Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

BaiMai
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la BaiMai » 27 apr 2025, 14:35

MaroonBjelave je napisao/la:
27 apr 2025, 14:13
kraljttbvb je napisao/la:
27 apr 2025, 13:53
27 apr 2025, 11:36
Ma ja imam osjećaj da naš narod baš onako intenzivno gleda u tu EU ružičastim naočalama. Standardi, propisi, pičqe materine. Pa i kod nas imaš zakon da možeš tužiti općinu, grad, što ti je otpao točak od auta zbog rupe na putu. Pa eto, nek mi se javi taj koji je tužio ili dobio tužbu. Tako i ovo sa EU. Mrtvo slovo na papiru u mnogim sferama.
Nema kod nas te navike za tuzenje i slične stvari. Plus što ljudi uopste ne vjeruju sudovima i ne vjeruju da će na kraju dobiti pravednu presudu. Ili se proces razvuče pa te advokat guli godinama. Pa na kraju i što dobiješ odštete, proslijedis je advokatu.

Kod nas čovjeka ujeo pas lutalica, tužio opstinu i dobio 5 milja odštete. I on je jedan od rijetkih, jer dosta ljudi ujede pas a i ne znaju da mogu tužiti nekoga (opstinu) ko je obavezan da lutalice ukloni sa ulice.
Pa ko ti i u Njemačkoj garantuje da ćeš dobiti tužbu? Nejse, da ne idemo dublje, pričamo o nekim standardima, pravdi, koje jednostavno na dunjaluku nema. Više ili manje.
U Njemackoj i tuzbe to je smjesno, Bild unisti zivot Judy S. neki dan ide objava izvinjenje i korekcija na naslovnoj strani, rekordna isplata 150.000 Eura, ali sta je to kad je tebi zivot i posao unisten. To tuzakanje je samo u USA neka stvar, bar sto se tice privatnih osoba.
GGMU

Slobodanpad1945
Kontakt:

Post Postao/la Slobodanpad1945 » 27 apr 2025, 15:33

Vezano za temu životnijskih namirnica(mesa, mlijeka i jaja), kao neko ko je iz ove branše i koji imam iskustvo Bosni i Hercegovini i Njemačkoj @Asteriks je nažalost 90% u pravu.

Iskustva koja sam doživio u našoj zemlji su takva da iako su životinje bile i pozitivne na brucelozu, inspektori su i puštali na klanje, a kasnije i na eventualnu prodaju(domaće meso).

Pored toga, prije desetak godinaokorjeli kriminalci pod krinkom patriotizma davali su u naše mljekare mlijeko, koje su potom prije već mutili u prahu.

Pa sjetimo se samo afere sa izvozom piletine i Turske.
Morala našem narodu fali, kao i obrazovanosti, ali morala ponajviše

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 27 apr 2025, 16:38

Ovo za jaja, komercijalna i free range. Cak i ovdje u Americi, ogromna razlika. Jedno zumance svijetlo zuto jedno narandzasto. Ukus ogromna razlika.
Ili povrce puput paradajza. Ljudi koji gledaju da jedu organic, free range, njima ne mozes bas tako lako "podvalitii" u kutiju.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 27 apr 2025, 17:11

Kad god mi ovo izleti valjam se od smijeha ko da prvi put gledam
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Mokes
Kontakt:

Post Postao/la Mokes » 27 apr 2025, 19:10

Kao neke od mana neradne nedjelje opozicija je isticala gubitak radnih mjesta, manji promet a samim tim i plate,kao i činjenicu da radnici više neće imati priliku birati neradni dan već će biti prisiljeni da to bude nedjelja.
Ovo mi je najjači argument :urnebes:

Rade li kad nedjeljom ovi što se protive ovome, čisto informativno me zanima :think:
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★

London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 27 apr 2025, 21:57

Slobodanpad1945 je napisao/la:
27 apr 2025, 15:33
Vezano za temu životnijskih namirnica(mesa, mlijeka i jaja), kao neko ko je iz ove branše i koji imam iskustvo Bosni i Hercegovini i Njemačkoj @Asteriks je nažalost 90% u pravu.

Iskustva koja sam doživio u našoj zemlji su takva da iako su životinje bile i pozitivne na brucelozu, inspektori su i puštali na klanje, a kasnije i na eventualnu prodaju(domaće meso).

Pored toga, prije desetak godinaokorjeli kriminalci pod krinkom patriotizma davali su u naše mljekare mlijeko, koje su potom prije već mutili u prahu.

