Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Bundesliga
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 16:51

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 16:46
Nisam zapeo za Harley nego je poenta da ima x produtka gdje Americi nije potreban svjetski market/trziste dok je obratno guravo. Kina, Japan i EU pogotovo.
Pa baš kad ti ovi uvedu carine na američke proizvode, tad će ti biti problem. Neke od najvećih svjetskih firmi su američke kao npr: Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Nvidia itd. Ko će platiti carine na te firme nego američki građani.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 03 apr 2025, 16:54

Bundesliga je napisao/la:
03 apr 2025, 16:33
Ovo je najveća istina. Kad kaže šta mene briga što Trump syeba svijet. Bolit će te briga kad ti 10 jaja bude 10 KM.
Najveća istina je da Tramp ima rok trajanja, a najveća misterija je hoće li šteta koju ostavi za sobom biti popravljiva ili nepopravljiva.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 16:58

Virtu4l je napisao/la:
03 apr 2025, 16:54
Ovo je najveća istina. Kad kaže šta mene briga što Trump syeba svijet. Bolit će te briga kad ti 10 jaja bude 10 KM.
Najveća istina je da Tramp ima rok trajanja, a najveća misterija je hoće li šteta koju ostavi za sobom biti popravljiva ili nepopravljiva.
Ma za 4 godine ode sve u propast. Vidiš kakve je ogromne probleme napravio za 2 mjeseca. A ne bi me iznenadilo da ga opet izaberu za predsjednika (rekao je da bi se opet kandidovao, iako ne znam da li je to moguće), ili da izaberu onog Vancea.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 16:59

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 16:29
alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 16:24
Harley Davidson je proizveo 150k motora prosle godine, od tog 110k za Usa i Kanadu, znaci samo 40k je otislo sirom svijeta. Dok Honda ima veci market u Usa od Harley, i ko ce tarifama izgubiti ili dobiti Japan ili Harley, koji vec ima svoju bazu kupaca.
E jesi i uzeo primjer Harleya. Uzmi nešto veće za primjer. Evo ti Apple, kad već porediš sa Japanom. Kod Japanaca ti je iPhone svetinja. Teško možeš naći android uređaje po Japanu. A šta recimo Japan uvede recipročne tarife na sve Apple uređaje?
Ferrari najvise auta proda u Americi, sto je i logicno jer Usa ima najvise milionera, svako 4 auto sto Ferari proda je u Usa, sto Ameriku cini najvecim marketom te kuce. I ti mislis stvarno da Ferari moze priustiti da izgubi taj market?
Shvatam šta hoćeš da kažeš, ali primjeri su ti uzasni.

Ko da kupca Ferrarija interesuje sto će biti skuplji za 20%. Kao poskupio Ferrari pa ću ipak kupiti Chevrolet ili Ford?

Ma daj.

Ne razmišljaj o milionerima, njima će biti OK. Pitanje je šta će biti sa sitnom buranijom? Hocel hljeb poskupiti? Mlijeko? Jaja? Struja? Obične stvari koje koristi svako svaki dan? Šta će biti sa procesorima koji se uvoze iz Tajvana gdje je udario tarife? Odjeća i obuća iz Vijetnama?

Ti o Ferrariju i Harleyu pričaš… ja tačno zamišljam onog JD Vance da to priča…

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 03 apr 2025, 17:02

03 apr 2025, 16:58
Ma za 4 godine ode sve u propast. Vidiš kakve je ogromne probleme napravio za 2 mjeseca. A ne bi me iznenadilo da ga opet izaberu za predsjednika (rekao je da bi se opet kandidovao, iako ne znam da li je to moguće), ili da izaberu onog Vancea.

Ja sve ovo vidim kao veliku šansu da se Evropa probudi, a u tom buđenju bi i mi mogli debelo profitirati. Velika Britanija bi tu mogla biti tas na vagi i recimo od njih očekujem da budu sljedeći koji će Dodiku uvesti sankcije kao Njemačka i Austrija.
Voli te tvoje Sarajevo.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 17:04

admin je napisao/la:
03 apr 2025, 16:59
alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 16:29

E jesi i uzeo primjer Harleya. Uzmi nešto veće za primjer. Evo ti Apple, kad već porediš sa Japanom. Kod Japanaca ti je iPhone svetinja. Teško možeš naći android uređaje po Japanu. A šta recimo Japan uvede recipročne tarife na sve Apple uređaje?
Ferrari najvise auta proda u Americi, sto je i logicno jer Usa ima najvise milionera, svako 4 auto sto Ferari proda je u Usa, sto Ameriku cini najvecim marketom te kuce. I ti mislis stvarno da Ferari moze priustiti da izgubi taj market?

