Ima logike, ljudi ne rade a pare redovno dolaze, pa ne znaju šta će od dosade. Moraš se necim baviti, dilanje, lopovluk, neki kriminal, inace ubi monotonija...QUARTERBACK je napisao/la: ↑06 maj 2025, 11:10mozda 7 od 10 takvih osoba su na socijali tamo, muski mladji dio se i kriminalu okrene sto je negdje i logican slijed dogadjaja
posten rad takvi ne poznaju
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- kraljttbvb
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Poznajem npr jednu sirijsku porodicu,dobili su sve od države,kurseve njemačkog besplatno,škole,plus stan,Niko ništa ne radi,a nit idu u te škole i na te kurseve,hladovina mrtva,a svi zdravi,sposobni,bez problema bi mogli raditi.kraljttbvb je napisao/la: ↑06 maj 2025, 11:21Ima logike, ljudi ne rade a pare redovno dolaze, pa ne znaju šta će od dosade. Moraš se necim baviti, dilanje, lopovluk, neki kriminal, inace ubi monotonija...QUARTERBACK je napisao/la: ↑06 maj 2025, 11:10mozda 7 od 10 takvih osoba su na socijali tamo, muski mladji dio se i kriminalu okrene sto je negdje i logican slijed dogadjaja
posten rad takvi ne poznaju
O Ukrajincima i ne pričati,dodjes u park,sve sami oni, Niko ništa ne radi,žive u socijalnim stanovima,uče kao jezik,njihova djeca dobiju npr mjesto u vrticu kao prioritet,te sve ostale pogodnosti. A ti si npr radio noćnu i sa ženom si se ujutro zamijenio i ona je otišla na poso,a ti si preuzeo djecu jer zbog gore navedenih ne možeš dobiti mjesto u vrticu, dodjes onda u park i park pun tih idiota,galame,deru se,nula kulture i skontas da se tebi odbija 40% od Plate da bi takvi kreteni mogli uživati ili ovi kreteni sto se drogiraju,kao treba ih podržat nešto,treba motkom usranom po ledjima,natjerat sve da radi,za takve ponovo otvoriti radne logore. Da bas ne treba ukinuti socijalu,živjela socijala.
- ASD
- Kontakt:
I naši su muzli socijalu u ratu. Pola kriminalaca kod nas se tamo kriminalu naučilo.
Ništa drugačije u poređenju sa Ukrajincima.
Kada rat prođe, raščistit će se to.
Arapi su druga priča. Ko zna njemački, može naći dokumentarce o arapskim klanovima.
Libanonci i Palestinci u Berlin došli za vrijeme Libanonskog rata osamdesetih, i dan danas na socijali. Imaju po 20 djece, svi vile imaju i skupocjena auta.
Evo i u Siriji se rat završio, a ostat će na socijali narednih 20-30 godina.
Arapi su druga priča. Ko zna njemački, može naći dokumentarce o arapskim klanovima.
Libanonci i Palestinci u Berlin došli za vrijeme Libanonskog rata osamdesetih, i dan danas na socijali. Imaju po 20 djece, svi vile imaju i skupocjena auta.
Sustinski, vece pravo ima azilant nego domaci covjek, i vise se gleda npr. na Ukrajinu i Ukrajince nego na svoje drzavljane.
Nije ni cudo sto u cijeloj evropi desnicari uzimaju izbore.
Nije ni cudo sto u cijeloj evropi desnicari uzimaju izbore.
