Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VensanKasel
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la VensanKasel » 01 apr 2025, 22:10

Asteriks je napisao/la:
01 apr 2025, 21:33
Najveći predstavnici IZ, glavešine na čelu s Kavazovićem, aplaudirali su negatoru genocida na otvaranju džamije Arnaudije.

Šta dalje da se kaže na ovu žgadiju. Osmi krug Danteovog Pakla.
Misliš Danteovog Džehennema ? :kafa:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 22:11

sljivo je napisao/la:
01 apr 2025, 22:05
Dođe vehabija i namjerno se instalira da promoviše priču o jednakosti, a ima program/učenje/predavanje. I napravi problem ili skandal. Nisam jednom to vidio. I ja bi zagradio i to bodljikavom žicom.
E ja nikad nisam vidio, niti mi je iko ikada pričao da se tako nešto desilo. To vi išli u Gornju Maoču klanjati Bajram? Pametno, treba bodljikava žica u džamiji jer bodljikava žica je u prošlosti uvijek bila sinonim za veliku dobrotu :thumbup:
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 01 apr 2025, 22:14

baboedindzeko09 je napisao/la:
01 apr 2025, 21:08
Već je bolno za čitati i gledati koliko mediji, a pogotovo ovdje na forumu jedva čekate bilo šta vezano za IZ da udarite 8000 negativnih postova, psovki, kleveta, članaka, komentara i šta već ne kako bi istu najgnusnije popljuvali, te lijepili ljudima svakakve etikete zbog kojih se u uređenim državama na zapadu ide u zatvore.
U uređenim državama bi im ne bi lijepili etikete, jer je to kako si i sam rekao uređena država - gdje vjerske institucije plaćaju porez, a popovi, sveštenici i hodže ne voze auta od 200 hiljada eura.

U uređenoj državi hodže i popovi ne okupljaju vjernike da bi im suflirali za koga će glasati na izborima. U uređenoj državi se vjerski poglavari ne miješaju u politiku. Da ne nabrajam dalje.

E sad, ne bih da sve stavljam u isti koš jer SPC je ipak najveća zločinačka organizacija među vjerskim organizacijama, ali i IZ ima isto tako mnogo svojih aferima.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 apr 2025, 22:15

sljivo je napisao/la:
01 apr 2025, 22:05
admin je napisao/la:
01 apr 2025, 21:48
I meni je potpuno svejedno za njega, mogao je biti bilo koji i uvjeren sam da je i bio, samo eto slika izasla za ovog. Ono sto mi se ne dopada je ispreplitsnje vjere i politike, Mislim da nam to apsolutno nista dobro ne moze donjeti. Nikome od nas, a pogotovo nama koji se ne vidimo u toj opciji osim kao manjina.
Neodvojivo. Nemoguće je to odvojiti. Organizirane religije a i pravci unutar su uspjevali jer su podržani od vlasti, novcem, uticajem i silom. Vlast je zauzvrat tražila klersku pomoć pri propagandi zarad podrške naroda, radi političkih, ekonomskih ili vojnih zahtjeva. To dvoje je nerazdvojivo. Budala je ko misli da je to odvojivo i da postoji model koji to može odvojiti. To je ono što je meni razumljivo. Razumljivo je da se i onaj obični čovjek, iz ideala, buni zbog toga. IZ je napravila gore i pogubnije greške od ove ali eto to je druga tema.

Bundesliga je napisao/la:
01 apr 2025, 21:56
Nisam nigdje rekao da govoriš ljudima da ustanu. Jer kad sjednu onda je gotovo, može se ljudima reći pri ulasku, ili da stoji obavještenje, ili da se preko razglasa obavijeste ljudi. Opet kažem, ne znam po kakvim ste vi to džamijama išli, kod nas kad neko uči, ne mora nikoga moliti, već se ljudi sami sklanjaju i ostavljaju mjesta u prvom safu.
Dođe vehabija i namjerno se instalira da promoviše priču o jednakosti, a ima program/učenje/predavanje. I napravi problem ili skandal. Nisam jednom to vidio. I ja bi zagradio i to bodljikavom žicom.
Uvjeren sam da grijesis, a evo i zasto.

