FK Željezničar

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

U sezoni 2025/26. očekujem:

1. Borbu za titulu
43
21%
2. Borbu za Evropu
98
47%
3. Sredinu tabele
38
18%
4. Borbu za opstanak
29
14%

Ukupno glasova: 208

invincible1921
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la invincible1921 » 07 avg 2025, 15:38

enterofuryl je napisao/la:
07 avg 2025, 15:25
invincible1921 je napisao/la:
07 avg 2025, 15:23
Argentina je napisao/la:
07 avg 2025, 15:12
Ako dodje X investitor, on ce uloziti novac i naravno kroz odredjeni broj godina ce zeljeti povrat, logicno kao i svaki posao.

Ne mozemo ocekvati da neko daje novac, dovodi bolje igrace, a da njegova zarada ovisi o transferu ili plasmanu u Evropi (nazalost jako lose rolaze svi nasi klubovi. Evo Borac je dogurao daleko i zaradio 10tak miliona. To je manji iznos nego je ulozeno u Sarajevo). Mislim da ce novi investitor, kod god bude zeljeti i kirije od sjevera, vjerovatno srediti istok i uzimati kiriju od tih prostora, poboljsati fanshop i tu zaradjivati itd.

Mislim da model koji trebamo je da damo sve na raspolaganje uz par stvari koje se ne smiju dirati (boja, grb i te stvari, sto se podrazumijeva. A druga stvar je imovina, stadion mora biti stadion, pomocni mora biti pomocni itd, jedino da ih unaprijedi, napravi boljima, ali i da ima korist od njih (kirije, drugi biznis u tim prostorima, ali da nikad ne dodje da se izgubi imovina).

Upravljati imovinom i imati koristi od nje DA, prodati NE.
Lako cemo za povrat novca...problem je sto mi ocekujemo da neko daje pare i da se ne pita odnosno u prevodu da nam halali pare

Stadion prodaja, grb, ime, boja se ne smije dirat..ostalo sve ce bit cista volja investitora i kako njemu bude ceif ili ga inace necemo nilad nac. Ako mu se isplati dw se grbavica godinu zove Amko arena radi sponzora, zvace se Amko arena i niko mu ne moze prigovorit
Nece, hvala ti.
Ok super, ima itekako pokrica i takav pristup, ja ne kazem da je jedan bolji od drugog..samo zaboravite onda investitora i prestanimo se zavravat
=\_1921_/=

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 07 avg 2025, 15:42

svemalim1 je napisao/la:
07 avg 2025, 15:30
ne razumijem zasto vam je mrsko citati.

nema potrebe za nagadjanjem.

evo javni poziv: https://fkzeljeznicar.ba/fk-zeljeznicar ... tva/76900/

tu na dnu imate link gdje je jako temeljito i detaljno opisano kako bi se i na koji nacin ulagalo u klub.

danasnji tekst klixa:
Željezničar je prije 14 mjeseci objavio javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima. a saradnja podrazumijeva podjelu na nogometne operacije i upravljanje nekretninama, a Mirvić je, kako saznaje portal Klix.ba, poslao pismo namjere za investiranje u nogometne operacije.

To u praksi znači da bi Mirvić investirao u igrački kadar, odnosno da se ne bi pitao oko dijela oko nekretnina koji podrazumijeva ekskluzivno pravo građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 m2 u urbanom dijelu Sarajeva, koji će sadržavati stadion, poslovnu zgradu, hotel i tržni centar sa garažama.
sta nije jasno?
Sta tacno mirvic ima od ovog, jer sko sam dobro shvatio nece se pitat nista osim sto ce nam dat pare za igrace?
=\_1921_/=

svemalim1
Kontakt:

Post Postao/la svemalim1 » 07 avg 2025, 15:53

07 avg 2025, 15:42
svemalim1 je napisao/la:

tu na dnu imate link gdje je jako temeljito i detaljno opisano kako bi se i na koji nacin ulagalo u klub.

danasnji tekst klixa:
Željezničar je prije 14 mjeseci objavio javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima. a saradnja podrazumijeva podjelu na nogometne operacije i upravljanje nekretninama, a Mirvić je, kako saznaje portal Klix.ba, poslao pismo namjere za investiranje u nogometne operacije.