-
- Kontakt:
E vidis mene kita boli za neke stvari sto vas pojedine opterecuje. Zivim svoj zivot. Ta cinjenica je odigrala najvecu ulogu da spakujem kofere i napustim svoju domovinu. To ovdje nisam mogao. Radio sam ja ko hamal ovdje, nije meni para falilo. Nijedna drzava na svijetu nije kao sto je nekad bila. Tudjih problema mi je na vrh one stvari. Nekoliko sam poslova promijenio, sve razlicita zanimanja. Javim se na konkurs, odem na razgovor i dobijem posao. Ne bavim se svjetskom politikom jer ne igra nikakvu ulogu u mom zivotu niti mogu utjecati na bilo sta. Zasto mozak zamarati ? Svjestan sam svega oko sebe ali nije bas da se vezem i primam na te neke stvari. Zivim u zemlji prilika, svaki put kad sam promijenio posao otisao sam na bolje. Niti me je iko gurao niti imam koga da me gura. Dosao sam bez jezika, svakog dana ga bolje znam tako da mi i ocekivanja u skladu s tim i rastu. Nisam zamisljao da cu u autu od 30 000e kuci vec nakon godinu dana. Da cu imati svoj stan u centru nekog velikog grada za dvije godine. Da cu posaditi drvo u basti na kojem euri rastu. Dosao si da radis. Posla ima za svakoga. Do tebe je sta ces raditi. 90% posto ljudi su dosli preko vize Zapadni Balkan bez ikakvih kvalifikacija i bez znanja jezika. Eto vi otvorite neku firmu, zaposlite nekog Nepalca za direktora i dajte mu platu od 2000 KM dok isti ne zna otici u apoteku bez google translate. Imam poznanika koji su dosli u istom periodu kao i ja, desi se i dan danas nakon nekoliko godina da meni zazvoni telefon jer taj strucnjak na kasi u prodavnici ne zna zeni objasniti sta zeli. Nije ti Njemacka kriva sto znas reci samo danke i guten Tag. I logicno da ces za minimalac raditi i da ce te varati ljudi na svakom koraku. To je svugdje tako, ne igra nikakvu ulogu to gdje zivis. Za Svabu i dalje tvrdim da se pretjeruje. U drzavi od skoro 100 miliona ljudi, mora biti onih i koji tersaju. S razlogom ili ne, nije bitno. Oni i dalje ne lijece svoju djecu humanitarnim pozivima. Ne cekaju sadaku da poprave 30 m glavne pruge u drzavi. Konstantno uvoze radnu snagu, treca ekonomija svijeta i dalje a eto ko biva pripada. To sto im smeta sto je kebab 7e umjesto 3e. Jbg. Ne zali se sto mu satnica svake godine raste. Nije ni u nas kebab vise 3 markice ko sto je bio.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 10:21Sticajem okolnosti imam takav posao da sam 10 dana u Njemačkoj,a 20 u Bosni,tako da nemam potrebe za vraćanjem trenutno,ali da nije tako,vjerovatno da bi se vratio,prosta činjenica nametanja nekih stavova da su normalni ,a van svake pameti je,ali poenta moga posta je da do prije 5 godina nisi mogao cuti svabu koji kaže da je Njemačka sranje,a sad svaki drugi je tog stava
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
To je tipična desničarska spika, za sve su im krivi drugi i drugačiji.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Čekaj ti plaćaš porez doprinose i sve,radiš,boris se,a tvoje dijete ne može dobiti mjesto u vrticu i dodje neko i ne radi apsolutno ništa,a dobije džeparac i stan i dobije mjesto u vrticu,koje ne plaća sam,već plaća ta ista država za njega i to je Oke ?rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:01To je tipična desničarska spika, za sve su im krivi drugi i drugačiji.
-
- Kontakt:
Slazem se da nije uredu, ali vjerujem da je bolje da taj novac u tu svrhu ide nego da se jos vise finansiraju ratovi na Bliskom istoku. Taj isti AfD se ne buni u vezi toga. To je ok. Isto razmisljamo s tim da sam misljenja da AfD nije rijesenje. Stavise, siguran sam da se ne bi desila nikakva drasticna promjena da dodju na vlast. Jedna je prica prije izbora, druga poslije. Zivimo u demokratskom drustvu, ne mozes sam ni o cemu odlucivati.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:07Čekaj ti plaćaš porez doprinose i sve,radiš,boris se,a tvoje dijete ne može dobiti mjesto u vrticu i dodje neko i ne radi apsolutno ništa,a dobije džeparac i stan i dobije mjesto u vrticu,koje ne plaća sam,već plaća ta ista država za njega i to je Oke ?rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:01To je tipična desničarska spika, za sve su im krivi drugi i drugačiji.
Zadnja izmjena: spolacentra, dana/u 06 maj 2025, 13:15, ukupno mijenjano 1 put.