Ko da kupca Ferrarija interesuje sto će biti skuplji za 20%. Kao poskupio Ferrari pa ću ipak kupiti Chevrolet ili Ford?

Ma daj
Tako je milioner ce platiti 50k vise, nego ce Italija platiti, da ne bi izgubili market.

@bundesliga

51% od svih prodaja Apple-a su u Usa.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 17:07

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 17:04
admin je napisao/la:
alemsa je napisao/la:

Ma daj
Tako je milioner ce platiti 50k vise, nego ce Italija platiti, da ne bi izgubili market.

@bundesliga

Znaci ti da si direktor Ferrarija i udare ti tarife… ti bi rekao idemo zadržati cijenu iako znamo da je kupcu potpuno svejedno i idemo mi platiti tarifu i smanjiti svoj profit?

A ne bi rekao ‘sad vise u Americi Ferrari nije 500k nego 600k, kupcima je svakako svejedno i nema alternative?

Pa nije iPhone spustio cijenu za Evropu da zadrži market, već je poskupio za carinu i vozdra. Hoćeš iPhone, platiš skuplje nego sto je cijena u Americi. Cao. Nije tarifu platila Amerika, već ja kad sam kupio iPhone.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 17:11

Virtu4l je napisao/la:
03 apr 2025, 17:02
Ja sve ovo vidim kao veliku šansu da se Evropa probudi, a u tom buđenju bi i mi mogli debelo profitirati. Velika Britanija bi tu mogla biti tas na vagi i recimo od njih očekujem da budu sljedeći koji će Dodiku uvesti sankcije kao Njemačka i Austrija.
Ma Dodik je gotov, samo mu još niko nije javio. Samo je pitanje vremena. Ovdje pričamo o ekonomiji.

@alem
Kakve ima što je 49% kada je Apple najvrednija kompanija na svijetu i tih 49% je više nego dosta drugih velikih kompanija kada ih sastaviš zajedno. Da ne pričam da je top 5 kompanija na svijetu iz Amerike. Imaš Google, Microsoft koje koristi većina svijeta.
Zadnja izmjena: Bundesliga, dana/u 03 apr 2025, 17:12, ukupno mijenjano 1 put.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 03 apr 2025, 17:12

Dažbine će dok postoji planeta zemlja uvijek plaćati kupac odnosno krajnji potrošač.
Voli te tvoje Sarajevo.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 17:18

admin je napisao/la:
03 apr 2025, 17:07
alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 17:04
admin je napisao/la:

Ma daj

@bundesliga

Znaci ti da si direktor Ferrarija i udare ti tarife… ti bi rekao idemo zadržati cijenu iako znamo da je kupcu potpuno svejedno i idemo mi platiti tarifu i smanjiti svoj profit?

A ne bi rekao ‘sad vise u Americi Ferrari nije 500k nego 600k, kupcima je svakako svejedno i nema alternative?

Pa nije iPhone spustio cijenu za Evropu da zadrži market, već je poskupio za carinu i vozdra. Hoćeš iPhone, platiš skuplje nego sto je cijena u Americi. Cao.
Burazeru stvarno se ne slazem plaho sa tarafima, ali ste zapeli za jedno i drzite se te retorke a ima X stvari sto i nije tako. Evo trenutno smo u trade-war, vise gubitaka ima drzava koja gubi Americki market nego Amer. PS 6 evo izlazi, vecina ljudi u Americi moze priustiti da djetetu kupi PS6, dok Bogami dosta naroda u drugim drzavama ne mogu. Sony udari da zbog tarifa nije PS6 $600 (nebitno), nego je sad $900, Amer samo kupi XBox, win-win za Ameriku, a Sony gubi drasticno. Ako shvatas, shvatas.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 17:24

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 17:18
E pa ne ide to tako. Poskupljenja su ti lančana, ako ti poskupi jedna stvar koja je bitna, poskupit će ti i sve ostalo. Navodiš primjer XBOX-a. I on će ti poskupiti jer su uveli carine na mikročipove iz Tajvana.