To u praksi znači da bi Mirvić investirao u igrački kadar, odnosno da se ne bi pitao oko dijela oko nekretnina koji podrazumijeva ekskluzivno pravo građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 m2 u urbanom dijelu Sarajeva, koji će sadržavati stadion, poslovnu zgradu, hotel i tržni centar sa garažama.
sta nije jasno?
Sta tacno mirvic ima od ovog, jer sko sam dobro shvatio nece se pitat nista osim sto ce nam dat pare za igrace?
naravno da ce se pitati. ko bi samo dao pare da se nista ne pita? a pitace se tako sto ce imati vecinu u upravnom odboru i skupstini, koja ce biti reducirana, pa nece moci biti preglasan.

sta on ima od toga i zbog cega zeli da ulaze, to je pitanje za njega. kao i svaki fudbalski investitor na svijetu, ima svoje razloge zbog kojih zeli da ulaze.

recimo ona arapska grupacija ulaze u city zbog globalnog brendinga i tzv. sportswashinga. direktan povrat investicije kroz klub nemaju, ali zato imaju razne druge benefite u smislu marketinga, reputacije, prisustva na trzistu itd.

ja licno ne znam koji su mirvicevi razlozi, a i ne zanima me jer nije bitno. bitno je da ulaze, da je imovina sigurna, da klub raste i napreduje.

ja zaista postujem svacije misljenje, ali samo moron (naravno ne mislim na tebe) moze biti protiv privatnog kapitala u 2025. godini. suvisne rasprave vodimo.

mavi
Kontakt:

Post Postao/la mavi » 07 avg 2025, 15:56

svemalim1 je napisao/la:

danasnji tekst klixa:

sta nije jasno?
Idući tom logikom, ako dadne pare za igrače, napravi trening kamp i slično, naravno da će imati profit prilikom prodaje tih igrača...
Sasvim jednostavan koncept, samo ga treba osmisliti osoba koja zna znanje.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 07 avg 2025, 15:57

svemalim1 je napisao/la:
07 avg 2025, 15:53
svemalim1 je napisao/la:

danasnji tekst klixa:

sta nije jasno?
naravno da ce se pitati. ko bi samo dao pare da se nista ne pita? a pitace se tako sto ce imati vecinu u upravnom odboru i skupstini, koja ce biti reducirana, pa nece moci biti preglasan.

sta on ima od toga i zbog cega zeli da ulaze, to je pitanje za njega. kao i svaki fudbalski investitor na svijetu, ima svoje razloge zbog kojih zeli da ulaze.

recimo ona arapska grupacija ulaze u city zbog globalnog brendinga i tzv. sportswashinga. direktan povrat investicije kroz klub nemaju, ali zato imaju razne druge benefite u smislu marketinga, reputacije, prisustva na trzistu itd.

ja licno ne znam koji su mirvicevi razlozi, a i ne zanima me jer nije bitno. bitno je da ulaze, da je imovina sigurna, da klub raste i napreduje.

ja zaista postujem svacije misljenje, ali samo moron (naravno ne mislim na tebe) moze biti protiv privatnog kapitala u 2025. godini. suvisne rasprave vodimo.
Iz tvojih usta u Bozije usi...ali cisto sumnjam da ce bez potpune kontrole finansija kluba, igraca, plata transfera mirivic htjet i marku da da
=\_1921_/=

Hansestadt
Kontakt:

Post Postao/la Hansestadt » 07 avg 2025, 15:58

Ja stvarno ne znam sta nije jasno. Hoce slican setup kao sto Ismir ima u Sarajevu. Da ulaze u sportski dio kluba, i da se naravno i zato i pita.

svemalim1
Kontakt:

Post Postao/la svemalim1 » 07 avg 2025, 16:00

07 avg 2025, 15:57
svemalim1 je napisao/la:

Iz tvojih usta u Bozije usi...ali cisto sumnjam da ce bez potpune kontrole finansija kluba, igraca, plata transfera mirivic htjet i marku da da
pa naravno da bi imao kontrolu i da to trazi, a na skupstini je da odobri. i ne bi ulagao samo u igrace nego u sve sto spada pod fudbalske operacije definisane u javnom pozivu, sto ukljucuje i omladinski pogon i bruku drugih stvari.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 07 avg 2025, 16:01

mavi je napisao/la:
07 avg 2025, 15:56
svemalim1 je napisao/la:

danasnji tekst klixa:

sta nije jasno?
Idući tom logikom, ako dadne pare za igrače, napravi trening kamp i slično, naravno da će imati profit prilikom prodaje tih igrača...
Sasvim jednostavan koncept, samo ga treba osmisliti osoba koja zna znanje.
Jelde i da onda skupstina ili neko iz kluba odredjuje kako ce se trosit dobit i koji igrac se prodat i za koliko...evo da vam odma kazem to se nece desit
=\_1921_/=

svemalim1
Kontakt:

Post Postao/la svemalim1 » 07 avg 2025, 16:04

kako ne kontas **** ga ti da bi mirvic imao vecinu u organima kluba. njegovi ljudi bi bili. ne bi mogli biti preglasani, vise bi ih bilo od ovih drugih, tako da bi imao kontrolu. kontas?

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 07 avg 2025, 16:05

svemalim1 je napisao/la:
07 avg 2025, 16:04
kako ne kontas **** ga ti da bi mirvic imao vecinu u organima kluba. njegovi ljudi bi bili. ne bi mogli biti preglasani, vise bi ih bilo od ovih drugih, tako da bi imao kontrolu. kontas?
Kontam ja to, ali ocigledno mnogi ovdje ne kontaju sta to znaci jer pisu sve sto je totalno suprotno tome
=\_1921_/=

Alipasino
Kontakt:

Post Postao/la Alipasino » 07 avg 2025, 16:07

Nek da repa imace bedza pitu od Remze.Gori smo od Dalmatinaca postali.Imam ideju.Nek posalje 20 miliona mi cemo kupit igrace i obezbjedjen direktan prenos da moze da uživa i da vidi u sta je uložio.Sta treba vise.

Pact1921
Kontakt:

Post Postao/la Pact1921 » 07 avg 2025, 16:08

Evo ja imam iskreno nepopularno misljenje za ovaj forum kao i vecina ljudi sa kojim ja idem svake sedmice na utakmicu . Ja bi radije da se mi ugasimo kao klub ali da znamo da smo klub radnicke klase protiv ratova , rezima i partija. Ako dodje taj neki drugi mirvic meni vise nece biti taj moj klub u kojim sam se zaljubio i uz koji sam odrastao . Bit cemo isto kao i pitari nisu mogli pa ih privatizovali , naravno zakonski tehnicki nisu ali u praksi jesu . Pa mi ako bog da kad osvojimo opet tu titulu a nismo je osvojili evo od 2013 pa bit ce prelijepa stvar jer ce biti osvojena uz pomoc navijaca i radnicke klase koja svaku utakmicu dolazi i uclanjuje i kupuje stvari i podrzava gdje god moze , a ne zbog tamo nakog sto niti je kad dosao na utakmicu ni na jug ni nigdje i hoce da ulozi pare kako bi imao sebi profita.
Simpatizer najtrofejnijeg kluba u drzavi
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici

Hansestadt
Kontakt:

Post Postao/la Hansestadt » 07 avg 2025, 16:09

07 avg 2025, 16:05
svemalim1 je napisao/la:
Kontam ja to, ali ocigledno mnogi ovdje ne kontaju sta to znaci jer pisu sve sto je totalno suprotno tome
Niko ne pise suprotno tome. Covjek hoce da investira u igracki kadar svojim novcem i zato naravno da zeli da se i pita sto se toga tice. Ogranicen na taj dio koji nije vezan za nekretnine, nece ti prodati zemlju kluba da bi investirao u pojacanja.