I mene zub pa svako svoju ranu sisaspolacentra je napisao/la: ↑06 maj 2025, 12:32E vidis mene kita boli za neke stvari sto vas pojedine opterecuje. Zivim svoj zivot. Ta cinjenica je odigrala najvecu ulogu da spakujem kofere i napustim svoju domovinu. To ovdje nisam mogao. Radio sam ja ko hamal ovdje, nije meni para falilo. Nijedna drzava na svijetu nije kao sto je nekad bila. Tudjih problema mi je na vrh one stvari. Nekoliko sam poslova promijenio, sve razlicita zanimanja. Javim se na konkurs, odem na razgovor i dobijem posao. Ne bavim se svjetskom politikom jer ne igra nikakvu ulogu u mom zivotu niti mogu utjecati na bilo sta. Zasto mozak zamarati ? Svjestan sam svega oko sebe ali nije bas da se vezem i primam na te neke stvari. Zivim u zemlji prilika, svaki put kad sam promijenio posao otisao sam na bolje. Niti me je iko gurao niti imam koga da me gura. Dosao sam bez jezika, svakog dana ga bolje znam tako da mi i ocekivanja u skladu s tim i rastu. Nisam zamisljao da cu u autu od 30 000e kuci vec nakon godinu dana. Da cu imati svoj stan u centru nekog velikog grada za dvije godine. Da cu posaditi drvo u basti na kojem euri rastu. Dosao si da radis. Posla ima za svakoga. Do tebe je sta ces raditi. 90% posto ljudi su dosli preko vize Zapadni Balkan bez ikakvih kvalifikacija i bez znanja jezika. Eto vi otvorite neku firmu, zaposlite nekog Nepalca za direktora i dajte mu platu od 2000 KM dok isti ne zna otici u apoteku bez google translate. Imam poznanika koji su dosli u istom periodu kao i ja, desi se i dan danas nakon nekoliko godina da meni zazvoni telefon jer taj strucnjak na kasi u prodavnici ne zna zeni objasniti sta zeli. Nije ti Njemacka kriva sto znas reci samo danke i guten Tag. I logicno da ces za minimalac raditi i da ce te varati ljudi na svakom koraku. To je svugdje tako, ne igra nikakvu ulogu to gdje zivis. Za Svabu i dalje tvrdim da se pretjeruje. U drzavi od skoro 100 miliona ljudi, mora biti onih i koji tersaju. S razlogom ili ne, nije bitno. Oni i dalje ne lijece svoju djecu humanitarnim pozivima. Ne cekaju sadaku da poprave 30 m glavne pruge u drzavi. Konstantno uvoze radnu snagu, treca ekonomija svijeta i dalje a eto ko biva pripada. To sto im smeta sto je kebab 7e umjesto 3e. Jbg. Ne zali se sto mu satnica svake godine raste. Nije ni u nas kebab vise 3 markice ko sto je bio.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 10:21Sticajem okolnosti imam takav posao da sam 10 dana u Njemačkoj,a 20 u Bosni,tako da nemam potrebe za vraćanjem trenutno,ali da nije tako,vjerovatno da bi se vratio,prosta činjenica nametanja nekih stavova da su normalni ,a van svake pameti je,ali poenta moga posta je da do prije 5 godina nisi mogao cuti svabu koji kaže da je Njemačka sranje,a sad svaki drugi je tog stava

Ovo nije istina. Naši nisu imali ni blizu povlastice kakve imaju Ukrajinci.ASD je napisao/la: ↑06 maj 2025, 12:23I naši su muzli socijalu u ratu. Pola kriminalaca kod nas se tamo kriminalu naučilo.
- ASD
- Kontakt:
Koju povlasticu nisu imali?jasmin10 je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:23Ovo nije istina. Naši nisu imali ni blizu povlastice kakve imaju Ukrajinci.ASD je napisao/la: ↑06 maj 2025, 12:23I naši su muzli socijalu u ratu. Pola kriminalaca kod nas se tamo kriminalu naučilo.
Bili na socijali, djeca dobijala plaćenu školu, kurseve jezika.
Sve je to mojoj porodici ponuđeno, samo otac odbio jer nije želio da se bježi odavde. Nije mu bilo pošteno, da neki sklanjaju djecu, a neki ne.
Ali, sve isto bilo, čak i 10 godina poslije rata ljudi dobijali azil na osnovu rata.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 06 maj 2025, 13:33, ukupno mijenjano 1 put.
