Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 16:07

Ne znam fakat na kakvu pricu o evropskim tarifama prema Americi ste vi nasjeli
In fact, over 70 percent of imports to the EU are duty-free. And, on a trade-weighted basis, EU tariffs average just 2.7 percent, according to the World Trade Organization.
Aleme, ti ces ih platiti, a ne mi. Mi cemo platiti kontramjere kad EU uvede tarife Americi.

Evo u primjeru portala, sve google usluge, amazon, mnogi servisi, sve ce poskupiti za iznos tarife koju EU uvede Americi. Usluga koju google naplacuje za
Google reklame ce poskupiti… nece to platiti Google, vec ce samo prebaciti nama. Sad zamisli da placas pretplatu za portal… sta mislis, kad to sve poskupi, da li bi pretplate ostala ista? Jasta bi… Naravno, odmah poskupis i prebacis na krajnjeg kupca. Znaci uvijek onaj zadnji potrosac placa svaku tarifu.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 16:13

Ma isto tako su nasjeli i na priču da je Amerika dala Ukrajini 350 milijardi dolara, a Europa duplo manje.

Samo se ti tješi Aleme da Europa neće uvoditi carine, kada je Kanada uvodila koja je najbliža Americi, uvest će i Europa koja ima okean između i čitav kontinent kao trgovinsku opciju.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 03 apr 2025, 16:16

Tesko da ce se Amerika moci vratiti poslije ovog sto Trump radi.
Al to ti je kapitalizam, ne ide vjecno. Sistem koji ljudi misle da funkcionise al posto imas taj "human greed" ili ti korporacije ne ide.

BIHpatriota
Kontakt:

Post Postao/la BIHpatriota » 03 apr 2025, 16:18

Virtu4l je napisao/la:
03 apr 2025, 14:55
BIHpatriota je napisao/la:
03 apr 2025, 09:58
akisarajevo92 je napisao/la:
03 apr 2025, 02:11
Svjetan si da je i Tuzilastvo Srbije pokrenulo postupak za to?

Kuca se nalazi u Srbiji i vecina placanja je bilo preko kompanija i racuna u Srbiji
Dugo je ovaj slučaj bio u fazi istrage zbog toga Nemogućnost pribavljanja određenih dokaza u posjedu Srbije. Jesu li dokazi dostavljeni ili pribavljeni na neki drugi zakonit način, ja ne znam i zaista ne bih mogao o tome javno govoriti čak i da sam znao, a na osnovu tog slučaja Dodik je pozvan kao osumnjičeni, ali uvjeren sam da se on neće pojaviti na ročištu ni u ovoj stvari”, rekao je Dizdarević.

Potom je napomenuo da je o ovom pitanju pokrenut i predmet u srpskom tužiteljstvu.

“Poznato je da je u cijeloj ovoj fazi traženja dokaza od Srbije protiv iste osobe vođen postupak u Specijalnom tužiteljstvu Srbije. Također mi je poznato da, osim ovog, postoji niz drugih predmeta koji se tiču ​​ljudi bliskih Dodiku i ljudi koji su s njim”,
Ne konta lik da je bez snažne asistencije Srbije nemoguce po ovom predmetu bilo šta uraditi, plus je Dodik i njihov državljanin.

:wave:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-j ... /250403117
Ako Klix tako kaže....Interpol ce se pokoriti.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 03 apr 2025, 16:18

treba ona von der lejn sjesti sa putinom,za 24h bi nestale sve ove zaebancije

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 03 apr 2025, 16:23

soko je napisao/la:
03 apr 2025, 16:16
Tesko da ce se Amerika moci vratiti poslije ovog sto Trump radi.
Al to ti je kapitalizam, ne ide vjecno. Sistem koji ljudi misle da funkcionise al posto imas taj "human greed" ili ti korporacije ne ide.
Trump prije svega urušava ugled Amerike. Ovo što on radi je skandalozno. Dodik na steroidima. Samo što još nije poslao rakete na Evropu. On i onaj luđak Vance u duetu. Vance je također poremećen skroz. Ovo sa Grenlandom i Danskom je dokaz.

coelho41
Kontakt:

