Davno bi oni postavili granične prijelaze samo da imaju ljude koji su spremni to izvršiti. Oni jednostavno nemaju toliko policije i ono najvažnije - toliko ljudi koji su spremni krenuti u tu suludu akciju.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Slobodan Vasković: Nije Dodik bjegunac od pravosuđa BiH, već bezbjednosne agencije BiH bježe od Dodika
-
- Kontakt:
Ja stvarno ne razumijem ni ove debile iz Eufora.
Evo, ako već ne želite asistirati zbog kršenja Ustava BiH, asistirajte zbog činjenice da je juče zaprijećeno zvaničniku jedne EU članice. Ako vam to nije dovoljan razlog, nosite se onda u pm odakle ste i došli. Ćevapi na Baščaršiji nisu ono zbog čega ste vi tu.
Evo, ako već ne želite asistirati zbog kršenja Ustava BiH, asistirajte zbog činjenice da je juče zaprijećeno zvaničniku jedne EU članice. Ako vam to nije dovoljan razlog, nosite se onda u pm odakle ste i došli. Ćevapi na Baščaršiji nisu ono zbog čega ste vi tu.
Švabija je bila glavni trgovinski partner Srbije, dok su RS-u u top tri.
Vučko će lizat bitumen da ispravi ispade laktaškog jazavca. Veze on nema šta radi. Čak u entropiji ima stvari koje na prvu izgledaju sređeno.
Vučko će lizat bitumen da ispravi ispade laktaškog jazavca. Veze on nema šta radi. Čak u entropiji ima stvari koje na prvu izgledaju sređeno.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Nista se posebno nece desit, niko nece htjet marku da izgubi zbog neke misnistrice a pogotovo radi nekog medjeda iz rs
-
- Kontakt:
A da mi ipak obavimo taj posao umjesto što kmečimo da nam ga uvijek stranci obavljaju? Ako nismo u stanju da da to obavimo, onda nismo država, vec protektorat koji ce se raspasti cim stranci dignu ruke od njega.MarcoBorriello je napisao/la: ↑05 apr 2025, 15:44Ja stvarno ne razumijem ni ove debile iz Eufora.
Konaković: Dodik je bio spreman lišiti slobode i života ministricu Lührmann.

Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
- napoleon72
- Kontakt:
Gori su mi ovi debilizmi koje nasi izjavljuju nego ono sto Dodik radi
GRMI SA SJEVERA!
1946
90ka deseti heroj Bosne
1946
90ka deseti heroj Bosne
SAD je uveo carine na sve uvozne automobile i dijelove u visini od 25 posto. To znači da nema vozila, pa čak i onih koja se proizvode u SAD-u, na koja se neće primjenjivati carine. Jednostavno, autoindustrija je složen proces, koji uključuje niz partnera i kooperanata. Dovoljno je pogledati samo jedan dio vozila. Wall Street Journal je pratio putovanje jedne klipnjače za i otkrio koliko je cijela priča kompleksna.
Započinje sa sirovim aluminijem u Michiganu, koji ide u Ontario na izlijevanje i strojnu obradu. Potom se vraća u SAD na doradu, putuje u Meksiko na daljnju obradu, vraća se na sjever SAD-a u Wisconsin radi sklapanja s prstenom i završava u Michiganu gdje se ugrađuje u motor. Taj se motor potom šalje u Ontario, gdje se konačno stavlja u gotovo vozilo za SAD ili Meksiko.
To je ukupno šest međunarodnih prijelaza samo za jednu komponentu, sa šest potencijalnih tarifnih udara ako Meksiko i Kanada uzvrate i šest podsjetnika na to koliko krhki mogu biti globalni opskrbni lanci kada se politika promijeni preko noći.