Bruku toga nisu imali.ASD je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:29Koju povlasticu nisu imali?jasmin10 je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:23Ovo nije istina. Naši nisu imali ni blizu povlastice kakve imaju Ukrajinci.ASD je napisao/la: ↑06 maj 2025, 12:23I naši su muzli socijalu u ratu. Pola kriminalaca kod nas se tamo kriminalu naučilo.
Bili na socijali, djeca dobijala plaćenu školu, kurseve jezika.
Sve je to mojoj porodici ponuđeno, samo otac odbio jer nije želio da se bježi odavde. Nije mu bilo pošteno, da neki sklanjaju djecu, a neki ne.
Očito nisi upoznat kakve povlastice Ukrajinci imaju. Krenuvši od stana, mjesta u vrticu…
-
- Kontakt:
U cijelom svijetu cijene rastu, u cijelom svijetu je kriza. Nigdje nije isto kao prije korone. Njemacka je i dalje drzava u kojoj se bolje zivi nego u 95% ostatka svijeta. Ako ne i jace. To sto Mujo nije zadovoljan s tim sto mu ostane 500e umjesto 1000e mjesecno to je drugi par carapa. Zaboravio Mujo kad ceka prvi da vrati dugove iz tekuceg mjeseca. Ne da mi se vise. Sve si upravu. Mogu nam se Svabe samo sageti, mozemo se organizovati da pomognemo tom jadnom i napacenom narodu.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:15I mene zub pa svako svoju ranu sisa. Po načinu razmišljanja vjerovatno si samac? Koliko dugo si tu ? Živiš u nekom većem gradu ili ? Konstantan uvoz radne snage Haha,dobar vic u svim zanimanjima ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage. Druže cijene kako su rasle u Bosni isto su tako u Njemačkoj,a Plate i nisu rasle u tom razmjeru u odnosu na porast cijena, o stanovima da ne pričamo. Ja opet ponavljam situacija prije korone i trenutno,nebo i zemlja razlika,ali naravno svako ima svoje vidjenje situacije.
-
- Kontakt:
Kaze ti neko ko je kao dijete bio u izbjeglistvu, da smo i mi to sve isto imali. Lupetate o nekim stvarima o kojim pojma nemate.jasmin10 je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:32Bruku toga nisu imali.
Očito nisi upoznat kakve povlastice Ukrajinci imaju. Krenuvši od stana, mjesta u vrticu…
Prihvati da si izbjeglica, doseljenik, građanin trećeg reda, da se ništa nikada nećeš pitati u toj zemlji, rintaj im ko konj poslove koje oni neće da rade i šuti. Ne određuješ pravila.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:07Čekaj ti plaćaš porez doprinose i sve,radiš,boris se,a tvoje dijete ne može dobiti mjesto u vrticu i dodje neko i ne radi apsolutno ništa,a dobije džeparac i stan i dobije mjesto u vrticu,koje ne plaća sam,već plaća ta ista država za njega i to je Oke ?rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:01To je tipična desničarska spika, za sve su im krivi drugi i drugačiji.
Usput da se pišnem po tulipanima i Holandiji cijeloj.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
Druže ja ni u jednom postu nisam rekao da sam nezadovoljan u Njemačkoj,ja sam samo iznosio činjenice, kakvo je realno stanje i za šta mi plaćamo trenutno porez i zbog čega vjerovatno nećemo imati penziju. Njemačka je poslije korone drastično drugačija,svabu prije korone nisi mogao cuti da kaže da Njemačka nije najbolja zemlja možda i na svijetu čak,sad itekako možeš,da li joj trebaju reforme ? Itekako u svakom smislu,da li svi koji su tamo na socijali, bez osnova valjanog trebaju biti istjerani ? Pod hitno ! A o lažima da je bilo isto i našim ratnim izbjeglicama i sad Ukrajincima samo se čovjek može nasmijati, zato su naši morali tražiti poslove,a ovima je zabranjeno da traže posao dok ne savladaju odredjenu razinu jezika,gdje nemaju nikakvog ograničenja za koliko dugo moraju to savladati. Pa svabe same kažu da nikada nisu nikome dali takve Förderung kao sto su njima.spolacentra je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:38U cijelom svijetu cijene rastu, u cijelom svijetu je kriza. Nigdje nije isto kao prije korone. Njemacka je i dalje drzava u kojoj se bolje zivi nego u 95% ostatka svijeta. Ako ne i jace. To sto Mujo nije zadovoljan s tim sto mu ostane 500e umjesto 1000e mjesecno to je drugi par carapa. Zaboravio Mujo kad ceka prvi da vrati dugove iz tekuceg mjeseca. Ne da mi se vise. Sve si upravu. Mogu nam se Svabe samo sageti, mozemo se organizovati da pomognemo tom jadnom i napacenom narodu.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:15I mene zub pa svako svoju ranu sisa. Po načinu razmišljanja vjerovatno si samac? Koliko dugo si tu ? Živiš u nekom većem gradu ili ? Konstantan uvoz radne snage Haha,dobar vic u svim zanimanjima ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage. Druže cijene kako su rasle u Bosni isto su tako u Njemačkoj,a Plate i nisu rasle u tom razmjeru u odnosu na porast cijena, o stanovima da ne pričamo. Ja opet ponavljam situacija prije korone i trenutno,nebo i zemlja razlika,ali naravno svako ima svoje vidjenje situacije.