Islamska drzava u Evropi ne moze opstati, ni pod razno. Nema sanse. Nemoguce. A Bosna i Hercegovina moze opstati u Evropi I u njoj moze opstati njen narod medju kojima i oni islamske vjeroispovjesti.

Samo je potrebno odvojiti vjeru od politike i drzave. Nije velika nauka. Da nisam uvjeren da je to moguce odvojiti i ne samo da je moguce, nego ce se to i desiti, sigurno ne bih tu zivio.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 01 apr 2025, 22:15

Virtu4l je napisao/la:
01 apr 2025, 22:07
Pendulum je napisao/la:
01 apr 2025, 18:23
Dok god je nama "normalno" i "očekivano" da nam ljudi kao Bakir (jer gdje ćeš njega ili slične njemu u sredinu, ne mora eto u posljednji red) budu "uvijek u prvim redovima", nikad mi napredovati nećemo. Ni kao muslimani (ili bilo koja druga vjera) a ni kao narod/država.

Ne, ne. Nema to veze sa napretkom, kao ni sa Bakirom. Ja govorim o instituciji predsjednika, nevezano koji je. Izetbegović, Bećirović, Dodik, Komšić ili neki drugi, peti, deseti.

To vi nikako ne možete ili ne želite da shvatite. Institucija predsjednika se mora poštovati. Danas ili kad bude imao 80 godina, nebitno je. Predsjednik je predsjednik.
Niđe veze Virto ba , šta ti je ..

Zašto će narod poštovati nekog diktatora , bolesnika ili švercera :D kada on ne poštuje narod .

Predsjednik koji je činio dobra je dijela za narod se poštuje čitav život i još više kada umre .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 01 apr 2025, 22:15

Još malo, i biće Bakir sinonim za predsjednika - pa šatro, poštuj instituciju.

A haman vam je to furka.. :puke:
The saddest thing in life is wasted talent.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 01 apr 2025, 22:17

Zadnjih par stranica je fakat pokazalo da smo mi kao narod u debelom qurcu.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 01 apr 2025, 22:21

MaroonBjelave je napisao/la:
01 apr 2025, 22:17
Zadnjih par stranica je fakat pokazalo da smo mi kao narod u debelom qurcu.
Mi smo u qrcu evo vec 30 godina :mrgreen:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 apr 2025, 22:25

Bundesliga je napisao/la:
01 apr 2025, 21:56
Nisam nigdje rekao da govoriš ljudima da ustanu. Jer kad sjednu onda je gotovo, može se ljudima reći pri ulasku, ili da stoji obavještenje, ili da se preko razglasa obavijeste ljudi. Opet kažem, ne znam po kakvim ste vi to džamijama išli, kod nas kad neko uči, ne mora nikoga moliti, već se ljudi sami sklanjaju i ostavljaju mjesta u prvom safu.
Od 10 bajrama na jednom će se desiti i dovoljno je jednom da se pošalje ružna slika. Svakakvog svijeta ima, mnoge jedva uvjeriš da to tako mora a i kad misliš da je to to oni opet urade po svom. I ovo sa pregradom je samo u Begovoj džamiji jer u ostalim nema. Ali, sreća, za organizatore da naš narod generalno bježi od prvog safa jer konta ako tu bude može ga hodža prozvati da štogod prouči pa što dalje to bolje. :mrgreen:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 01 apr 2025, 22:28

VensanKasel je napisao/la:
01 apr 2025, 22:15

Niđe veze Virto ba , šta ti je ..

Zašto će narod poštovati nekog diktatora , bolesnika ili švercera :D kada on ne poštuje narod .

Predsjednik koji je činio dobra je dijela za narod se poštuje čitav život i još više kada umre .