Post Postao/la coelho41 » 03 apr 2025, 16:23

Meni je tu najinteresantnija ovisnost Europe i Europske Unije, o payment sistemu koji nam dolazi dikretno iz US. Znaci Visa, Mastercard, Apple Pay, Google Pay, Paypal, Western Union itd. iskreno ne znam kako ce se Europa izboriti s tim.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 16:24

admin je napisao/la:
03 apr 2025, 16:07
In fact, over 70 percent of imports to the EU are duty-free. And, on a trade-weighted basis, EU tariffs average just 2.7 percent, according to the World Trade Organization.
Aleme, ti ces ih platiti, a ne mi. Mi cemo platiti kontramjere kad EU uvede tarife Americi.

Evo u primjeru portala, sve google usluge, amazon, mnogi servisi, sve ce poskupiti za iznos tarife koju EU uvede Americi. Usluga koju google naplacuje za
Google reklame ce poskupiti… nece to platiti Google, vec ce samo prebaciti nama. Sad zamisli da placas pretplatu za portal… sta mislis, kad to sve poskupi, da li bi pretplate ostala ista? Jasta bi… Naravno, odmah poskupis i prebacis na krajnjeg kupca. Znaci uvijek onaj zadnji potrosac placa svaku tarifu.
Harley Davidson je proizveo 150k motora prosle godine, od tog 110k za Usa i Kanadu, znaci samo 40k je otislo sirom svijeta. Dok Honda ima veci market u Usa od Harley, i ko ce tarifama izgubiti ili dobiti Japan ili Harley, koji vec ima svoju bazu kupaca.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 16:26

coelho41 je napisao/la:
03 apr 2025, 16:23
Meni je tu najinteresantnija ovisnost Europe i Europske Unije, o payment sistemu koji nam dolazi dikretno iz US. Znaci Visa, Mastercard, Apple Pay, Google Pay, Paypal, Western Union itd. iskreno ne znam kako ce se Europa izboriti s tim.
Poskupit ce sve svima, cijeli svijet ce zivjeti gore, a drzave ce prikupiti vise para. Jer tarife placa potrosac, a dobija drzava, nema nikakvih dodatnih varijanti. Onda ce drzave to sto prikupe podijeliti nekolicini velikih podobnih i oni ce se obogatiti.

Nema tu previse opcija. Globalno zlo kroz jacanje desnice raste, bijeda dolazi svima manje ili vise i eto… trazili smo to, dobili smo.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 16:29

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 16:24
Harley Davidson je proizveo 150k motora prosle godine, od tog 110k za Usa i Kanadu, znaci samo 40k je otislo sirom svijeta. Dok Honda ima veci market u Usa od Harley, i ko ce tarifama izgubiti ili dobiti Japan ili Harley, koji vec ima svoju bazu kupaca.
E jesi i uzeo primjer Harleya. Uzmi nešto veće za primjer. Evo ti Apple, kad već porediš sa Japanom. Kod Japanaca ti je iPhone svetinja. Teško možeš naći android uređaje po Japanu. A šta recimo Japan uvede recipročne tarife na sve Apple uređaje?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 16:31

alemsa je napisao/la:
admin je napisao/la:

Zasto sabiras Usa i Kanadu? Vi vise niste prijatelji, u Kanadi ce prodavati manje jer ce biti jos skuplji.

Druga stvar, ne znam zaista kako se pravi Harley, ali iskreno sumnjam da su svi dijelove proizvedeni u Americi. Znaci poskupi ce ti Harley, Honda ce poskupiti jos vise i vise ce se prodavati Harley. Vlasnik Harleya ce u tom slucaju profitirati, on, jedan, a ti ces motor koji god izaberes platiti vise.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 16:33

admin je napisao/la:
03 apr 2025, 16:26
Poskupit ce sve svima, cijeli svijet ce zivjeti gore, a drzave ce prikupiti vise para. Jer tarife placa potrosac, a dobija drzava, nema nikakvih dodatnih varijanti. Onda ce drzave to sto prikupe podijeliti nekolicini velikih podobnih i oni ce se obogatiti.