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 03 apr 2025, 17:24

Aleme, znamo mi da se ima za luksuz, ali po tebi ispada da svako tamo ima i za Harley, i za PS5/6 da kupi, ali to je daleko od realnosti. Koliko ljudi tamo zivi od kupona za hranu, koliko ljudi je zaduzeno, a boga mi kad poskupi sve, a na to mislim na najjednostavnije stvari koje ti trebaju u zivotu bit ce druga prica. Kad obicni covjek sebi ne bude mogao priustiti 3 obroka pored struje, gasa, kirija i tako dalje. Kad oni pocnu da budu gladni pitat cu te ja hocel biti tamo sranja.
GGMU

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 17:26

Ti i ja se ne slažemo samo u jednom:

Kažeš npr ‘EU gubi vise nego Amer.’

S jedne strane država, s druge strane stanovnik. Tako ne može.

Hajde evo da se ja složim s tobom da će zaraditi vise Amerika nego EU.

Ali izgubice i stanovnik Amerike i stanovnik EU. I ako znamo da Amerika bas nije poznata kao socijalna država koja će svoju zaradu iskoristiti da namiri stanovnike, a EU je dosta jaca u tom pogledu, vrlo lako se moze desiti da iako Amerika zaradi vise nego EU, stanovnik Amerike izgubi vise nego stanovnik EU.

To je ta MAGA priča na koji vas furaju. Amerika će zaraditi. Ali od koga? Pa i od tebe i od mene. Sigurno nećeš ti zaraditi od toga sto ti je sve u državi poskupilo za dodatni porez.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 17:33

admin je napisao/la:
03 apr 2025, 17:26
Ti i ja se ne slažemo samo u jednom:

Kažeš npr ‘EU gubi vise nego Amer.’

S jedne strane država, s druge strane stanovnik. Tako ne može.

Hajde evo da se ja složim s tobom da će zaraditi vise Amerika nego EU.

Ali izgubice i stanovnik Amerike i stanovnik EU. I ako znamo da Amerika bas nije poznata kao socijalna država koja će svoju zaradu iskoristiti da namiri stanovnike, a EU je dosta jaca u tom pogledu, vrlo lako se moze desiti da iako Amerika zaradi vise nego EU, stanovnik Amerike izgubi vise nego stanovnik EU.

To je ta MAGA priča na koji vas furaju. Amerika će zaraditi. Ali od koga? Pa i od tebe i od mene. Sigurno nećeš ti zaraditi od toga sto ti je sve u državi poskupilo za dodatni porez.
Ostaje da se vide efekti, za to treba vremena, do tad su samo nagadjanja. On vrlo lako moze dati povlastice Americkim firmama koje proizvode van Amerike, da im cijena produtka ostane istina, i pocet furat pricu "kupuj Americko".

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 17:39

Ali najjače mi je kad alem kaže ono pravi se u Americi, pa neće poskupiti. A većina, ako ne sve te stvari koje se prave u Americi zahtjevaju sirovine i materijale koji se prave u drugim državama, a na koje su uvedene carine. Evo primjer Xbox-a koji navodi, on misli da za Xbox ne moraš ništa uvesti, da ga Ameri sklepaju iz lokalnih izvora, a ono većina stvari se uvozi kao npr mikroprocesori. Nvidia koja je jedna od najvećih firmi na svijetu uvozi mikroprocesore iz Tajvana da prave grafičke kartice. A na proizvode iz Tajvana uvedene carine. Pa će onda ti dijelovi koji dolaze odatle poskupiti, pa ćeš ti plaćati skuplje, i svi mi.