Zato smo tu gdje jesmo jer evo vidim da mnogo vas ne može da razdvoji ime i prezime od funkcije koju obavlja ili je obavljao. Za mene lično to je očekivano.

Narod je nebitan, oni koji su za tu političku opciju će ga poštovani, oni koji nisu - neće. Što ponovo nije toliko ni bitno. Ja ovdje pričam o instituciji predsjednika države i ona se ne smije degradirati.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 22:30

Funkcija predsjednika, odnosno bivšeg predsjednika u sekularnoj državi u vjerskom objektu vjere koja nalaže da su u istoj svi jednaki bi morala biti potpuno nebitna. Kraj priče.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 apr 2025, 22:38

admin je napisao/la:
01 apr 2025, 22:15

Uvjeren sam da grijesis, a evo i zasto.

Islamska drzava u Evropi ne moze opstati, ni pod razno. Nema sanse. Nemoguce. A Bosna i Hercegovina moze opstati u Evropi I u njoj moze opstati njen narod medju kojima i oni islamske vjeroispovjesti.

Samo je potrebno odvojiti vjeru od politike i drzave. Nije velika nauka. Da nisam uvjeren da je to moguce odvojiti i ne samo da je moguce, nego ce se to i desiti, sigurno ne bih tu zivio.
Da, u pravu si. Kad sam pisao o tome kroz glavu mi je isključivo prolazila ideja islama. Generalno, može se odvojiti do određene mjere, preciznije da kažem, religijski uticaj na društvo ne može nestati. Opet postoje lobiranja, opet taj neki uticaj na politku kroz riječ naroda i obratno.

Što možda nisi uzeo u kontekst je to, a i ja to nisam spomenuo, da ne govoriš o istim religijama i ideologijama kad ih upoređuješ u kontekstu sekularizma. Islam nije isto kao recimo Kršćanstvo, Islam ima jednu dosta izraženu ideju, što Kršćanstvo nema, a to je ideja halifata, pa i u njoj podkategorija džemata, gdje u osnovi islamskog vjerovanja nije dovoljan samo lični razvoj i put ka Bogu već formiranje božje zajednice/države gdje će vladati božji zakon, šerijat, i jedino tada islam postaje potpuno ostvarena religija na zemlji a i musliman u takvoj državi potpuno ostvareni vjernik. To nijedan sekularizam ne može ubiti. Mnoge nacije su pokušale ali se kao bumerang vratio još veći radikalizam, vidi turska, pa recimo i iran, jer to čuči i ne umire sve dok ima ijedan musliman. To da bi se ostvarilo islam mora i teži da "uđe" u vlast, u te strukture. U suprotnom može samo propasti jer u koncept islama nije religija tipa budizam ili neka od tih "ličnih" religija. Zato "Alija", "Bakir" sjede prije špage.

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 01 apr 2025, 22:41

Virtu4l je napisao/la:
01 apr 2025, 22:07
Pendulum je napisao/la:
Dok god je nama "normalno" i "očekivano" da nam ljudi kao Bakir (jer gdje ćeš njega ili slične njemu u sredinu, ne mora eto u posljednji red) budu "uvijek u prvim redovima", nikad mi napredovati nećemo. Ni kao muslimani (ili bilo koja druga vjera) a ni kao narod/država.

Ne, ne. Nema to veze sa napretkom, kao ni sa Bakirom. Ja govorim o instituciji predsjednika, nevezano koji je. Izetbegović, Bećirović, Dodik, Komšić ili neki drugi, peti, deseti.

To vi nikako ne možete ili ne želite da shvatite. Institucija predsjednika se mora poštovati. Danas ili kad bude imao 80 godina, nebitno je. Predsjednik je predsjednik.
Ma znam da nisi mislio direktno na Bakira, nisam ni ja - zato sam i napisao "ljudi poput Bakira". Institucija predsjednika jeste nešto što treba da se poštuje, slažemo se. Postavlja se pitanje (barem kada je džamija/namaz) u pitanju, do koje mjere? Da li je institucija predsjednika ispred vjere/nazama, ili nije? Ja mislim da nije.

