njegovog kvaliteta, ali će biti znatno bolji od Robersona (kojem skidam kapu za dolazak u ovim okolnostima). Castaneda se povrijedio prije 6 mjeseci i umjesto da pokušaju nešto, oni sjeli i molili Boga da se oporavi, što je apsurdno. Svjestan sam da postoje te antidržavne struje, ali tek kad uradiš sve što je do tebe možeš da ih kriviš.
Kako ćeš uraditi sve što je do tebe, kad ti u UO bukvalno sjede tromine koje su vjerovatno pokušavale opstruirati i Castanedinu papirologiju prije Hrvatske? Imaš kancer u samom korijenu, prije nego što si i krenuo u dalje korake.
izgladi nesuglasice u ekipi
Koje konkretno nesuglasice? Sulejmanović? Pa koliko puta se ta tema uzduž i poprijeko obradila. Pozvan više puta, pričali sa njim od pomoćnih trenera, tadašnjeg predsjednika UO, kapitena,
nagovaran bio da igra... pa šta se više očekuje? Ja ne znam koje to još nesuglasice postoje mimo te?
Ako je zaista istina da je sve bilo tako kako su nam Bećiragić i savez rekli, onda je do Sulejmanovićevog ega. Međutim, nikad nismo imali priliku čuti drugu stranu (Sulejmanovića), pogotovo jer mi pojedini detalji u zvaničnoj priči nemaju smisla... Ali nejse, mi navijači ne možemo i ne trebamo razbijati glavu takvim stvarima. Šteta je što ga nema, ali ako je on kriv, imat će se kad kajati...
I upravo zato i kažem da nemamo šta urgirati "nek riješe nesuglasice". Jedna strana je očito, po medijima dostupnim informacijama, pokušala da riješi nesuglasice.
I to zašto se on nije nikada oglasio je također pitanje za sebe.
riješi pasoše...
Da se riješe pasoši?
To jedino za Đedovića što se može reći, a i tu je ogromno pitanje šta je prava tu istina, jer oko toga je napretek raznih teorija prisutno. A i tu, recimo, da je sve čisto i da je sve na VM i savezu da riješe, opet je upitno koliko su naši političari zagrijani da se te stvari ekspeditivno rješavaju. Pa i uplate za sama takmičenja su se čekale do zadnjih rokova od strane VM, kada je savez bio u žestokim finansijskim problemima u toj mjeri da nisu mogli sami namiriti te pare. Tako je bilo pred EuroBasket 2022., koji je bio neizvjestan iz tog razloga.
Pod ovim nisam mislio samo na slučaj Đedović, već i na slučaj Garza koji se godinama vuče. Da ne pričam da bi savez trebao imati nekoliko ljudi od povjerenja koji će nezavisno od stručnog štaba pratiti naše momke po dijaspori kako nam ponovo ne bi promakao neki Pjanić.
Kad već spominješ Garzu, jedno je fakt - momak nije imao BiH pasoš prije šesnaeste godine i, ako FIBA želi, svaki put može na osnovu toga da zatvori priču o tome.
Taj cijeli slučaj Garze se svodi samo na dobru volju FIBE i ništa više. Nikakav savez, nikakva hrpa dodatne papirologije dokazivanja da Luka ima BH porijeklo... samo FIBA i njihovo gledanje kroz prste, ako žele da to urade. Imaju pravilnik i uvijek se mogu pozvati na taj pravilnik ako nam ga ne žele dati bez asteriksa.
Od Muse koji se baš ove godine odluči oženiti, okasni na pripreme i fasuje povredu zbog toga...
Kako je zbog toga fasovao povredu? Dobio je udarac tokom utakmice protiv CG kojeg je bukvalno bilo kada mogao dobiti. Odigrao prethodnu utakmicu u Srbiji regularno.
Ghuraba je u nekoliko navrata prije mjesec dana govorio
"samo da ostanemo zdravi kroz pripreme". Nažalost, mi nismo ostali zdravi (kao ni hrpa drugih reprezentacija), Musa se povrijedio i Castaneda se ispostavio "nedovoljno zdrav" ipak. To su okolnosti zbog kojih nije kriv ni jedan ni drugi i dio su ovog sporta, dešavaju se.
Slažem se da su povrede dio sporta, i ja se bavim istim otkad znam za sebe. Međutim, stava sam da su se ove pripreme mogle i morale maksimalno iskoristiti, pogotovo jer nikad nismo imali ovakve. Skoro svi smo svjesni da je ovo možda i posljednja prilika da ova generacija izađe iz grupne faze. I umjesto da fokus bude na tome, da se igrači dobrovoljno izoluju od vanjskog svijeta i uđu u
vojni režim, jedan od glavnih igrača zakaže vjenčanje. Stava sam da je to u najmanju ruku poprilično neozbiljno. Ne samo sa fizičkog, već i psihološkog aspekta. Ne mogu se oteti dojmu da bi Musa znatno smanjio šanse da se povrijedi da je bio tu od početka. Naravno, ne možeš izbjeći povredu, ali možeš učiniti šta je do tebe da reduciraš šanse da se to dogodi.
Možda sam i ja budala jer sam očekivao neku dobrovoljnu izolaciju, ali moramo shvatiti da u okolnostima gdje dobar dio struktura unutar same države podmeće noge na svakom ćošku svi moraju biti maksimalno ozbiljni i investirati više truda i rada kako bi ostvarili uspjeh.
Rezon ti je nerealan. Da opet ponovim, Musa je dobio nezgodan udarac, udarac koji je mogao uzrokovati ovakvu povredu sve i da je danima bio u trenažnom procesu. Ako ti ovo nije dovoljno dobar primjer, imaš i primjer i Simanića i gubljenja bubrega zbog jednog udarca.
Za vjenčanje se donekle slažem, ali i to je poprilično uzak ugao posmatranja. Ljudi zaboravljaju da i profesionalni košarkaši su ljudi koje umore duga sezona, stalna putovanja i sl. I oni jedva dočekaju godišnji odmor za razne neke aktivnosti za koje nemaju vremena tokom sezone. Lahko je tuđim vremenom raspolagati, ali prije takvih tvrdnji, treba se zapitati koliko bi mi na jedva dočekanom godišnjem kojeg uzmemo radili neke volonterske društveno-korisne stvari? Vjerovatno mizerni procenti.