Nema tu previse opcija. Globalno zlo kroz jacanje desnice raste, bijeda dolazi svima manje ili vise i eto… trazili smo to, dobili smo.
Ovo je najveća istina. Kad kaže šta mene briga što Trump syeba svijet. Bolit će te briga kad ti 10 jaja bude 10 KM.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 16:33

Bundesliga je napisao/la:
03 apr 2025, 16:29
alemsa je napisao/la:
E jesi i uzeo primjer Harleya. Uzmi nešto veće za primjer. Evo ti Apple, kad već porediš sa Japanom. Kod Japanaca ti je iPhone svetinja. Teško možeš naći android uređaje po Japanu. A šta recimo Japan uvede recipročne tarife na sve Apple uređaje?
Ferrari najvise auta proda u Americi, sto je i logicno jer Usa ima najvise milionera, svako 4 auto sto Ferari proda je u Usa, sto Ameriku cini najvecim marketom te kuce. I ti mislis stvarno da Ferari moze priustiti da izgubi taj market?

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 03 apr 2025, 16:36

Sace Alem objasniti da se u slobodmom trzistu moze desiti da samo jedna strana dobija a druga da gubi.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 16:36

admin je napisao/la:
03 apr 2025, 16:31
alemsa je napisao/la:
admin je napisao/la:

Zasto sabiras Usa i Kanadu? Vi vise niste prijatelji, u Kanadi ce prodavati manje jer ce biti jos skuplji.
Ma nisam Kanadu trebao ni navesti samo 7k je otislo za Kanadu, znaci 103k za Usa. Ako Harley izgubi svjetski market, samo ce tih 40k pustiti u Usa market. Sto ce spustiti cijenu Harley-ija jer se oni drze logike da sto manje proizvedu, sto ih je manje na marketu to je cijena veca.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 03 apr 2025, 16:38

Amerikanci i zaslužuju da pojedu sva go.vna koja su izasrali. Problem je što će u tanjiru i za nas ostale ostati porcija. Oni su makar sami svjesno odabrali ovog degenerika, što nažalost uzrokuje lančanu reakciju kod cijele planete.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 16:41

@ aleme
Ti zapeo za Harley, koji je beznačajan u svjetskim okvirima, kao Trump i Vance za USAID koji je isto tako beznačajan za američku ekonomiju i potrošnju. Gledate sitnice, umjesto da gledate širu sliku. Gledaj najveće korporacije, zbog njih će ti sve poskupiti.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 16:44

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 16:36
admin je napisao/la:
03 apr 2025, 16:31
alemsa je napisao/la:

Ma nisam Kanadu trebao ni navesti samo 7k je otislo za Kanadu, znaci 103k za Usa. Ako Harley izgubi svjetski market, samo ce tih 40k pustiti u Usa market. Sto ce spustiti cijenu Harley-ija jer se oni drze logike da sto manje proizvedu, sto ih je manje na marketu to je cijena veca.
Ne racunas da ce sve zivo poskupiti. Harley je hobi, kupuje se iz viska. trziste ce se smanjiti jer ce biti manje ljudi koji imaju visak, jer ce poskupiti sve zivo. Mozda ce po prodaji Harley preteci Hondu ali opet ce prodati manje motora.

Mislim, tesko je prognozirati za jedan brend… Ali opste stanje ce biti tako. Neko ce narasti, ali kad sve poskupi na nacin da drzava uzme veci kolac, narod je na gubitku… drugacije nije moguce

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 16:46

Nisam zapeo za Harley nego je poenta da ima x produtka gdje Americi nije potreban svjetski market/trziste dok je obratno guravo. Kina, Japan i EU pogotovo.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 16:48

alemsa je napisao/la:
03 apr 2025, 16:46
Nisam zapeo za Harley nego je poenta da ima x produtka gdje Americi nije potreban svjetski market dok je obratno guravo. Kina, Japan i EU pogotovo.
Ja da sam Amerikanac, pitao bih samo gdje idu pare od tarifa.

Ok, uzece sad 20% od cijelog uvoza. Trilioni. Hoće li to podijeliti narodu pa da narod profitira ili šta? Šta te briga za Harley, nije tvoj. Tebi će kifle biti skuplje, a šta ces dobiti nazad, to je osnovno pitanje za Amerilance.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 350 gostiju.