The Wall Street Journal nedavno je objacio da u proizvodnji američkog klasika, pick-upa Ford F-150, sudjeluju čak 24 države. Sastavlja se u Michiganu i Missouriju, ali gume dolaze iz Južne Koreje, aluminijski naplatci iz Meksika, poluosovine iz Kanade…
Prema procjenama Cox Automotivea i Barclaysa, samo zbog meksičko-kanadskih graničnih prijelaza tarifa bi mogla dodati oko 3000 dolara na cijenu vozila proizvedenog u SAD-u. Dodajte još 400 USD od carina na čelik i aluminij, plus još uvijek rastuće troškove dodatnih pristojbi za određene dijelove ili odmazdu trgovinskih partnera pa bi cijena automobila mogla biti mnogo viša.
Zagovornici carina tvrde da će se tako stvoriti radna mjesta poticanjem proizvođača automobila da vrate proizvodnju kući. Ali analitičari sugeriraju da bi se više moglo ulagati u robotiku i automatizaciju, a da su nova radna mjesta iluzija.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
I onda ovdje vidiš raspravu o demokratama i republikancima, o Trumpu i Bidenu, kao da se radi o nekim normalnim likovima a ne o ljudima pored kojih bi i Milorad Dodik izgledao kao kandidat za nobelovu nagradu za mir.avenija je napisao/la: ↑04 apr 2025, 23:33Algoritam mi vjerovatno kao i većini čim je aktuelno počeo izbacivati snimke iz Gaze ovih dana.
Za mene je nerealno da neko može ono raditi. Ono se nikad u historiji čovječanstva nije nigdje vidilo, kakav barbarizam, kakvi monstrumi, kakva je ono bolest u p.. materinu.
Ako suti Arabija i ostale prodane arapske zemlje Amerika se bar smatra civilizacijom pa nerealno je da oni kakvi god zlocinci bili mogu ovaj pokolj i barbarizam gledati live.
Znaci monstrumi hladno čekaju da se djeca krenu igrati njih 30-40 i dignu ih u zrak sa betonom od zgrada po 100 metara u vis. Nisam moga vise gledati, rijeka krvi teče ulicom.
Kad Dodik ponizi nekog iz stranog faktora on poveća izborni rezultat za 50 000 glasova. Njegovi birači su oduševljeni. Ne smeta to ni strancima, ponašanje prema njemačkoj ministrici je međunarodni skandal samo na Fortinoj sjednici. Više je Dodik dobio tako što ih je ponižavao nego Sarajevo što im se ulizivalo.
Skoro pa je dokazano da je Epstein bio agent Mossada, 6 pasosa mu je nadjeno od razlicitih drzava, ukljucujuci Saudijsku Arabiju, plus milijarder a niko ne zna kako je zaradio pare. Opsta sumnja vec uveliko je uzela maha da je masa takvih koji navuku politicare Amerike i vazne figure pa ih ucjenjuju.
- sarajevskiMarlboro
- Kontakt:
Video WSJ na ovu temu od neki dan:Asteriks je napisao/la: ↑05 apr 2025, 18:15SAD je uveo carine na sve uvozne automobile i dijelove u visini od 25 posto. To znači da nema vozila, pa čak i onih koja se proizvode u SAD-u, na koja se neće primjenjivati carine. Jednostavno, autoindustrija je složen proces, koji uključuje niz partnera i kooperanata. Dovoljno je pogledati samo jedan dio vozila. Wall Street Journal je pratio putovanje jedne klipnjače za i otkrio koliko je cijela priča kompleksna.
Započinje sa sirovim aluminijem u Michiganu, koji ide u Ontario na izlijevanje i strojnu obradu. Potom se vraća u SAD na doradu, putuje u Meksiko na daljnju obradu, vraća se na sjever SAD-a u Wisconsin radi sklapanja s prstenom i završava u Michiganu gdje se ugrađuje u motor. Taj se motor potom šalje u Ontario, gdje se konačno stavlja u gotovo vozilo za SAD ili Meksiko.
To je ukupno šest međunarodnih prijelaza samo za jednu komponentu, sa šest potencijalnih tarifnih udara ako Meksiko i Kanada uzvrate i šest podsjetnika na to koliko krhki mogu biti globalni opskrbni lanci kada se politika promijeni preko noći.