svemalim1
Kontakt:

Post Postao/la svemalim1 » 07 avg 2025, 16:11

Pact1921 je napisao/la:
07 avg 2025, 16:08
Evo ja imam iskreno nepopularno misljenje za ovaj forum kao i vecina ljudi sa kojim ja idem svake sedmice na utakmicu . Ja bi radije da se mi ugasimo kao klub ali da znamo da smo klub radnicke klase protiv ratova , rezima i partija. Ako dodje taj neki drugi mirvic meni vise nece biti taj moj klub u kojim sam se zaljubio i uz koji sam odrastao . Bit cemo isto kao i pitari nisu mogli pa ih privatizovali , naravno zakonski tehnicki nisu ali u praksi jesu . Pa mi ako bog da kad osvojimo opet tu titulu a nismo je osvojili evo od 2013 pa bit ce prelijepa stvar jer ce biti osvojena uz pomoc navijaca i radnicke klase koja svaku utakmicu dolazi i uclanjuje i kupuje stvari i podrzava gdje god moze , a ne zbog tamo nakog sto niti je kad dosao na utakmicu ni na jug ni nigdje i hoce da ulozi pare kako bi imao sebi profita.
sad je tvoj klub dok zivi od pozajmica, dobre volje privatnika i kantonalne vlasti? koja je razlika kad ti wwin da milion ili kad mirvic ulozi milion?

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 07 avg 2025, 16:14

svemalim1 je napisao/la:
07 avg 2025, 16:00
07 avg 2025, 15:57
svemalim1 je napisao/la:

pa naravno da bi imao kontrolu i da to trazi, a na skupstini je da odobri. i ne bi ulagao samo u igrace nego u sve sto spada pod fudbalske operacije definisane u javnom pozivu, sto ukljucuje i omladinski pogon i bruku drugih stvari.
svaki investitor koji daje velike novce će naravno insistirati na potpunoj kontroli finansijskih tokova (od marke za kafu do miliona za igrače) i udjelu u donošenju određenih odluka. tolika budala da to ne uradi nije niko.
naravno da je skupština najviše tijelo i jasno je da mu može to oduzeti, ali onda on može reći vozdra i to je to. ugovorom se riješava i ulazak u klub i razlaz sa klubom, za to postoje advokati sa obje strane.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 07 avg 2025, 16:19

Hansestadt je napisao/la:
07 avg 2025, 16:09
07 avg 2025, 16:05
svemalim1 je napisao/la:
Niko ne pise suprotno tome. Covjek hoce da investira u igracki kadar svojim novcem i zato naravno da zeli da se i pita sto se toga tice. Ogranicen na taj dio koji nije vezan za nekretnine, nece ti prodati zemlju kluba da bi investirao u pojacanja.
Samo sto znaci ako se njemu prodaje krpic za marku prodave ga za marku, ako mu se ne prodaje sosic za 10mil nece se prodat pa da ne znam koliko nama te pare znace. Ako hoce da od 20 miliona koje smo zaradili u sezoni ulozi samo 500k za iducu, ulozice 500k....i onda ce bit aj kuku sta je ovo..kakav je ovo nacin
=\_1921_/=

perodeformero
Kontakt:

Post Postao/la perodeformero » 07 avg 2025, 16:23

On mora biti ono sto mu je burazer u komsiluku, sve ostalo je suplja prica. Ako ne počisti klub od čistačice do skupštine nista se nije napravilo, da milijarde skrši dzaba sve. I ko će se brinuti onda o nekretninama, skupštinska manjina, ili kanton ko i do sada?!

