Sve dok ne dođe veznjak ne treba raditi eksperimente poput izvlačenja Seedorfa iz zadnje linije u vezu gdje nikad nije igrao ili gurati neiskusne igrače bez portebe i očekivati isti kvalitet igre. Osmanoviću je bolje bilo da je loptu izbio "nebu pod oblake" nego što ju je pokušao vratiti nazad. Uz dužno poštovanje ali nivo fudbala u Luksemburgu i BiH se ne može porediti.svemalim1 je napisao/la: ↑04 avg 2025, 13:09levin je napisao dobru analizu. nas problem trenutno je veza. radovac je grohnuo, sosic je van forme, erick i lagumdzija nisu igraci koji ce nesto kreirati. zato je bolje focu gurati nego se glupirati sa seedorfom i nekim slicnim varijantama. barem dok ne dodje taj veznjak, a suska se o jako ozbiljnim imenima.
zbog toga kakva nam je veza mi napadamo preko krila i bokova. trenutno nas ofanzivno najopasniji igrac je alic kao lijevi bek. to donosi duge probleme, jer on ide jako visoko, pa nam prave sanse po njegovoj strani. zbog toga se cijela zadnja pomjera lijevo kad se branimo od kontri i polu-kontri, a mislim da je to razlog i sto troupee ne ide previsoko.
Vrlo moguće da si u pravu za Troupee-a.
Po ovome do sada prikazanom bi rekao da si 100% u pravu ali ovdje je problem što ti nemaš kadar za takav fudbal. Recimo, krila trebaju biti brza, fizički moćna i direktna, sa sposobnošću da dobiju 1v1 duel i upute kvalitetan centaršut u punom sprintu. Nemaš nijedno ovakvo krilo.Anpa je napisao/la: ↑04 avg 2025, 13:21@Levin
Mislim da Adzem i ne zeli igrati kroz sredinu, djeluje mi kao da zeli da ekipa igra direktan fudbal po krilima, cak i Sosic koji bi trebao biti desetka se generalno izvlaci na krilo radi kratkih kombinacija.
Generalno mi djeluje da ekipa igra sablonski gdje svako obavlja preciznu ulogu bez puno slobode (osim Madzida). Logicki mi djeluje da na taj nacin igraci lakse usvajaju taktiku dok ce s vremenom dovesti do predvidivosti gdje ce ekipe znati sta ih ocekuje.
Pejić je visok i jak sa dobrim šutom i skok igrom ali mu fali brzine. O centaršutu ne mogu ni govoriti jer ih nije ni bilo mnogo kad ne može ni da dođe u poziciju.On više izgleda kao okomito krilo koje traži poziciju za šut nego klasično.
Cveta ima dosta elemenata ali mu fali fizike. Ne može on baš duel izdržati a i on više voli okomito da uđe.
Vidi je brz ali ima problem da iskontroliše loptu i uputi upotrebljiv centaršut.
Realno po kvalitetu Bolja se najviše uklapa ali i on voli više okomito i nije mu neki strašan centaršut da budemo iskreni a nije ni najbrže krilo u ligi.
Sa druge strane Troupee ti se ne uklapa u ovaj sistem a Konings nije napadač koji ti treba. Rakić i Krpić donekle jesu ali on nije.
Dakle, imaš dva potpuno različita beka, vrlo šarolika krila, napadače koji i nisu neki skakači (neko će sad spomenuti Krpića a prije toga molio bih da pogleda koliko je zračnih duela dobio u zadnje četiri utakmice).
Ja se samo nadam da se ovo uigrava kao neka početna varijanta koja će se kasnije nadograđivati i diverzifikovati jer nisi napravio selekciju igrača za ovaj stil fudbal a ako će ovo da "fura" cijelu sezonu mi smo, na žalost, već pročitani.
Izvini ali moram ti replicirati. Protiv Posušja smo stajali u dosta niskom bloku i odma je razmak između linija je dosta veći. Da si igrao visoki presing (što nisi - posebno prvo poluvrijeme) to bi se već moglo uzeti kao kritika. To što par igrača vrši pritisak na odbambenu liniju nije visoki presing. Naša odbrana ali i vezna linija je kod napada Posušja stajala mnogo bliže šesnaestercu. Realno, razmak između linija nije ni bio problem, nisu nam se toliko šetali ispred šesnaesterca. Sve su prilike napravili iz tranzicija i previdima u našoj veznoj liniji. Kad igraš presing u nižem bloku normalan razmak je oko 12-20 metara između napada i veznog reda a 18-25 metara između veze i odbrane. Sve preko toga je razvučeno. Ovdje moram reći da nam se zaista linije ove sezone mnogo bolje kreću u odnosu na prošlu.Orvel je napisao/la: ↑04 avg 2025, 14:05Prvo po meni ovo nije spretna pobjeda. Spretno smo sacuvali svoju mrezu ali smo sretno zabili. Ako na to dodamo Krpicev sut i Koningsovu precku, ne mogu reci da ovaj put nismo napadali (bar u drugom poluvremenu).
Da smo zreli takticki, mislim da jos nismo prije svega jer ne znamo izgraditi napad, izmedju linija imamo prostora 20 metara u izgradnji napada. Igraci nam nabijaju loptu naprijed i kunemo se u to da ce neka proci ka napadacu. Nerijetko 2 igraca skacu na istu loptu. Pohvalno je sto se krila vracaju nazad, iako bi ovo trebalo biti normalno, nakon Boljevicevog spavanja na suprotnoj polovini ovo je ipak napredak.
Nit sam podcijenio Posusje, mislio sam da necemo dobiti iskreno ali je kao sto neko rece prevaga bila to sto nismo mi napadali nego smo pustili Posusje da igra. A opet su nam stvorili 2-3 sanse iz kojih smo mogli primiti gol. Da smo stajali bolhe u odbrani, sigurno (Sedorf na svojoj poziciji i Foco koji je odlicno odigrao), da moramo puno bolje koristiti sredinu i graditi napad to je valjda svima jasno jer kad ti dodje ekipa sa sistemom i dobrim igracima, mi tesko da cemo stvoriti sansu, a kako je krenula sezona golovi nece doci tako lako (nadam se boljoj formi napadaca)
Btw, nerealno je očekivati da ti neko ne napravi par prilika u 90 minuta. To je normalno, samo je bitno kako ćeš ti reagovati.
Meni se čini da bi većina navijača voljela vidjeti samo trku i ekipu u visokom presingu. Meni je fudbal malo kompleksniji od toga. Recimo najdraži momenat prošle sezone mi je bio kad je Madžid onog pitara poslao po ćevape ili oni njegovi dubinski pasovi protiv Radnika. Trka i brza igra ok ali neko mora napraviti višak nekim potezom jer svi mogu trčati. Zato Madžid mora imati potpunu slobodu u sredini a mi sa tribina ne trebamo momka pritiskati zvižducima ako ima loptu u nogama duže od tri sekunde.