The Wall Street Journal nedavno je objacio da u proizvodnji američkog klasika, pick-upa Ford F-150, sudjeluju čak 24 države. Sastavlja se u Michiganu i Missouriju, ali gume dolaze iz Južne Koreje, aluminijski naplatci iz Meksika, poluosovine iz Kanade…
Prema procjenama Cox Automotivea i Barclaysa, samo zbog meksičko-kanadskih graničnih prijelaza tarifa bi mogla dodati oko 3000 dolara na cijenu vozila proizvedenog u SAD-u. Dodajte još 400 USD od carina na čelik i aluminij, plus još uvijek rastuće troškove dodatnih pristojbi za određene dijelove ili odmazdu trgovinskih partnera pa bi cijena automobila mogla biti mnogo viša.
Zagovornici carina tvrde da će se tako stvoriti radna mjesta poticanjem proizvođača automobila da vrate proizvodnju kući. Ali analitičari sugeriraju da bi se više moglo ulagati u robotiku i automatizaciju, a da su nova radna mjesta iluzija.
Mada sam negdje naletio na info da je privremeno suspendovao tarife. Nisam siguran koliko je tačno, mada je čovjek više puta suspendovao svoje odluke kad skonta da je napravio sranje.
Imam osjećaj da on samo voli ovu dramu i pažnju koju ima. Sad njemu predstavnici drugih država dolaze da pregovaraju o manjoj carini. Voli taj osjećaj moći.
S druge strane on već dugo govori da želi da prebaci svu proizvodnju u USA pa ove odluke imaju smisla s te strane. Sa svake druge su besmislene. Al boli ga briga, lupi neku glupost pa kad stock market pocne da pada povuče ih i pravi se da ništa nije bilo, da je Biden kriv, mainstream media ili ko već.
Jbt tek par mjeseci je na vlasti i pravi haos svako par dana. Valja izgurati do kraja mandata
“Ostrvski stadioni nemaju atletsku stazu jer su, kako Bog zapoveda, predviđeni za fudbal, a ne za nekakvo besmisleno trčanje u krug. Ovde igrači osećaju dah publike na sopstvenom potiljku, za opomenu. Valjda su zato i najbolji, ko zna.”
-
- Kontakt:
Trump misli silom izvarati i opljačkati svijet. Prvo se to vidjelo na primjeru Ukrajine gdje koristi izuzetno loš položaj te države i njenog naroda da bi ih opljačkao na legalan način. On sa svojim koracima vraća Rusiji moć, Rusija se u posljednjih nekoliko godina nije pitala za mnogo, kao što i ne bi trebala. To je nepovoljno za Europu, za Bosnu, naposlijetku i za SAD. Onda, to se može vidjeti kroz uvođenje carina većini zemalja na svijetu, gledao sam da je uveo carine i nekakvom otoku gdje samo pingvini žive, a nema nijednog čovjeka
. On predvodi politiku notornog laganja, što se može provjeriti vrlo lako kroz 2-3 klika. Lagao je za 300 milijardi pomoći Ukrajini, za navodne carine koje je EU uvela SAD-u, a zapravo se velika većina proizvoda uopšte ne carini, lagao je da će smanjiti inflaciju isti dan kad postane predsjednik SAD-a, a zapravo ju je povećao i to debelo. Vidim Kina im je odmah uvela recipročne carine od 34%. Naravno, ovo siledžijstvo i zastrašivanje ne može proći protiv većih država i saveza, može protiv sirotinje tipa Vijetnam, Bosna, Srbija i tako to. A ovo bi moglo u neku ruku i biti dobro za EU, jer previše zavise od Amerike u svakom smislu, od vojnog do ekonomskog. Sada im je zlatna prilika da traže alternative i prestanu biti ovisni o bilo kome. Tako su se riješili ovisnosti o ruskom gasu, trajalo je neko vrijeme, ali su pronašli bolju opciju. Tako i za ovo. Ne trebaju pristati na ucjene Trumpa i njegove administracije, čak i kada ovi odu s vlasti oni ne bi smjeli toliko ovisiti o SAD-u ikad. Niti bi im trebali toliko povlađivati zbog Drugog svjetskog rata koji se završio prije gotovo stoljeće.
