Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Virtu4l
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Virtu4l » 03 apr 2025, 14:55

BIHpatriota je napisao/la:
03 apr 2025, 09:58
akisarajevo92 je napisao/la:
03 apr 2025, 02:11
Svjetan si da je i Tuzilastvo Srbije pokrenulo postupak za to?

Kuca se nalazi u Srbiji i vecina placanja je bilo preko kompanija i racuna u Srbiji
Dugo je ovaj slučaj bio u fazi istrage zbog toga Nemogućnost pribavljanja određenih dokaza u posjedu Srbije. Jesu li dokazi dostavljeni ili pribavljeni na neki drugi zakonit način, ja ne znam i zaista ne bih mogao o tome javno govoriti čak i da sam znao, a na osnovu tog slučaja Dodik je pozvan kao osumnjičeni, ali uvjeren sam da se on neće pojaviti na ročištu ni u ovoj stvari”, rekao je Dizdarević.

Potom je napomenuo da je o ovom pitanju pokrenut i predmet u srpskom tužiteljstvu.

“Poznato je da je u cijeloj ovoj fazi traženja dokaza od Srbije protiv iste osobe vođen postupak u Specijalnom tužiteljstvu Srbije. Također mi je poznato da, osim ovog, postoji niz drugih predmeta koji se tiču ​​ljudi bliskih Dodiku i ljudi koji su s njim”,
Ne konta lik da je bez snažne asistencije Srbije nemoguce po ovom predmetu bilo šta uraditi, plus je Dodik i njihov državljanin.

:wave:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-j ... /250403117
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 03 apr 2025, 15:15

Moze li mi neko objasniti zasto su problem americke carine prema evropi,a evropske carine prema americi nisu bile? :yawn:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 03 apr 2025, 15:16

Evo izgleda da će Njemačka prva uvesti sankcije Dodiku i njegovoj bulumenti. To je veoma važno jer će Njemačku sasvim sigurno odmah pratiti određeni broj evropskih zemalja.

Ako je ovo znak da se EU napokon budi iz zimskog sna, to bi bio ozbiljan zaokret, ne samo u ovoj situaciji sa Dodikom već generalno.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 15:18

L-Train je napisao/la:
03 apr 2025, 15:15
Moze li mi neko objasniti zasto su problem americke carine prema evropi,a evropske carine prema americi nisu bile? :yawn:
Realno :kafa:

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 03 apr 2025, 15:18

L-Train je napisao/la:
Zato sto evropljane ovo sad pogadja, a za ono ranije ih bolio qrac. Trump donio razumnu odluku koja je u interesu drzave koju vodi. :yawn:

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 03 apr 2025, 15:30

L-Train je napisao/la:
ne znam i mnei je to bas cudno bilo mozda ima neki ekonomista i ko je upucen da nam objasni.
Zadnja izmjena: relativizam, dana/u 03 apr 2025, 15:38, ukupno mijenjano 1 put.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 15:35

Zato što krše pravila slobodne trgovine. Već je slučaj kod Svjetske Trgovinske Organizacije, ali naravno od toga neće biti ništa jer Ameri mogu raditi šta hoće i kršiti pravila kako hoće. Što ne znači da svi ostale neće njima uvesti carine, i da će vjerovatno smanjiti izvoz u SAD, povećati cijene, i izvoziti negdje drugo više.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 15:38

Nije EU imala tarife na sav uvoz iz Amerike, pogotovo ne na usluge koje čine većinu uvoza.

Ovo je problem za Amerikance isto koliko i za Evropljane.

Imao si recimo Nike tene koje se proizvode u Vijetnamu i prodaju u Americi i ako su u Texasu kostale 100 dolara sada ce kostati 150 dolara. Ovim se Trump nada da će prebaciti proizvodnju tena iz Vijetnama u Ameriku, bar onih koje se prodaju u Americi.