Sozialleistungen für Geflüchtete Ein EU-Land zahlt Ukrainern mehr als Deutschland
Land Leistungen für geflüchtete Ukrainer
Deutschland 954 Euro pro Monat
Norwegen 670 Euro
Frankreich 426 Euro
Niederlande 384 Euro
Druže to je i moja teorija,zato sam i napravio sebi da sam u Njemačkoj 10 dana mjesno uzmem pare i 20 dana sam u Bosni. Dok bude išlo tako odlično,kad ne bude nešto će se drugo tražiti i gotovo.avenija je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:55Prihvati da si izbjeglica, doseljenik, građanin trećeg reda, da se ništa nikada nećeš pitati u toj zemlji, rintaj im ko konj poslove koje oni neće da rade i šuti. Ne određuješ pravila.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:07Čekaj ti plaćaš porez doprinose i sve,radiš,boris se,a tvoje dijete ne može dobiti mjesto u vrticu i dodje neko i ne radi apsolutno ništa,a dobije džeparac i stan i dobije mjesto u vrticu,koje ne plaća sam,već plaća ta ista država za njega i to je Oke ?rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:01
To je tipična desničarska spika, za sve su im krivi drugi i drugačiji.
Usput da se pišnem po tulipanima i Holandiji cijeloj.
Kad smo kod Njemacke, sve to zavisi kako je kome. Niko kome je dobro se nece vratiti, to su cinjenice. Ja sam skolu tamo zavrsio prve poslove radio i meni je uvijek bilo lijepo, ali nakon nekog vremena ti i zafali prava domovina. Meni je hvala bogu dobro, sto iz lijepe Bosne radim za svabsku firmu, moram par puta otici tamo, naravno odem i vise puta radi prijatelja i familije koju imam tamo. Da je kao nekad, nije ali nigdje nije kao sto je bilo prije 10, 15 i 20 godina, to su cinjenice. Ja svakog razumijem ko se vrati jer nije naucio jezik kako treba, ili radi hamalske poslove, to brate mozes raditi i u Bosni, a bar si sa svojima, ni ovdje niko ne umire od gladi, kako se to zeli predstaviti. Ovdje ljudi opet pomazu izmedju sebe, pogotovo porodica, sto je u Njemackoj opet drugacije. Ja dok sam jos imao 16, 17 godina, tamo su moji vrsnjaci vec morali sebi traziti stanove, sobe po kojekakvim WG-s. Nece te njemacki roditelj trpiti do dridesete kao sto se to radi ovdje. Ko god nema skole ili neki dobar zanat, ce se patiti svugdje u svijetu, a tome niko drugi nije kriv, do samih osoba kojima to nije bilo bitno u zivotu. Sad kad je vec kasno, ide kuknjava i svako drugi je kriv. Znam more svaba, svako im je kriv, samo nisu oni, a nisu jadni mogli ni skolu zavrsiti kako treba, kamoli zanat kakav, i naravno da su onda stranci krivi koji su hebiga kvalifikovaniji za mnogo poslove od istih. Svugdje je ista prica, uvijek je neko drugi kriv.
