Pitaristok je napisao/la: ↑16 avg 2025, 14:01
HeavyBassBlues je napisao/la: ↑14 avg 2025, 17:46
Pitaristok je napisao/la: ↑14 avg 2025, 15:12
Vozačku možeš imati do kraja života i u 100toj, naravno ako prođeš ljekarski pregled.
Što se tiče zakona o radu, to je e napravljeno odlično, jer imaš pun k... deficitnih radnih mjesta a koje mogu i stariji raditi, poslodavcu odgovara ugovor o djelu, jer ga ne prijavljuješ na minimalnu plati i ne plaćaš mu doprinose, nema zdrastveno nema penziono. Dakle, penzionera plaćaš, npr 1000km(minimalac), mladog plaćaš, plata plus doprinosi.
Ugodan dan
Nije to bas tako. Osoba formalno-pravno može raditi do 65. godine, ili do 40g. radnog staža. U slučaju potrebe, poslodavac može Ugovorom o djelu zaposliti novog radnika, ili produžiti radno-aktivni period istom radniku na određeno vrijeme. To vrijeme mora biti jasno određeno ugovorom i ne može trajati duže od 6 mjeseci, s tim da se ugovor o djelu može obnavljati najviše tri puta.
Sto se tice prava i obaveza lica koje sklapa takav ugovor, to je regulisano postojećim zakonom o radu.
Zakon o radu jasno definira da nije dozvoljena nikakva diskriminacija zaposlenih i osoba koje traze zaposlenje po bilo kakvom osnovu. Tako da osoba koja je na ugovoru o djelu ima ista prava kao i ostali uposlenici i prima platu i ostala primanja iskljucivo kako je regulisano sistematizacijom radnih mjesta.
Dakle, nije tacno da radnik na Ugovoru o djelu nema zdravstveno, socijalno, prevoz i topli obrok.
To o cemu ti pričaš je ugovor o volontiranju gdje se radniku/volonteru ne isplaćuje plata i doprinosi, ali si obavezan isplaćivati mu naknade za prevoz i topli obrok.
Sto se tice vozačke, ista se može produžiti do 70. godine. Nakon odlaska u starosnu penziju, korisnik vozačke dozvole obavezan je izvršiti ljekarski pregled koji mu može produžiti vozacku do navedenih godina, s tim.da je obavezan nositi sva pomagala (npr. naocale) koja su mu određena pregledom
Nakon 70g, korisnik je obavezan svake godine vrsiti ljekarski pregled do 75g. života. Nakon toga mu se vozačka trajno uzima iz vlasništva. U iznimnim slučajevima, npr. ako se brine o 100% invalidu i sl. dozvola se može produžiti, ali opet ne duže od zakonski predviđenog roka.
Netačno. Sve si pomiješao. Osoba koja ima zdrastveno osiguranje na osnovu penzije, ne mora uplaćivati zdrastveno jer ga već ima po osnovu penzije. Sam si sebe pobio, ostvareno pravo se ne nadoknađuje novim uplatama, što isto važi i za penziono, šta će ga uplaćivati kad ga ne može ostvarivati.
Ugovor o djelu možeš potpisivati do mile volje, ne kako ti kažeš na 3 mjeseca. Ja sam u penziji 8 godina, vozim kamione, ne uplaćuje mi se ni zdrastveno ni penziono. Zdravo
Ne znan ni ko si ni šta si, a niti me interesuje.
Ne možeš crpiti prava iz radnog odnosa i penzionog osiguranja po različitim osnovama, niti parcijalno biti obavezan temeljem pomenutih osiguranja. Ili ti, ili tvoj poslodavac varate državu, ili on vara tebe, ili sve navedeno, ili jednostavno ne govoriš istinu. Ali, ako si toliko siguran u svoje tvrdnje, slobodno u pp pošalji ime poslodavca, ili firme. Svoje ne moraš. Vrlo brzo ćeš saznati značenje ugovora i pravne aspekte istih.
Uostalom, kako si i sam naveo, ti voziš kamione. To te svakako kvalificira po ovom meritumu.
Zdravo i tebi.