Medjutim, sve i da to uspije pa se tene prebace iz Vijetnama u Ameriku (sumnjam), opet će te tene koštati možda 145 dolara, jer nema teorije da ih Amerikanac pravi po istoj cijeni kao Vijetnamac, plus sav onaj smrad od industrije koze ostaje u Americi, pa će ili morati spuštati zakone o zaštiti okoline ili će dodatno poskupiti proizvodnju. Onda će početi oni da umiru od zagađenja umjesto Vijetnamaca, pa će skočiti troškovi zdravstva, Itd Itd.

Kako je to dobro za Alema, ja ne kontam, ali valjda Alem konta, ustalom to je i bitno.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 03 apr 2025, 15:44

Trumpova logika: evropa uvozi od nas čarape od 50 miliona dolara, mi uvozimo iz evrope čelik koji nam treba za vojnu industriju, od 100 mil, hajmo ih zgu.zit jer nas pljačkaju, tako je nama izračuno tarifu, a lik ne gleda koliko ameri izvoze servisnih usluga prema evropi i svijetu

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 15:47

Oni ovim pokušavaju postati industrijska sila kao Kina. Ali tu nemaju apsolutno nikakve šanse. Ne može Amerikanac živjeti kao Kinez. U smogu, umirati od zagađenja i biti sretan sto lozi cumur za dnevnicu od dolar, jesti nudle od deset centi svaki dan i razmišljati kako će mu unuk možda jednom pojesti sniclu. Živjeti u kutijici na 62. spratu. To je potpuno drugi mentalitet.

Amerikanac hoce sve odmah. Serviraj mu tri dana za redom nudle, izbice gradjanski rat tamo.

Eto Alema prvog.. glavna prica je koliko je odrezak debeo i kakav je rostilj za vikend bio.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 03 apr 2025, 15:49

admin je napisao/la:
03 apr 2025, 15:47
Oni ovim pokušavaju postati industrijska sila kao Kina. Ali tu nemaju apsolutno nikakve šanse. Ne može Amerikanac živjeti kao Kinez. U smogu, umirati od zagađenja i biti sretan sto lozi cumur za dnevnicu od dolar, jesti nudle od deset centi svaki dan i razmišljati kako će mu unuk možda jednom pojesti sniclu. Živjeti u kutijici na 62. spratu. To je potpuno drugi mentalitet.

Amerikanac hoce sve odmah. Serviraj mu tri dana za redom nudle, izbice gradjanski rat tamo.

Eto Alema prvog.. glavna prica je koliko je odrezak debeo i kakav je rostilj za vikend bio.
Ne može niko na planeti dugoročno živjeti kao Kinez. Ili Indijac.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 15:51

Finn je napisao/la:
03 apr 2025, 15:49
admin je napisao/la:

Ne može niko na planeti dugoročno živjeti kao Kinez. Ili Indijac.
Moguce, ali Kinezi mogu izdrzati dovoljno dugo da sacekaju da svi ostali propadnu.

Za pocetak, ne smijes imati demokratiju. Onaj koji donosi odluke, zivi ko kralj… a ostalih milijardu nisu izabrali kako ce zivjeti, moraju tako i nemaju opciju za drugacije.

Ako Trump misli da to moze nametnuti svom stanovnistvu u Americi koje je zadnjih 200 godina namirisalo lagodan zivot, dobro je fulio. Sad ce oni tamo preci na cumur i poceti raditi u fabrici za kikiriki… jasta ce

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 15:51

sljivo je napisao/la:
03 apr 2025, 15:44
Trumpova logika: evropa uvozi od nas čarape od 50 miliona dolara, mi uvozimo iz evrope čelik koji nam treba za vojnu industriju, od 100 mil, hajmo ih zgu.zit jer nas pljačkaju, tako je nama izračuno tarifu, a lik ne gleda koliko ameri izvoze servisnih usluga prema evropi i svijetu
Nevjerovatna mi je količina neinteligencije. Amerika je imala daleko najbolju poziciju za trgovanje u svijetu, to samo budale nisu mogle vidjeti. Ali zahvaljućujući ovom genijalcu, to će se dobrano smanjiti. Jer zašto bi ti poslovao sa nekim ko je težak partner, ko bi da te oguli ako imaš druge opcije. A sreća ima opcija u svijetu. Mislim da sada Kinezi trljaju ruke.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 03 apr 2025, 15:51

