Evo slazem se sa svim ovim sto si napisao od a do z.Kyle88 je napisao/la: ↑31 jul 2025, 23:49Te dvije pomenute skole nogometa izbace svake godine 10-15 igraca za prvu ligu srbije od toga 1-2 za lige petice. Ljudi imaju logistiku mi nemamo, nasi treneri mogu voditi ekipu u prvoj ligi Maroka, JAR, Alzir i evo Dudic ovaj Radnicki.ado-hz je napisao/la: ↑31 jul 2025, 23:18Da ti odgovorim redomKyle88 je napisao/la: ↑31 jul 2025, 22:47
Sve se mogu sloziti do ovog dijela za prodaje i nakon toga.
Ja sam za Beganovica ovdje pisao kako ne bi volio da ode sad kad sam pogledao ove dvije tekme, neka ide. Covjeku je ofanzivni doprinos prelos, centarsut mu zavrsi na istocnoj tribini i sl.
Ekipa se gradi sa kvalitetnim pojedincima koji odskacu i koji suigrace prave boljim (Ristovski npr).
Drugo ovo sto pises za OFK je isto pogresna percepcija jer smo mi u toj ligi Crvena Zvezda a ne OFK. Znaci ljudi mogu posuditi 10 igraca od CZ progurati kojeg svoj i sl, drugo to je zemlja od 8 mil stanovnika (a mi ako imamo 2.5 dobro je) vrte se ogromne pare itd itd imaju xy broj prof igraca vise od nas i sl.
Ukratko ne mozemo se poredit, mi smo ti koji postavljaju red i zakon u BiH.
OFK Beograd od 13 najskupljih igraca u rosteru ima samo 3 posudjena igraca iz CZ, ostalih 10 su momci koji su prosli skolu CZ ili Partizana, nisu tamo uspjeli pa dosli u OFK. Nesto slicno kao sto je kod nas bio Olimpik pa kupio igrace Sarajeva i komsinica.
Drugo nisam ja poredio nas i OFK ni u jednoj recenici nego sam mislio da su ljudi za 3godine od kluba koji je vrijedio 1M€ tacno se sjecam cijene na TM dosli do cijene 14M€. Hocu da kazem da se nekad nesto moze prepisati i nauciti i od mnogo manjih klubova. Ljudi su doveli Huga Albu (19god), napadac bivsi kapiten juniora Barcelone. Nije im tog malog Zvezda dala nego konekcije ljudi po svijetu dovele ih do Barse.
Mi smo od 2014 do danas 2025 u ovih 10-11 godina da smo se na quraaac nasadili morali imati 7-8 titula, jer smo po svemu bili ispred drugih klubova u ligi. Al nasa neozbiljnost u radu kluba nas je dovela da smo se pomakli tacno onoliko koliko nasi dusmani zele.
Sto se tice para, budzet Ludogoreca je izmedju 20-30M maraka, ok duplo ili troduplo vise nego nas al ljudi sa tim parama cine cuda, pametno kupuju, imaju skauting strasan i kod njih skoro pa da nema fule u odabiru igraca. Nama da bas budzet 30M bi mi pola syebali na neke polovnjake.
Za kraj red i zakon postavlja ne onaj tim koji ima najvise pratilava na fb ili inst nego onaj ko ima najvise titula, onaj ko redovno uzima titule, onaj ko gazi sve redom, a mi u 30godina uzeli 5 titula.
Ljudi nece sami sebe da pogledaju u oci i kazu da je od tih 5 titula jedna poklonjena jer se nije igrao play off, a jedna korona titula.
Nikakav mi red moj drug ne zavodimo i daleko smo od toga da zavodimo.
Vlasnik nam je naletio prvih godina tu na krive ljude sad dok ne nadje nekog od povjerenja konstantno ce mijenjat, da nam je OP u konstantnom padu, da se patimo zbog nacionalnog kljuca i tog saveza i svega oko toga i da se patimo oko stadiona.
Taj Ludogorec je gradic velicine Maglaja koji ne moze napuniti stadion kad je LP grupni dio, znaci vecinom su to sredine koje nemaju veliku navijacku bazu i sl.