Ima jedan izuzetno efektivan način za rješavanje tog primitivizma - primjena drakonskih kazni bez izuzetka. Kada bi kazna bila dovoljno visoka da ugrozi poslovanje ili čak egzistenciju prijestupnika i kada bi postojao sistem redovnih, striktnih provjera, vidio bi kako tzv. nemoralni i neobrazovani rade po zakonu. Vjerujem da si barem jednom bio svjedok situaciji bahaćenja polupismenog dijela dijaspore kada dođe u Bosnu, dok su ti isti pojedinci u uređenim državama manji od makovog zrna. Razlog je jednostavan - uređena država propiše zakon koji i de facto važi za svakoga i drakonsku kaznu za kršenje istog, pa bujrum prekrši ako smiješ.

Međutim, u društvu u kojem postoji privilegovani sloj koji je iznad svakog zakona, kao što je naše, to ne bi prošlo.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
L : ⭐×7
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 28 apr 2025, 07:00

Mokes je napisao/la:
27 apr 2025, 19:10
Kao neke od mana neradne nedjelje opozicija je isticala gubitak radnih mjesta, manji promet a samim tim i plate,kao i činjenicu da radnici više neće imati priliku birati neradni dan već će biti prisiljeni da to bude nedjelja.

Rade li kad nedjeljom ovi što se protive ovome, čisto informativno me zanima :think:
Evo ja ne radim nedjeljom, ali sam taj argument čuo direktno od ljudi koje pogađa neradna nedjelja. Kako to onda nije argument?

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 28 apr 2025, 07:44

Meni nije kasno kako vece i jače ekonomije ne propadnu nedjeljom a mi ne možemo podnijet
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 apr 2025, 09:19

Slobodanpad1945 je napisao/la:
27 apr 2025, 15:33

Nije ostvaren napredak u veterinarskoj politici i potrebno je još mnogo raditi na kontroli,
prevenciji i iskorjenjivanju zaraznih bolesti životinja. Potrebno je obaviti još mnogo posla kako bi se poboljšalo praćenje i nadzor nad brucelozom i bjesnilom, koje se još uvijek ne smatraju
iskorijenjenim u Bosni i Hercegovini, te unaprijedila koordinacija postupanja u slučaju
izbijanja afričke svinjske kuge.
Sistem za prijave o bolestima životinja i obavijesti o izbijanju bolesti još uvijek nije usklađen
s acquisem EU kao ni centralni sistemi identifikacije i registracije životinja za ovce, koze,
svinje i konje.
Nije ostvaren napredak u pogledu stavljanja na tržište hrane za ljude, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog porijekla.
Eto Izvještaj Komisije EU za BiH iz 2023.

I onda će ti doći predstavnik neke mjesne zajednice ili korumpirani veterinar, te tvrditi suprotno.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 28 apr 2025, 09:26

ArtemisFowl je napisao/la:
28 apr 2025, 07:00
Mokes je napisao/la:

Evo ja ne radim nedjeljom, ali sam taj argument čuo direktno od ljudi koje pogađa neradna nedjelja. Kako to onda nije argument?
Nisam trgovac ali sam jedno vrijeme radio u profesiji gdje neradni dani nisu vikendi. Na početku je fora jer stigneš neke stvari završiti kad nije gužva (šoping) ili vađenje dokumente, ali sveukupno vrlo brzo shvatiš da ku.rca ne možeš taj dan jer si desync s ostatkom svijeta. Niti možeš šta planirati cjelodnevno, a i aktivnosti iza 16-17h sa zaposlenim ljudima su hit&miss jer zavise od njihovih aktivnosti.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 28 apr 2025, 10:02

Radio sam nedjelju jučer, radim prvi maj, radim drugi maj pa se stvarno ne žalim nit koji qrac. Stvarno smo svi postali umaženi do Boga sa svim toliko da mi se gadi sve
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 28 apr 2025, 10:06

Jabroni je napisao/la:
28 apr 2025, 09:26
ArtemisFowl je napisao/la:
28 apr 2025, 07:00
Mokes je napisao/la:

Nisam trgovac ali sam jedno vrijeme radio u profesiji gdje neradni dani nisu vikendi. Na početku je fora jer stigneš neke stvari završiti kad nije gužva (šoping) ili vađenje dokumente, ali sveukupno vrlo brzo shvatiš da ku.rca ne možeš taj dan jer si desync s ostatkom svijeta. Niti možeš šta planirati cjelodnevno, a i aktivnosti iza 16-17h sa zaposlenim ljudima su hit&miss jer zavise od njihovih aktivnosti.
Valjda je normalno da ne radis nedjelju, da barem taj jedan dan imaš za sebe, porodicu, djecu…
Ne znam da li se još negdje radi nedjelja, osim u Arapskom svijetu, ali oni zato imaju petak.
Da li su dnevnice radnicima duplo veće nedjeljom ?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 28 apr 2025, 10:15

Kako je to normalno?