Evo recimo jedan primjer Kanade i Amerike. Recimo Amerika uvozi drvo iz Kanade, ogromne količine, bez kojeg ne možeš ništa. A s druge strane Kanada uvozila viski i druga alkoholna pića iz SAD-a. I de ti meni reci je li lakše živjeti bez viskija ili bez drveta?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 17:46

03 apr 2025, 17:39
Ali najjače mi je kad alem kaže ono pravi se u Americi, pa neće poskupiti. A većina, ako ne sve te stvari koje se prave u Americi zahtjevaju sirovine i materijale koji se prave u drugim državama, a na koje su uvedene carine. Evo primjer Xbox-a koji navodi, on misli da za Xbox ne moraš ništa uvesti, da ga Ameri sklepaju iz lokalnih izvora, a ono većina stvari se uvozi kao npr mikroprocesori. Nvidia koja je jedna od najvećih firmi na svijetu uvozi mikroprocesore iz Tajvana da prave grafičke kartice. A na proizvode iz Tajvana uvedene carine. Pa će onda ti dijelovi koji dolaze odatle poskupiti, pa ćeš ti plaćati skuplje, i svi mi.

Evo recimo jedan primjer Kanade i Amerike. Recimo Amerika uvozi drvo iz Kanade, ogromne količine, bez kojeg ne možeš ništa. A s druge strane Kanada uvozila viski i druga alkoholna pića iz SAD-a. I de ti meni reci je li lakše živjeti bez viskija ili bez drveta?
Pa normalno da ce poskupiti produkt ako se bude prozivodio u Usa, jer ce se vise placati labor, to je logicno. Ali sumnjam da ce do tog doci, jer nece da mu jarani milijarderi gube pare, pazi on njih. Vratio mi je starog u Ameriku :rol: legne mu penzija na bankovni racun, on u Bosni dizao pare sa bankomata, vidjeli da godinu i jace nije dollara potrosio u Americi, poslali pismo ili se vrati ili prestaje penzija :rol:

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 03 apr 2025, 17:47

U Americi treba uvesti pravilo da kada republikanac pobijedi mandat traje jednu godinu, a kada demokrata pobjedi traje 10 godina. I tada bi bio dobar balans, jer republikanci naprave u 30 dana vise stete nego demokrate u godinu dana pa se ljudi pokaju. Pa da brzo dobiju sansu da mogu promijeniti misljenje.
Ovako u 4 godine ih republikanac izvara 20 puta i opet zaborave kada mu krene predsjednicka kampanija.

Cetiri godine je previse u ovom kapitalizmu, previse je bilo i kada je Hitler prevrno Njemacku naopako za mjesec dana.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 03 apr 2025, 17:53

Trump je napravio potez baš kakav je trebao Kini koja će sad uzeti veći udjel u trgovni sa EU i ostatkom svijeta i naravno sa mnogo povoljnijim cijenama.Običan građanin u Americi će biti na udaru kad vidi nove cijene robe koja dolazi van USA.Navest ću primjer autoindustrije američka se ne može porediti sa evropskom koga u Evropi zanima Dodge,Ford,Chrysler,Cadillac,GMC itd dok u drugom smjeru dolaze Mercedes,Bmw,Audi,Wv,Ferrari,itd.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 03 apr 2025, 17:53

Meni je dosta ovo

Industrijski indeks Dow Jones
40.913,24
−3,11 %
−1.312,08
S&P 500
5.477,39
−3,41 %
−193,58
Nasdaq Composite
16.829,30
−4,38 %
−771,75
Russell 2000 Index
1.964,10
−3,97 %
−81,26
VIX
26,16
+21,62 %
+4,65
GGMU

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 17:58

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 17:46
Pa normalno da ce poskupiti produkt ako se bude prozivodio u Usa, jer ce se vise placati labor, to je logicno. Ali sumnjam da ce do tog doci, jer nece da mu jarani milijarderi gube pare, pazi on njih. Vratio mi je starog u Ameriku :rol: legne mu penzija na bankovni racun, on u Bosni dizao pare sa bankomata, vidjeli da godinu i jace nije dollara potrosio u Americi, poslali pismo ili se vrati ili prestaje penzija :rol:
Neće poskupiti zbog labora već zbog carina. Naravno da će doći, neće milijarderi ništa izgubiti, samo će povećati znatno cijene proizvoda, pa će čak i zaraditi. Izgubit ćeš ti i ostali obični građani jer ćeš morati plaćati skuplje. To kod vas pravo radikalno postalo, ne daju čovjeku ni da u Bosni bude :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: lol89 i 134 gosta.