Možda bi i mogo da uvozi meksikance i migrante, ali što je najgore on ih izvozi. Očekuje da će mu lik iz sanfranciska ljepi tene umjesto nekog kineza iz neke pripizdine, ahahaha

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 03 apr 2025, 15:54

sljivo je napisao/la:
03 apr 2025, 15:51
Možda bi i mogo da uvozi meksikance i migrante, ali što je najgore on ih izvozi. Očekuje da će mu lik iz sanfranciska ljepi tene umjesto nekog kineza iz neke pripizdine, ahahaha
Nemoguće da je toliko u zabludi. Ovo je više igranje i protresanje tržišta, bacanje udice, kroz nekoliko dana retract i tako u krug dok se ne desi nešto što želi, šta god to bilo.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 03 apr 2025, 15:55

Finn je napisao/la:
03 apr 2025, 15:54
sljivo je napisao/la:
Nemoguće da je toliko u zabludi. Ovo je više igranje i protresanje tržišta, bacanje udice, kroz nekoliko dana retract i tako u krug dok se ne desi nešto što želi, šta god to bilo.
Ja mislim da on nema pojma šta radi. I kad ga realnost udari po glavi, onda vraćaj, a milijarde otišle u dim. I niko nije kriv.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 03 apr 2025, 15:59

sljivo je napisao/la:
Hahaha, Amerikanci nisu ni svjesni koliko problema će im ova budala napraviti. Ovo masovno protjerivanje migranata je još jedan u nizu nevjerovatno glupih poteza. Razumijem protjerivanje kriminalaca koji ne doprinose ničemu, ali oni masovno protjeruju onu sirotinju što im radi poslove koje niko drugi ne želi raditi. Pa kad bude, aj zašto samo jedan Meksa radi, a 5 šaltera.

@Finn
Naravno da je moguće. U pravu je šljivo kad kaže da vodi državu kao da vodi jedan od svojih biznisa, a kao što smo već ustanovili, većinu biznisa je odveo u propast.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 16:01

admin je napisao/la:

:rol: a jesi zapeo za Alema, kao da se slazem u svemu s Trumpom, i ranije sam pisao da se i ne slazem sa tarifama ali to te mimoislo izgleda :kafa: No, Americka ekonomija je fercerala decenijama pa ih nije ni interesovalo sto EU njima udaraju tarife a oni ne, medjutim ne cvjeta cvijece ni u Americi vec neko vrijeme, pa se igraju fer igre.

Kakav gradjanski rat?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 apr 2025, 16:03

Trumpova nada je da natjera te Vijetnamce da kupuju americki plin ili sta vec, a ne kineski i ruski i da pokrije taj uvozni deficit pa da im spusti tarifu i zadrzi proizvodnju tamo.

Ali nisam zaista uvjeren da njegov narod moze to izdrzati, pogotovo ako mu svi uzvrate a ne pristanu na tu igru. EU je ipak ogromno trziste, nije da se nece pitati.

Ma nisam zapeo za tebe, nemamo puno Amerikanaca tu pa tebe spomenemo … halali

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 apr 2025, 16:06

Ne moze niko priustiti da izgubi Americki market, to je potrosno drustvo i vecina moze sve priustiti, otislo bi mu pola ekonomije. Tako da platit ce tarife, ovo se samo koprcaju kao sto je i obicno kad se pravi neki deal. Sad kako ce se odraziti ostaje da se vidi
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 03 apr 2025, 16:07, ukupno mijenjano 1 put.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: muhamedhulk i 4 gosta.