SAD s druge strane izgubile trilione dolara, plaćati će više za manje. Carinit će se sve živo što uvoze, a što im je potrebno za njihovu industriju. Ajd kontam da je carinio aute koje uvoze iz drugih zemalja, ali ovaj carini materijale koji su potrebni za automobile koji se proizvode u SAD-u. Nevjerovatno.
Do prije par mjeseci su ovdje na forumu likovali pojedini delegati koji sada kmeče zbog Palestine. Govorili vidi šta Bajden radi, a govorilo im se jasno da će s ovim to biti dosta gore. I tako i jest. Sada imaju potpunu slobodu da pobiju sve do jednog Palestinca i niko im ništa neće zabraniti od Trumpove administracije. Dapače, ovaj bi pravio hotele na masovnim grobnicama. Alem govorio kako će ovaj zaustaviti rat u Gazi, aha evo vidimo kako ga je zaustavio, još prijeti i Iranu i nekim drugim, bombarduje Jemen. Tražili ste, dobili ste.

SAD s druge strane izgubile trilione dolara, plaćati će više za manje. Carinit će se sve živo što uvoze, a što im je potrebno za njihovu industriju. Ajd kontam da je carinio aute koje uvoze iz drugih zemalja, ali ovaj carini materijale koji su potrebni za automobile koji se proizvode u SAD-u. Nevjerovatno.
Do prije par mjeseci su ovdje na forumu likovali pojedini delegati koji sada kmeče zbog Palestine. Govorili vidi šta Bajden radi, a govorilo im se jasno da će s ovim to biti dosta gore. I tako i jest. Sada imaju potpunu slobodu da pobiju sve do jednog Palestinca i niko im ništa neće zabraniti od Trumpove administracije. Dapače, ovaj bi pravio hotele na masovnim grobnicama. Alem govorio kako će ovaj zaustaviti rat u Gazi, aha evo vidimo kako ga je zaustavio, još prijeti i Iranu i nekim drugim, bombarduje Jemen. Tražili ste, dobili ste.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Krivo ljudima sto se pricalo lose o Bidenu koji je godinu dana slao pare i oruzje da se bombarduju djeca. I sad je kao Trump gori a isto to radi. Isti k i jedan i drugi
-
- Kontakt:
Nije mi krivo zbog Bajdena, svejedno mi, već ste se provaljivali i navijali za najvećeg desničara kojeg su SAD imale u posljednjih 20-tak godina i koji će napraviti ono što je bilo loše još 15 puta gore, što možete vidjeti i sada na primjeru Palestine, Rusije, Jemena itd. Ovaj samo i podržava desničare i diktatore tipa Netanyahu, Putin, Erdogan.
I am not yet born; O hear me.
Skoro da sam gu.io, bila jedna treba sa mnom zajedno na kafi.alemsa je napisao/la: ↑05 apr 2025, 20:28Skoro pa je dokazano da je Epstein bio agent Mossada, 6 pasosa mu je nadjeno od razlicitih drzava, ukljucujuci Saudijsku Arabiju, plus milijarder a niko ne zna kako je zaradio pare. Opsta sumnja vec uveliko je uzela maha da je masa takvih koji navuku politicare Amerike i vazne figure pa ih ucjenjuju.
Nemam vremena da se s njim bavim a i da bavim, šta god da nađem, sumnjam da ćeš mi vjerovati. Ono što znam je da je lik bio kriminalac i prevarant svjetske klase, i koji je vjerovatno radio pranje para za najbogatije. Znam da je imao jedan neki "sređeni" pasoš i sa njim je prije putovo. A lik takve reputacije i uticaja kod onih bogatih je to mogao lahko srediti.
Trenutno korisnika/ca: rio_Ferdy88 i 25 gostiju.