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 07 avg 2025, 16:24

svemalim1 je napisao/la:
07 avg 2025, 16:11
Pact1921 je napisao/la:
sad je tvoj klub dok zivi od pozajmica, dobre volje privatnika i kantonalne vlasti? koja je razlika kad ti wwin da milion ili kad mirvic ulozi milion?
mi nikada ne možemo postati nešto kao pitari, toliko nisko željo nikada ne može pasti. a ako padne onda to više nije željo

što se tiče svega ostaloga sa investitorom, bila to kladara, mirvić ili neko treći, ili sa nastavljanjem uzimanja sadake od benjamine i ostalih iz vlasti ..... kako god bude znaćemo relativno brzo na šta će to izaći i onda možemo reagovati, svako na svoj način.

meni se ne sviđa ni da nam politika pravi tribine i oprašta/pomjera dugove niti da nam dođe neki investitor koji onda smatra da smo mi njegova lična prćija, ali sve se to može relativno pametno definisati i napraviti prihvatljivim. hoće li se to desiti? neznam! lično ne vjerujem da hoće ali ja sam pesimista, elem ko zna

svemalim1
Kontakt:

Post Postao/la svemalim1 » 07 avg 2025, 16:32

jestamaji je napisao/la:
07 avg 2025, 16:24
svemalim1 je napisao/la:
07 avg 2025, 16:11
Pact1921 je napisao/la:
mi nikada ne možemo postati nešto kao pitari, toliko nisko željo nikada ne može pasti. a ako padne onda to više nije željo

što se tiče svega ostaloga sa investitorom, bila to kladara, mirvić ili neko treći, ili sa nastavljanjem uzimanja sadake od benjamine i ostalih iz vlasti ..... kako god bude znaćemo relativno brzo na šta će to izaći i onda možemo reagovati, svako na svoj način.

meni se ne sviđa ni da nam politika pravi tribine i oprašta/pomjera dugove niti da nam dođe neki investitor koji onda smatra da smo mi njegova lična prćija, ali sve se to može relativno pametno definisati i napraviti prihvatljivim. hoće li se to desiti? neznam! lično ne vjerujem da hoće ali ja sam pesimista, elem ko zna
poenta je da klub ne moze zivjeti od navijaca. ne stoji nama wwin na dresu radi ukrasa, nego jer su nam ljudi dali 250k godisnje da ih reklamiramo. i to je privatni kapital. sto je vise nas klub kad nam wwin da 250k ili kad mirvic potrosi 2 miliona? wwin je dao pare i sad ima covjeka u upravnom odboru. posteno.

mi ne mozemo biti kao pitari sve i da hocemo, jer imamo imovinu i jer smo drugacije uredjen klub. tokom pregovora sa bilo kojim investitorom jasno se definisu prava i obaveze za obje strane i nadje kompromis.

napisao sam maloprije, koje su ti opcije? ovo sto sad radimo moze, s tim da ti je maksimum osciliranje izmedju borbe za opstanak i borbe za europu. da ces postati moderan, samoodrziv, uspjesan klub, neces. i bices uvijek u opasnosti od gasenja. od toga nas u svakom momentu dijeli par aktiviranih pozajmica ili par losih sezona ili par politickih odluka nepovoljnih za nas.

ima i druga opcija, a to je da budes ravaku politike kao borac, zrinjski i velez. i ima treca da neko investira u klub. koja je najbolja?

Pablo11
Kontakt:

Post Postao/la Pablo11 » 07 avg 2025, 16:44

perodeformero je napisao/la:
07 avg 2025, 16:23
On mora biti ono sto mu je burazer u komsiluku, sve ostalo je suplja prica. Ako ne počisti klub od čistačice do skupštine nista se nije napravilo, da milijarde skrši dzaba sve. I ko će se brinuti onda o nekretninama, skupštinska manjina, ili kanton ko i do sada?!
Da prostis, puno gluposti si izjavio u ove dvije tri stranice, evo jos ne vjerujem sta pises.
Jeste dolazi brat mu da nas ugasi i sve. Urazumite se malo, ko nije za investitora, neka se ne buni ni za trofeje sljedecih 5/10 godina.
Fk Željezničar.

Odgovori

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 26 gostiju.