Pored toga svega mi kasnimo 10 god za evropom i sad bi trebalo uloziti dodatnih 30-40 mil da se napravi jos 5 terena, da se dovedu najbolji strucnjaci, mladi igraci itd itd i da bi onda za 4-5 god ocekivali neki rezultat.
Mi to ne mozemo nego idemo na tri fronta guramo koliko stignemo i onda je ovo realnost.
Nama da se jednu godinu otvori da osvojimo prvenstvo mi bi napravili stepenicu vise u odnosu na ostale sa igrackim kadrom, ali nam ne daju.
Prvenstveno mislim da se treba ojacati Akademija sa provjerenim trenerima. Skupa je ovo igracka sa kojom se bakče Mirvic.
Evo primjer, imamo U15, U17, U19 djecu, neka svaka selekcija ima 18 djecaka to je 54 djece.
Svako dijete neka kosta minimum 1000KM mjesecno, hrana, smjestaj, skola to je godisnje 640.000KM. Ovo sam jos konzervativno lupio 1000KM da kosta jedno dijete mjesecno a vjerovatno je i vise.
Pa onda imamo ovaj B tim Sarajeva i tu imamo nekih 20 igraca, to je dodatnih 240.000KM samo hrana i smjestaj.
Onda prvi Tim, njihovi troskovi.
Prevozi, spavanja po hotelima, vitamini itd itd
Pa onda treneri u Akademiji, B-timu i prvom timu, plate njihove i plate igraca, ogromna cifra.
Uposlenici kluba, slauti, ljudi u finansijama, radnici u Fan shopu, mozda sam i zaboravio nekog ko je dio kluba.
Znaci da moramo kako znamo i umijemo da proizvodimo jos boljeg Jattu ili Čelika da bi isli naprijed i jacali klub.
Sad da napisem moje misljenje vezano za klub i gdje se po meni napravila greska.
Povezat cu pricu sa Dinamom. Ma koliko Dinamo bio velik i veci klub od Sarajeva, dolazio iz veceg grada, imamo vise navijaca, dolazio iz financijski bolje drzave, nista oni to ne bi mogli postici da nije bilo drzave i Tudžmana koji je odredio da Dinamo mora biti No.1 u Hrvatskoj. Dao pare, moč, sve u ruke tadasnjem Canjugi kasnije nastavio Mamic i napravili klub koji hara Hrvatskom zadnjih 20god. Ko se danas sjeca i spominje Tudžmana i koga boli qurac za njim...niko.
Nakon rata drzavna elita je morala da odredi Sarajevo kao prioritet No.1 da postane jak Evropski klub. Bilo je para i nakon rata, ne u klubu nego mislim na politiku. Da se tada odtedilo da smo mi ti, da se npr 1996, 97 poceo stvarati tim, dovoditi igraci koji su se tada vrtili oko repke tipa Music, Besirevic, Halilovic klub bi rastao i ljudi diljem Bosne bi se vezivali za te igrace, stvarao bi armiju navijaca sirom BiH. Ko ce da navija za Sarajevo iz Cazina ako u Sarajevu igra neki Mensur Đaviti za kojeg nikao nije cuo, al navijao bi ako igra Besirevic, Sejo Halilovic, Vedin Music, znaci igraci koji bi mozdaaaaa kazem mozda dosli da si im tad ponudio veliku lovu. I taj covjek iz Cazina dajem primjer gledao bi reprezentaciju i polako vremenom zavolio i Sarajevo jer igraju ti reprezentativci u njemu.
Danas bi bili Evropski klub, sa velikom bazom navijaca jer bi ti natjerao i nekog momka sa 7-8god iz Tuzle da navija za Sarajevo koje igra Evropu non stop, za koje igra 5-6 reprezentativaca tvoje drzave poznatih.
Morali smo siriti bazu navijaca, klub je morao od 1997 hodati po cijeloj Bosni druziti se i probati pridobiti sto vise simpatizera i navijaca. Horde su morale isto raditi ma tome da imaju sto vise momaka oz drugih gradova i drugih podgrupa, sve sto to moglo drugacije.
Helem yebaji ga bilo proslo, danas imamo ovo sto imamo, podrska igracima i Zekicu.