Znaci nedjeljom necemo ici u hitnu ako se povrijedimo, mozemo krasti iz zatvorenih radnji jer ne treba da radi policija, obezbjedjenje… ni tramvaji i aubusi ne treba da rade, red je da se ljudi odmore. Kao ni kafici, restorani, turizam nedjeljom gasimo, hotele zatvarano da se ljudi koji tamo rade odmore. Portali isto ne treba da objavljuju vijesti, a vikendom mozete divljati po forumu jer admin ne treba raditi nedjeljom.

Nidje veze, od toliko bransi koje ostaju da rade i moraju da rade, ovim zakonom se izivljavaju nad ljudima koji fakat rade tokom sedmice i zatvaraju radnje, samo taj mali dio populacije osobadjaju posla vikendom, unistavaju turizam… i na kraju ce opet morati nekako otvoriti bar nesto jer je ovo neodrzivo.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 28 apr 2025, 10:20

Sigurno je momak mislio da policija, hoteli i sl ne treba da rade, onaj prije admin je bio pametniji.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 28 apr 2025, 10:26

Marsal je napisao/la:
28 apr 2025, 10:02
Radio sam nedjelju jučer, radim prvi maj, radim drugi maj pa se stvarno ne žalim nit koji qrac. Stvarno smo svi postali umaženi do Boga sa svim toliko da mi se gadi sve
To ti je u narodu poznato kao "hrđavom qurcu i dlaka okapnica smeta".

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 28 apr 2025, 10:42

28 apr 2025, 10:26
Marsal je napisao/la:
28 apr 2025, 10:02
To ti je u narodu poznato kao "hrđavom qurcu i dlaka okapnica smeta".
Naravno da postoje branše koje moraju raditi nedjeljomi i praznicima ali treba se to organizovati da ima dovoljan broj radnika i da se mijenjaju a ne da npr za bajram radi neko pa ce sad raditi i za 1.maj. Ne radi ni marsal sigurno svaku nedjelju ni svaki praznik kad tako pise, da radi uvijek pitao bi ga jel razmazenost. I naravno ko radi praznik i nedjelju treba biti placen vise.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 apr 2025, 10:47

Ovo za trgovine je trebalo donijeti odluku da jedan dan u sedmici ne smiješ raditi, da radnici imaju slobodan dan.

U Hercegovini zimi ne bi radili nedjelju, a ljeti kad je sezona ne bi radili neki drugi dan i to je to.

Ovako sve blokirati je bezveze, bukvalno ubise turizam...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

tiketoke
Kontakt:

Post Postao/la tiketoke » 28 apr 2025, 10:57

jasmin10 je napisao/la:
28 apr 2025, 10:06

Valjda je normalno da ne radis nedjelju, da barem taj jedan dan imaš za sebe, porodicu, djecu…
Ne znam da li se još negdje radi nedjelja, osim u Arapskom svijetu, ali oni zato imaju petak.
Da li su dnevnice radnicima duplo veće nedjeljom ?
U SAD rade svaki mogući dan, nema nedjelje. Možeš zamisliti koliko bi samo to usporili njihovu ekomoniju i ogromnu potrošnju( konzumerizam) koji je bez presedana u svijetu.

Još na to legalno mogu raditi 10 poslova ako hoće ,a ne ko ja i ti ,jedan i pio/mio

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 apr 2025, 10:59

enobarca je napisao/la:
28 apr 2025, 10:20
Sigurno je momak mislio da policija, hoteli i sl ne treba da rade, onaj prije admin je bio pametniji.
U pravu je admin.

Kad počinjes negdje raditi, znaš kad i kako se radi. Tako i policija, hitna i ostali znaju da se rade turnusi i da će raditi i vikende i praznike. I nisam vidio da se neko buni.

Ima kod nas jedna komsinica radi u trgovini, kaže što se nje tiče ovo sa nedjeljom joj nikako ne paše. Čovjek joj radi turnuse, a ona je nekad mogla birati dan u sedmici kad će biti slobodna. I birala bi kad joj muž radi u toku sedmice, jer joj nije imao ko cuvati malo dijete, potrefilo bi se da oboje rade. Ovako sad mora dijete voziti kod majke u drugi grad.

Što se mene tiče, ja bih ljeti pristao svaki vikend raditi, a da budem slobodan tokom sedmice. Odeš na kupanje za vikend, ne mozes primaknuti plaži, dok radnim danom biras gdje ćeš, hoćeš u hlad ili na sunce...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 28 apr 2025, 11:04

enobarca je napisao/la:
28 apr 2025, 10:20
Ma lupa čovjek gluposti. Taman je neko mislio da policija i hitna ne treba raditi nedjeljom.
Imaš poslove gdje pristaješ raditi turnuse i imaš godinu dana unaprijed isplanirane smjene.
Ali trgovine apsolutno ne trebaju raditi nedjeljom. Kao sto ne rade ni sirom Evrope.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 31 gost.