GGMU
-
- Kontakt:
Novac nema istu vrijednost kao sto je imao devedesetih. Niti ce za 30 godina imati kao sto ima danas. U par deka je to, ne daj da te cifre zavaraju.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 14:02Druže ja ni u jednom postu nisam rekao da sam nezadovoljan u Njemačkoj,ja sam samo iznosio činjenice, kakvo je realno stanje i za šta mi plaćamo trenutno porez i zbog čega vjerovatno nećemo imati penziju. Njemačka je poslije korone drastično drugačija,svabu prije korone nisi mogao cuti da kaže da Njemačka nije najbolja zemlja možda i na svijetu čak,sad itekako možeš,da li joj trebaju reforme ? Itekako u svakom smislu,da li svi koji su tamo na socijali, bez osnova valjanog trebaju biti istjerani ? Pod hitno ! A o lažima da je bilo isto i našim ratnim izbjeglicama i sad Ukrajincima samo se čovjek može nasmijati, zato su naši morali tražiti poslove,a ovima je zabranjeno da traže posao dok ne savladaju odredjenu razinu jezika,gdje nemaju nikakvog ograničenja za koliko dugo moraju to savladati. Pa svabe same kažu da nikada nisu nikome dali takve Förderung kao sto su njima.spolacentra je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:38U cijelom svijetu cijene rastu, u cijelom svijetu je kriza. Nigdje nije isto kao prije korone. Njemacka je i dalje drzava u kojoj se bolje zivi nego u 95% ostatka svijeta. Ako ne i jace. To sto Mujo nije zadovoljan s tim sto mu ostane 500e umjesto 1000e mjesecno to je drugi par carapa. Zaboravio Mujo kad ceka prvi da vrati dugove iz tekuceg mjeseca. Ne da mi se vise. Sve si upravu. Mogu nam se Svabe samo sageti, mozemo se organizovati da pomognemo tom jadnom i napacenom narodu.Muumii je napisao/la: ↑06 maj 2025, 13:15I mene zub pa svako svoju ranu sisa. Po načinu razmišljanja vjerovatno si samac? Koliko dugo si tu ? Živiš u nekom većem gradu ili ? Konstantan uvoz radne snage Haha,dobar vic u svim zanimanjima ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage. Druže cijene kako su rasle u Bosni isto su tako u Njemačkoj,a Plate i nisu rasle u tom razmjeru u odnosu na porast cijena, o stanovima da ne pričamo. Ja opet ponavljam situacija prije korone i trenutno,nebo i zemlja razlika,ali naravno svako ima svoje vidjenje situacije.
Sozialleistungen für Geflüchtete Ein EU-Land zahlt Ukrainern mehr als Deutschland
Land Leistungen für geflüchtete Ukrainer
Deutschland 954 Euro pro Monat
Norwegen 670 Euro
Frankreich 426 Euro
Niederlande 384 Euro
Kome je zabranjeno traziti poslove ? Daj bola, nadam se da nisi ozbiljan. Dodju,odrade par dana i razgule. Ima kaze macku kuci, ne moze je samu ostaviti. To mi nije niko pricao, bio tu kad se to desilo. Iskoristavaju drzavu i to je to.
Brojka je u kontekstu ozbiljnog korištenja potencijala, gdje bi u ovom slucaju iskoristili cca 75 %.ArtemisFowl je napisao/la: ↑06 maj 2025, 11:18Odakle ti brojka od 1500MW?Asteriks je napisao/la: ↑06 maj 2025, 10:14Potencijal trenutno nije prilično dobro popunjen.ArtemisFowl je napisao/la: ↑06 maj 2025, 09:44
Nemoguće je iskoristiti 2000MW, to je ukupan tehnički potencijal vjetra. Sama činjenica da se očekuje priključenje novih 700MW ti govori koliko se taj potencijal dobro iskorištava.
Prema zadnjim informacijama, ukupna instalirana snaga vjetroelektrana je blizu 360 MW. To je ono što se uradilo zadnjih 15ak godina.
Treba sačekati najave kako će
u narednih pet godina biti priključeno novih 700 MW. Znamo da se kod nas ne poštuju rokovi, pa dobijemo pusta obećanja.
Tek onda, vjerovatno nakon 15 i više godina, možemo pričati da je dobro popunjen. Kada se izbije blizu 1500 MW.
Tek tada bi mogli reći da je potencijal prilično dobro popunjen.
Trenutnih 360 MW plus obećanja su daleko od toga.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.