Mislim da je ovdje glavni problem što se ovaj prostor u Begovoj džamiji odvojio ovom crvenom kanapom (ili šta su već koristili) i što se ovo nije na drugi način iskomuniciralo ili organizovalo.

S druge strane, razumijem i Bundesligu i ostale forumaše koji razmišljaju na sličan način (slažem se sa 70% onoga što je napisao na ovu temu) jer na "drugačiji način" doživljavamo i vidimo islam od ostalih forumaša (kojima npr. cijela ova priča oko kanape i odvajanja ne smeta).
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

Celtic
Kontakt:

Post Postao/la Celtic » 01 apr 2025, 22:46

slika

Samo nam je još ovo trebalo :urnebes: :kuknjava: :crazy:

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 01 apr 2025, 22:47

Bakir predsjednik cega?

slika

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 22:49

@šljivo
Samo što ti porediš države koje su potpuno drugačije BiH. Ne samo zbog vjere, već i mentaliteta. Bosna od nezavisnosti je uvijek više naginjala Zapadu nego istoku. Da ne pominjem da je multikulturalna država, gdje imaš nekoliko različitih vjerskih objekata u krugu od 100 metara.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 01 apr 2025, 22:55

Virtu4l je napisao/la:
01 apr 2025, 22:14

U uređenim državama bi im ne bi lijepili etikete, jer je to kako si i sam rekao uređena država - gdje vjerske institucije plaćaju porez, a popovi, sveštenici i hodže ne voze auta od 200 hiljada eura.

U uređenoj državi hodže i popovi ne okupljaju vjernike da bi im suflirali za koga će glasati na izborima. U uređenoj državi se vjerski poglavari ne miješaju u politiku. Da ne nabrajam dalje.
Nijedan hodža ne vozi auto od 100 hiljada maraka, a kamoli od 200 hiljada eura, ovo nije pravoslavna crkva Rumunije ili Moldavije gdje popovi voze Maybache. Ako i ima koji, vjerovatno ih se može svrstati na prste jedne ruke. Da možda imaju stanove pojedini, koje su stekli na sumnjiv način, to svakako i vjerujem, ali da vozaju kola od te i te iznose je obična laž koja se provlači po kafama i kafanama.

Hodže godinama ne sufliraju vjernicima za koga će glasati na izborima. Hodže na hutbama vjernicima govore samo da ne glasaju za one koji su diplome stekli na nezakonit ili sumnjiv način, da ne glasaju za one koje su prethodno davali lažna obećanja, za one koje dođu u džamiju pred izbore da se reklamiraju, za one koji imaju historiju kriminalnih radnji i slične stvari, jer ti ljudi nisu dostojni da predstavljaju Bošnjake. Naći ću ti 50 ovakvih hutbi u zadnjih 6-7 godina gdje se ove stvari govore. Ako ti nađeš dvije hutbe gdje se govori da se glasa za ove ili za one, super.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 01 apr 2025, 22:58

Sta ja sve obidje od rodbine i šta sve pojede, a vi i dalje o konopcu :roll:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 01 apr 2025, 23:00

JayCatwright je napisao/la:
01 apr 2025, 18:36
Pendulum je napisao/la:
Braća opravdavaju ogradu u džamiji dan te je.bo :tokralju:
Pa dobro ja kako sam shvatio Bajram u Begovoj i nije namaz vec tv emisija, do spage glavna postava iza spage statiste.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 01 apr 2025, 23:02

baboedindzeko09 je napisao/la:
01 apr 2025, 22:55
Ako ti nađeš dvije hutbe gdje se govori da se glasa za ove ili za one, super.
U kojem vremenskom periodu?
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Faraon iz Visokog, Jabroni, Maestro^^, rio_Ferdy88 i 12 gostiju.